Saturday, August 31, 2013


Bismillaahirrahmaanirrahiim




     Sejak kecik, aku suka tengok benda-benda besar. Aku kagum gila bila tengok kapal terbang. Teruja. Sebab benda tu besar tapi boleh terbang. Sangat...wow. Camana la benda seberat macam tu boleh 'terapung' di udara. Gambar di atas ni saja dah cukup untuk aku terpacul keluar perkataan "holy cow!" (an exclamation of suprise).

     Sewaktu sekolah menengah dulu, aku dah set dalam kepala nak jadi seorang pilot. Disebabkan kekangan mata dan mak bapak tak kasi, harapnya jadi 'engineer' untuk kapal terbang pun jadi la. Tapi 'jalan' ke arah untuk diterima menjadi engineer kapal terbang bukan lah semudah yang disangka. Akhirnya, Allah membuka jalan kepadaku untuk bekerja dalam industri oil and gas.

     Kapal terbang tak ada. Ok lah, janji main dengan benda-benda besar. Kita panggil 'heavy engineering' atau 'heavy industry'. Bila google image gambar-gambar pelantar minyak, perasaan terasa...meh. Tapi bila dah turun site tengok sendiri pelantar tu depan mata, rasa macam.....mak aih besar gila benda ni terpacak kat tengah-tengah laut!

     Sekarang ni aku teruja tengok platform-platform besar. Platform yang ada 'living quarters'; yang dalamnya ada gelanggang futsal, panggung wayang kecik, gym, tempat main snooker etc. Aku lagi teruja kalau berpeluang tengok platform yang dah siap get ready untuk diangkut dari yard ke atas bot besar (kita panggil 'lay barge'). Bertambah teruja lagi kalau dapat tengok platform tu di'angkat' dari barge untuk dipasang di atas laut.


Thialf; the largest crane vessel.


     Ye memang aku jakun tengok benda-benda besar. Aku teruja, sebab macam mana manusia yang kecik ni boleh cipta benda yang beribu-ribu lebih besar dari badan dia sendiri. Yang buat aku sangat kagum, bila kita nak gerakkan benda tersebut (kapal terbang atau kapal laut besar), tak perlukan ramai orang pun. Macam kapal terbang tu setakat 2 orang pun dan boleh terbang.

     Let's say....kalau secara fizikal, seorang manusia boleh angkat beban seberat 50 kilo. 2 orang manusia boleh angkat 100 kilo beban. Tapi hari ni kita boleh lihat 2 orang manusia mampu menerbangkan 650 tan beban (lebih 650 ribu kilogram). Berapa kali ganda tu? Camana depa (manusia) boleh buat camni?

     Setiap benda/perkara/fenomena/etc. ni Allah tetapkan beberapa peraturan. Dan setiap benda/perkara/fenomena/etc. ni tak pernah pun melanggar peraturan-peraturan yang ditetapkan Allah. How obedient they are towards Allah. Dan karakteristik 'obedience' makhluq-makhluq ni dipanggil 'the law of physic' oleh saintis (dan juga biologi, kimia, blablabla jenuh nak tulis semua).

       Perkara-perkara 'magic' seperti menerbangkan beban seberat 650 tan boleh dilakukan kalau kita dapat 'apply' Prinsip Bernoulli, dengan syarat beban tersebut cukup karakteristik aerodinamik-nya. Prinsip Bernoulli ni lah kita panggil sebagai makhluq Allah yang sesekali tak akan berani langsung untuk melanggar peraturan yang ditetapkan sehinggalah hari akhirat kelak. Maha Benar Allah dalam firman-Nya:


Dan Yang menciptakan semua yang berpasang-pasangan dan menjadikan untukmu kapal dan binatang ternak yang kamu tunggangi.

Supaya kamu duduk di atas punggunggnya kemudian kamu ingat nikmat Tuhanmu apabila kamu telah duduk di atasnya; dan supaya kamu mengucapkan:

"Maha Suci Tuhan yang telah menundukkan semua ini bagi kami padahal kami sebelumnya tidak mampu menguasainya"

[Az-Zukhruf (43): 12-13]


     Hang cuba campak sampah ke atas lantai. Berani sampah tu tak nak cecah lantai? Berani sampah tu nak terapung di udara? Berani sampah tu tiba-tiba terbang ke langit? Berani graviti bumi nak langgar perintah Allah? Dude.....graviti tu tunduk pada perintah/peraturan Allah. How obedient he is towards Allah. Subhaanallah. Allahuakbar.

     Membebel panjang pulak kat post ni. Haha ok lah. Sebenarnya nak cerita satu benda ni. Kalau ikutkan schedule, seminggu selepas raya aku sepatutnya kena pulang ke Bintulu. Yang best-nya, lepas raya ni jugak lah berlambak-lambak kawan yang nak kahwin. Ada seorang kawan rapat mesej aku (sebelum raya),


Bed, ko confirm kan nak datang kenduri aku?


     Ko tengok, mesej macam ni jelas dia tau kerja aku macam mana tapi dia nak jugak aku datang kenduri dia. Ko bayangkan perasaan aku nak reply mesej mamat ni. Berpeluh-peluh aku menaip. Dan hasilnya, mesej yang aku reply tu sangatlah panjang dan sangat banyak perkataan "insya Allah"; nak membayangkan betapa aku nak sangat pi kenduri dia tapi kekangan untuk hadir tu terlalu besar. Lepas tu, mamat tu tak reply langsung mesej aku. Fuhhh berat gila hati gua time tu.

     Allahu akbar. Allahu akbar. Allah sungguh Maha Besar. Sebesar-besar 'barge' yang buat aku kagum dan teruja tu; Allah boleh hentikan dia daripada berlepas untuk ke laut. Hasilnya, lagi sebulan atau dua bulan lagi baru ada the next barge.

     Cerita teknikal: Semasa 'offshore campaign', barge ni akan di-park bersebelahan dengan platfrom minyak sebagai tempat accommodation. Oleh sebab beberapa isu safety, barge tersebut telah di-reject dan untuk tunggu barge seterusnya perlu memakan masa selama sebulan atau 2 bulan.

     Wow. Sungguh aku rasa kagum. Aku teruja dengan 'the power of doa'. Aku ni manusia kecik dan kuruih je bang, tapi barge yang boleh tampung 100 orang tu boleh Allah hentikan untuk aku. Wow. Subhaanallah. Allahu akbar. Alhamdulillah, dapat jugak aku pi kenduri kawan aku tu.


Dan supaya kamu mengucapkan,

Maha Suci Tuhan yang telah menundukkan semua ini bagi kami padahal kami sebelumnya tidak mampu menguasainya,

dan sesungguhnya kami akan kembali kepada Tuhan kami.



*******



     Gua nak selit sedikit isu mesir. Hang kalau tak nak amik tahu pasal isu mesir, sama saja macam hang cakap dekat polis, "oh yeke tak boleh u-turn kat sini. Saya mana tau". Hang rasa polis boleh terima ka jawapan hang tu?

     Ada sorang anney yang selalu buat teh o ais limau kat aku pagi-pagi tu, boleh tau update terkini mesir melalui facebook! Dey macha! Anney pun ada facebook. Siap tau perkembangan mesir lagi! Apa lagi alasan hang?

     Doa bro. Doa. Doa yang serius, bukan main-main punya doa.


Mereka (ahli-ahli sihir yang insaf) berkata: Kami sekali-kali tidak akan mengutamakan kamu (firaun) daripada bukti-bukti yang nyata, yang telah datang kepada kami dan daripada Tuhan yang telah menciptakan kami;

maka putuskanlah apa yang hendak kamu putuskan! Sesungguhnya kamu hanya akan dapat memutuskan pada kehidupan ini saja!

[20:72]

Posted by Posted by zabed at 3:38 AM
Categories:

0 comments  

Tuesday, August 13, 2013


Bismillaahirrahmaanirrahiim



Shipyards and dockyards are places where ships are repaired & built.

[wikipedia]


     Ada sesetengah shipyard (atau orang biasa panggil 'yard') bukan setakat repair dan buat kapal saja, pelantar minyak pun diorang boleh balun. Suasana kerja di yard? Fuhhh wa cakap luu, mencabar betul.

     Cuaca malaysia memang kita tau panas, tapi bila kat yard ni kepanasan tu ditambah dengan asap dari traktor dan crane, tambah lagi hang kena pakai coverall yang sememangnya menutup seluruh badan. Jarang betul dapat merasa angin bertiup dalam kawasan yard. Kalau coverall tak basah kuyup tu memang tak sah la orang kata. 

     Bukan setakat panas, kawasan yard ni dipenuhi dengan bunyi yang teramat bising. Bunyi orang grind besi memang sakit telinga, bunyi orang ketuk besi sekuat mungkin, bunyi 'air compressor' yang seakan-akan bunyi enjin kapal terbang. Bunyi orang buat 'blasting & painting' lagi sakit jiwa, pakai penutup telinga pun tak jadi apa.

     Bukan setakat panas dan bising, yard ni memang berhabuk (dusty). Mungkin bukan benda yang orang amik kisah sangat, tapi selalu jugak la tersedak sebab banyak sangat terhidu habuk besi. Bahaya woo kalau untuk jangka masa yang panjang.

     Itu baru keadaan fizikal, belum lagi sosial. Orang-orang yang biasa kerja di yard ni memang jenis orang yang keras atau kasaq (orang kedah kata). Suasana jerit pekik, marah-marah dan maki hamun ni memang benda norma. Walaupun hang buat slack sikiittttt saja, memang boleh mengundang maki hamun yang bertalu-talu. Bukan diorang kasar sebab asal usul, tapi keadaan fizikal yard yang memang macam tu mendorong perasaan yang lembut jadi cepat marah dan stress. Semua kerja nak siap cepat. Macam suasana perang la kot.

     Yard ni kawasan dia besar dan sangat luas. Betul-betul luas. Pelantar minyak yang paling kecik pernah aku nampak pun bersamaan dengan bangunan 5 tingkat. Kawasan yard yang nak buat pelantar minyak ni mestilah kawasan dia sangaattt luas. Ada sesetengah yard tu boleh 'fabricate' sehingga 4 (kalau tak silap, atau lebih lagi) pelantar minyak dalam satu masa. Bayangkan besar mana yard tu boleh pergi. 

      Disebabkan luas sangat kawasan yard ni, so tak heran la kalau hang nampak ramai orang bawak basikal dalam kawasan yard. Kadang-kadang nampak macam lawak pun ade jugak. Haha. Tapi hang pikir, kalau hang berada di hujung yard dan hang tertinggal satu barang penting dalam kereta di tempat parking. Jenuh nak kena patah balik jalan berapa kilometer semata-mata nak amik satu barang tu je. Ulang alik di kawasan yard ni....terasa macam marathon pun ada.

     Aku cerita pasal yard ni bukan apa, tapi nak korang bayangkan perasaan atau keadaan seseorang muslim yang bekerja di situ pada bulan ramadan. Kering badan......betul-betul kering. Paling teruk pernah aku kerja kat yard ni, sampai masuk waktu buka je aku minum air 3 botol sederhana. Makanan tak heran langsung sebab dahaga yang teramat. Lepas isya' camtu baru sambung makan.

     Bang, kebanyakan muslim kat yard ni tak puasa pun time bulan ramadan. Yes, kebanyakan (bukan majoriti). Polis pun tak kelapaq (heran) la untuk buat tangkapan sebab dah terlalu banyak yang tak puasa.  Ada sorang rigger (ala general worker / helper) yang aku kenal memang baik perangai dia. Baik-baik dia di kalangan rigger pun, kalau sehari tu dia terlepas sahur, alamatnya memang tak puasa la dia hari tersebut. Baik-baik dia pun, kalau nak minum depan aku pun dia rasa segan-segan. Yang lain? Suasana bulan ramadan di yard ni tak ada beza pun dengan bulan-bulan yang lain baik fizikal mahupun spiritual.

     Nak marah atau rasa jelek sebab tak puasa......rasa macam tak kena. Kadang-kadang aku rasa diorang ni (esp rigger) tak patut berpuasa (kadang-kadang ye). Orang mungkin kata teruknya depa ni tak berpuasa pada bulan ramadan. Teruk tak teruk, aku rasa sama ja teruk dengan orang yang berpuasa tapi daily activity dia hanya tengok tv atau mengadap facebook je memanjang. Betul tak?


Betapa banyak orang yang berpuasa, tapi tidak mendapatkan pahalanya, melainkan lapar dan dahaga sahaja.

[hadits riwayat ahmad dan hakim dari abu hurairah]



     Aku bukannya nak backup sapa-sapa atau nak attack sapa-sapa pun. Ramadan pun dah lepas, sekarang syawal dah pun. Kepada mereka yang usaha sebaik mungkin pada ramadan yang lepas, syabas. Korang memang osem. Kepada yang rasa macam tak ada beza pun ramadan ni, ingatlah amaran nabi:


Jibril telah mendatangiku, kemudian ia berkata:

"Celakalah orang yang menjumpai Ramadan lalu tidak diampuni". 

Maka aku menjawab, "Amin". 

[hadits diriwayatkan al-hakim]



     Bro, walaupun ramadan dah lepas, it's better late than never untuk memohon keampunan dari Allah. Bro, Allah beri peluang kat kita untuk puasa 6 di bulan syawal ni. Bro, kalau hang rasa diri hang ni teruk sangat sehingga terasa Allah dah murka sangat-sangat, ketahuilah rahmat dan ampunan dari Allah tu jauh lebih luas dari kemurkaanNya.






Gambar kenangan di yard



*limbungan ni merupakan terjemahan bahasa malaysia untuk perkataan 'dockyard'. 


Wallaahu'alam bis sowabb

Posted by Posted by zabed at 1:52 PM
Categories:

0 comments  

Friday, August 9, 2013


Bismillaahirrahmaanirrahiim



     Bukak tv, keluar berita tentang askar yang menjalankan tugas tidak pulang ke kampung halaman di musim perayaan. Heroic. Bekerja semasa musim perayaan dianggap heroic oleh masyarakat, tak kisah lah hang ni kerja tentera ka atau kerja biasa pun.

     Kalau ikutkan, sepatutnya aku pun kena beraya di atas laut (walaupun bukan bekerja sebagai tentera). Tapi pum pam pum pam dipendekkan cerita, alhamdulillah dapat lah jugak kebenaran dari boss untuk aku pulang ke kedah.

     Bila aku ikut mak pergi beraya ke rumah orang, aku boleh nampak dengan jelas perasaan bangga mak bercerita tentang aku bekerja sehingga ke lautan sarawak. Kadang-kadang dia selitkan cerita pasal yang sebenarnya aku ni kena beraya atas laut. Haha. Biasa lah mak-mak kan memang macam ni. Aku pun turut hepi.

     Time raya ni jugak sempat aku ziarah keluarga pakcik-pakcik yang kerja diorang lebih kurang macam aku jugak. Bila sembang dengan 'orang-orang rumah" diorang ni, wow. Cekal gila hati diorang. Diorang memang pasrah dan redho dengan pekerjaan suami diorang. Cekal tak cekal hati diorang sehinggakan diorang kata, 

"kalau depa (suami-suami) ni pergi ke laut, janganlah tanya bila nak balik"

     Kebiasaan isteri (mungkin) berleter atau complain "kenapa lah abang pi lagi", "tak nak tukaq kerja ka", "carilah kerja yang rilek sikit", dan lain-lain. Aku sendiri pun asalnya ingatkan pergi sarawak ni setakat seminggu atau dua, sekali amik kau sampai 2 bulan. Kalau hati isteri-isteri ni tak cekal, silap-silap.....*na'udzubillaahimindzaaalik*...boleh bercerai.

     Itulah antara pekerjaan yang nampak heroik di mata rakyat malaysia; berkhidmat semasa musim perayaan. Kalau kita ziarah keluarga yang bapa atau suami yang bekerja macam ni dan dengar sendiri cerita-cerita diorang (kalau korang dapat family yang cekal la kan), fullaoo cerita diorang. Lebih kurang macam korang dengar cerita kesetiaan keluarga-keluarga di palestin dan syria menunggu suami atau bapa diorang.

     Baru kahwin beberapa hari, suami kena tangkap dengan zionis. Selepas berpuluh-puluh tahun, akhirnya suami dibebaskan (muka pun dah macam datuk orang). Si isteri masih lagi setia menunggu suaminya sedangkan boleh saja isteri tu minta cerai dan kahwin dengan orang lain. Bro, baru beberapa hari kahwin kot tapi kesetiaan dia macam dah beratus tahun dah kahwin. Sooo heroik.

     Sebelum pergi berperang, si ayah meninggalkan isteri dan anak yang baru saja lahir untuk meyahut seruan jihad. Selepas berpuluh-puluh tahun, si bapa pun pulang. Balik rumah ada lelaki lain pulak kat rumah. Bergelut lah kedua-dua orang ni. Tau-tau rupanya si lelaki yang ada kat rumah tu anak dia yang dah besaq dah. Mana la si bapak dengan anak nak kenal sama sendiri.

      Aku harap perkara yang sama boleh berlaku di malaysia. Tapi itulah, kita di sini mana ada suasana peperangan pun. Aman damai. Takkan medan politik dan medan 'mencari rezeki' saja yang dianggap heroik di malaysia. Aku rasa ada satu lagi medan yang sangat heroik dan sesuai dengan masyarakat yang aman macam malaysia ni. 

     Medan 'guru'. Bukannya 'guru' sebagai profesion. Tapi.....guru secara natural -nya. Memang sifat hang ni orang kenal sebagai suka mengajar, bukan terhad kepada mengajar di kelas-kelas sekolah tu. Biarpun hang ni seorang doktor ka, engineer ka, accountant ka, kerani ka, tapi orang akan kenal hang sebagai seorang pendidik, seorang murobbi .

     Medan guru atau lebih tepat lagi tarbiyah . Tarbiyah masyarakat. Ya, masyarakat malaysia memang aman damai, tapi deep down depa ni sakit. Saakitt. Hati yang hilang.

     Aku mungkin seorang jurutera yang jasadnya selalu ke laut di pelantar minyak. Namun, itu tak mematahkan semangat untuk aku menjadi seorang guru, seorang murobbi. Aku nak nanti bila berada di kubur, pahala aku akan terus menerus berjalan sehingga ke akhirat kerana 'perkara-perkara' yang aku sampaikan sewaktu hidup dulu. Biidznillah. Insya Allah. 

      Say hello to usrah fellas.


                                                                **************



     *Ayat yang menceritakan tugas seorang murobbi agung:


(Dan mengutus) seorang Rasul yang membacakan kepadamu ayat-ayat Allah yang menerangkan supaya Dia mengeluarkan orang-orang yang beriman dan beramal saleh dari kegelapan kepada cahaya.

Dan barangsiapa beriman kepada Allah dan mengerjakan amal yang saleh nescaya Allah akan memasukkannya ke dalam surga-surga yang mengalir di bawahnya sungai-sungai; mereka kekal di dalamnya selama-lamanya. Sesungguhnya Allah memberikan rezeki yang baik kepadanya.

[at-talaq (65): 11]





*bagi yang beraya di kampung, berhati-hati di jalan raya bila nak balik ke rumah. Sedikit pesanan:


1. Family is priority, but safety's first.

2. Ngingat penglikun, ingat orang kesayau (utamakan keselamatan, ingat orang tersayang).


Posted by Posted by zabed at 11:05 AM
Categories:

2 comments  

Monday, June 24, 2013


Bismillaahirrahmaanirrahiim



     DOOM. DOOM. Bunyi orang ketuk dinding guna tukul besar. Aku pun tak heran lalu masuk ke dalam tandas shopping mall ni. Bukak je paip air nak basuh muka, tiba-tiba blackout. Woohoo. Kelam kabut semua orang. Yang best-nya, sebelum blackout tu, semua ada dengar bunyi kuat macam ada benda yang roboh.

     Ramai-ramai keluar tandas kelam kabut. Orang bising. Alhamdulillah, nasib baik kat luar ada elektrik. Dah la malam. Aku pun jalan pi tengok tempat orang berkerumun. Tengok tengok......ada satu dinding kedai ni roboh. Beberapa kontraktor kat situ tengah pening kepala sebab dinding roboh tu buat satu paip air ni bocor. Keluar tak henti-henti.

     Dinding roboh satu hal. Paip pecah pun satu hal. Tapi yang paling tak boleh blah, tak sorang pun dari kontraktor tu pakai safety helmet. Pakai selipar pulak tu. Ya Allah. Teruk betui la safety policy depa ni. Kalau kepala pecah kena lenyek dengan batu bata dinding tadi, ada yang berani nak bawak pergi hospital??

     Dulu aku pernah praktikal kat company kontraktor buat bangunan. Ada sekali tu aku pi site survey kat tingkat 30 lebih, ada beberapa pekerja buruh 'working at height' without any 'safety harness' (sila google image perkataan yang di'  ' kalau tak paham). Kalau aku tak puas hati kat mamat tu, aku pi tendang dia dan sekejap ja dia lose balance. Pastu jatuh dari tingkat tinggi. Mati? Tu tak campur lagi berapa banyak safety helmets yang tak ada suspension tu. 

     Kalau construction atas darat, benda-benda ni kira biasa walaupun dah berapa banyak kes mati pun. Orang tetap buat tak kisah je. Orang awam sendiri pun tau betapa teruknya safety policy yang diamalkan oleh kontraktor-kontraktor ni.

     Tapi beza pulak halnya dengan dunia 'oil & gas' atau offshore. Kalau ikutkan dari segi potential hazard, duduk di pelantar minyak tu jauuuuuuuhhhhhhhh lagi bahaya daripada construction bangunan atas darat. Senang cerita la kan, kalau hang berada di Zone 0, anytime je boleh meletup. Tu tak campur lagi radiasi atau gas yang setiap hari kita bau. Hang pulak berada di tengah-tengah laut, kalau apa-apa jadi kat platform? Tu tak campur lagi kalau lautan bergelora gila macam kat North Sea (sila youtube kalau berminat), berani nak terjun? Kalau cuaca hujan lebat, nak terjun? Cuaca di lautan dan kat atas darat, perhhh jauh beza bang.

     Tapi sebahaya-bahaya tempat pun, itulah tempat yang paling selamat. Tau pasaipa? Ni lah peribahasa mat saleh; "better the devil you know than the angel you don't". Hang betui-betui tau tempat tu bahaya, secara automatik hang betui-betui berjaga sebaik mungkin. Safety policy di offshore, perhh ketat gila. Seketat-ketat mungkin. Tapi aku lagi rela bekerja di atas pelantar minyak daripada kerja construction atas darat yang safety policy entah pape tu.

     Sebagai contoh, safety helmet tu kalau hang pakai terbalik je pun (ala ala macam pakai cap terbalik), silap-silap esok kena hantar balik ke darat sebab tak mematuhi peraturan. Hisap rokok bukan di tempat yang disediakan, bukan kena hantar balik atas darat je. Itu dah boleh jadi kes polis dah tu sebab membahayakan nyawa semua orang atas platform

     Pakai coverall adalah wajib pada setiap masa bekerja. Panaih mak oii pakai coverall ni. Itupun kalau boleh diorang suruh pakai coverall semasa tidur takut-takut emergency pape ke. Kalau kantoi dadah atau minum arak, bukan setakat kena ban dari naik platform yang sama lagi. Semua platform minyak atas dunia ni akan ban orang tersebut. Dan banyak lagi lah peraturan-peraturan yang sangat ketat tapi selamat.

     Bunyi macam....aih lecehnya kerja atas pelantar minyak ni. Tapi safety insya Allah jauh lebih selamat dari kerja construction atas darat kalau betul-betul ikut guideline dia. Ada orang suka, ada orang tak suka. Aku suka, sebab makan memang free pun atas platform. 6 kali sehari pulak tu. Bukan makanan cikai, heavenly pulak tu. Haha

     Ok ok. Mana yang lebih bahaya:

1. Menjaga kesihatan dengan semaksimum mungkin semasa musim jerebu atau,
2. Hisap rokok di hadapan anak-anak kecil di cameron highlands semasa cuaca baik.


      Paham kan ape yang aku cuba sampaikan? Jangan salah faham, tak ada niat untuk bersikap sinis atau perli pun. Orang sarawak kata, 'penglikun berepun ari semua' atau maksudnya 'keselamatan bermula dari semua'.



Wallaahu'alam bis sowabb

Posted by Posted by zabed at 9:06 AM
Categories:

0 comments  

Saturday, June 1, 2013


Bismillaahirrahmaanirrahim

Negeri matahari terbit

     Bila sebut bab solat, mungkin agak susah sikit nak terangkan dekat orang Jepun. Depa ni tak reti cakap english. Memang betul-betul tak reti la. Kita sembang dengan depa ni macam ayam dengan itik. Pengetahuan diorang tentang islam pun sangat cetek (aku rasa la). Jadi bayangkan diri hang berada di tengah-tengah umat Jepun dan waktu solat dah masuk. Hang nak solat kat mana?

     Nak solat di khalayak orang ramai? Insya Allah kita memang berani, tapi kemungkinan kita akan mengundang polis untuk datang dan tegur hang. Orang ramai tengok hang buat aksi yang sangat 'pelik'. Ditambah pulak bila hang tengah solat ada seorang makcik approach hang dan cuba nak membantu (pastinya bercakap bahasa jepun).

     Tapi kita kan tengah khusyuk solat, kita ignore orang tersebut dan terus rukuk. Ah sudah. Menjerit la makcik tu terkejut. Betapa (kononnya) biadapnya kita ignore  seorang makcik yang cuba membantu kita. Orang ramai tengok kita, dan sangkaan mereka,


"Orang mexico ni cuba meragut beg makcik tu!".


     Pulak dah. Orang ramai mula panggil polis. Hang tengah solat nak masuk rakaat kedua, menggigil-gigil. Polis pun datang approach hang. Tell me, hang nak teruskan solat atau berhenti dan melayan polis tersebut?

     Alhamdulillah Allah kurniakan rukhsah  (keringanan) dalam solat. Bagi aku, dalam situasi tadi boleh je kalau kita cari kerusi pastu solat dalam keadaan duduk. Nak cari surau memang tak ada bro. Nak explain kat polis yang kita sedang solat?? Kalau reti cakap jepun takpa la jugak kan.

     Tapi aku kagum dengan orang-orang yang mampu solat dengan 'sempurna' di khalayak ramai. Bukan di malaysia, tetapi di negera bukan islam. Kan kita selalu tengok orang share-share video pasal orang solat di airport la, di dataran bandar, etc. Sedangkan aku rasa, memang sepatutnya kita diberikan rukhsah  pun untuk solat. Lain la kalau kita kat dalam bilik atau tempat yang tak ada orang.

     Sekarang baru aku tau pasaipa diorang nak jugak solat dengan 'sempurna' walaupun diberi rukhsah. Bukan depa tak bersyukur. It's not about rukhsah, it's about sending a message.









     Aku rasa kalau kita betul-betul rasa bangga dengan islam, sepatutnya badan kita akan automatik 'send a message'. Betui dak?


wallaahu'alam bis sowab


Posted by Posted by zabed at 5:23 PM
Categories:

1 comments  

Ras

Thursday, May 16, 2013


Bismillaahirrahmaanirrahiim



     Nak kata aku ni seorang yang terlibat aktif dengan dakwah kepada non-muslim, memang tak lah kan. Buat kerja ni tak pernah, lepas tu aku bina tembok setebal-tebal mungkin antara aku dan mereka. Tak rasa malu ke mengaku diri sebagai ummat nabi?

     Tembok atau jambatan; mungkin aku kena start bina jambatan dah kot. Barulah dengan bangganya aku cakap,


"Akulah ummat rahmatan lil 'aalameen  (kasih sayang kepada seluruh alam)".


     Where is the love bhai?


Wallaahu'alam bis sowab.

Posted by Posted by zabed at 6:55 PM
Categories:

4 comments  

Saturday, May 4, 2013


Bismillaahirrahmaanirrahiim





     Tau Calvary Convention Centre atau Calvary Church di Bukit Jalil? Kalau mengikut dari sumber Malaysian Insider, gereja ni adalah gereja terbesar di Asia Tenggara. Jadi hangpa pun tau la kan bila aku sebut 'gereja terbesar' memang akan jadi isu yang sangat besar di Malaysia. Maksud aku, isu yang 'diperbesar-besarkan'.

     Dulu kecoh la. Sangat kecoh. Laa ni senyap, atau aku yang tak amik port pasal benda ni. Gereja ni tak jauh pun dari ofis aku. Setiap hari kalau balik dari kerja mesti akan lalu depan gereja ni. Dan memang betui lah, bangunan dia memang nampak hi-tech. Design dia banyak kaca-kaca. Macam universiti IPTS yang mahal. Memang style.

     Tapi kan bro, di sebalik kehebatan, kebesaran dan kegempakan bangunan ni, aku tak rasa macam ada 'threat' yang besar. Aku tak rasa macam munculnya gereja sebesar dan secanggih ni betul-betul akan mengancam kedudukan orang islam di malaysia.

     Kalau nak kata 'threat' atau 'ancaman' yang lebih besar, aku rasa sikap orang islam yang menghalang orang islam untuk berdakwah itu lagi lah menakutkan. Tapi ancaman yang lebih besar ni disenyapkan, 'bukan isu besar' kata mereka. Sebab mungkin kita mudah sangat dipengaruhi oleh perkara-peraka yang hanya boleh dilihat dari segi luaran sahaja.

     Ada sekali tu aku pergi membuat bancian untuk pengundi-pengundi di sebuah kawasan yang ditadbir oleh kerajaan pembangkang. Aku pergi dengan nama NGO sebagai orang 'neutral'. Antara isu-isu yang ditimbulkan ialah isu pembangunan. Diorang (minoriti) tak puas hati sebab kawasan mereka tidak semoden seperti negeri-negeri yang ditadbir oleh kerajaan BN. Bila ditanya apa yang dimaksudkan dengan 'moden', bagi mereka ialah bangunan. Bangunan tak banyak, shopping mall tak banyak, tugu-tugu atau binaan-binaan canggih tidak banyak.

     Asal 'bangunan' je moden. Asal 'bangunan' je membanggakan. Zaman nabi, masjid nabawi tu bukannya moden sangat atau gah. Atap diperbuat dari pohon tamar, lantai adalah tanah. Tell me, kalau hujan apa akan jadi pada masjid dan juga jemaah yang sedang solat?

     Kalau nak kata 'moden-nya sesebuah bangunan merupakan suatu kekuatan', masjid nabawi zaman nabi tidaklah semoden masjid besi di putrajaya hari ni. Tell me, berapa ramai yang solat di masjid nabawi dan masjid besi? Tell me, para sahabat tidak cukup hebatkah hanya kerana masjid nabawi tidak moden??

      Jangan salah faham pulak. Aku bukan nak merendahkan status mana-mana masjid. Aku juga bukan dengan sewenang-wenangnya mengatakan zaman nabi adalah kuno. Jelas hang nak 1st class facilities, tapi hang masih lagi dengan 3rd class mentality. Macam mana tu?

     Tutup isu bangunan moden ni. Kalau isu Kristianisasi di malaysia merupakan ancaman, sepatutnya orang islam yang bermalasan untuk tidak keluar berdakwah itu lagi lah ancaman terbesar. Dah la malas, lepas tu tak puas hati dengan orang yang rajin pulak. Kita ada Allah, tapi guna taktik keji untuk menghapuskan mereka. Lawan secara professional lah. Sebagai orang islam malaysia, aku malu.

     Hang nampak ada harimau nak makan hang. Hang pun lari lari lari sampailah terjumpa sebuah rumah kosong. Hang nak masuk rumah tu tapi hang tak berani. Sebab orang kampung selalu kata ada hantu dalam rumah tu. Betui tak betui tu lain cerita. Orang ceqita (cerita) lah kan. Antara hantu yang dikata-katakan oleh orang kampung dengan harimau yang benar-benar sedang kejar hang, mana satu yang hang takut? (*analogi ini diubah suai sesuka hati dari status facebook Prof Hafidzi Mohd Noor)

     Aish panjang lebar pulak aku membebel kat sini. Gini lah. Antara kejahatan yang hanya dibisik-bisikkan atau kejahatan yang terang benderang berlaku di hadapan hang. Kerajaan mana satu yang hang betul-betul-betul akan pilih??

    Tolonglah undi dengan bijak. Ini kalilah bro. Ini kalilah. Terima kasih kerana membaca. Tidurlah awal malam ni. Esok nak bangun awal untuk keluar mengundi.

     Saya akhiri tulisan ini dengan untaian kata Syaikh Abu al-'Ala al-Mawdudi;


Sesungguhnya jika penjajah Barat meragut harta, merampas kekayaan material, membunuh, membinasakan seluruh anak dan memusnahkan rumah kita, semua kezaliman ini tidaklah terlalu dahsyat, terlalu keras atau terlalu teruk kesannya berbanding..


kezaliman yang mereka lakukan terhadap kita dengan menabur racun-racun tamadun kebendaan, kebudayaan atheis dan akhlak mereka yang runtuh dalam masyarakat kita.

[Dr Taufiq Yusuf al-Waei, Hadhir al-'Alam al-Islaami al -Aalam al-A'mal  (Dunia Islam Kini)]




      Braders. INI KALI LAH!!!







Wallaahu'alam bis sowab.

Posted by Posted by zabed at 9:33 PM
Categories:

2 comments  

Sunday, April 21, 2013


Bismillaahirrmaanirrahiim






     Orang atas pagar.....peratusan orang-orang macam hangpa ni masih banyak lagi kat malaysia. Aku mengaku yang aku ni orang atas pagar....tapi tu dulu. Aku paham kenapa masih ramai lagi yang duduk atas pagar. Senang saja alasan mereka, sebab kedua-dua pun ada masalah (eh jap, hang ni manusia jugak kan? ke hang dah naik syeikh jadi malaikat pulak?).

     Bro.....kalau hang betul-betul sayangkan negara, turun lah dari pagar tu. Berpijaklah di bumi nyata. Choose your side, biarpun kedua-dua 'sides' ada banyak masalah. Bro....kalau hang memang tak ada perasaan atau tak kisah pun apa nak jadi pada negara ni asalkan 'aku-masih-lagi-dapat-makan-nasi-dengan-mewah-setiap-hari', udah-udahlah dengan suara teriakan yang kononnya bersifat 'neutral' tersebut. You are not helping at all, sebab hang memang tak amik kisah pun pasal negara ni. Hang komen semata-mata nak tunjuk pandai ja (kenyataan ini adalah tidak 100% betul).

     Bagi mereka yang dah turun pagar dan berpijak atas bumi, syabassssss. Hangpa dah jadi lebih mulia daripada tin kosong. Tapi masih lagi ragu-ragu nak pilih side yang mana satu?? Macam ni lah, kalau sudi...dengarlah luahan hati aku ni.

     Aku memang asalnya duduk atas pagar sebab aku rasa kedua-duanya ada kelemahan yang sangat besar. Tapi aku sedar, being neutral sepanjang masa sehinggakan nak tunggu Imam Mahdi muncul, takut tak tersampai je nak tunggu waktu tu. Kemudian, mati dalam keadaan hanya ambil peduli pasal perut sendiri. Dan mulut masih lagi dalam keadaan komen kesalahan-kesalahan orang. Mulia sangatkah mati dalam keadaan macam tu?

     Akhirnya aku turun pagar dan tahu dah nak pilih 'side' yang mana. Semestinya 'side' yang berlawanan dengan kerajaan sebab aku memang sangat meluat dengan kerajaan. Bila aku cakap macam ni, pastinya ada suara dari atas langit....mungkin 'malaikat' kot (tolonglah baca dengan nada yang sangat sarkastik) yang akan teriak,


"Hang ingat baguih sangat ka pembangkang tu? Lagi-lagi parti hijau tu, dah la guna nama islam tapi perangai tak serupa orang islam pun. Hakkk tuihhh!"


     Kemudian aku memandang ke atas, cuba berdialog dengan orang kerajaan langit,


"Habis tu hang nak sokong sapa?"

"Aku malaikat! Buat apa aku nak sokong manusia yang banyak kesalahan tu??"


     Ok ok ok dah jadi merepek dah ni. Ok sambung cerita. Ya betul. Aku sedar, nobody's perfect sekalipun mereka yang mengaku untuk berjuang kerana islam. Dan bila aku cakap aku bersama Pakatan, tidak bererti aku setuju 100% dengan apa yang Pakatan buat. Kalau BN lagi ok, lebih baik aku undi BN. Tapi (buat masa sekarang) bagi aku, kesalahan di sebelah kerajaan lagi teruk. INI PENDAPAT AKU LAH YE. PENDAPAT.

     Kalau ada orang nak label kedua-dua pihak adalah 'jahat'; well bagi aku, antara dua 'kejahatan', lebih baik aku pilih 'kejahatan' yang lebih kurang. The point is bukannya nak label sapa-sapa jahat, tapi dah memang termaktub hak setiap orang yang berumur 21 untuk pergi mengundi. A atau B, itu saja.

     Dan boleh jadi kau seorang yang sokong kerajaan, tetapi tidak bererti kau tak boleh tolong kerajaan dengan menolong pembangkang. Kalau pembangkang hanyalah 'alamak-senang-sangat-lah-pembangkang-ni-nak-dikalahkan', sampai bila-bila pun kita tak akan dapat BR1M atau benda-benda yang kerajaan bagi duit kat rakyat tuh. By time, pembangkang menjadi suatu gerakan yang menggerunkan kerajaan sendiri, kalaaaauuuuuu kerajaan ni jenis yang tidoq dan makan rasuah saja kerja dia.

     Dan lihat kepada manifesto, kedua-dua pun hampir sama. Ini bukannya isu siapa tiru siapa. Yang penting, kedua-dua memang benar-benar tahu apa yang rakyat nak. Apa yang rakyat butuhkan. Dulu ada kerajaan nak bagi manifesto macam ni? Nak tak nak, 'rival' tu memang akan wujud kat mana-mana hidup seorang hero. Dan semestinya hero tak akan jadi epic hero selagi mana tidak ada rival yang betul-betul menggerunkan.

      Kalau Pakatan menang dan terbukti mereka memang lebih teruk dari BN, ape susah. The next election, pilih la BN balik. Samalah macam action film tamil, mula-mula hero kalah dulu. Kemudian si watak jahat akan bermaharajalela dengan sewenang-wenangnya. Akhirnya semua pun tahu 'bau' sebenar si watak jahat tersebut. Lalu, hero pun bangkit kembali dan bantai si watak jahat sampai pecah dinding, kereta meletup dan apa semua action yang melampau tu la.

     Itu pun kalau korang melihat BN sebagai hero lah kan....which is bagi aku memang tak lah. Hahaha. Papepun, aku respek pilihan masing-masing. Kalau korang undi sapa-sapapun dengan niat untuk kebaikan, insya Allah Allah akan mengganjari kebaikan kepada kita.

     Dan aku perasan, tulisan post ni sangatlah bersifat ke-anak-anak-an, tak ada hujah atau fakta yang kuat untuk menyokong. Hanya logik akal, yang aku harap semua yang membaca faham. Dan pastinya tulisan ini bila-bila pun orang boleh bidas, juga dengan logik akal sekalipun. Aku berlindung dengan Allah agar sentiasa membukakan hati ini dengan kebenaran, bukannya ego semata-mata. Amin.

     Tulisan ini khas untuk orang yang masih lagi duduk atas pagar. Walaupun bilangan korang ni tak ramai, tetapi peratusan korang ni sangat-sangat-sangatlah sebenarnya berperanan dalam menentukan the next government. Dah sampai masa dah, buanglah 'sayap-sayap' kat belakang tu, turunlah dan hiduplah di atas bumi. Rasailah keadaan orang-orang yang sudah berada di atas bumi. Walaupun manusia ini banyak berdosa, tapi tetap juga Allah meng-amanah-kan mereka ini dengan tugas sebagai 'khalifah'. Kenapa? Sesungguhnya engkau tidak mengetahui apa yang Allah ketahui.


Ingatlah ketika Tuhanmu berfirman kepada para malaikat:

"Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di muka bumi."

Mereka berkata: "Mengapa Engkau hendak menjadikan di bumi itu orang yang akan membuat kerusakan padanya dan menumpahkan darah, padahal kami senantiasa bertasbih dengan memuji Engkau dan mensucikan Engkau?"

Tuhan berfirman: "Sesungguhnya Aku mengetahui apa yang tidak kamu ketahui".


[Al-Baqarah (2): 30]



Wallaahu'alam bis sowab

Posted by Posted by zabed at 3:24 PM
Categories:

1 comments  

Saturday, March 2, 2013


Bismillahirrahmaanirrahiim


Jalang besuk; kalau sapa yang tak paham dialek ganung, mungkin bila baca perkataan 'besuk' terbayang perkataan 'busuk'. Tak lawak pun. Lame stuff. Haha.

Ada satu jalan di 'kemamang' diberi nama 'Lorong Besut'. Tak ada benda yang special pun, tapi aku ternganga jap bila tengok papan tanda lorong tersebut. Sekali tengok, aish ini bukan 'lorong besut' ni. Ini 'lorong best' ni.

Huruf 'U' tak nampak dengan jelas sebab macam dah tercabut dah sticker 'U' tu. Atau pudar sikit. Ditambah pula dengan ada satu tiang haluih (kurus) di hadapan papan tanda tersebut, posisi betul-betul seperti menutup huruf 'U' tersebut. 'Lorong best' lah jadinya.

Cube kau jaja cerita pasal kewujudan 'lorong best' di kalangan orang kemamang. Secara automatik diorang tau dah, "Lorong best ke lorong besuk mung nih? Berak nanang aah". Ataupun diorang memang percaya kewujudan 'lorong best', tapi bukan dari maksud literal. Diorang faham best benda lain la kot.

Tapi aku tetap yakin yang lorong tersebut bukang lorong besuk, tapi lorong best! Pasaipa? Sebab kedua biji mata aku menjadi saksi dengan jelas huruf 'U' tidak wujud pada papan tanda tersebut. Nak bukti? Bolehhhhh tadahal. Aku akan amik gambar yang jelas, memang jelas perkataan 'best'.

Dengan bukti yang jelas (bukannya photoshop), sekali lagi aku menjaja cerita pasal kewujudan lorong best ni di hadapan orang ramai kemamang nih. Dengan suara lantang aku tegaskan, "Nah! Lihatlah dengan mata sendiri. Mana ada photoshop. Sekarang mana lorong besuk mung??".

Reaksi orang kemamang? Tak bersuara. Mereka hanya pandang muka aku dan blah dari situ. Reaksi muka diorang jelas terpampang mesej, "Do whatever you want kiddo". Orang kemamang jelas malas nak layan aku. Sapa yang akan percaya cerita aku. Orang KL je lah yang ada harapan untuk percaya cerita 'lorong best' aku ni.

Literalist; merekalah manusia yang paling betul sekali di atas dunia. Tiada yang lebih betul melainkan merekalah yang paling sebetul-betulnya. Kerana mereka ada bukti yang terlalu bagus untuk menjadi betul (too good to be true). Tolong baca dengan nada penuh sarkastik.

Kadang-kadang gua sedih, bila mereka ni jadikan quran dan hadits sebagai 'bukti' hujah mereka, seperti mana mereka mengambil gambar 'lorong best' yang sebenarnya orang memang paham bahawa nama sebenar lorong tersebut ialah 'lorong besut'.

Jangan salah faham. Aku tak kata orang yang mengambil quran dan hadits sebagai hujah adalah salah, berdosa atau sesat. Cuma...........haish tak tau nak explain camana. Bacalah dua ayat di bawah ni:



Dan sesungguhnya Kami jadikan untuk neraka jahanam banyak dari jin dan manusia yang mempunyai hati (tetapi) tidak mahu memahami dengannya, dan yang mempunyai mata (tetapi) tidak mahu melihat dengannya dan yang mempunyai telinga (tetapi) tidak mahu mendengar dengannya; mereka itu seperti binatang ternak, bahkan mereka lebih sesat lagi; mereka itulah orang-orang yang lalai.

[Al-A'raf (7): 179]



Dan bukan pula perkataan tukang tenun. Sedikit sekali kamu mengambil pelajaran darinya.

[Al-Haaqqah (69): 42]




Khas untuk mereka yang mengaku bergerak bersama-sama gerakan islam; adakah kita sudah mendapat kefahaman yang jelas atau sekadar fanatik-taksub-doktrin?

Pantai Teluk Mak Nik, sebutan dalam dialek ganung ialah Mok Nik. Dalam bahasa Inggeris tau sebutan dia camana? Cuba cari perkataan Monica Bay di papan tanda sekitar bandar Chukai kalau tak percaya. Dekat dengan RHB Bank. Inilah bahana orang literal.


Wallaahu'alam bis sowab.

Posted by Posted by zabed at 2:05 AM
Categories:

6 comments  

Sunday, January 27, 2013


Bismillaahirrahmaanirrahiim


     Sebulan lepas, aku buat medical check up. Hasilnya, baru tau rupe-rupenye aku ber-kolestrol tinggi (5.58 H mmol/L). Kadar normal ialah tidak melebihi 5.2. Angka yang tak tinggi mana pun tapi disebabkan umur aku yang tak sampai 25 lagi, jadi aku agak cuak lah jugak. Muda lagi dah kena kolestrol tinggi. Padahal berat badan tak sampai 60kg pun.

     Dan bermulalah diet makan oat setiap hari. Perhhh. Memang betul-betul cabaran. Tak tau nak cerita camana, pi lah makan oat tu selama 3 hari. Minuman pun dah bertukar dah.



Bos! Teh wo ais tak mau gula onnei!

Teh wo ais kosong என்று  ?

Haa betul la tuh teh o ais kosong.



     
Aku hirup je teh o ais kosong tu.........hanya Tuhan saja yang tau rasanya. Mula-mula memang aku tak biasa. Setiap hari minum, boleh laaaaaaaah layan daripada minum air kosong je. Tak ada gula pun mamak tu boleh charge harga sama je macam yang ada gula. Ini pun boleh jadi penyumbang kepada perit perjuangan untuk hidup sihat. Orang la ni kata, healthy lifestyle .



mushroom burger as we all know



     Ada sekali tu sorang member ajak satu project team ofis untuk makan di satu restoran yang mengamalkan konsep healthy lifestyle  (atau healthy food?). Harga makanan dia, wa cakap lu tak beragak betul. Tapi takpa, dia nak belanja so aku kisah apa? haha.

     Ada sorang kawan order mushroom burger. Dia ingat burger mushroom yang dia order tu macam burger mushroom yang kita harapkan; ada daging, ada mushroom sauce, ada beberapa ketul mushroom ke etc. Pastu sampailah mushroom burger tu. Kawan ni dok cek-cek burger dia. Mana pi daging dalam burger ni? Mushroom ada. Besaq pulak tu.

     Kawan ni pun panggil waiter untuk pastikan daging yang hilang tu. Waiter tu pulak tersengih. Aik? Pasaipa pulak ni. Waiter tu amik menu, kemudian dia tunjuk intipati 'mushroom burger' yang dia order tu (biasanya dekat menu kan ada tulis sikit apa intipati makanan yang kita nak order tu). Tengok punya tengok, satu meja gelak besar. Kah kah kah. Memang betul la ni 'mushroom burger'; 2 roti, sayur sikit, pastu sebijik mushroom yang besar. Daging tak dak. Mushroom sauce pun takdak. Makan lah mushroom burger yang tak ada daging tu. Tak rasa apa. Harga 20 ringgit ++ bang. Amik kau nak sangat healthy lifestyle  (atau healthy diet?).

     Sorang lagi member order steak. Harga 50 ringgit, tapi dia bagi seketul daging steak tu ditambah beberapa dozen kacang bendi kecik. Pastu ada sauce apa tah aku tak ingat. Nasib baik daging steak tu sedap, tapi 50 ringgit hanya daging seketul dan kacang bendi?????? Betul, bersih memang bersih, minyak memang tak ada, tapi..... entah. Healthy lifestyle  anyone?






     Kita selalu berdoa agar 'dipanjangkan umur'. Allah kata dalam Quran:


Dan mereka berteriak di dalam neraka itu: "Ya Tuhan kami, keluarkanlah kami nescaya kami akan mengerjakan amal yang saleh berlainan dengan apa yang telah kami kerjakan".

Dan apakah Kami tidak memanjangkan umurmu dalam masa yang cukup untuk berfikir bagi orang yang mau berfikir, dan (apakah tidak) datang kepada kamu pemberi peringatan?

Maka rasakanlah dan tidak ada bagi orang-orang yang zalim seorang penolong pun.

[Fatir (35) : 37]


...........................................................................


Wallaahu'alam bis sowabb....




p/s: ada tips tak camana nak kurangkan kolestrol dalam darah?

Posted by Posted by zabed at 11:20 PM
Categories:

2 comments  

Tuesday, January 1, 2013


Bismillaahirrahmaanirrahiim


"Bro, tolong amik aku kat KTM Serdang pukul 9 malam."


     Jam menunjukkan pukul 8, aku pun start enjin dan terus blah. Jarak dari ofis ke KTM Serdang tak jauh mana pun, tapi nak tempuh jam, traffic light, apa-apa semua tuh kadang-kadang boleh cecah sampai sejam jugak. Kalau sampai awal pun tak dak masalah. Boleh tidoq dulu. Mengantuk gak ni.

     Sampai je KTM Serdang (kat jejantas belakang tu), aku mati enjin. Tengok jam baru 8.30. Tolak seat ke belakang dan 'baring'-kan seat tersebut. Tak ada lah baring mana pun, dalam 70 darjah je. Masih lagi boleh nampak orang lalu-lintas keluar masuk KTM.

     Sunyi je kawasan tu. Pelik gak. New year's eve kot. Hangpa semua dok rumah ka? Atau depa dah keluaq awal lagi dah? Dan banyak kali jugak aku perasan, akan selalu ada sekumpulan budak-budak umur-baru-lepas-sekolah berjalan ramai-ramai masuk stesen KTM dengan dressing yang nampak.......style la kot bagi diorang.

     Dalam kelompok ramai-ramai tu, ada jugak beberapa perempuan yang join sekali. Mungkin benda ni orang kata "standard la kat KL budak-budak perempuan lepak dengan budak-budak lelaki", tapi bagi aku "standard kepala hotak hang. Hang tak baca ka kes 2012 Delhi Gang Rape Case yang baru berlaku 16 Disember lepas?".

     Wujud satu mentaliti yang agak stereotaip bila bicara kes-kes rogol di Malaysia: setiap kali berlaku, pengajarannya mesti tertumpu kepada perempuan. Ladies, please be more careful after this. Ladies, don't forget this and this. Ladies, make sure that everything bla bla bla. Ladies, always be with your friends and so and so. Senang cerita, 'Ladies, don't this and that'.

     Laki? Untuk kami tak ada nasihat kah? Atau kami sebenarnya memang tak bersalah setiap kali perempuan dirogol? Eh, jantina ape pulak yang merogol perempuan ni. Konfius aku. Ataupun sebab kebanyakan kes membabitkan orang luar seperti mat negro, orang bangla dan lain-lain, jadi kesedaran untuk 'educate' lelaki malaysia berkurang?


Katakanlah kepada ORANG-ORANG LAKI yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluannya; yang demikian itu adalah lebih suci bagi mereka, sesunguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang mereka perbuat".

[An-Nur (24): 30]


     Baru-baru ni kat facebook pulak kecoh pasal budak umur 13 tahun cuba merogol sorang perempuan kat satu stesen Shell. Bila dah membabitkan sampai budak pun dah mula nak merogol orang (kalau cerita ni betul), pikir-pikir balik salah siapa sebenarnya? BUDAK JE KOT...sape yang pengaruh pikiran budak ni??????







     So apa yang kita boleh buat? Baca ni, kalau rajin: Kambing lawan serigala.

     Tahun baru, azam baru, buatlah sesuatu.


p/s: Yang perempuan pulak, terang-terang ada saranan tentang menutup aurat, jangan la cari pasal. Jangan pulak lepas ni ada orang comment, "orang tutup aurat pun kena rogol, macam mana?". Tutup aurat kerana Allah, bukan kerana manusia. Yang menjaga kita ialah Allah, siapa yang lebih berkuasa selain Allah?


Wallaahu'alam bis sowab

Posted by Posted by zabed at 11:05 PM
Categories:

2 comments  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
>