Sunday, September 21, 2014


     Dulu aku pernah terlibat dalam satu project team ni. Project yang sungguh-sungguh-sungguh bermasalah. Project yang betul-betul buat sakit kepala. Project yang buat aku hampir-hampir nak terjun laut. Haha.

     Mentaliti aku semasa mula-mula terlibat dalam project team tersebut ialah masing-masing jaga penjuru masing-masing. Contohnya macam aku jaga drawing & report sahaja, si A pula jaga bahagian procurement & logistic sahaja, si B jaga installation & commissioning blablablabla sahaja dan begitu jugalah si C dengan tugas dia sahaja dan si D dengan tugas dia sahaja. Dan pastinya ada sorang ketua yang akan pantau dan urus setiap 'penjuru' ini.

     Aku jaga 'penjuru' aku saja, sedangkan aku tau 'penjuru-penjuru' lain bermasalah. Time tu aku rasa, kalau majikan bagitau skop aku A, itu saja kerja aku. Tak ada B, tak ada C. No more, no less. Bila 'penjuru' lain bermasalah, aku sengaja tak nak ambil tahu sebab nanti bila aku dah start amik port, tak pasal-pasal aku pun kena bertanggungjawab dalam 'penjuru' tersebut dan sejurus menambahkan lagi beban kerja aku. Lagi tak syok bila penjuru orang lain setel, aku punya tak setel-setel lagi. Uuuu pening kepalo jang mikir yooo.

     Dan aku terus bekerja dengan mentaliti sebegitu untuk satu periode yang tak lama. Asalnya target kami untuk siapkan project in dalam masa beberapa minggu saja. Paling-paling teruk pun satu bulan. Paling teruk ok. Hang tau berapa lama project ni? Dah masuk bulan ke-tiga pun tak setel-setel lagi!

     Dipendekkan cerita, untuk elak stress yang terlampau dan cubaan untuk terjun laut supaya boleh balik darat awal, aku terpaksa jadi proaktif untuk ambil tahu juga 'penjuru-penjuru' lain yang bermasalah tu. Memang awal-awal tu sakit kepala bro. Ye la, tiba-tiba beban kerja hang bertimbun dengan banyak secara tiba-tiba. Tapi progress kerja tersebut ada kenaikan sedikit demi sedikit (hasil daripada kerjasama setiap ahli yang proaktif). Alhamdulillah.

     Aku rasa aku dah penat mencemuh, tegur dan bertekak mulut dengan ketua projek. Betul lah. Complaining will not solve anything. Tak membuahkan hasil pun. Jadi tindakan proaktif tersebut berlaku bukan sebab nak kejar KPI atau tunjuk bagus dekat semua orang, tapi sebab nak cepat habis projek dan balik darat terus. Haha.

     Masuk bulan ke-4, aku dipindahkan ke project team yang lain. Alhamdulillah. Hahaha.



*****


     Beberapa bulan ni aku perasan yang mak aku selalu baca tafsir quran. Bukan terjemahan, tapi tafsir atau commentary oleh tokoh-tokoh islam yang terkenal. Aku pun tanya mak aku beberapa soalan, dan akhirnya aku boleh buat satu konklusi.

     Sedikit demi sedikit, rakyat marhaen seperti mak aku sudah hilang kepercayaan kepada golongan-golongan ustaz. Statement ni bukan bertujuan untuk mencemuh ustaz-ustaz, don't get me wrong. Ini adalah langkah proaktif, bukan provokatif. Hang baca habis dulu.

     Kita tengok macam ni lah. Seumur hidup mak aku, dia hanya jaga 'penjuru' dia saja. Satu penjuru. Mak aku langsung tak amik port dalam 'penjuru ugama' (melainkan perkara-perkara seperti 'wajib dan sunat'). Cuma 2-3 menjak ni, kepercayaan mak aku kepada golongan-golongan ustaz ni sudah goyah.

     Mak aku tak mencemuh pun ustaz-ustaz ni, apatah lagi nak hina. Cuma keadaan yang berlaku dalam negara sejak 2-3 bulan ni menyedarkan mak aku bahawa nak tak nak, dia pun kena amik port jugak dalam 'penjuru ugama' ni, dengan cara membaca buku-buku 'ugama' sebagai langkah permulaan. Ini langkah constructive, bukan destructive.

     Aku pun nak belajar 'ugama' juga. Maksud aku subjek-subjek seperti Usuluddin, Ilmu Hadith, Seerah, Fiqh Muamalat, etc. yang sebelum ni hanya diambil secara dasar saja, tanpa selam lebih dalam.

     Nak belajar 'ugama'.........perh. Mungkin ramai pikir kalau nak jadi champion  dalam bidang 'ugama', kena masuk sekolah pondok atau belajar di negara-negara arab sana. Kalau itu la the only way  untuk belajar ugama, kesian kat rakyat marhaen macam aku ni. Haishh.....

     Aku teringat kata-kata seorang Principal Drilling Engineer  yang berumur dalam lingkungan 50-60 tahun. Kata beliau,


Kalau hangpa pi dengaq kuliah-kuliah kat kawasan Selangor & KL ni saja, itu pun sudah lebih baik daripada hangpa pi mengaji di Al-Azhar!


     Haha. Betui jugak apa pakcik ni cakap. Kalau tengok program-program kuliah di masjid-masjid di sekitar KL & Selangor ni......dahsyat. Masjid ni mengaji kitab A, masjid tu ngaji kitab lain. Dalam satu minggu untuk saju masjid saja, dah ada kuliah untuk 2-3 kitab paling minimum. Masjid-masjid lain kuliah pasal kitab lain. Berapa banyak masjid ada di sini??

     Sama tak apa yang kami bakal belajar di kuliah-kuliah ini dengan apa yang pelajar ugama belajar di Universiti Al-Azhar? Kalau tak sama, hangpa balik malaysia nanti, tolong ajarkan kami apa yang kami rakyat marhaen tidak dapat seperti di Al-Azhar.

     Baca buku-buku ugama, pergi kuliah-kuliah maghrib di masjid, ambil kelas khusus secara part time untuk medalami ilmu ugama, etc. Kalau betul-betul berminat, tidak ada alasan sibuk dengan urusan kerja/study sebenarnya pun (aku sedang bercakap di hadapan cermin).

     Kita sendiri kena jadi 'ustaz', kita sendiri kena jadi 'ulama' kepada diri sendiri. Aku pun  rasa kena amik port dalam penjuru ugama ni, tanpa mengharapkan atau menyerahkan urusan ini bulat-bulat kepada golongan ustaz/ulamak semata-mata.

     Ini bukan nak cerita pasal Professional vs Ulamak. Bukan bukan bukan. Ini langkah proaktif. Ini lebih baik daripada kita mencemuh, menghina dan memandang rendah kepada ustaz-ustaz yang kita rasakan sudah hilang kepercayaan.

     What say you??


Sesungguhnya ulama adalah pewaris nabi para nabi. Sungguh para nabi tidak mewariskan dinar dan dirham. Sungguh mereka hanya mewariskan ilmu maka barangsiapa yang mengambil warisan tersebut ia telah mengambil bagian yang banyak.

[Hadith riwayat Imam Tirmidzi]



When heavens collide




Posted by Posted by zabed at 9:25 PM
Categories:

0 comments  

Sunday, September 7, 2014





     Bukan senang nak tengok brader bangla senyum. Kalau nampak diorang senyum pun, selalunya sebab kena bahan dengan orang Melayu atau seperti dipermainkan depan orang ramai. Nak tengok diorang senyum.....senyum ikhlas.....macam susah je.

     Baru ni aku ternampak 'senyum ikhlas' tersebut. Bangla tu tengah dukung sorang budak kecik Melayu. Dukung berapa saat ja, dia letak balik budak tu. Budak tu blah sekejap, lepas tu dia lari balik ke arah brader bangla tu untuk suruh dukung lagi. Bangla tu geleng-geleng kepala 'senyum', pastu angkat budak tu berkali-kali.

     Brader bangla tu layan je walau berkali-kali budak tu mintak kena dukung. Aku suka tengok situasi macam ni. Harmoni. Nampak muka brader bangla tu hepi tersenyum dengan perasaan tenang, bukan dalam keadaan seperti dipermain-mainkan atau dihina.

     Minggu lepas kita sambut Hari Merdeka ke-57. Setiap tahun sambut dengan meriah sebab nak ingat hari kita bebas dari belenggu penjajah. Kita benci penjajah bukan kerana mereka 'menjajah' negara kita, tapi kita benci sebab sebab depa pikir depa ni baguih sangat dari orang lain sampai boleh perkotak-katikkan orang lain.

     Mungkin sebab tu hari ni kalau mata saleh dari UK datang Malaysia, kita tak benci diorang dan ada yang siap bangga lagi kalau fasih ber-bahasa diorang (bagus lah, silibus subjek 'Sejarah' tidak mengajar kita untuk benci diorang kerana keturunan mereka).

     Bulan lepas, 2 orang pekerja bangla mati dihempap konkrit MRT. Ramai yang cakap pasal ni dan ramai jugak yang bagi respon seperti "Takpe, bangla je yang mati" atau "Oh, bukan orang Malaysia yang mati".

     Orang bangla hari ni datang negara kita untuk cari makan dan kita pun tak adalah sampai menjajah negara Bangladesh, adakah perangai kita tak sama dengan penjajah? Tanah kau ke, bukan tanah kau ke, aku tak rasa dengan merendah-rendahkan mereka, itu cara supaya mereka hormat ke kita.

     Apa lagi orang Melayu ada selain dari 'Tanah Melayu' ini? Haha. Secara tak langsung, mentaliti macam ni yang membuatkan diri sendiri hina kerana nilai diri sendiri disamakan dengan tanah/bumi.


Mulianya kita kerana islam. Maka sesiapa yang mencari kemuliaan selain islam, makan kehinaan Allah akan menimpanya.

Allah gave us honor through islam. If we ever seek honor through anything else, Allah will humiliate us again.



     Selamat Hari Merdeka ke-57.





Posted by Posted by zabed at 2:36 PM
Categories:

2 comments  

Saturday, August 30, 2014


*FYP = Final Year Project = Mimpi buruk pelajar-pelajar tahun akhir bidang kejuruteraan.



     Cakap pasal FYP, ambe teringat dekat sorang member ni, time dia buat FYP dulu. Antara objektif terbesar FYP beliau adalah kena buat satu hardware circuit ni. Sebelum boleh mula nak buat hardware tersebut, dia kena buat simulations dulu.

     Masalahnya, selalu simulations dia tu akan keluar result seperti "Failed" atau "Error". Dia cuba guna cara A, fail. Cuba guna cara B pun fail. Dah bermacam-macam cara dia buat pun tetap tak dapat result yang dia nak jugak. Last sekali dah nak masuk cara yang ke-1000 berapa entah, baru dapat result yang memuaskan.

     Tapi tarikh nak submit FYP dah dekat, dah terlalu lambat untuk buat hardware circuit. Apa yang dia ada hanya simulation results, yang sebenarnya boleh dapat melalui dengan masukkan formula pada software saja (atau dengan kata lain, serupa macam hang tak payah buat FYP pun takpa).

     Bro, we are talking about FYP bro. Kalau FYP kantoi, hang tak boleh dapat ijazah bro. 4 tahun belajar dinilai dalam 2 semester FYP ni bro. Bila FYP hang tak 'meet the objective', serius berat nanang. Jenuh member ni mikir camana nak present 'data & findings' dia dalam thesis nanti.

     Nak top-up masa balik, brader ni terpaksa buat thesis dia secantik mungkin. Memang betul-betul cantik thesis dia. Aku pernah baca, perrhhhh terbaik. Aku kagum dengan cara dia presents 'data & findings' dia dalam thesis tersebut. Long story short, orang yang tak ada basic sangat dalam electronic pun boleh faham thesis dia. Memang cantik dia explain satu persatu, macam sedang melayan budak kecil.

     Itu baru thesis. FYP presentation dia pun mantap. Semua soalan prof-prof dia boleh jawab. Dia boleh 'pukau' prof-prof tu supaya lebih berminat dengan 'data & findings' berbanding objektif FYP tersebut. Di akhir presentation, dia ada mengaku yang FYP dia tak 'meet the objective'. Dia ada bagi 'recommendation' supaya penambahbaikan boleh dibuat bagi sesiapa yang nak menyambung research beliau di masa akan datang. Cantik dia buat ending gitu.

     Bila result FYP keluar, dia antara orang yang dapat markah tertinggi untuk subject tersebut. Subhaanallah. Hebbak abe ni. Brader-brader lain yang buat invention cool-cool pun tak dapat markah setinggi dia. (Yang lain gempak je lebih, tapi bila tulis thesis dan presentation..............).

     Terer member aku ni present data dengan cantik. Objektif memang benda paling penting sekali, tapi objektif selalunya boleh dicapai dalam keadaan yang ideal. Katakanlah kalau keadaan tak seperti yang kita harapkan, macam mana ko nak cakap dengan lecturer? Sama macam time kerja, macam mana nak menjawab dengan bos?? Takkan nak bagi alasan sebab masa tak cukup?? Come on bro. Be professional la sikit.

     Cakap pasal member aku buat FYP ni, teringat pulak dekat kisah Bani Israel dan lembu betina (dalam Surah Al-Baqarah).

     Allah perintahkan supaya Bani Israel ni sembelih seekor lembu betina. Diorang tanya Nabi Musa, lembu betina yang macam mana Allah nak. Nabi Musa pun jawab,


Sesungguhnya Allah berfirman bahwa sapi betina itu adalah sapi betina yang tidak tua dan tidak muda; pertengahan antara itu; maka kerjakanlah apa yang diperintahkan kepadamu.


     
Lepas tu diorang tanya nabi lagi, warna apa? Nabi jawab,


Sesungguhnya Allah berfirman bahwa sapi betina itu adalah sapi betina yang kuning, yang kuning tua warnanya, lagi menyenangkan orang-orang yang memandangnya.


     
2 jawapan dah, pastu depa boleh tanya lagi (*sigh*), suruh tambah 'clue' lagi camana keadaan lembu betina tu. Nabi pun layan,


Sesungguhnya Allah berfirman bahwa sapi betina itu adalah sapi betina yang belum pernah dipakai untuk membajak tanah dan tidak pula mengairi tanaman, tidak bercacat, tidak ada belangnya.


     Akhirnya baru lah diorang ni reti bahasa sikit 'paham' lembu yang macam mana Allah nak diorang sembelih. Itupun Allah kata diorang ni hampir-hampir tak melaksanakan pun. Haish.

     Cerita pasal lembu betina ni terdapat dalam Surah Al-Baqarah ayat 67-71. Nak sembelih lembu bukan calang-calang lembu bro. Bukannya yang tua atau kanak-kanak, tapi dewasa. Warna pun bukan warna yang kelakar, tapi warna yang menunjukkan dia 'mahal' dan exclusive. Ditambah lagi jenis lembu yang disayangi, bukannya yang jenis buat kerja.

     Dalam 5 ayat ni, Allah mengajarkan kita erti professionalisme. Buat kerja kena cantik, tip top.


Verily Allah has prescribed ihsan (perfection) in all things. Thus if you kill, kill well; and if you slaughter, slaughter well. Let each one of you sharpen his blade and let him spare suffering to the animal he slaughters.


Sesungguhnya Allah menulis ehsan atas segala sesuatu. Apabila kamu mahu membunuh, maka perelokkanlah pembunuhan itu. Apabila kamu menyembelih, maka perelokkanlah penyembelihan itu dan hendaklah kamu menajamkan mata pisau dan hendaklah dia menyenangkan haiwan sembelihannya itu.


[Hadits riwayat Muslim]


     Aku rasa keje susah bukan sebab 'technical knowledge', tapi susah sebab macam mana ko nak present data atau keadaan yang dialami kepada boss atau client. Pening kepala nak mikir. Dulu waktu mula-mula kerja dulu, aku rasa macam tiap-tiap hari buat FYP.

     Anyway, siapa kata islam tidak mengajar professionalisme?





Posted by Posted by zabed at 9:13 PM
Categories:

0 comments  

Sunday, August 17, 2014


     Pernah sekali tu aku dan sorang member ditegur oleh sorang pakcik berbangsa india di masjid,


Pakcik: Assalamualaikum adik. Boleh tolong saya adik. Saya nak balik ke kampung saya di Tampin tapi saya tak ada duit.

Member: Uish jauh tu pakcik. Berapa banyak je pakcik ada?



     Pakcik tu bawak keluar duit dari poket baju dia dan tunjuk kat kitorang berapa banyak. Ada la kurang dari segenggam duit-duit berwarna biru (RM1) & sedikit hijau muda (RM5).


Ini mane cukup ni pakcik.


     Member aku ni pun bawak keluar dompet dia dan terus hulur satu duit kaler oren (RM20) & satu merah (RM10). RM30, banyak tu.


Ok terima kasih na adik. Assalamualaikum.


     
Lepas jawab salam, kitorang pun blah tinggalkan pakcik tu. Jalan-jalan berbelas tapak sikit, aku pandang belakang...........eh??


Aik? Pakcik ni sambung duduk balik?? (*sambung meminta sedekah). Tak cukup ke? Jauh sangat ke dari KL ke Tampin??

Entah. Banyak benda la kot dia nak kena consider, nak pi stesen bas/tren kena bayar tambang teksi lagi, etc.

Ooo okay.


     Berjalan lagi, sampai nak masuk ke dalam kereta.


Macam mana kalau pakcik ni kelentong kau?

Entah la. Kalau aku kat tempat dia......(maksudnya) kalau aku betul-betul perlukan duit tapi aku tak ada satu bukti pun nak tunjuk kat orang....aku hanya boleh harap simpati orang kat aku je la.


     Member ni senyap sekejap. Moment of silence. Lepas tu dia sambung,


Janji aku dapat pahala dari Tuhan. (Kalau pakcik tu tipu), tu masalah dia dengan Tuhan.

Ooo okay.

     
Start enjin, terus blah.


     Member ni cakap kalau dia di tempat pakcik tu, dia mengharapkan sympathy  orang, sedangkan dia sedang ber-empathy . Baru aku tau apa beza sympathy  & empathy  selepas Google maksud kedua-duanya.

     Selalu dengar orang kalau menderma sebab sympathy , jarang dengar sebab empathy .




When you carry out mercy to those on earth, He who is in Heaven will engulf you with His mercy.
[Reported by Muslim & Bukhari]








Posted by Posted by zabed at 4:02 PM
Categories:

0 comments  

Friday, August 8, 2014


     Pernah tak terfikir camana orang yang keje offshore/pelantar minyak ni cuci baju? Yang sebenarnya..........kitorang tak pernah cuci baju pun. Orang lain yang tolong cucikan baju untuk kitorang (*muka berlagak).

     Dekat platform yang ada kuarters penginapan (living quarters a.k.a LQ) atau barge  (ala-ala 'hotel terapung'), memang ada disediakan servis cuci baju ni. Sehari dua kali; waktu pagi se, waktu malam se.


Contoh LQ platform di Malaysia

     Biasanya setiap bilik ada disediakan satu bakul untuk letak baju-baju kotor. Letak je baju-baju kotor kat dalam bakul tu, nanti ada laundry boy  tolong amik dan basuhkan baju untuk kita. Dah siap, baju-baju itu akan dihantar ke bilik kita. Kadang-kadang tu ada yang siap berlipat lagi. Senang kerja. Dah la dua kali sehari pulak tu. Yang paling best, satu sen pun tak keluar (*sekali lagi muka berlagak).

     Tapi kalau hang tak menetap di LQ atau barge ; maksdunya hang kena 'daily trip' dari darat ke pelantar minyak......itu agak sedikit 'masak'. Boat daily trip bertolak dalam pukul 5-6 pagi dari darat dan pulang ke darat dalam pukul 7 malam (paling awal). Biasanya dalam pukul 10 malam baru sampai darat. Bila masa nak cuci baju? Ada ke dobi yang bukak tengah-tengah malam? Dah la penat keje kat tengah laut, ditambah lagi kena naik bot setiap hari (ie mabuk laut), memang betul-betul masak kalau kena daily trip.

     Jadi cuba bayang macam mana brader-brader offshore ni packing beg untuk baju-baju diorang; 1) yang dapat duduk di LQ dan 2) yang kena daily trip.

     Biasanya yang dapat duduk kat LQ ni simple je diorang pack beg diorang. Tak bawak baju banyak pun. Coverall sehelai, seluar sehelai, baju siang sehelai, baju tidur sehelai dan banyak lagi 'sehelai' (*tuala pun tak perlu bawak sebab disediakan sekali). Ye la, laundry service pun 2 kali sehari, hang hantaq basuh pagi ni, petang karang hang dapat balik baju tu. Apa susah. Lagi satu, sape nak bawak baju fancy-fancy pergi pelantar minyak? Kalau dapat duduk LQ, satu bag pack je aku bawak; beg tu lah isi baju-baju, beg tu jugak lah isi laptop, fail-fail, etc.


Satu beg untuk segalanya. Baju-baju, laptop, fail-fail, etc.


     Kalau kena daily trip, sendiri lebih tau la kan berapa banyak nak kene bawak. Hang kena ingat, coverall kalau dilipat-lipat, banyak makan space tu. Biasanya orang akan bawak 2 coverall kalau kena daily trip. Makan space besar mane dah tu. Seluar pun makan space jugak. Paling-paling pun kena bawak 2 helai seluar, makan space lagi. Aku biasa bawak 2 beg kalau kena daily trip; satu beg untuk baju-baju dan satu lagi untuk laptop & fail-fail kerja etc.

     Sebenarnya urusan untuk packing barang personal ke offshore ni simple je. Tak kisah la duduk di LQ atau kena daily trip sekali pun. Tak ada hal pun insya Allah. Yang buat hal bila;


1) Asalnya hang sudah dimaklum kena tinggal di LQ. Selepas beberapa hari di LQ, tiba-tiba 'tuan rumah' suruh kita daily trip sebab beberapa masalah seperti gangguan bekalan air atau bilangan orang di LQ sudah cecah quota penuh (*prioritize issue). Hang pulak bawak coveraal sehelai, baju sehelai, seluar sehelai. AH SUDAHHH.

2) Walaupun servis cuci baju ni sepatutnya standard di setiap LQ platform, tetapi ada je 'tuan rumah' yang tak berapa nak ikut 'standard' ni. Contohnya, ada LQ yang tak ada servis cuci baju ni. Kalau nak cuci baju, depa ada sediakan washing machine untuk basuh sendiri. Kalau macam tu aku boleh bersabar lagi. Tapi kadang tu bukan setakat kena cuci sendiri, tuala pun dia tak bagi! Hang pulak dah packing beg untuk duduk LQ, mana ada bawak tuala sekali. JENUH GILA WEHHH KALAU TAK ADA TUALA!!


     Ini antara contoh yang membuatkan urusan nak packing beg menjadi rumit. Ini macam cerita, kena lah ada backup plan .

     Backup plan; kalau aku kena duduk di LQ sekali pun, aku tetap akan bawak sehelai tuala. Packing untuk tuala ni makan banyak space (sebab tebal). Jadi aku ada beli tuala sendiri yang jenis nipis, tak tebal. Tak kisah la, janji tuala tu cukup syarat, daripada tak ada tuala langsung LAGI JENUH. Baju dan seluar pun aku bawak lebih sikit. Bukan banyak mana, kalau ada space lebih sikit, sumbat-sumbat kat mana yang patut. Back up  plan lah sangat. Haha. Better than nothing aite.

     Kalau nak belajar skill-skill packing ni, belajar dengan sek-sek backpackers. Sek-sek ni memang terer bab-bab packing beg ni. Cara lipat baju pun ada cara dia (cuba Google kalau berminat).

     Dan cara backpackers ni pack beg pun mengikut destinasi. Contohnya nak ke Bandung, Indonesia. Kat situ baju & seluar murah, jadi diorang pergi dengan sehelai sepinggang je. Sampai sana ja shopping baju-baju lepas tu terus pakai. Wah la. Dapat kepuasan shopping di samping tak perlu bawak beg yang banyak untuk pulang. Brilliant.

     Dulu nabi pernah pesan dalam satu hadits riwayat Bukhari & Tirmidzi,


Hiduplah di dunia seperti seorang yang asing atau seorang pengembara.

Live in this world as (if you are) a wayfarer or a stranger.



     Semasa nak packing beg, time tu bermacam-macam persoalan timbul; berapa hari nak pergi? Ape barang-barang yang wajib bawak? Barang ini perlu ke bawak? Beg dah terlebih muatan, nak kene buang yang mana satu? Dan macam-macam lagi. Waktu tu otak kita betul-betul waras semasa nak pilih sama ada barang tersebut perlu atau tak perlu dibawa.

     Barang yang perlu atau tak perlu dibawa; itu baru cerita pasal soal persediaan, belum lagi dalam perjalanan punya cerita. Kalau preparation pun hampeh, tunggu time je nak mental breakdown, lepas tu terjun laut. Haha. Serius pernah jadi ni.

     Time persediaan tu la kita terbayang pasal destinasi kita tu da otak pun menjadi waras, dan ini menguatkan lagi maksud hadits:


Berziarah kurburlah, karena ia dapat mengingatkan engkau akan kematian.

[Riwayat Muslim]



Wallaahu'alam bis sowab.



Travel-lah selagi masih boleh travel. Jangan jadi macam katak di bawah tempurung (*memang tak ada kena mengena pun)

Posted by Posted by zabed at 8:21 PM
Categories:

0 comments  

Saturday, August 2, 2014




     The number of martyrs kept increasing and the situation is getting more intense at Gaza. And then someone said, "Be grateful that here in Malaysia is peaceful, unlike Gaza". Wow bro.

     Just recently we heard some news that mentioned Israel is somehow targeting Malaysia; in regard to the Hamas soldier purportedly performed a parachuting training in Malaysia (this sounds like a good humour anyway). And IF Israel is going to attack Malaysia, what is the plan?

     We have plenty of choices bro. We can choose a variety of country to emigrate. Indonesia? Brunei? ASEAN countries? Middle East? You name it. God willing, it won't be of any hassle for us to settle in. But what about for those who still wanted to stay??

     Will there?? Isn't he/she afraid of death? Or have they already prepared themselves to die? The tiny Malaysians have the guts to fight with Israel?

     The same goes for the Palestinians bro. This Zionist colonialism has embarked since 1948 (and it rooted way back decades before). Even up until today, the Palestinians can still choose whether if they want to stay or to leave. Quite a large group moved to Arab countries such as Dubai, Abu Dhabi to name a few. Even a number of them has settled here in Malaysia (& some married with the locals).

     And what about of those who's still staying? "WHAT ARE THEY THINKING?!" (*some of us may have this thought). Aren't they brave enough to stand for their right? Even some widowed mothers won't budge out even if their home is perished. Masha Allah! As a man, I feel ashamed.

     Once I had a brotherly conversation with a Gazan brother. I asked, "Do you want us (Malaysians) to send military troops to aide Gaza?". And he replied,


"It is fine for now God willing. Don't worry. But we are more worried about you (Malaysians) bro!"


     At first this was quite shocking to me. I was kinda confused, for what reasons that they the-so-called 'physically' poor country is worried about peaceful country like Malaysia? Why?

     The terrorist Israel might be bombarding the Gazans to death everyday, but at least we know that the deceased are heading to the heaven now (if they died at the right cause). And what about us? If we are to die now, do we know where will we be heading to?

     Little kids who were shot or bombed by the Zionist.....it is saddening to see their pictures, but we surely know that they are in somewhere far better than here. And what about our little kids & youngsters? I really hope that we didn't & will not indoctrinate them that humanity is valued by the car that we drive and the house that we live.

     We can see that a large number of masjids at Gaza have perished due to the recent battle. Of what remains, the Muslims there can still perform salah  under that wreckage. And our masjids?





     And so many other instances to show that we are in no position to say that our current condition is far better than in Gaza. The Gazans are worried about us because of the luxuries that we are having now. I'm not saying it is a sin to live in prosperity & in fact I am grateful for that, but too much of luxury kills the sense of humanity bro.

     We all might be mourning over the loss in Gaza, but they are actually satisfied with their life; 'enjoying' the life that we thought is miserable. They might don't have fancy cars & comfy houses like we do, but they can still smile and feel happy about it. We in fact, every night thinking on how to pay the car instalments for the next month. Is that how you define happiness? How about houses? If you don't earn above MYR6000.00 per month, don't even think about owning one. And that is not miserable enough for you?

     Gazans live in modesty when we thougt that they are poor. They are not poor. Unlike us, they are satisfied with whatever that Allah has brought to them. I learnt a lot about life from them. And I conclude, to live in modesty is the best way of living. If we earn more, we give to others who are in need. Isn't that befitted the life of Prophet Muhammad (peace be upon him)? Isn't that the ultimate purpose of life....is to give?

     Thus, Gaza iz my Guru.


     Allah knows best.




And never think of those who have been killed in the cause of Allah as dead. Rather, they are alive with their Lord, receiving provision,

Rejoicing in what Allah has bestowed upon them of His bounty, and they received good tidings about those after them who have not yet joined them - that there will be no fear concerning them, nor they will grieve.

['Ali 'Imran (3): 169-170]


Posted by Posted by zabed at 7:27 PM
Categories:

0 comments  

Wednesday, July 30, 2014





     Tahun 2006-2010 dulu kira famous la Blogging ni. Sekarang mana ada orang ber-blogging dah. Orang banyak ber-microblogging di facebook. Lebih senang sebab orang sekarang dah malas nak click link dan baca post yang berjela-jela (sekarang ni semua nak cepat & senang).

     Tapi aku lebih selesa dengan Blog daripada microblogging (di facebook). Lagi selesa kononnya nak meluahkan idea. Haha poyo je ayat.

     Bila dah lama tak menulis, ada satu perkara penting yang aku rindu dalam hidup selepas meninggalkan Blogging ni (selain dari kereta perang lama aku). Secara tak sedar, blog ni banyak bagi nasihat kat aku. Walhal asalnya blog ini ditulis bertujuan untuk orang luar yang baca.

     Bila habis tulis satu post, aku akan teringat-ingat content post tersebut untuk berminggu-minggu (ada yang sampai berbulan-bulan). Bila tulisan tadi terngiang-ngiang kat kepala otak, secara tidak sedar ia bertukar menjadi nasihat untuk diri sendiri. Wow masya Allah.

     Rasa macam ada improvement . Rasa macam diri sendiri menjadi lebih baik. Lebih baik untuk diri sendiri, lebih baik untuk keluarga, lebih baik untuk orang sekitar & lebih baik kepada Tuhan (insya Allah). Yang pasti, bukannya nak tunjuk baik pun tulis post ni. Haha (Na'udzubillahi min dzalik).

     Ada seorang syeikh pernah bagi satu contoh real tentang beberapa pendakwah muda zaman sekarang; orang luar mungkin menyanjung tinggi mereka kerana kepetahan bercakap, berhujah, berceramah, etc., tapi orang yang paling rasa jelek dengan diorang ialah keluarga mereka sendiri. Mungkin tanggungjawab keluarga diabaikan, atau tanggungjawab terhadap diri sendiri pun dilupakan?

     Kemudian syeikh tersebut menambah lagi, 'imam-imam' muda tersebut tidur lewat setiap hari kerana membincangkan masalah ummat yang terlalu banyak. Esoknya bangun, subuh pun melepas. Itupun belum tanya lagi solat kat bilik ka atau di masjid.

     Syeikh ni menegur bukan kerana nak condemn  'syaikh-syaikh' muda ni pun. Tapi ya la kan, nama pun 'pendakwah', sangat ironi-lah kalau diri sendiri pun tak boleh di-dakwah-kan. Na'udzubillahi min dzalik.

     Pernah Abu Darda' sibuk beribadah sehinggakan keadaan isteri beliau seolah-olah tidak dijaga, lalu Salman Al-Farisi pun menegur Abu Darda':


Allah mempunyai hak ke atasmu, jiwamu mempunyai hak ke atasmu, dan keluargamu mempunyai hak ke atasmu, maka tunaikanlah hak-hak semua orang yang mempunyai hak ke atas kamu.

[Sahih Al-Bukhari]*


     Tahun-tahun sekarang ni dah makin banyak 'penasihat-penasihat' islam dilahirkan (walaupun mereka tidak menggelarkan diri mereka sebegitu). Bagi nasihat kat orang lain memang banyak pahala, tapi jangan la pulak kita perlekeh usaha untuk bagi nasihat kat diri sendiri.

     Bagi nasihat kat diri sendiri, besar pahala tu. Boleh jadi jihad gak tu (ye ke?). We are doing islam a favour by making ourselves better.

      Bagi aku, menulis merupakan salah satu cara aku nak nasihat diri sendiri ni. Dan pastinya tulisan ini (dan segala isinya) aku peringatkan diri sendiri terlebih dahulu sebelum orang lain. Alhamdulillah kerana nikmat ini.

     Insya Allah aku akan terus menulis untuk kebaikan diri sendiri J (berapa kali dah aku cakap camni, tapi hanya bertahan untuk 1-2 post je, lepas tu senyapp. Hahaha).

     Nasihat = memberi peringatan.


Tegakkan islam dalam diri kamu, nescaya islam akan tertegak di atas bumi kamu.
[Imam Hasan Al-Banna]



Wa dzakkir, fa inna al-zikra tanfa' al-mu'minin

Dan tetaplah memberi peringatan, karena sesungguhnya peringatan itu bermanfaat bagi orang-orang yang beriman.

[Az-Dzariyat (51): 55]



Wake up call




*cerita pasal macam mana Salman tegur Abu Darda' ni best. Kalau ada masa, pergi la cari.

p/s: di kesempatan ini, ambe nok mengajak sek-sek deme untuk berpuasa enang. Nabi kata kalau kita puasa enam hari selepas berpuasa penuh di bulan Ramadan, ganjarannya seperti berpuasa setahun (mafhum hadits riwayat muslim).

Posted by Posted by zabed at 10:27 AM
Categories:

2 comments  

Monday, March 3, 2014


Bismillaahirrahmaanirrahiim


“Bed, hang nak makan roti tempayan tak?”

“Roti tempayan? Macam mana tu? Sedap ke?”

“Haaaaa…”


     Bila orang dah sebut ‘haaa…’ tu, memang sengaja mengundang curiosity level  yang tinggi. Berkali-kali jugak untuk cuba merasa roti tempayan tapi selalu hajat tidak kesampaian sebab banyak sangat kekangan. Yang aku tau, roti tempayan ni ada kat area Terengganu saja. Tempat lain tak dak.

     Akhirnya dapat jugak merasa roti tempayan ni. Memang excited  la mula-mula nak makan tu. Tengok pun tak pernah. Tup tup tup, sampai jugak roti ni kat atas meja. Berasap-asap. Tapi….macam pernah aku tengok roti ni kat mana-mana. Aku pun terus cubit sikit nak rasa. Aik…macam ku kenal jugak rasa roti ni. Terus aku tanya member aku,


“Betui ka aku order roti tempayan ni?”

“Betui la hang order roti tempayan tu.”


     Aku pandang je member aku tu. Aku cubit lagi roti ‘tempayan’ tu. Rasa lagi, ish kenal sangat aku roti ni. Terus aku tanya sekali lagi,


“Ni roti tempayan ke roti naan?”

“Dakk. Roti tempayan lain, roti naan pun lain. Depa beza dekat blablablabla*aku pun tak ingat apa benda dia cakap*”


     Aku pun fikir jap. Nama pun roti tempayan, sebab dia masak kat dalam tempayan. Kan dah sebijik macam roti naan yang bakar kat dalam tembikar besar tu? Bunyi pun dah dekat-dekat; naan & tempayan. Ramai orang yang aku tanya ‘apa beza roti naan & tempayan’, mesti diorang cakap banyak beza dia (esp. orang Terengganu).

     Kalau macam tu, aku boleh cakap jugak roti naan kat semenyih tak sama dengan roti naan kat kajang. Sebab ada satu restoran mamak kat kajang ni memang superb gila buat roti naan. Sedap gila. Aisehman, restoran yang mana satu pulak ni kat kajang? Roti naan kat resoran Ridz1 ke restoran Ibrahim maju kajang? Pun beza-beza rasa dia.

     Akhirnya beza roti tempayan dan roti naan hanya nama saja. Haha atau mungkin asal usul dia yang berbeza. Rasa dia memang sama. Cuma mungkin ada la beza sikit-sikit yang aku pun tak tau kat mana beza dia. Jangan orang samakan roti naan dengan roti canai pulak sebab kedua-duanya boleh didapati di restoran mamak dan diperbuat dari roti. Pandai-pandai la bro. Takkan benda ni nak kena ajar jugak.



Tempayang

*******


     Kalau aku bersikap adil dengan memberikan sejumlah wang yang sama nilai kepada beberapa orang, orang akan kata aku ni sosialis. Kalau aku rasa nak ikut hadits dan quran secara rigid, orang akan panggil aku wahabi. Kalau aku bersama orang-orang untuk turun protes pasal pilihanraya yang adil dan bersih, orang tuduh aku puak liberal pulak. Entah kalau aku pi negara China dan menetap selama 10 tahun, rasa-rasanya ada tak orang nak kata aku ni komunis?

     Yang diambil ialah sifat-sifat baik dari isme-isme tersebut, bukannya ‘bergabung’ dengan isme-isme tersebut. Adakah islam dan isme-isme ni tiada titik persamaan? Bila guna perkataan ‘titik persamaan’ pun boleh jadi kontroversi. Haha.

     Pasal benda ni, pengasas Ikhwan Muslimin; Imam Hasan Al-Banna pernah kata dalam risalah Dakwatuna  . Sikap Ikhwan Muslimin terhadap isme-isme tersebut ialah “Yang sesuai dengan dakwah kami, akan kami sambut. Sedangkan yang tidak sesuai, maka kami berlepas diri darinya. Kami percaya bahawa dakwah kami bersifat universal dan integral. Tidak ada sisi baik yang ada pada sebuah isme, kecuali telah dirangkum dan diisyaratkan dalam dakwah kami”.

     Berkaitan nasionalisme, Hasan Al-Banna menulis;

“Jika nasionalisme yang mereka maksud adalah memperkuat ikatan antaranggota masyarakat di satu wilayah dan membimbing mereka menemukan cara pemanfaatan kokohnya ikatan untuk kepentingan bersama, maka kami juga sepakat dengan mereka”.


     Dan masih lagi di tajuk nasionalisme, beliau sambung lagi;

“Tapi jika yang mereka maksudkan dengan nasionalisme itu adalah memecah belah umat menjadi kelompok-kelompok yang saling bermusuhan, memendam dendam, mencaci, melempar tuduhan dan saling membuat tipu daya; juga mendukung sistem buatan manusia yang dipandu syahwat, diformat ambisi duniawi dan ditafsirkan sesuai kepentingan peribadi……………..Nasionalisme seperti itu adalah nasionalisme palsu yang tidak membawa kebaikan, baik bagi penyerunya maupun masyarakat luas”.


     Berkaitan kebangsaan pula, Imam Hasan al-Banna menulis;

“Jika yang dimaksudkan kebangsaan adalah bahawa keluarga besar seseorang atau umatnya itu lebih utama mendapat kebaikan dan baktinya, serta lebih berhak dengan kebajikan dan jihadnya, maka ini pun benar.”


     Dan apa yang membuatkan ikhwan dan kebangsaan ni tidak sekufu ialah;

“Tapi jika yang dimaksud dengan kebangsaan adalah membanggakan ras, hingga melecehkan ras lain, memusuhinya, dan mengorbankannya demi eksistensi serta kejayaan suatu bangsa………maka ini juga makna tercela dan sama sekali tidak memiliki nilai kemanusiaan. Sebab ia bermakna menabuh permusuhan antarras manusia, hanya didasari semangat memperjuangkan asumsi, praduga yang sama sekali tidak berwujud dan tidak menyimpan kebaikan”.


     Apa yang baik, itu yang ikhwan terima. Yang jelas bertentangan memang tidak bersama kami, kata ikhwan. Hari ni kita cubit sikit dari satu isme, orang dah tuduh kita ‘bergabung’ dengan isme tersebut. The word is ‘bergabung’. Amik satu teguk air dari baldi saja, tapi orang cerita macam kita ni membasahkan diri dalam baldi tersebut.

     Dan yang sebenarnya bukan mengambil benda-benda yang baik dari isme-isme tersebut, tapi dalam islam memang dah jelas-jelas dah ada ‘attributes’ tersebut.


“Sekarang, anda telah mengetahui bahwa kami sejalan dengan para penyeru nasionalisme (dan isme-isme lain – penulis), bahkan dengan kalangan radikal di antara mereka. Tentu, dalam nilai-nilainya yang baik, yang mendatangkan kebaikan bagi negara dan manusia. Anda juga telah melihat, ternyata seruan nasionalisme (dan isme-isme lain – penulis) yang membahana itu hanya sebahagian kecil dari ajaran islam.”

[Hasan Al-Banna, Dakwatuna]


     Kalau aku makan roti tempayan, orang kata aku ni orang Teregganu. Kalau aku makan roti naan, orang kata aku ni orang India (tak ada la sampai macam tu, tapi let’s say macam tu la kan..haha). Rasa kedua-duanya sama saja, yang penting halal. Kalau rasa dia sama tapi tak halal, jangan la makan.

     Aish benda ni pun nak kena ajar. Pandai-pandai la bro. Bak kata Perdana Menteri Malaysia, kena la amalkan sikap wasatiyah .


Wallaahu’alam bis sowabb..

Posted by Posted by zabed at 11:12 AM
Categories:

1 comments  

Sunday, February 23, 2014


Bismillaahirrahmaanirrahiim

     Sekarang ni musim denggi. Jadi nak cakap sikit pasal nyamuk.

     Umur nyamuk ni tak lama pun sebenarnya. Seminggu je pun. Kalau hidup lama sikit, boleh pergi sampai 40 hari. Dia punya kitaran hidup macam ni; mulanya telur, lepas tu jadi jentik-jentik. Cukup hari, jadilah seekor nyamuk. Lepas tu, ada beberapa hari saja untuk rasa nikmat hidup.

     Itupun kalau dia tak kena tampar dengan tangan manusia. Kalau kena tampaq, berapa lama je dia hidup? Mudah je kehidupan seekor nyamuk ni. Tak lama. Sat ja. Dan mungkin jugak orang akan kata, ‘murahnya’ hidup seekor nyamuk. Insignificant. Tak dak sapa perasan sama ada dia ni hidup lagi ka atau dah mati.

     Itu cerita pasal nyamuk. Sekarang ni aku nak cerita pulak pasal satu terma dalam dunia offshore; first oil . Sebut ja perkataan first oil ni, orang dah boleh agak dah apa maksud dia. Bahasa mudah-nya; first time sesuatu platform tu sedut minyak di tempat baru (biasanya di kawasan yang baru diterokai). Senang cerita, first oil ni applicable untuk platform-platform baru dipacak di atas laut.


First oil



     Selepas satu platform siap dibina atau fabricate  di atas darat, platform tersebut akan ditarik oleh kapal ke tengah laut untuk dipacakkan dengan kaki dia atau di-terapung-kan (bergantung kepada kedalaman laut tersebut). Fasa nak pacak-kan dan ‘menghidupkan’ platform ni dipanggil hook-up & commissioning  (HUC).

     Cukup saja syarat HUC, barulah pelantar tersebut dibenarkan untuk sedut minyak. Minyak yang pertama kali disedut ni dipanggil first oil . Bunyi macam mudah je kan. Simple saja. Tapi pengalaman aku dengan ada satu projek HUC ni……innalillaahi wa inna ilaihi rooji’unn.

     Bila dah masuk fasa HUC, bos-bos akan selalu tanya, “Bila nak first oil? BIla boleh first oil?”. Fuhhh. Fasa HUC ni betul-betul la wa cakap sama lu, betul-betul kelam kabut. Serabut. Semua terkejar-kejar. Semua nak cepat. Semua nak berlari. Kadang-kadang nak cepat sangat tu sampai dah masuk tahap 'rat race' (pointless effort). Setiap hari masuk progress meeting, mesti kena pressure;



“Bila system ni boleh hidup? Agak-agak boleh siap sebelum first oil?”

“Ingat ye. Tarikh ‘sekian-sekian’ mesti system ni siap. Kalau tak boleh siap, sekarang ni suruh budok-budok mung kije sampai malam. Aku tau benda ni kena siap sebelum first oil.”


     Tekanan-tekanan seperti ini mengakibatkan suasana bekerja yang sangat ‘chaotic’. Very very hasty. Bila semua kerja nak buat cepat, tok sah cakap pasal soal keselamatan la. Sangat-sangat bahaya. Tak ikut prosedur lansung.

     Akhirnya, kemalangan berlaku. Bukan satu dua, banyak jugak. Walaupun bukanlah kecederaan cacat kekal, tapi parah jugak la bila dah kata kemalangan tu. Aku pun bertanya dengan seorang boss ni,


“Boss, dah ada beberapa accident case dah ni walaupun bukan LTI (lost time injury). Tak ada ‘stop-work’ ke?”

“Kalau ada kes yang sampai berlaku kematian pun, kita boleh bayar”.


     Ya Allah…..sampai camtu sekali dia boleh cakap camtu. Tapi apa yang dia cakap tu ada point dia. Selepas first oil, platform tersebut boleh generate sehingga 10,000 barrel per day. Let’s do some math. Harga minyak sekarang:

1 barrel = 100 USD.
10,000 barrel = 1 million USD
1 million USD = RM 3 juta

     Ok bro. Ini satu platform dapat dalam satu hari; 3 juta ringgit.  Dalam satu hari bro, baru satu platform. Berapa banyak platform kat Malaysia ni? Tak kira lagi berapa banyak telaga minyak baru dijumpai??

     Oh lupa nak habaq. Minyak di Malaysia ni dikategorikan sebagai ‘sweet crude’. Biasanya harga minyak sweet crude ni 3 kali ganda lebih dari harga biasa. Jadi satu platform tu boleh dapat berapa sehari? 9 juta?

     Kalau berlaku satu kematian dan perlu bayar wang pampasan sejuta ringgit kepada keluarga mangsa, alaahhhhai. Tak ada masalah lah. Sejuta ringgit je pun. Sedangkan wang pampasan tak sampai sejuta pun sebenarnya. Sikit lagi daripada tu. Tapi nilai nyawa manusia ni murah sangat, kalau bagi sejuta ringgit, semua mulut boleh senyap.

     Hari ni kalau ada orang bagi seribu ringgit kat kita, macam tak percaya pun ada jugak. Kalau orang kaya sikit, bagi 10 ribu, tengok muka dia macam mana. We are talking about millions of dollar bro. Kalau dapat sejuta?? Unimaginable. Hang tau tak sejuta ringgit ni nilai dia sangat murah??

     Sekarang ni musim denggi. Dengar bunyi nyamuk sikit, kita tampar. Pastu lap tangan sebab ada kesan darah.  Bangkai nyamuk tu entah kita buang kat mana-mana je. Kita perasan nyawa nyamuk ni sangat murah. Sama macam nyawa kita, sangat murah.

     Cuba tengok bangkai nyamuk tu. Apa beza dia dengan kita. Dia hidup sekejap, kita hidup lama? Dia tak ada akal, kita ada akal? Aku tak tau apa beza kita dengan nyamuk bro. Our lives are very cheap. Habis tu, apa beza kita dan nyamuk?



Kalau hidup sekadar hidup, babi di hutan juga hidup.
Kalau kerja sekadar bekerja, kera juga bekerja.
[Hamka]



Dan ingatlah ketika Tuhanmu berfirman kepada para malaikat: "Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di muka bumi."
[Al-Baqarah (2): 30]



Apa beza aku dengan nyamuk?



Wallahu’alam bis sowab…


*Lebih Serius post latest: Jenis-jenis Tsabat.

Posted by Posted by zabed at 4:16 PM
Categories:

0 comments  

Friday, February 7, 2014


Bismillaahirrahmaanirrahim

     Antara kejutan budaya yang aku rasa ketika berada di bumi sarawak ialah parking kereta di kawasan masjid sewaktu solat jumaat; space availability .

     Kalau hang sampai lambat ke masjid, insya Allah tak ada masalah untuk parking kereta. Mesti ada je lebihan parking space untuk orang yang sampai lambat. Kalau penuh parking space pun, orang-orang yang park kereta kat luar tu takkan berjela-jela atau sesak gila macam kat semenanjung ni.

     Bila balik semenanjung, mai lambat sikit ke masjid je.....habisssssss. Double parking kaw-kaw punya. Tapi tu la orang kata, serve you right. Siapa suruh hang datang lambat?? Haha.

     Budaya orang malaysia; siapa cepat dia dapat. First come first serve. Kalau pergi ofis, siapa yang mai awal, yang tu la seboleh-bolehnya nak park depan pintu atau lift. Pergi shopping pun sama. Tapi betul la kan? First come first serve. Siapa yang berusaha dia yang dapat. Adil la kan? Siapa suruh hang datang lambat??

     Lain pulak cerita dia bila di bumi Vienna, Austria. Kalau ada staff yang sampai awal ke ofis, dia akan park kereta jauh-jauh atau sedang-sedang je. Bukan sedekat yang mungkin. Aku pun hairan lantas bertanya, "Pasaipa??"

     Sebab nak bagi ruang untuk orang yang sampai lambat. Orang yang sampai lambat mesti kelam kabut punya nak sampai ofis. Tolak gaji lagi, jatuh KPI lagi, kena marah pulak. Lagi-lagi budak yang nak pergi interview, dia pulak boleh buat slack datang lambat. Aduhhh *i feel you bro*. Tengah-tengah kelam kabut mencari parking, tiba-tiba ada keajaiban berlaku; ada ruang parkir kosong betul-betul depan ofis / pintu lift. Bersinar-sinar mata mamat yang datang lambat tu.

     Sampai macam tu sekali zhon  (sangkaan) orang Vienna terhadap orang yang datang lambat. Sedangkan perkataan 'lambat' selalu dikaitkan dengan perkara-perkara yang negatif. Kalau kita praktis budaya parking macam ni kat malaysia, karang ada pulak kutu mana yang shokkkk ambil kesempatan. Haha tapi tu la orang malaysia *sambil bercakap di hadapan cermin*.

     Point to be taken; bukannya budaya parking tu yang nak di-highlight, tapi perasaan empathy  tuh yang mahal.



     Bercakap pasal empathy, Allah pernah highlight-kan benda ni dalam quran;


Wahai orang-orang yang beriman! Apabila dikatakan kepadamu, "Berilah kelapangan di dalam majlis-majlis," maka lapangkanlah, nescaya Allah akan memberi kelapangan untukmu. Dan apabila dikatakan, "Berdirilah kamu," maka berdirilah, nescaya Allah akan mengangkat (darjat) orang-orang yang beriman di antaramu dan orang-orang yang diberi ilmu beberapa darjat. Dan Allah Maha Teliti apa yang kamu kerjakan.

[Al-Mujadilah (58): 11]



     Cerita di sebalik turunnya ayat ini ialah; Ada sekali tu nabi dan beberapa sahabat sedang duduk dalam satu majlis. Ruang tempat tu agak mampat dengan sahabat-sahabat yang duduk sekali dengan nabi. Kemudian, datang beberapa sahabat untuk join sekali tapi ruang terhad dan padat. Ada jugak la sahabat yang sedang duduk tu kuis-kuis ke depan sikit nak bagi ruang kepada yang masih berdiri ni. Ada jugak sahabat yang tengah duduk tu tak bergerak langsung.

     Bayangkan kalau kita di tempat sahabat-sahabat yang tengah duduk tu, dengan mentaliti kita yang sekarang ni. Aihh aku sampai awal dah, ingat senang-senang ka nak dapat tempat ni. Dah la dekat dengan nabi pulak tu. Siapa suruh hang mai lewat??

     Ok sambung balik. Melihatkan keadaan sebegitu, nabi pun sebut nama beberapa sahabat yang tengah duduk tu untuk berdiri (macam bagi ruang kepada sahabat yang sampai lambat tu untuk fill in ). Sahabat-sahabat yang nama kena sebut untuk berdiri ni terasa macam, aih berat betul perasaan ni. Rasa macam darjat lebih rendah dari sahabat-sahabat yang sampai lambat (sebab yang sampai lambat ni adalah mereka-mereka yang join perang Badar). Kalau dalam bahasa kita, bunyi dia macam, "Aih, hina sangat kah aku ni sampai kena petik nama ni??". Lebih kurang macam tu la. Wallaahu'alam.

     Tapi Allah kata tak, tak hina pun kalau memberi ruang kepada orang lain sepertimana ayat 11 surah mujadilah. Kerana sifat empathy ni, Allah akan mengangkat darjat manusia tersebut.

     Itu pada tahap individu, bayangkan kalau sekumpulan masyarakat pulak? Kena ingat surah ni diturunkan di madinah, suatu fasa di mana kebanyakan ayat-ayat quran yang diturunkan ketika ini adalah untuk pembinaan masyarakat islam.

     Bila baca ayat ni, seolah-olah sifat empathy tidak diamalkan sorang-sorang, tapi sebagai masyarakat. Wow. Satu masyarakat tu ambil kisah pasal orang lain, yang dia tak kenal pun. How awesome is that?

     Orang Vienna awesome. Tapi nabi dan sahabat dah buat benda ni dah lama dah. Lagi awesome nabi kita.


This is yet another example of the Quranic method of educating Muslims, teaching them to be kindly, accommodating and helpful by bringing out their better feelings.

-Sayyid Qutb, when commenting on ayah 11 surah Mujadilah in Fi Dzilal Quran


Wallaahu'alam bis sowab



*hadits pasal cerita di sebalik ayat 11 ni diriwayatkan oleh Muqatil ibn Hayyan. 

Posted by Posted by zabed at 6:11 PM
Categories:

0 comments  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
>