Thursday, December 30, 2010


Bismillahirrahmanirrahim

cakap tak serupa bikin

Hippo

     Cakap tak serupa bikin? Selalu kena bagi nasihat atau peringatan dengan orang-orang yang macam ni? Menyampah gile kan? "Sepak je"

     "Mamat ni ada niat lain", itu yang terlintas dalam kepala, lantas kita reject atau bangkang nasihat beliau kerana peribadinya. Ya, mungkin betul juga apa yang kita fikirkan, bahawa mamat ni memang betul-betul berniat 'ada udang di sebalik batu' di sebalik nasihat-nasihatnya.

    "Aku dah kata dah, dia ni memang poyo. Hipokrit"

     Betul. Aku sendiri menyampah dengan orang-orang macam ni. Cakap, cakap, cakap tapi buat tak pun. Still, aku treat orang-orang macam ni sebagai utusan dari Allah untuk aku. Pergh, aku tak cakap diorang ni rasul ke orang2 alim ke, tetapi, utusan tu bukan berbentuk physical, tetapi berbentuk nasihat-nasihat-nasihat yang berkisarkan ayat Al-Quran & hadith.



Jangan melihat siapa yang berkata apa, tetapi lihatlah apa yang diperkatakan olehnya



     Tak ingat siapa yang quote, ada orang kata nabi atau para sahabat atau kata-kata orang terdahulu. Wallahu'alam. But hey, tengoklah APA yang diperkatakan.



Interaksi Dengan Al-Quran

It is not except a reminder to the worlds

Al-Quran itu tiada lain hanyalah peringatan bagi semesta alam

[At-Takwir (81): 27]


     Siapakah kita? Muslim? Orang islam? Bukankah kita diajar sejak sekolah lagi bahawa sumber / petunjuk / panduan hidup kita adalah Al-Quran & contoh-contoh dari Rasulullah sallallahu 'alaihi wa sallam (hadith & sunnah)?

     Bukankah Al-Quran itu suatu peringatan untuk semua manusia?

     Walaupun muncul dalam hidup kita seorang yang menghafal Al-Quran tetapi berkeperibadian tidak serupa seperti Al-Quran, dan terus-menerus mengeluarkan ayat dari Al-Quran untuk menegur tindak-tanduk kita yang tidak bertepatan dengan apa yang tercatit dalam Al-Quran, kita perlu ingat, bahawa ayat-ayat tersebut bukannya kata-kata dari si hipokrit tersebut, tetapi berasal dari Allah jua!



Turunnya Al-Quran yang tidak ada keraguan di dalamnya, dari Tuhan semesta alam.

[This is] the revelation of the Book about which there is no doubt from the Lord of the worlds.

[As-Sajdah (32): 2]



     Berapa ramai yang lepas kena tegur oleh si Hippo, balik terus bukak Al-Quran, check mana ayat Al-Quran yang dikatakan si Hippo tersebut. "Wah, betul la mamat ni kata, terasa aku. Tapi dia ni pun sama je, so buat apa aku kesah? I won't take the words from the hypocrites!"

     Bhaiiiii. Besarnyeee egooo. Hipokrit tetap hipokrit sehingga Allah mendatangkan hidayah, the point isAl-Quran tetap suatu peringatan untuk manusia sehinggalah kiamat. Bukaklah mana-mana page pun kesemuanya untuk kita. Hatta, kalau bukak bahagian yang menceritakan tentang penghuni neraka, ciri-ciri penghuni neraka juga adalah peringatan untuk kita. Bukaklah bahagian yang menceritakan ciri-ciri orang munafik pun adalah peringatan untuk kita. Bukaklah bahagian yang menceritakan tentang bani Israel juga adalah peringatan untuk kita. Bukaklah cerita-cerita tentang kaum-kaum yang mendustakan rasul-rasul mereka juga adalah peringatan untuk kita. "Herm, aku kena hindarkan diri dari orang-orang yang dikatakan dalam Al-Quran ni". Jangan fikir yang tu je, kita sendiri yang kena jauhkan atau buang sifat-sifat yang dilaknat Allah tersebut dari diri kita sendiri.

     Al-Quran juga menceritakan tentang keadaan di syurga, ciri-ciri orang yang mendapat syurga dan keampunan dari Allah yang sangat luas, juga sebagai peringatan untuk kita agar kita tidak mudah mengaku kalah, tidak mudah berputus-asa, dan berita gembira untuk orang-orang yang percaya kepada janji-janji Allah (baca: orang yang beriman). Subhanallah, Maha Suci Allah daripada apa yang mereka persekutukan, begitu indahnya Al-Quran, sebagai peringatan untuk kita, baik berbentuk ancaman mahupun ganjaran.


Contoh di zaman Rasulullah sallallahu 'alaihi wasallam



And they fall upon their faces weeping, and the Qur'an increases them in humble submission.

Dan mereka menyungkur atas muka mereka sambil menangis, sedang Al-Quran menambahkan mereka khusyu'

[Al-Isra' (17): 109]



     Ada di kalangan sahabat-sahabat dan salafussoleh, bila membaca Al-Quran sama ada dalam solat atau di luar solat, bila sampai tentang ayat azab atau ayat tentang kebesaran Allah, ada yang jatuh pengsan kerana terlalu sensitif dengan ayat-ayat Allah.

     Lihat bagaimana sahabat-sahabat menjadikan Al-Quran sebagai peringatan, sehinggakan ayat azab pun mereka merasakan bahawa itu juga peringatan untuk mereka, sedangkan mereka dijamin syurga. Kita? Dijamin syurga juga? Bengang kena tegur dengan Hippo?



Aku Terasa, Maka Aku Beriman

    Fikir, jangan baca atau dengar sahaja, mahupun yang memberi itu adalah dari golongan Hippo.


Demikianlah Kami menjelaskan tanda-tanda kekuasaan kepada

orang-orang berfikir

Yunus [10:24] 



     Terasa? Bersyukurlah, pada hati kita ini masih lagi takut kepada Allah.


*di samping kena tegur, tegur la balik si Hippo tu. Tak nak terima, itu kerja Allah. Kerja kita menyampaikan, bukan menjadi pengawas

Wallahu'alam bis sowab

Posted by Posted by zabed at 6:03 PM
Categories:

0 comments  

Tuesday, December 28, 2010


Bismillahirrahmanirrahim


Salah satu trademark di Melawati, Bukit Tabur
    

     Beberapa hari yang lepas, aku terserempak dengan seorang kawan se-kampung; se-taman Melawati. Habislah cerita-cerita dulu dibukaknya, sehinggakan terbukak satu cerita pada tahun 2004 yang dah terkubur dalam memori kepala aku. Al-kisah..

     Beberapa budak menengah rendah dari Melawati, diberi nama kumpulan Two Shey, ber'senjata'kan beberapa tin spray cat berlainan warna, bertebaran di Pusat Bandar Melawati, mencari mangsa dinding pada waktu tengahari. Kenakalan mereka terserlah apabila tin-tin spray yang diamanahkan oleh cikgu mereka telah di-salah-guna-kan daripada untuk tujuan menghiasi banner tuition milik cikgu mereka kepada mewarnai dinding-dinding di sekitar Melawati. Appaaa la budak-budak ni..

     Betapa banyak bangunan deretan kedai dijadikan mangsa, sehinggakan Pejabat JIM [Jemaah Islam Malaysia] yang memperjuangkan dakwah islam di Malaysia juga terkena tempias. Appaa la budak-budak ni. Kurang ajar betul.

*Sekarang, JIM lebih dikenali sebagai Pertubuhan IKRAM Malaysia, atau IKRAM [click untuk info lebih lanjut].

    Memang nakal budak-budak ni. Kalau sapa-sapa pernah pergi Melawati, kalau nampak banyak graffiti 'Two Shey' atau '2-shey' atau yang memberi sama maksud, diorang punya kerja la tuh.

     Tup tap tup tap, 6 tahun telah berlalu. Kebanyakan graffiti-graffiti tersebut telah dipadam, di-cat semula. Hilang kenangan budak-budak tuh, beserta kenakalan mereka.

     Salah seorang di kalangan mereka kini merupakan ahli dalam jemaah IKRAM, memperjuangkan dakwah islam di institusi pengajian tingginya.

     Subhanallah. Pelik?

*****


     [1] Bila membaca Al-Quran sama ada ketika solat atau di luar solat, bila sampai ayat azab atau ayat tentang kebesaran Allah, ada seorang sahabat jatuh pengsan, kerana takutkan Allah.

     [2] Seorang sahabat, kerana hatinya terlalu takut dan gerun dengan Allah serta rasa kehebatannya, setiap masa getaran hati dan jantungnya dapat didengar daripada jarak tiga saf solat.

     [3] Seorang sahabat, terkenal dalam sejarah sebagai seorang yang suka menghisab dirinya sendiri kerana mengenangkan dosanya, menangis teresak-esak dan kadang-kadang ketawa kerana mengenangkan kebodohannya sewaktu di alam jahiliyyah. Di malam-malam hari, dia selalu memukul-mukul badannya sambil berkata: "Inilah [nama beliau] yang banyak dosa. Biarlah [nama beliau] rasa sakit di dunia asalkan jangan diseksa di Neraka." Sedangkan beliau salah seorang yang djiamin syurga oleh Rasulullah sallallahu 'alaihi wa sallam.

     [4] "Wahai sekalian manusia, sesungguhnya aku telah diangkat untuk menjadi pemimpin kalian. Kalau bukan kerana aku diharap untuk menjadi yang terbaik di antara kalian, yang paling kuat untuk bisa mengurus kalian, dan paling sensitif untuk bisa menyelesaikan perkara-perkara penting kalian, tentu aku tidak akan menjadi pemimpin di antara kalian. Cukuplah tugas [nama beliau] ini begitu menyedihkan, sambil menanti detik-detik hari perhitungan. Dia mengambil dan meletakkan hak-hak kalian sebagaimana yang ia telah lakukan dan ia hidup bersama kalian sebagaimana ia telah lakukan. Sungguh, Rabbku Dzat yang berhak diminta pertolongan." kata seorang sahabat ketika diangkat menjadi seorang khalifah yang kedua.


     Nah. Itulah dia salah seorang sahabat Rasulullah, Umar al-Khattab, yang sewaktu zaman jahiliyahnya terkenal dengan sifat bengis dan benci terhadap muslimin, juga mempunyai rekod membunuh atau menanam anak perempuannya hidup-hidup!

     Subhanallah. Maha Suci Allah yang memberi hidayah kepada sesiapa yang dikehendaki-Nya. Pelik?

     Kita? Bila lagi?



maka Allah mengilhamkan kepada jiwa itu, jalan yang membawanya kepada......



kejahatan

dan

ketaqwaan


[Ash-Shams (91): 8]



     Allah yang memberi kita ilham, kita yang pilih.


*Menunggu hidayah? NO. Pergi cari. Semoga Allah mempermudahkan urusan kita untuk menjadi hambaNya yang lebih diredhaiNya. Insya Allah =)


Wallahu'alam bis sowab

Posted by Posted by zabed at 10:54 AM
Categories:

4 comments  

Monday, December 27, 2010


Bismillahirrahmanirrahim

     Tajuk post di atas berdasarkan ayat dari bahasa Inggeris yang di-loosely-translate-kan.

     Alhamdulillah. Siap jugak layout baru. Tenang sikit kalau nak baca. Ye ke?

    Orang tanya aku, "blog dah setahun, tapi kenapa followers tak ramai?". Orang tanya aku lagi, "blog dah setahun, apasal comments setiap posts ko sikit je? [tambahan: kadang-kadang tu tak ada langsung]".

    Herm. Ada banyak lagi. Aku jawab yang relevan je. Dah lama dah aku kumpul soalan-soalan ni tapi tak taw nak selit kat mana-mana. Alhamdulillah, Allah jualah yang memberi peluang kepada hambaNya yang hina ini pada post kali ni.

     Jawapan yang diberi, secara personally tak sampai 100%. Jawab sikit-sikit je. 10% kot. Wallahu'alam. Haha. I say... Kenapa kau kisah sangat kalau blog tu ramai followers ke tak? Kenapa kau kisah sangat kalau posts ko tuh sikit comments je? In the first place, what's the point kita ber-blogging?

     Ada orang ber-blogging sebab nak jadi diary. Ataupun, public diary. Cerita dekat semua orang apa dia buat dari pagi sampai malam. Ada orang ber-blogging sebab nak jadi famous macam blogger2 yang power-power tuh. Kalau baca post atau entries diorang, perh. Pum-pam-pum-pam meletup-letup ayat digunakan, mampu menarik perhatian yang membaca. Ada jugak yang ber-blogging sebab nak generate duit. Promote barang yang nak dijual, beg, shades, tudung, losyen2 pebende ntah, MLM etc. dan ada yang generate dengan promote iklan2 kat blog macam nuffnang etc.

     Aku? Haha. I say... salah satu sebab atau obyektif adalah: untuk orang baca. Fullstop. Sebab kenapa aku tukar layout pun untuk orang senang membaca. Warna pun aku memilih kerana bertepatan atau bersesuaian dengan vision mata manusia (secara scientific-nya). Aku tengok layout lama, dengan beberapa widget seperti chatbox, counter etc semua-semua tuh kadang-kadang buat orang rasa semak je nak baca. Ye ke? Haha tak taw la. Aku sendiri baca kadang-kadang rasa macam menyemak je. Dan aku harap layout atau template yang baru ni akan ada kelebihan dari segi kesenangan untuk membaca. Ye ke? Haha aku main taram je cakap. Tak taw betul ke tak. Sapa-sapa nak comment dipersilakan.

Bacalah,

dengan nama Tuhanmu yang Menciptakan

[Al-'Alaq (96): 1]


     Diingatkan, ini hanyalah 10% daripada jawapan sebenar. Orang kata, jangan persoalkan niat individu lain. The rest, biarlah itu menjadi urusan aku dengan Allah. Dialah Hakim yang paling adil, after all, Dialah Tuhan kita semua. Buat apa aku jadikan followers atau comments atau benda2 lain sebagai pengawas aku? Betul ke? Senang cerita, nak baca, baca. Tak nak baca, takpe. Nak kutuk, silakan kutukan membina, bukan merepek-repek mengikut emosi.

     Oh! Sepertimana dalam Hadith 40 Imam Nawawi, aku juga ingin membuat perkara yang sama seperti beliau. Termasuk juga dengan relevannya nama topik post ni.


Hanya segala amal bergantung dengan niat dan hanya bagi tiap-tiap seorang apa yang ia niatkan.
  Maka barangsiapa hijrahnya kerana Allah dan RasulNya, maka hijrahnya kerana Allah dan RasulNya. Dan barangsiapa yang hijrahnya bagi dunia yang ia akan memperolehinya atau perempuan yang hendak dikahwininya, maka hijrahnya kepada apa yang ia berhijrah kepadanya itu.

[Muslim]


     Salah satu sebab mengapa Imam Nawawi dan juga imam-imam hadith yang lain seperti Imam Bukhari meletakkan hadith di atas ni sebagai Hadith 1 atau permulaan dalam buku-buku mereka ialah, agar para pembaca mengikhlaskan niat sebelum terus membaca hadith-hadith lain. Indahkan cara mereka berfikir? Subhanallah. Begitu jugalah kamu-kamu yang sedang membaca, aku harapkan, korang juga, mengikhlaskan niat sebelum terus membaca post-post yang lain. Juga peringatan untuk diri aku sendiri, agar aku juga  mengikhlaskan niat sebelum menulis. Insya Allah =)


     Oh juga sebelum aku lupa. Di blog ini juga diselitkan formspring.me, atau dengan kata lain, application untuk orang bertanya dan berkehendakkan jawapan. Tengok kat bawah tu, yang ada tulis:

Ask me anything. Kalau relevan, boleh jadi topic post =)


     Yeap. Mata hang tak menipu. Seeing is believing. Kalau ada nak bertanya, silakan. Relevan, boleh jadi topic posts. Aku bukannya ustaz ataupun tokoh-tokoh yang ternama, kalau mana yang aku boleh tolong, insya Allah, Allah beri kekuatan untuk menolong. Kalau jadi topic post, korang pun insya Allah boleh dapat saham. Insya Allah...

    Moga Allah berkati, moga Allah redhai. Insya Allah. Jom sepak mula! Bermula dengan


niat

Wallahu'alam bis sowab

Posted by Posted by zabed at 10:15 AM
Categories:

2 comments  

Thursday, December 23, 2010


Bismillahirrahmanirrahim

     On the way ke Melawati, mak call, mintak tolong amik dia kat klia pukul 3 petang karang. Aku pun kata, "O.K!", sambil melihat jarum meter minyak. Hampir nak cecah E. Tengok mileage pulak, ada 20 Km lagi minyak nak habis. Pastu, pandang tingkap kereta, tercar-cari stesen minyak. Tiba-tiba, dari jauh ku terlihat signboard berwarna kuning dengan lambang kerang ber-outiline-kan warna merah dengan mesej "1 Km". Alhamdulillah...

     Sampai stesen minyak, mak aih! Ramai gila orang  isi minyak. Aku try cari, tapi tak ada tempat kosong. Pusing sekali, tak jumpa. Pusing dua kali, ahah! Nampak ada satu tempat isi, betul-betul bersebelahan dengan kaunter bayaran. Cantik. Alhamdulillah...

    Dalam keadaan lenggok dan senang hati, aku keluar dari kereta, perasaan sungguh tenang, berjalan menuju ke kaunter bayaran. Oh, terpaksa beratur nampaknya, aku orang ketiga. Ah tada hal lah! Lepas dua orang ni, aku punya turn pulak. Lekk luu. Keluarkan duit duluu. Susun ayat duluu nak cakap apa dengan brader kat kaunter ni. Oh senang hati sungguh~ Alhamdulillah...

    Dah dapat duit berwarna merah, tiba-tiba aku terlihat satu pergerakan yang laju dengan menggunakan kaki ke arah kaunter bayaran. Pada mulanya aku berfikir pakcik ni hendak ke tandas dengan tergesa-gesa sehinggakan perlu cross atau potong que (barisan) kami. Salah sangkaanku rupanya. Taw dia buat apa? DIA PI STANDBY DEKAT DEPAN KAUNTER BAYARAN TUH! WOIHH AKU DAH BERATUR DARI TADI TAW TAK! Sudah pasti, perkataan-perkataan tersebut hanya bermain di kepalaku, bukan di bibir + lidahku. (read more...)

Posted by Posted by zabed at 9:33 PM
Categories: Labels:

6 comments  

Monday, December 20, 2010


Bismillahirrahmanirrahim

Dah study week dah pun. "It's..........already begun!!" tapi tak semangat langsung. Ha..ha.. Walaupun winter break, aku still belajar kat malaysia.

      Seminggu sebelum study week, semua bertungkus-lumus dengan kerja-kerja yang nak kena hantar. Hari ni hantar tu, esok demo plak, lepas tu test kecil-kecilan. Dan kat kepala dah pikir camana nak utilise study week ni dengan se-optimum mungkin.

     Kalau dulu kita dah procrastinate, sekarang dah study week. Mat Salleh kata: What's left?(rujuk: Google: Procrastination)

    Orait. Dah study week. Kita pun dengan plan-plan / tip-tip yang bakal digunakan atau term dalam electronic engineering: engage.

    Habiskan satu topic satu hari, satu topic lain satu malam, sebelum tido jangan makan banyak-banyak takut esok pagi bangun lambat, no more DoTA after 12, set alarm handphone pukul 4.30 pagi, di samping awal-awal pagi untuk study boleh jugak ada masa untuk solat sunat hajat, pastu dah masuk subuh pergi solat kat surau, nak dapat keberkatan dalam study, pagi-pagi jogging, nak dapat stamina semasa belajar, pastu study kat lib sorang-sorang, balik rumah hujung minggu untuk dapat keberkatan dari mak bapak, kurangkan minum kopi, hidup bersama handouts selama 24 jam, pastu study study study study study study study study study study study study study study study study study study study....

antara lagu feveret untuk kembalikan semangat study


STUDY!




     Haha. Terpulang kepada kreativiti masing-masing macammana kita utilise kita punya study week ni. Bagus2. Ada planner lagi. Jangan lupa nak cakap: Alhamdulillah.

     Btw, kat sini bukannya aku nak share beberapa tips semasa study week ni, cuma saja nak share beberapa benda yang baru dapat melalui pembacaan. Mungkin, perkongsian ni lebih ke arah tips-tips dalam merancang. Insya Allah.


Ketika Ibrahim bin Adham (seorang ahli tasawwuf yang masyhur) berada di tengah-tengah pasar Basrah, beliau dikerumuni oleh orangramai. Di antara mereka ada yang bertanya: Mengapakah do'a mereka tidak dikabulkan Allah padahal mereka selalu berdo'a kepadaNya? Beliau menjawab: Kerana hati kamu buta disebabkan sepuluh perkara, iaitu:

Pertama: Kamu mengenal Allah, tetapi kamu tidak tunaikan haqNya.

Kedua: Kamu sangka bahawa kamu cinta kepada Rasulullah sallallahu 'alaihi wa sallam tetapi kamu tinggalkan sunnahnya.

Ketiga: Kamu telah membaca Al-Quran, tetapi kamu tidak beramal dengannya.

Keempat: Kamu telah makan nikmat-nikmat Allah, tetapi kamu tidak tunaikan syukurNya.

Kelima: Kamu telah berkata syaitan itu musuh kamu tetapi kamu tidak menentangnya.

Keenam: Kamu telah berkata bahawa syurga itu benar tetapi kamu tidak beramal untuknya.

Ketujuh: Kamu telah berkata bahawa neraka itu benar tetapi kamu tidak lari daripadanya.

Kelapan: Kamu telah berkata bahawa mati itu benar tetapi kamu tidak bersedia baginya.

Kesembilan: Kamu bangun dari tidur lalu kamu ceritakan segala ke'aiban manusia tetapi kamu lupa ke'aiban kamu sendiri.

Kesepuluh: Kamu kebumikan mayat-mayat manusia tetapi kamu tidak mengambil iktibar (pelajaran) daripada mereka

[Sumber: Hadith 10, Hadith 40 (Terjemahan & Syarahnya), Mustafa 'Abdul Rahman]


*Astaghfirullah. Astaghfirullah. Astaghfirullah. Ampunilah aku Allah.

     Elok sekiranya sebelum kita memulakan kerja study kita, kita bermuhasabah balik hubungan kita dengan Allah. Sebelum habis, aku nak share satu soalan untuk kita fikirkan sendiri. Tak ada skema jawapan. Kita...

"Seorang pelajar yang muslim"

atau

"Seorang muslim yang belajar"

?

I wish you all the best untuk mereka-mereka yang sedang study week di UNMC, atau di UK + Ireland sana, sesiapa sahaja yang masih lagi sedang belajar,, KPJIC, KUIS, etc, untuk IPTA, selamat pulang ke kampus masing-masing, atau sesiapa yang sedang membaca untuk mengambil pengajaran. Semoga Allah memberkati, semoga Allah meredhai. Barakallahu fi walakum.

Posted by Posted by zabed at 7:44 PM
Categories:

0 comments  

Friday, December 17, 2010


Selayang, 2 December 2010, 1 Muharram 1432, 6.00 pm

       Lepas keluarkan duit kat ATM, terus aku berjalan menghala ke arah kereta kesayangan. On the way nak ke kereta, dari jauh aku boleh nampak seorang lelaki berbangsa India/Pakistan/Bangladesh (tak pasti) yang berpakaian jubah Pakistan, sambil memegang sesuatu seperti document di dadanya. Dalam sangkaan kepala, ni mesti nak mintak sedekah. Aku pun get ready keluarkan dompet dan mencari duit satu ringgit sambil berjalan menuju ke kereta.

     Sedang sibuk mencari duit seringgit, tiba-tiba aku kena tegur, "Assalamualaikum". Terkejut aku, bukan sebab orang bagi salam, sebab cepat betul mamat tu datang ke arah aku. Dia tengok aku ada janggut so dia fikir aku ni 'berpotensi' kot?? Hahaha wallahu'alam. Kemudian, seperti yang aku sangka, lelaki tersebut mengharapkan suatu pemberian dari aku.

"Brother, I came from Pakistan and you know that Pakistan was hit by a devastating flood."

Uuuhh~ devastating. Hebat mamat ni ber-speaking dengan slang Pakistan. Dia tambah lagi,

"So, as you see (sambil menunjukkan gambar-gambar dalam document yang dipegang tadi), these are the pictures of the victims. Look, they are all Muslims. A lot of children suffering from the flood. These people need help from their brothers & sisters around the world."

"I agree." Aku mengangguk, setuju dengan statement beliau, sambil tu aku mencari-cari satu ringgit di celah-celah dompet buruk aku. Kemudian, dia sambung lagi dengan mafhum hadith/Quran,

"You know, the Prophet sallallahu'alaihi wasallam used to say, every Muslim is a brother to each one of them. We are all brothers, so aren't you concern about them?"

"Of course I am. So, this is all I can give for now." Terus aku tunjuk duit seringgit yang baru sahaja dijumpai.

Posted by Posted by zabed at 2:41 AM
Categories:

3 comments  

Saturday, December 11, 2010


Hajimemashite! Apa khabar? Hajimemasho! Let's begin! [baru belajar tadi, terasa macam 'budak gedik' pulak cakap dengan penuh semangat]


ONCE a 'Noob'



     Aku ingat lagi dulu time pertama kali aku main gitar. Ada sorang kawan aku ni, kira master aku la, dia main memang power. First time aku tengok dia main lagu "Another You", perh, cair aku. Time tu dah nak masuk  tahun 2007 dah. Aku yang asalnya hanya dengar lagu-lagu2 yang macam ni, terus terpanggil untuk belajar main gitar pulak. Nak 'naik darjat'.

     Yang best pasal master aku ni, dia tak terus ajar, dia ajak aku pegi jam dengan kawan2 aku yang lain yang baru2 jugak start main gitar. Nak dapat 'feel' dalam dunia ni. So, diorang pun jam lagu2 yang basic macam lagu Green Day & Simple Plan. Master aku tu main drum. Time tu, bass guitar kekosongan. Tak ada orang main so terus menerus si master tu suruh aku main bass. "Bed, hang amik bass tu. Hang blajaq sendiri. Hahaha" Kuang asam gila. Dah taw aku tak reti main gitar, saja nak suruh aku main bass pulak, pastu siap gelak pulak tu. Memang kuang asam. Aku pun.....TARAM!! Main taram je la. Pluck je sesuka hati aku. Biasanya bass guitar ni tak affect lagu sangat pun. Kita hentam ke, ikut orang main ke, memang lagu still ada rentak atau tempo dia, senang cerita, tak kacau lagu yg di-jam la. Hentam tak hentam, selama sejam pulak tu, tapi at least, aku dapat feel camana dunia jamming ni (walaupun taram).

     Habis jam tu, macam biasa la, aku kena kutuk gila-gila punya sebab merepek je time jam tadi. Haha janji dapat headbanging pun dah puas dah (key: feel). Lepas tu, terus master bagi pinjam gitar dia kat aku. Dia terus ajar lagu yang pertamaaaaaa sekali aku belajar: Smoke On The Water. Perghh. Tapi bukan yang betul punya, bukan yang chord punya, tapi pakai satu string sahaja (kalau tak paham, buat-buat paham je, ni masalah cabang, tak yah risau kalau tak paham pun). Aku ingat lagi susunan tab dia. 0-3-5, 0-3-6-5, 0-3-5~ 0-5-3-0~. Tak paham? Tak paa. Sekali lagi aku cakap, ni masalah cabang je. Tak penting pun nak tahu. The main point is, tu la lagu yang mula-mula aku belajar sekali, memang basic habis. Pastu, aku ada ingat master cakap, "Biasanya, orang kalau mula-mula belajar lagu, diorang kena belajar main chord dulu. Tapi, hang ikut ja cakap aku. Hang belajaq dulu main lagu ni. Practice banyak-banyak kat rumah. Nanti dah sampai level lain, baru lah hang belajaq main chord pulak". Time tu aku blur-blur pebende la mamat ni cakap. Chord2 pebende la.

     Sekarang ni, bila aku ingat balik, baru aku paham kenapa mula2 aku diajar main satu string dulu instead of belajar main chord (banyak string). Ramai kawan-kawan aku yang belajar dengan main chord dulu, pastu baru belajar main lead. Aku yang terbalik, belajar main lead dulu, pastu baru dengan sendirinya aku belajar main chord. Tak perlu kot aku explain apa beza kedua-duanya, nanti yang tak main gitar memang blur je la baca ntah hape2 aku cakap ni. The main point is, aku faham beberapa benda dalam dunia men-create atau belajar muzik ni. Hahaha ayat berterabur gila. Sampai sekarang, kalau ada orang mintak aku ajar main gitar, aku akan ajar sebijik macam mana master aku ajar. Pastu, biasanya orang akan respon, "Bukan kena belajar chord dulu ke??" aku reply, "KAU DIAM! KO NAK BELAJAR KE TAK?" Hahaha. Bak kata mat salleh;  

some things are better left unexplained


    Mat saleh pun paham.


Posted by Posted by zabed at 10:45 PM
Categories:

3 comments  

Wednesday, December 8, 2010


     Perhh. Dah lama tak update blog. Idea tu blambak-lambak, tapi tak dapat cari time yang sesuai yang betul2 ada masa kosong untuk duduk depan laptop, pastu start menulis. Ke aku ni banyak bagi alasan ???

     Pastu, terdorong pulak aku nak Google ayat procrastination. 'Konon'nya nak cari article2 tentang procrastinate ni yang boleh buat aku terasa. Baca punya baca, aku pun jadi boring. Saja-saja gatal tekan Google Image pulak, tengok apa ada. Hahaha. Memang kelakar. Aku terjumpa picture ni:


      Hahaha. Boleh tahan boleh tahan. BOLEH TAHAN TERASA LA JUGAK. Hahahahaha (aku gelak serius ni).

     Oh yeah. Sekarang cuti sekolah, termasuk jugak lah IPTA. Tapi aku tak cuti sebab aku belajar kat IPTS. Celup 'British' punya. Sekarang ni hanya tinggal beberapa minggu lagi sebelum final. By next week insya Allah dah start study week. Hahahaha. Here comes the funny part:

Awal Sem
Haish.. Sem lepas aku dah teruk dah markah aku... Sem ni aku kena pulun betul-betul ni. Setiap pagi sebelum pergi kelas wajib study walaupun sedikit!

Minggu ke-5
Haishh. Dah nak dekat 2 minggu dah ni aku tak study apa-apa lagi. By next week, KONPEM KONPEM aku kena start balik study! Hiyaaahhhh!


so..sekarang ni ada satu minggu lagi sebelum study week. Kebanyakan dialog yang selalu aku dengar:

Beberapa Minggu Sebelum Study Week
Burn habis la sem aku kali ni. Kali ni, KONPEM KONPEM, start study week je, memang aku betul-betul push. Bangun dari tidur, tengok notes, sebelum tidur tengok notes. Memang aku nak study betul2! Balik rumah sekejap je. Dapat restu mak bapak je. Pastu balik campus terus study 24 hours! Raaarrrrrrrr!



Hahaha. Kelakar kelakar. Rasa macam nak record je sorang-sorang cakap apa dari awal sem, termasuklah mulut aku sekali. Pastu, sekarang ni, which is dah nak study week dah, bagi sorang-sorang dengar balik apa yang diorang dah ikrar-kan dolu-dolu. Bila semua dah dengar tu, respon diorang + aku:

"Hermm. Kelakar doh. Tapi serius serius serius, kali ni, start esok pagi, kita kena terus buat."


Hahahaha. Lagi la aku gelak. [Terasa macam syok sendiri pulak bila banyak gelak2 ni, takut yang sedang membaca tak paham].

Persoalan atau jawapan yang senang:
Kenapa tak nak start sekarang je?

Hahaha. Sekali lagi aku gelak. Sekali lagi aku nak letak picture atas tadi. Khas untuk kita semua 'kot'.


Indeed, mankind is in loss,

Sesungguhnya manusia itu benar-benar dalam kerugian,
[103:2]


*nak paham maksud ayat kat atas ni, baca ayat sebelumnya

Posted by Posted by zabed at 11:45 PM
Categories:

4 comments  

Thursday, November 18, 2010



Malaysians are good sprinters, but never withstand in a long endurance marathon
[Tan Sri Dato' Lim Kok Wing describing Malaysians towards Vision 2020 (Wawasan 2020)]


Sebelah kiri tu juara dalam marathon race, tapi sebelah kanan tu juara dalam sprinting.


     Mana yang lagi bagus? Stamina kita boleh bertahan sampai mana??


Daripada Aisyah radhiyallahu'anhu, Nabi sallallahu 'alaihi wa sallam bersabda: "Wahai manusia lakukanlah amalan mengikut keupayaan kamu. Sesungguhnya Allah tidak jemu sehinggalah kamu jemu. Amalan yang paling Allah sukai ialah amalan yang berterusan....






walaupun sedikit









[Al-Bukhari & Muslim]


     Baik aku kayuh pelan-pelan dulu kalau aku ni beginner dalam naik basikal. Dah pro, barulah kayuh laju-laju. Kalau awal-awal aku nak kayuh laju-laju, nak balance-kan basikal pun kantoi lagi, memang percentage nak accident tu tinggi lah kot.


Hint: Konsisten

Wallahu'alam bis sowab..

Posted by Posted by zabed at 7:00 PM
Categories:

3 comments  

Wednesday, November 17, 2010


*mungkin boleh jadi sambungan kepada Kisah Kermit


     Sehari sebelum raya korban di microprocessor lab, dengan lagak tekun, aku pateri semua electronic components pada PCB. Project untuk sem 3: buat speaker.

     Sedang aku meneruskan lagak tekun aku tu, tiba-tiba kedengaran beberapa suara yang menjerit, "Yeay! We've done it! Aaaahhhhh!!". Aku dengar, dan pandang ke arah group yang dah siap buat amplifier tu, kemudian berfikir, "Aahh takpe2 Zaid. Sabar dulu. Sat lagi nak siap dah circuit ni".

     Dengan hati cekal, aku meneruskan kerja memateri (realiti: lab mate aku yang pateri, aku hanya tolong pegang sebab tak nak goyang). Beberapa minit lepas tu, tiba-tiba kedengaran bunyi muzik orchestra dipasang dengan kuat sekali. Sekali lagi, aku berfikir, "Perh, dah 2 group dah ni siap buat amplifier. Takpe2. Sabar. Sat lagi nak siap la tu".

Posted by Posted by zabed at 12:16 AM
Categories:

3 comments  

Thursday, November 11, 2010




     Mula-mulanya aku ingat nak letak gambar sebenar (actual image) kodok. Tapi, lepas aku try Google Image perkataan 'toad', aku tengok.....Ya Allah. Bukan setakat orang yang nak baca je, aku yang nak tulis pasal kodok ni pun jadi tak selera. Korang try la Google Image perkataan toad.


***

Kermit Si 'Kodok'


     "Baldi aku dah penuh bhai!"

     Lepas subuh, aku terus angkat baldi yang sarat dengan baju-baju dan seluar-seluar aku yang tidak berbasuh + peluh melekit, kemudian dengan lembut, satu persatu aku letakkan baju2 dan seluar2 tersebut ke dalam washing machine. Tekan button play >||, aku pun membiarkan sang washing machine melakukan kerjanya.

Posted by Posted by zabed at 6:34 PM
Categories:

7 comments  

Friday, November 5, 2010


Cerita 1



     Cerita ni berlaku time aku form 2 dulu. Ada sorang member ni, Brado namanya, berbadan besar dan tinggi, tapi tidak berlemak, lebih kepada daging.Time form 2 dulu, dialah yang paling tinggi dalam batch kitorang.

     Yang best pasal Brado ni ialah walaupun badan besar dan tinggi ala-ala Big Show (tak gemuk ye), tapi dia bukannya seorang yg bully. Dia tak buli mana-mana budak kat sekolah aku, dia tak pi belasah mana-mana budak sesuka hati dia, dia tak mengamuk sesuka hati, kalau dia mengamuk pun (sebab terkumpul), dia akan minta maaf balik. Wah laa. Gentleman sungguh. Kalau apa yang dibuat tu salah, dengan rela hatinya dia mengaku kesalahannya dan meminta maaf. Senang cerita gentleman lah! Walaupun dengan tubuh fizikalnya yang mantop, hatinya still maintain sebagai seorang yang gentleman.

     Tapi.......

Posted by Posted by zabed at 5:35 PM
Categories:

5 comments  

Sunday, October 31, 2010


Bismillahirrahmanirrahim.

    Naik 2nd year ni kerja bertimbun-timbun. Haha part yang kelakar ialah ada sorang senior kat universiti celup barat aku ni, beza dengan aku setahun je la, sewaktu aku foundation;


SeniorTuaSetahun: Bro! Camana foundation?


Aku: Susah gak eh. Ramai senior cakap foundation senang.


STS: Taw takpe! Ko tak naik degree lagi bhai.




     Pastu, habis foundation, naik 1st year. Perh, memang la aku rasa betul2 yang foundation tu boleh relax lagi. Kemudian, si STS ni jumpa aku kat library;




STS: Wah rajin belajar!


Aku: Haha mestilah. Susah kot 1st year ni. Risau aku.


STS: Alaa baru first year dah rajin belajar. Mana masuk percentage degree. Ko tak rasa lagi 2nd year camana plak.



Posted by Posted by zabed at 12:34 PM
Categories: Labels:

3 comments  

Tuesday, October 19, 2010


      I came across a nearby shop and stunned by the song played; The Man Who Sold The World by Nirvana. "Who knows? Not me". Ahah. How long has it been this way.

*****



Sesiapa yang Allah mahukan kebaikan baginya, Dia memberikannya kefahaman dalam Ad-Din
[Bukhari & Muslim]


Someone asked me,
"Why do you always insist on taking the hard road?"
and I replied,
"Why do you assume I see two roads?"
[Unknown]


     It has been two years. To be exact, a year since I chose this road. Looking at my past, and remember how I used to think back in 2008 (when I was 18). By 20, I should have mastered Yngwie Malmsteen (one of the best guitarist) trademark song; Appregios from Hell. Try to Youtube the song, then you know what I mean by the pride of mastering it. Haha. Then, I would perform elsewhere, Annexe Hall (Pasar Seni) or in university and becomes one of the best guitarist the society have known, bearing the title of an engineer. Hey, who would have thought a talented guitarist is actually a computer engineer? It's kinda bit rare in Malaysia. Haha. And again, I thought that by the age of 30++, I will get married and have children with a thought "My dad is better than yours 'cuz he can play guitar freaking awesome!!". Hahaha.

     Allah knows the best. He knows me best. He knows me best. He knows me best. And (almost) everytime I heard or read this ayat, I stumbled down, and cry. Subhanallah. How beautiful are the words of Allah.


So whoever Allah wants to guide - He expands his chest to Islam
[Al-An'am (6): 125]


     Well, I'm not writing here for the sake of bragging or telling my story which won't affect readers at all just like some of the bloggers do, what I wish to say is, this entry/post, is specially dedicated to you; the seed of mercenaries.

     Be grateful that out of billions of people out there, it is you that Allah chose to bear this task. It is by Allah's Mercy that you have the ability to differentiate which is right and which is wrong.

A gentle reminder: this road is verrrrryyyyyyyyy long, and never was, easy.

     Allah is there, He is Al-Awwalul Akhir, ask guidance from Him every seconds. He knows you the best.

Wallahu'alam bissowab

     *This post is dedicated to The Man Who Sold The World.




Ya Muqallibal Quluub, thabbit qulubana 'ala diinik

O Controller of the hearts, make our hearts steadfast in Your Deen

Posted by Posted by zabed at 8:56 AM
Categories:

5 comments  

Saturday, October 16, 2010


Salaamun 'alayk


Selalu baca Yaasin?

"Haihh jangan cakap bro. Setiap malam jumaat aku baca"

Pernah dengar ayat ni?


"Aku hapai (hafal) satu Yaasin bro!"

Pernah taw apa maksud ayat tu?

"Oh macam menarik. Apa dia?"

Haaa....


That Day, We will seal over their mouths, and their hands will speak to Us, and their feet will testify about what they used to earn.

Pada hari ini kami tutup mulut mereka; dan berkatalah kepada Kami tangan mereka dan memberi kesaksianlah kaki mereka terhadap apa yang dahulu mereka usahakan.

[Yaasin (36): 65]




     So? Post kali ni pun aku tak nak cakap banyak. Pengajaran? Kurangkan bercakap, banyakkan beramal. Yang ditanya di akhirat? Usaha.

     Kepada para du'at? Wasiat Imam Hassan Al-Banna (dalam Majmu'atur Rasail kot):


"Wahai Ikhwan! Sebenarnya saya ingin senantiasa beramal dengan tidak banyak bercerita. Kepada amal saja kami wakilkan pembahasan tentang Ikhwan dan langkah-langkahnya,"


Selamat beramal.


Posted by Posted by zabed at 9:06 AM
Categories: Labels:

2 comments  

Saturday, October 9, 2010


      Bismillahirrahmanirrahim.


     Aku nak share satu cerita yang aku dengar dari khutbah Jumaat di Islamic Centre di campus aku. Sejauh mana kebenaran cerita ini, aku tak taw. Wallahu'alam. Allah lebih Mengetahui. Ada beberapa point yang aku rasa menarik perhatian. Mungkin aku edit-edit sikit agar orang lebih paham (kot?).


Jatuh, atau Mati

       Al-kisah, ada seorang pendaki gunung, yang memang suka panjat gunung. 


      One day, sedang beliau memanjat salah sebuah gunung yang agak mencabar, ditambah lagi dengan cuaca buruk dan suasana yang gelap, beliau tergelincir ke dalam gaung. Dalam keadaan split-second, beliau sempat memegang salah sebuah (seutas, setandan etc) tali yang kebetulan ada di situ. Dengan kuasa Yang Maha Menciptakan, beliau masih lagi hidup, berpaut dengan tali tersebut. Suasana gelap, beliau tidak dapat melihat sejauh mana kedalaman gaung tersebut.


     Hujan, suhu yang sejuk, badan yang penat tetapi dalam keadaan memerlukan tenaga yang banyak, either you hold, or you die, what do you expect?






     Kemudian, lantas beliau menjerit, "Ya Allah! Tolonglah aku!!".


     Tiba-tiba, kedengaran satu suara yang membalas pertanyaannya itu.

"Adakah kau percaya (kewujudan) Ku?"


"Ya! Aku percaya kepada kewujudanMu! Sesungguhnya aku di kalangan orang-orang yang Islam (berserah diri)!"


"Adakah kau percaya kepada (kekuasaan) Ku?"


"Ya! Aku percaya kepada kekuasaanMu sepenuh hati! Tolonglah hambaMu yang lemah ini!"


"Jadi, lepaskanlah tali itu."


     Tiba-tiba suasana menjadi senyap. Pelik si pendaki ini memikir. Kalau aku lepas, matilah aku!


"Ya Allah! Sekiranya aku lepas, aku akan jatuh ke dalam gaung ini. Tiada cara yang lain kah?"


"Lepaskan tali itu."


"Tidak! Aku tidak akan lepaskan! Atau aku akan mati!"


"Maka (oleh demikian sikap kamu itu), jadilah kamu di kalangan mereka yang tidak percaya kepada Ku!"




     Sejurus selepas itu, tiada lagi kedengaran 'suara misteri' tersebut. Walau si pendaki tersebut memanggil-manggil Tuhan yang 'kononnya' disembahnya, tetapi, langsung tiada jawapan. Beliau tetap dengan pendirian beliau, masih lagi memegang tali tersebut dalam keadaan gelap.....sejuk.


     Keesokan pagi, pasukan rescue berjaya menjumpai pendaki tersebut, atau mayatnya, sedang memegang dengan erat tali tersebut, dalam keadaan beku akibat kesejukan yang menimpa dirinya. Pasukan rescue yang berada di situ berasa kehairanan melihat gelagat pendaki tersebut.


"Kenapa mamat ni tak lepas je tali tu? 2m je pun jarak ketinggian."


Posted by Posted by zabed at 2:41 PM
Categories:

2 comments  

Sunday, October 3, 2010


2009

      Perisitiwa berlaku beberapa jam sebelum tahun 2010. Senang cerita, New Year's Eve.


      Malam tu aku dengan beberapa brothers terlibat dengan satu aktiviti mengedar flyers kepada orang awam di KLCC. Haaaa. New year's Eve macha. Mesti ramai orang punya. Lagi-lagi KLCC, nak tengok fireworks, concert dan sebagainya. Kitorang ni bukannya badan pencegah maksiat atau kantoi-mengkantoikan orang ni, kitorang just nak edar flyers je pun, tak ada lesen, tak ada permit. Flyers kami pun bukannya nak promote barang untuk dijual ke, pinjaman berlesen ke, MLM etc., tetapi hanya berkisar tentang bahayanya zina. Herm.....

Posted by Posted by zabed at 5:05 PM
Categories:

1 comments  

Friday, September 24, 2010


Bismillahirrahmanirrahim

"Don't judge a book by its cover"

Selalu sangat dengar. Kat facebook lagi la. Jadi status, jadi "Favourite Quotations" dan macam-macam lagi la kot. Bosan maybe sebab dah boleh figure out dah maksud and bertambah bosan bila sendiri pernah experience dengan maksud idiom ni. Ape aku merepek ni?

Tak pe lah. Yang penting message tu macha!

"All that is gold does not glitter, all that glitters is not gold"



2008

      Sebelum masuk Sem 1, aku sempat kerja kat Sony Style KLCC tuh. Bukan cari pengalaman, tapi nak cari duit. Biasa lah, budak baru habis SPM kan. Nak beli tu, nak beli ni, lagi-lagi jenis yang suka jamming.

Posted by Posted by zabed at 11:01 AM
Categories:

3 comments  

Sunday, September 19, 2010


Selamat sejahtera.

     Mungkin post yang paling pendek kot. Yang penting message tu macha.

     Haha kelakar pulak time raya ni banyak gila TV paparkan/siarkan cerita-cerita hantu. 2 3 tahun lepas dulu cerita lawak spastik extreme. Sekarang cerita hantu. Yang lagi lawak, bila ada iklan promote cerita2 ni, dengan waktu bila dan bila, kemudian tiba-tiba disusuli pula dengan slogan (atau 'penyejuk jiwa') "Ceriakan Aidilfitri anda bersama *tuttttt*". Tengok cerita hantu boleh 'ceria'?? Haha tu yang aku gelak tu. "Takutkan/Seramkan Aidilfitri anda bersama *tuttt*".

     Aku pun nak buat iklan gak ah camni.



Ceriakan Aildilfitri anda dengan berpuasa enam!


Daripada Abu Ayub bahawa Rasulullah bersabda yang bermaksud: "Sesiapa yang berpuasa di bulan Ramadhan, kemudian mengiringinya dengan puasa sunat enam hari di bulan Syawal, pahalanya seperti berpuasa setahun"
[Hadith riwayat Muslim]



     Ni baru la 'ceria' geng. 30 + 6 = 36 hari. Tak sampai dua bulan pun, tapi boleh dapat ganjaran ibarat setahun berpuasa. Mana tak sengih kita dapat ganjaran free-free macam ni. Dosa kita dah la berlambak-lambak. Ceria tak Aidilfitri kita?



Posted by Posted by zabed at 10:32 AM
Categories:

1 comments  

Friday, September 17, 2010


Assalamualaikum wa rahmatullahi wa barakatuh. Salam sejahtera. Salam 1 Muslim Malaysia.

     Pergh. Lama gila tak blogging. Dah berhabuk dah pun page ni. Kalau post kali ni korang rasa-rasa macam bosan, paham-paham la ye. Haha :)

Posted by Posted by zabed at 12:03 AM
Categories:

2 comments  

Wednesday, August 18, 2010





Pertembungan 1

"Bulan puasa balik awal. 4.30 boleh keluar dah"
-Boss

     4.30 p.m. tepat aku chow keluar dari ofis nak pergi Putrajaya. Dari Jalan Tun Razak, aku akan lalu jalan ke Setiawangsa sebab nak amik sorang brader kat LRT Setiawangsa. Pergh ingatkan kalau keluar awal traffic smooth la kan plus bulan Ramadhan lagi. Mesti orang nak balik rumah terus punye.



Silap besar la bhai! Silap besar silap besar.


Posted by Posted by zabed at 3:24 PM
Categories: Labels: ,

6 comments  

Sunday, August 8, 2010



     On the way dari KL ke Putrajaya, melalui MRR2 pada waktu senja, sebelum maghrib.

     Mak aihh. Jam gila. Gerak sikit-sikit je. Habis minyak aku. Biasanya, even time senja-senja camni pun, jam kat MRR2 tak de la teruk sangat sampai gerak sikit, sikit sikit. At least ada satu lane yang smooth, yang gerak slow, tapi tak payah break.

*tips: mengikut pengalaman aku yang tak seberapa, kalau jam kat MRR2 sila ikut lane paling kiri sekali. Biasanya tu la lane yang paling smooth tapi banyak orang tak perasan. Orang pikir nak laju je.

     Tapi, jam petang ni memang lain macam sikit. Aku try lari dekat lane paling kiri, same jugak. Gerak sikit, sikit, sikit. Aik, tak menjadi plak trick ni. Ok, try pindah gi lane tengah n kanan pulak. Same jugak! Gerak sikit, sikit, sikit. Aduhh, tension gua time tu. Dah la ade hal time tu.

     Lepas je simpang nak masuk DUKE highway tu, depan sikit dekat dengan Honda Dealer kat belah kiri, aku nampak ramai gile orang kat atas bukit tu dok intai bawah (jalan MRR2 yang tengah jam). Aku rase semua yang selalu bawak kereta mesti dah boleh agak dah ape jadi. Aku tengok, dengan ilmu dan pengalaman yang diberikan Allah Yang Maha Bijaksana dan Maha Mengetahui, aku rasa-rasa, ni jam teruk ni sampai tak boleh nak lari kemana-mana ni biasanya ada orang accident.

*info: kalau kat UK (atau negara-negara Eropah lain), diorang tak pakai lagi dah term accident kalau berlaku kemalangan di jalan raya, diorang guna term collision. Sebab kalau guna term accident, seolah-olah benda tu berlaku accidentally, bermaksud, takde sape yang bersalah lah macam tu. So, diorang guna collision, perlanggaran. Kat Malaysia? Ke'malang'an? Ape best word nak ubah perkataan malang yang dah lapuk lagi memutarbelitkan pemikiran?

Posted by Posted by zabed at 8:10 PM
Categories:

5 comments  

Thursday, August 5, 2010


     

     First time aku dengar lagu ni bila ade sorang brader yang introduce kat aku. Dia kata lagu ni best, sebab buat kita ingat pada si Dia. Tapi dia kata, tengok video clip lain macam sikit, tak kena dengan lirik langsung. Aku tengok cara brader tu menyanyi pun macam best pulak, balik rumah terus aku check kat youtube. Memang wa cakap sama lu la, layannnnn bebbbbbbb.

Try tengok lirik dia. Pergh.

Posted by Posted by zabed at 2:45 PM
Categories:

4 comments  

Monday, August 2, 2010



     Ini kisah sewaktu aku masih lagi bergelar sebagai seorang pelajar di Kuala Lipis (sob sob.. sedih gile teringat kenangan lama).

      Biasalah kalau duduk asrama kan, peraturan strict gila. Tak boleh bawak tu, tak boleh bawak ni. Tak boleh bawak handphone, tak boleh beli komik atau majalah selain berunsur akademik, tak boleh bawak balik alat-alat elektronik berunsur permainan seperti Game Boy, PSP, PS2 etc..

     Macam-macam benda tak boleh bawak, peraturan pulak makin lama makin strict (semenjak dapat pengetua baru), budak-budak pun makin tertekan. Tertekan bhai time form 5 dulu. Aku ingat lagi time-time nak amik SPM la banyak peraturan-peraturan baru diorang perkenalkan. Waduhh macam sekolah tentera pun ada, cuma tak ada kawad2 je.

     Well, tertekan punya pasal, banyak la pulak idea-idea kreatif meletup-letup dalam kepala ni. Siapa sangka, budak Form 5 batch SPM '07 sekolah kami berjaya modify atau mengubahsuai calculator scientific kami menjadi Game Boy.

Posted by Posted by zabed at 11:32 AM
Categories:

5 comments  

Thursday, July 29, 2010




     Dah nak masuk sebulan setengah dah aku 'berpraktikal'. Memang beza sungguh bila dah bekerja secara 'official' ni berbanding dengan belajar.

*bekerja secara official bermaksud pekerjaan atau occupation yang kita lakukan sama sahaja seperti bidang yang kita ceburi di IPT masing-masing, bukannya macam kerja part-time kat fast-food restaurants atau kerja promoter baju kat shopping mall etc.

     Kalau kat universiti atau institusi pengajian kita, yang menjadi penilaian kehebatan kita atau kayu ukur keberjayaan kita di IPT tersebut adalah result exam, aktif dalam aktiviti kokurikulum, join club tu or club ni.

     Well, wa cakap sama lu bagi yang masih belajar lagi, bila dah start kerja, semua-semua tu tak pakai la jepp. Seriously tak pakai. Ko nak berlagak dengan result ko ke, nak berlagak dengan pencapaian koQ (kokurikulum) ko ke, ko active dalam macam-macam kelab ke, ko presiden kelab itu ini ke, memang diorang (employer) tak pandang langsung........................................bila

BEKERJA

Posted by Posted by zabed at 1:19 PM
Categories:

7 comments  

Monday, July 26, 2010


Islam is already the fastest-growing religion in Europe. Driven by immigration and high birthrates, the number of Muslims on the continent has tripled in the last 30 years. Most demographers forecast a similar or even higher rate of growth in the coming decades.

[An Uncertain Road: Muslims and the Future of Europe, The Pew Forum on Religion and Public Life] 

     Antara betul atau tidak, tetapi ramai di kalangan kita yang menyedari hakikat bahawa semakin ramai umat manusia yang menganut islam. Alhamdulillah. Macam-macam hujah kita keluarkan bila berbicara tentang hal ini. Kiamat sudah dekat, dajjal dah keluar dan etc..

Posted by Posted by zabed at 1:03 AM
Categories:

3 comments  

Monday, July 19, 2010


Ini cerita time aku kerja kat salah sebuah office di tengah-tengah KL, dekat2 dengan jalan TAR, musim summer (tak boleh blah) 2009.

     1st time masuk kerja kat office baru tu, dengar taklimat atau pesanan senior2 yang berada dalam office tu. JANGAN PAKAI SELIPAR DALAM OFFICE atau SEWAKTU KERJA. Perh. First time kerja kat office, rasa best la pulak kan pagi-pagi bangun, gosok baju kemeja, pakai kasut office, pastu jalan kaki naik LRT sampai menara TH (time tu KBG masih lagi dalam bengkel, tengah 'tune', haha). Macam orang besar plak.

     Ada la dalam minggu ke 2 atau ke 3 aku kerja kat situ, aku ternampak ada sorang senior staff ni rilek je pakai selipar dalam office. Pergh selamber. Kang kena marah dengan boss kang baru tau. Pastu ditakdirkan Allah, boss betul-betul lalu sebelah dia. Tak kena sound pun! Hampeh. Rupa-rupanya omong kosong aja ya pak pasal rule memakai selipar ini?

Posted by Posted by zabed at 12:08 PM
Categories:

1 comments  

Tuesday, July 13, 2010


     Suatu fenomena yang ajaib pada pagi ini. Pagi 12 July 2010.



     Suasana pada waktu pagi di KL pastilah bukan suatu suasana yang ramai orang suka. Siapa suka pagi-pagi bangun, dengan mengantuk-ngantuk lagi, pastu nak pergi kerja lagi, pastu jam pulak dekat KL, jam lama pulak tu, dengan honk di sana sini, bagi yang bawak kereta akan rasa jeles yang teramat melihat motor-motor kapcai berlalu begitu sahaja, pastu nampak bayang-bayang berwarna putih dengan melambai-lambai ke arah kita, pastu melambai-lambai ke arah lain pulak, tengok traffic light bertukar-tukar warna, kalau nampak warna merah, konferm naik menyampah punya, ditambah lagi dengan kereta kat depan kita pun mengeluarkan cahaya berwarna merah.


     Bagi yang menggunakan khidmat LRT ataupun KTM untuk ke tempat kerja pula dah biasa dah kena beratur panjang sebelum masuk, berbaris-baris pulak tu, pastu bila dah dapat masuk, perhhhh ramai gile. Macam sardin kena himpit. Ok la time pagi sebelum kerja, kena himpit sehimpit-himpitnya pun still bau wangi di merata-rata tempat. Bau perfume, bau cologne, bau deodorant, bau bedak, bau minyak rambut Brylcreem, bau minyak kelapa dara dan macam-macam lagi. Masuk je office, perhh macam-macam bau kita ada. Tak payah pakai perfume pun dah wangi secara 'semula jadi' dah.


     Tapi pagi ni sungguh ajaib. Berlainan dengan norma suasana pagi-pagi biasa di KL, pagi yang dinanti-nantikan dan dihajati oleh majoriti pekerja-pekerja KL. Pagi yang sesetengah orang akan menganggapnya sebagai mustahil. Malah aku sendiri pun pelik pada pagi ni.


     Smooth gila jalanraya ni! Mana kereta-kereta lain??

     Smooth tu tak ada la sampai tak ada kereta langsung, tetapi tak berlaku jam pun. Kalau berhenti pun sebab traffic light warna merah. Alhamdulillah, first time pergi office dengan kelajuan yang agak 'smooth'. Tak payah tekan brek banyak-banyak.

     Sampai-sampai office je, bukak laptop, online jap. Usha facebook jap, perhhhhh

Spain menang World Cup rupenye....


Posted by Posted by zabed at 6:43 AM
Categories:

2 comments  

Wednesday, July 7, 2010


     Sebulan dan beberapa hari lebih telah berlalu semenjak peristiwa Mavi Marmara, sudah setahun beberapa bulan telah berlalu semenjak Israel Zionist menyerang Gaza dan sudah 6 dekad ataupun 62 tahun telah berlalu semenjak Palestin dicerobohi oleh 'puak pengecut'.

62 tahun!

     Umur aku baru 20 tahun. Bagaimana keadaanya kalau aku hidup, menetap dan dilahirkan di Palestin selama 20 tahun ini?? Bagaimana cara aku membesar selama 20 tahun ini??

Posted by Posted by zabed at 6:37 AM
Categories:

2 comments  

Monday, July 5, 2010


     Baru-baru ni aku berjumpa atau dengan bahasa orang remaja; melepak dengan sorang kawan aku ni. Kepada kawan aku ni, ko baca title ni pun ko dah boleh agak dah aku nak cerita pasal hang. Haha tapi relax, gua bukan nak malukan ko, tapi gua nak orang yang membaca mengambil pengajaran. Aku dulu pun pikir sama macam hang. Haha alkisah...


     Perbualan ini berlaku pada waktu malam dalam kereta bernombor plate nama blog ini, dalam perjalanan dari Semenyih pulang ke KL.


Gua: Bro, lu nak dengar tak satu lagu yang cukup membakar semangat? Memang ko akan rasa semangat gila lah bila dengar lagu ni.


Farid (bukan nama sebenar): Em boleh la. Aku try dengar.

Kemudian, aku 'on' radio kereta aku dan play CD yang mengandungi lagu yang dimaksudkan itu; Gelombang Keadilan oleh Shoutul Harakah, satu band dari negara seberang, Indonesia.

Dum dum dum dum dum!

Habis je lagu Gelombang Keadilan tersebut, gua terus tanya si Farid.

Gua: Amacam Farid? Ada best? Bakar semangat ko tak lepas dengar lagu ni?

Farid: (dengan muka toya) haha macam lagu ultraman pulak aku dengar.



Hampeh

Posted by Posted by zabed at 9:40 PM
Categories:

3 comments  

Sunday, July 4, 2010


Os ingleses o inventaram, os brasileiros o aperfeiçoaram
The English invented it, the Brazilians perfected it

Posted by Posted by zabed at 12:06 PM
Categories:

0 comments  

Thursday, July 1, 2010


Wahai orang-orang yang beriman! Masuklah ke dalam Islam secara keseluruhan, dan janganlah kamu mengikuti langkah-langkah syaitan. Sungguh, ia musuh yang nyata bagimu.

O you who believe! Enter perfectly in Islam and follow not the footsteps of Shaitan. Verily, He is to you a plain enemy.

[Al-Baqarah (2): 208]




Assalamualaikum wa rahmatullahi wa barakatuh. Aku berlindung dengan nama Allah dari syaitan yang direjam. Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani, post kali ni akan membincangkan tentang si dia yang genius.


Posted by Posted by zabed at 9:05 PM
Categories:

3 comments  

Sunday, June 27, 2010


     Subhanallah, Maha Suci Allah yang telah menciptakan diri kita, yang mengurniakan pada kita dua biji mata yang mampu membaca post kali ni, yang telah menetapkan kedudukan mata kita selari dengan kepala dan wajah kita. Jadi, sebutlah dengan ikhlas perkataan ini:

Alhamdulillah

Ilham asal dari Cikgu Nobita (Nobita's Sensei)

Posted by Posted by zabed at 4:28 PM
Categories:

2 comments  

Thursday, June 24, 2010


Assalamualaikum warahmatullahi wa barakaatuh.


     Suasana atau keadaan semasa minggu exam kebiasaannya kebanyakan pelajar akan mendekatkan diri dengan Tuhan untuk meminta pertolongan dariNya untuk menghadapi soalan-soalan yang bakal mereka tempuhi dan untuk mendapatkan keputusan yang cemerlang sesudahnya. Begitu juga dengan pelajar yang beragama Islam (bukan bangsa MELAYU sahaja ye), kebanyakan mereka akan cuba mendekatkan diri kepada Allah untuk memohon pertolongan dengan memperbanyakkan solat-solat sunat & bacaan Quran, mengurangkan kutukan atau berkata perkara-perkara yang tidak sepatutnya dan sebagainya.


     Tetapi, baru-baru exam final sebelum ni, berlainan pula sikap aku. Entah kenapa, dah plan seperti pelajar-pelajar muslim yang lain untuk solat sunat hajat, qiamullail etc. namun tak ada kemahuan yang tinggi untuk melakukannya. Kononnya plan nak solat sunat, tiba-tiba rasa macam hilang dorongan untuk melakukannya lantas langsung tak buat. Kononnya plan nak baca Quran kejap lagi dan sekali lagi, tiba-tiba rasa macam hilang dorongan untuk melakukannya lantas tak buat langsung. Terasa macam...... semakin jauh dari Allah pada musim exam yang lepas. Masha Allah. Pelik betul, berlainan dengan orang lain pula tu.

Posted by Posted by zabed at 6:26 PM
Categories:

4 comments  

Saturday, June 19, 2010



     Alkisah tentang 2 orang kembar yang diberi nama Ahmad & Ahmed, di mana bapa kedua-dua adik beradik ini adalah seorang yang wara', yang mementingkan ibadah kepada Allah sahaja.


     Bila bapa ialah seorang hamba Allah yang mementingkan ibadah khusus (ayat buku teks Pendidikan Islam Tingkatan 5), begitu jugalah si ayah mahu mendidik anak-anaknya menjadi sepertinya. Lantas, selama hidup mereka sejak kecil, mereka sudah biasa melakukan amalan-amalan sunat dan sebagainya. Ya, mereka membesar dalam keadaan mengenal agama, mengenal Islam, cara-caranya, namun, seperti nama tajuk di atas, walaupun mereka kembar yang berwajah serupa, namun mereka tidak 'seiras'.

Posted by Posted by zabed at 1:21 AM
Categories:

0 comments  

Thursday, June 17, 2010


Bismillahirrahmanirrahim. Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Penyayang.

time form 3 dulu. kalau korang terer, try cari mane satu aku

     Post kali ni nak cerita pasal pengalaman bermain futsal pulak. Fuuhhhh. Aku ni tak selalu main futsal. Memang jarang gile. Kalau dah jarang main, memang kaki bangku lah senang cerita. Haaa tapi baru-baru atau semenjak study week (sesetengah university panggil study leave) ni, tibe-tibe selalu pulak main. Tengah study week sempat main futsal, 2 hari sebelum paper pertama pun sempat main futsal, tinggal satu lagi paper pun sempat lagi nak main futsal! Kalau dalam keadaan nak exam pun kerap main futsal, inikan pula time lepas exam. Haha memang selalu lah jugak. Berapa lama dah tak main futsal ni.

Posted by Posted by zabed at 4:41 PM
Categories:

0 comments  

Friday, June 11, 2010


Assalamualaikum wa rahmatullahi wa barakatuh.

     Isu Palestine tak selesai lagi, tetapi keesokan hari (11 June 2010) sudah bermula match pertama World Cup 2010. Astaghfirullahal 'azim. Harap-harap peristiwa yang sudah berlalu tidak berulang lagi. Peristiwa apa? Perisitwa, sama macam yang pernah berlaku di bumi Malaysia sendiri. Tahun lepas, Gaza diserang Israel Zionist kerana mereka mendakwa bahawa Gaza diperintah oleh kerajaan pengganas (dan macam-macam lagi). Kemudian, kita sebulat suara hendak memboikot barangan yang menolong dan memberi bantuan kepada Israel Zionist atas dasar kemanusiaan, kita prihatin terhadap mereka di Gaza yang dizalimi. Dan akhirnya apa jadi? Salah satu syarikat yang diboikot tersebut melancarkan satu tindakan drastik yang tak pernah dibuat sebelum ini di bumi Malaysia; menurunkan harga makanan mereka serendah mungkin pada waktu tengahari. Dan begitu juga dengan sejumlah besar para pemboikot di Malaysia, harga diri mereka juga sama jatuh dengan harga makanan syarikat tersebut. Dan lama-kelamaan, amalan boikot seolah-olah dipandang hina atau asing oleh mereka dulu yang kononnya prihatin terhadap saudara mereka di Palestine.


     Sungguh, aku betul-betul risau dengan masyarakat Muslim di Malaysia. Betul-betul risau. Peristiwa baru-baru ini, peristiwa Mavi Marmara sekali lagi telah membuka mata rakyat Malaysia untuk kembali menentang Israel Zionist. Ya! Alhamdulillah, masih lagi ada jiwa-jiwa yang masih prihatin terhadap saudara kita yang ingin membantu saudara kita yang ditindas di negara mereka sendiri. Namun, sedikit demi sedikit, selepas para aktivis Malaysia pulang ke tanah air, begitu juga dengan semangat kebanyakan rakyat Malaysia. Semangat mereka juga telah pulang ke keadaan asal mereka, lagi-lagi ditambah dengan World Cup yang akan berlangsung pada keesokan hari. Innalillahi wa inna ilaihi rajiuunn.

Posted by Posted by zabed at 12:57 AM
Categories:

0 comments  

Tuesday, June 8, 2010


 Bismillahirrahmanirrahim. In the name of Allah, the Entirely Merciful, the Especially Merciful.


     Alhamdulillah. Setelah penat lelah menjadi student 1st year di UNiM, akhirnya berakhir juga tahun pertama ijazah di sini. Alhamdulillah. Syukur kepada Allah, Yang Maha Pemurah & Maha Penyayang. Sekarang ni sedang menjalani cuti selama 4 bulan (dari akhir May hingga akhir September). Cuti panjang woooo...

     
     Almaklumlah, cuti 4 bulan. Memang satu tempoh yang sangat lama. Terlampau lama. Namun, 'kerja' perlu diteruskan. Tiada rehat yang sempurna bagi yang 'bekerja'. Allahu Akbar!

Wahai orang yang berselimut!

O you enveloped in garments!

Bangunlah, lalu berilah peringatan!

Arise and warn!

[Al-Muddaththir (74): 1-2]

Posted by Posted by zabed at 5:10 PM
Categories:

0 comments  

Saturday, June 5, 2010


Assalamualaikum wa rahmatullahi wa barakatuh. Salam sejahtera, salam 1 Muslim.


     Baru sahaja selepas peristiwa kekejaman Israel terhadap kapal Mavi Marmara, berlaku lagi satu peristiwa kebiadaban Israel terhadap aktivis-aktivis yang cuba untuk menghulurkan bantuan kepada mangsa-mangsa kekejaman Israel Zionist. Kapal MV Rachel Corrie dari kumpulan Flotilla Pembebasan kini dirampas oleh kerajaan Israel! Astaghfirullahal 'azim....

Posted by Posted by zabed at 3:16 PM
Categories:

0 comments  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
>