Sunday, August 17, 2014


     Pernah sekali tu aku dan sorang member ditegur oleh sorang pakcik berbangsa india di masjid,


Pakcik: Assalamualaikum adik. Boleh tolong saya adik. Saya nak balik ke kampung saya di Tampin tapi saya tak ada duit.

Member: Uish jauh tu pakcik. Berapa banyak je pakcik ada?



     Pakcik tu bawak keluar duit dari poket baju dia dan tunjuk kat kitorang berapa banyak. Ada la kurang dari segenggam duit-duit berwarna biru (RM1) & sedikit hijau muda (RM5).


Ini mane cukup ni pakcik.


     Member aku ni pun bawak keluar dompet dia dan terus hulur satu duit kaler oren (RM20) & satu merah (RM10). RM30, banyak tu.


Ok terima kasih na adik. Assalamualaikum.


     
Lepas jawab salam, kitorang pun blah tinggalkan pakcik tu. Jalan-jalan berbelas tapak sikit, aku pandang belakang...........eh??


Aik? Pakcik ni sambung duduk balik?? (*sambung meminta sedekah). Tak cukup ke? Jauh sangat ke dari KL ke Tampin??

Entah. Banyak benda la kot dia nak kena consider, nak pi stesen bas/tren kena bayar tambang teksi lagi, etc.

Ooo okay.


     Berjalan lagi, sampai nak masuk ke dalam kereta.


Macam mana kalau pakcik ni kelentong kau?

Entah la. Kalau aku kat tempat dia......(maksudnya) kalau aku betul-betul perlukan duit tapi aku tak ada satu bukti pun nak tunjuk kat orang....aku hanya boleh harap simpati orang kat aku je la.


     Member ni senyap sekejap. Moment of silence. Lepas tu dia sambung,


Janji aku dapat pahala dari Tuhan. (Kalau pakcik tu tipu), tu masalah dia dengan Tuhan.

Ooo okay.

     
Start enjin, terus blah.


     Member ni cakap kalau dia di tempat pakcik tu, dia mengharapkan sympathy  orang, sedangkan dia sedang ber-empathy . Baru aku tau apa beza sympathy  & empathy  selepas Google maksud kedua-duanya.

     Selalu dengar orang kalau menderma sebab sympathy , jarang dengar sebab empathy .




When you carry out mercy to those on earth, He who is in Heaven will engulf you with His mercy.
[Reported by Muslim & Bukhari]








Posted by Posted by zabed at 4:02 PM
Categories:

0 comments  

Friday, August 8, 2014


     Pernah tak terfikir camana orang yang keje offshore/pelantar minyak ni cuci baju? Yang sebenarnya..........kitorang tak pernah cuci baju pun. Orang lain yang tolong cucikan baju untuk kitorang (*muka berlagak).

     Dekat platform yang ada kuarters penginapan (living quarters a.k.a LQ) atau barge  (ala-ala 'hotel terapung'), memang ada disediakan servis cuci baju ni. Sehari dua kali; waktu pagi se, waktu malam se.


Contoh LQ platform di Malaysia

     Biasanya setiap bilik ada disediakan satu bakul untuk letak baju-baju kotor. Letak je baju-baju kotor kat dalam bakul tu, nanti ada laundry boy  tolong amik dan basuhkan baju untuk kita. Dah siap, baju-baju itu akan dihantar ke bilik kita. Kadang-kadang tu ada yang siap berlipat lagi. Senang kerja. Dah la dua kali sehari pulak tu. Yang paling best, satu sen pun tak keluar (*sekali lagi muka berlagak).

     Tapi kalau hang tak menetap di LQ atau barge ; maksdunya hang kena 'daily trip' dari darat ke pelantar minyak......itu agak sedikit 'masak'. Boat daily trip bertolak dalam pukul 5-6 pagi dari darat dan pulang ke darat dalam pukul 7 malam (paling awal). Biasanya dalam pukul 10 malam baru sampai darat. Bila masa nak cuci baju? Ada ke dobi yang bukak tengah-tengah malam? Dah la penat keje kat tengah laut, ditambah lagi kena naik bot setiap hari (ie mabuk laut), memang betul-betul masak kalau kena daily trip.

     Jadi cuba bayang macam mana brader-brader offshore ni packing beg untuk baju-baju diorang; 1) yang dapat duduk di LQ dan 2) yang kena daily trip.

     Biasanya yang dapat duduk kat LQ ni simple je diorang pack beg diorang. Tak bawak baju banyak pun. Coverall sehelai, seluar sehelai, baju siang sehelai, baju tidur sehelai dan banyak lagi 'sehelai' (*tuala pun tak perlu bawak sebab disediakan sekali). Ye la, laundry service pun 2 kali sehari, hang hantaq basuh pagi ni, petang karang hang dapat balik baju tu. Apa susah. Lagi satu, sape nak bawak baju fancy-fancy pergi pelantar minyak? Kalau dapat duduk LQ, satu bag pack je aku bawak; beg tu lah isi baju-baju, beg tu jugak lah isi laptop, fail-fail, etc.


Satu beg untuk segalanya. Baju-baju, laptop, fail-fail, etc.


     Kalau kena daily trip, sendiri lebih tau la kan berapa banyak nak kene bawak. Hang kena ingat, coverall kalau dilipat-lipat, banyak makan space tu. Biasanya orang akan bawak 2 coverall kalau kena daily trip. Makan space besar mane dah tu. Seluar pun makan space jugak. Paling-paling pun kena bawak 2 helai seluar, makan space lagi. Aku biasa bawak 2 beg kalau kena daily trip; satu beg untuk baju-baju dan satu lagi untuk laptop & fail-fail kerja etc.

     Sebenarnya urusan untuk packing barang personal ke offshore ni simple je. Tak kisah la duduk di LQ atau kena daily trip sekali pun. Tak ada hal pun insya Allah. Yang buat hal bila;


1) Asalnya hang sudah dimaklum kena tinggal di LQ. Selepas beberapa hari di LQ, tiba-tiba 'tuan rumah' suruh kita daily trip sebab beberapa masalah seperti gangguan bekalan air atau bilangan orang di LQ sudah cecah quota penuh (*prioritize issue). Hang pulak bawak coveraal sehelai, baju sehelai, seluar sehelai. AH SUDAHHH.

2) Walaupun servis cuci baju ni sepatutnya standard di setiap LQ platform, tetapi ada je 'tuan rumah' yang tak berapa nak ikut 'standard' ni. Contohnya, ada LQ yang tak ada servis cuci baju ni. Kalau nak cuci baju, depa ada sediakan washing machine untuk basuh sendiri. Kalau macam tu aku boleh bersabar lagi. Tapi kadang tu bukan setakat kena cuci sendiri, tuala pun dia tak bagi! Hang pulak dah packing beg untuk duduk LQ, mana ada bawak tuala sekali. JENUH GILA WEHHH KALAU TAK ADA TUALA!!


     Ini antara contoh yang membuatkan urusan nak packing beg menjadi rumit. Ini macam cerita, kena lah ada backup plan .

     Backup plan; kalau aku kena duduk di LQ sekali pun, aku tetap akan bawak sehelai tuala. Packing untuk tuala ni makan banyak space (sebab tebal). Jadi aku ada beli tuala sendiri yang jenis nipis, tak tebal. Tak kisah la, janji tuala tu cukup syarat, daripada tak ada tuala langsung LAGI JENUH. Baju dan seluar pun aku bawak lebih sikit. Bukan banyak mana, kalau ada space lebih sikit, sumbat-sumbat kat mana yang patut. Back up  plan lah sangat. Haha. Better than nothing aite.

     Kalau nak belajar skill-skill packing ni, belajar dengan sek-sek backpackers. Sek-sek ni memang terer bab-bab packing beg ni. Cara lipat baju pun ada cara dia (cuba Google kalau berminat).

     Dan cara backpackers ni pack beg pun mengikut destinasi. Contohnya nak ke Bandung, Indonesia. Kat situ baju & seluar murah, jadi diorang pergi dengan sehelai sepinggang je. Sampai sana ja shopping baju-baju lepas tu terus pakai. Wah la. Dapat kepuasan shopping di samping tak perlu bawak beg yang banyak untuk pulang. Brilliant.

     Dulu nabi pernah pesan dalam satu hadits riwayat Bukhari & Tirmidzi,


Hiduplah di dunia seperti seorang yang asing atau seorang pengembara.

Live in this world as (if you are) a wayfarer or a stranger.



     Semasa nak packing beg, time tu bermacam-macam persoalan timbul; berapa hari nak pergi? Ape barang-barang yang wajib bawak? Barang ini perlu ke bawak? Beg dah terlebih muatan, nak kene buang yang mana satu? Dan macam-macam lagi. Waktu tu otak kita betul-betul waras semasa nak pilih sama ada barang tersebut perlu atau tak perlu dibawa.

     Barang yang perlu atau tak perlu dibawa; itu baru cerita pasal soal persediaan, belum lagi dalam perjalanan punya cerita. Kalau preparation pun hampeh, tunggu time je nak mental breakdown, lepas tu terjun laut. Haha. Serius pernah jadi ni.

     Time persediaan tu la kita terbayang pasal destinasi kita tu da otak pun menjadi waras, dan ini menguatkan lagi maksud hadits:


Berziarah kurburlah, karena ia dapat mengingatkan engkau akan kematian.

[Riwayat Muslim]



Wallaahu'alam bis sowab.



Travel-lah selagi masih boleh travel. Jangan jadi macam katak di bawah tempurung (*memang tak ada kena mengena pun)

Posted by Posted by zabed at 8:21 PM
Categories:

0 comments  

Saturday, August 2, 2014




     The number of martyrs kept increasing and the situation is getting more intense at Gaza. And then someone said, "Be grateful that here in Malaysia is peaceful, unlike Gaza". Wow bro.

     Just recently we heard some news that mentioned Israel is somehow targeting Malaysia; in regard to the Hamas soldier purportedly performed a parachuting training in Malaysia (this sounds like a good humour anyway). And IF Israel is going to attack Malaysia, what is the plan?

     We have plenty of choices bro. We can choose a variety of country to emigrate. Indonesia? Brunei? ASEAN countries? Middle East? You name it. God willing, it won't be of any hassle for us to settle in. But what about for those who still wanted to stay??

     Will there?? Isn't he/she afraid of death? Or have they already prepared themselves to die? The tiny Malaysians have the guts to fight with Israel?

     The same goes for the Palestinians bro. This Zionist colonialism has embarked since 1948 (and it rooted way back decades before). Even up until today, the Palestinians can still choose whether if they want to stay or to leave. Quite a large group moved to Arab countries such as Dubai, Abu Dhabi to name a few. Even a number of them has settled here in Malaysia (& some married with the locals).

     And what about of those who's still staying? "WHAT ARE THEY THINKING?!" (*some of us may have this thought). Aren't they brave enough to stand for their right? Even some widowed mothers won't budge out even if their home is perished. Masha Allah! As a man, I feel ashamed.

     Once I had a brotherly conversation with a Gazan brother. I asked, "Do you want us (Malaysians) to send military troops to aide Gaza?". And he replied,


"It is fine for now God willing. Don't worry. But we are more worried about you (Malaysians) bro!"


     At first this was quite shocking to me. I was kinda confused, for what reasons that they the-so-called 'physically' poor country is worried about peaceful country like Malaysia? Why?

     The terrorist Israel might be bombarding the Gazans to death everyday, but at least we know that the deceased are heading to the heaven now (if they died at the right cause). And what about us? If we are to die now, do we know where will we be heading to?

     Little kids who were shot or bombed by the Zionist.....it is saddening to see their pictures, but we surely know that they are in somewhere far better than here. And what about our little kids & youngsters? I really hope that we didn't & will not indoctrinate them that humanity is valued by the car that we drive and the house that we live.

     We can see that a large number of masjids at Gaza have perished due to the recent battle. Of what remains, the Muslims there can still perform salah  under that wreckage. And our masjids?





     And so many other instances to show that we are in no position to say that our current condition is far better than in Gaza. The Gazans are worried about us because of the luxuries that we are having now. I'm not saying it is a sin to live in prosperity & in fact I am grateful for that, but too much of luxury kills the sense of humanity bro.

     We all might be mourning over the loss in Gaza, but they are actually satisfied with their life; 'enjoying' the life that we thought is miserable. They might don't have fancy cars & comfy houses like we do, but they can still smile and feel happy about it. We in fact, every night thinking on how to pay the car instalments for the next month. Is that how you define happiness? How about houses? If you don't earn above MYR6000.00 per month, don't even think about owning one. And that is not miserable enough for you?

     Gazans live in modesty when we thougt that they are poor. They are not poor. Unlike us, they are satisfied with whatever that Allah has brought to them. I learnt a lot about life from them. And I conclude, to live in modesty is the best way of living. If we earn more, we give to others who are in need. Isn't that befitted the life of Prophet Muhammad (peace be upon him)? Isn't that the ultimate purpose of life....is to give?

     Thus, Gaza iz my Guru.


     Allah knows best.




And never think of those who have been killed in the cause of Allah as dead. Rather, they are alive with their Lord, receiving provision,

Rejoicing in what Allah has bestowed upon them of His bounty, and they received good tidings about those after them who have not yet joined them - that there will be no fear concerning them, nor they will grieve.

['Ali 'Imran (3): 169-170]


Posted by Posted by zabed at 7:27 PM
Categories:

0 comments  

Wednesday, July 30, 2014





     Tahun 2006-2010 dulu kira famous la Blogging ni. Sekarang mana ada orang ber-blogging dah. Orang banyak ber-microblogging di facebook. Lebih senang sebab orang sekarang dah malas nak click link dan baca post yang berjela-jela (sekarang ni semua nak cepat & senang).

     Tapi aku lebih selesa dengan Blog daripada microblogging (di facebook). Lagi selesa kononnya nak meluahkan idea. Haha poyo je ayat.

     Bila dah lama tak menulis, ada satu perkara penting yang aku rindu dalam hidup selepas meninggalkan Blogging ni (selain dari kereta perang lama aku). Secara tak sedar, blog ni banyak bagi nasihat kat aku. Walhal asalnya blog ini ditulis bertujuan untuk orang luar yang baca.

     Bila habis tulis satu post, aku akan teringat-ingat content post tersebut untuk berminggu-minggu (ada yang sampai berbulan-bulan). Bila tulisan tadi terngiang-ngiang kat kepala otak, secara tidak sedar ia bertukar menjadi nasihat untuk diri sendiri. Wow masya Allah.

     Rasa macam ada improvement . Rasa macam diri sendiri menjadi lebih baik. Lebih baik untuk diri sendiri, lebih baik untuk keluarga, lebih baik untuk orang sekitar & lebih baik kepada Tuhan (insya Allah). Yang pasti, bukannya nak tunjuk baik pun tulis post ni. Haha (Na'udzubillahi min dzalik).

     Ada seorang syeikh pernah bagi satu contoh real tentang beberapa pendakwah muda zaman sekarang; orang luar mungkin menyanjung tinggi mereka kerana kepetahan bercakap, berhujah, berceramah, etc., tapi orang yang paling rasa jelek dengan diorang ialah keluarga mereka sendiri. Mungkin tanggungjawab keluarga diabaikan, atau tanggungjawab terhadap diri sendiri pun dilupakan?

     Kemudian syeikh tersebut menambah lagi, 'imam-imam' muda tersebut tidur lewat setiap hari kerana membincangkan masalah ummat yang terlalu banyak. Esoknya bangun, subuh pun melepas. Itupun belum tanya lagi solat kat bilik ka atau di masjid.

     Syeikh ni menegur bukan kerana nak condemn  'syaikh-syaikh' muda ni pun. Tapi ya la kan, nama pun 'pendakwah', sangat ironi-lah kalau diri sendiri pun tak boleh di-dakwah-kan. Na'udzubillahi min dzalik.

     Pernah Abu Darda' sibuk beribadah sehinggakan keadaan isteri beliau seolah-olah tidak dijaga, lalu Salman Al-Farisi pun menegur Abu Darda':


Allah mempunyai hak ke atasmu, jiwamu mempunyai hak ke atasmu, dan keluargamu mempunyai hak ke atasmu, maka tunaikanlah hak-hak semua orang yang mempunyai hak ke atas kamu.

[Sahih Al-Bukhari]*


     Tahun-tahun sekarang ni dah makin banyak 'penasihat-penasihat' islam dilahirkan (walaupun mereka tidak menggelarkan diri mereka sebegitu). Bagi nasihat kat orang lain memang banyak pahala, tapi jangan la pulak kita perlekeh usaha untuk bagi nasihat kat diri sendiri.

     Bagi nasihat kat diri sendiri, besar pahala tu. Boleh jadi jihad gak tu (ye ke?). We are doing islam a favour by making ourselves better.

      Bagi aku, menulis merupakan salah satu cara aku nak nasihat diri sendiri ni. Dan pastinya tulisan ini (dan segala isinya) aku peringatkan diri sendiri terlebih dahulu sebelum orang lain. Alhamdulillah kerana nikmat ini.

     Insya Allah aku akan terus menulis untuk kebaikan diri sendiri J (berapa kali dah aku cakap camni, tapi hanya bertahan untuk 1-2 post je, lepas tu senyapp. Hahaha).

     Nasihat = memberi peringatan.


Tegakkan islam dalam diri kamu, nescaya islam akan tertegak di atas bumi kamu.
[Imam Hasan Al-Banna]



Wa dzakkir, fa inna al-zikra tanfa' al-mu'minin

Dan tetaplah memberi peringatan, karena sesungguhnya peringatan itu bermanfaat bagi orang-orang yang beriman.

[Az-Dzariyat (51): 55]



Wake up call




*cerita pasal macam mana Salman tegur Abu Darda' ni best. Kalau ada masa, pergi la cari.

p/s: di kesempatan ini, ambe nok mengajak sek-sek deme untuk berpuasa enang. Nabi kata kalau kita puasa enam hari selepas berpuasa penuh di bulan Ramadan, ganjarannya seperti berpuasa setahun (mafhum hadits riwayat muslim).

Posted by Posted by zabed at 10:27 AM
Categories:

1 comments  

Monday, March 3, 2014


Bismillaahirrahmaanirrahiim


“Bed, hang nak makan roti tempayan tak?”

“Roti tempayan? Macam mana tu? Sedap ke?”

“Haaaaa…”


     Bila orang dah sebut ‘haaa…’ tu, memang sengaja mengundang curiosity level  yang tinggi. Berkali-kali jugak untuk cuba merasa roti tempayan tapi selalu hajat tidak kesampaian sebab banyak sangat kekangan. Yang aku tau, roti tempayan ni ada kat area Terengganu saja. Tempat lain tak dak.

     Akhirnya dapat jugak merasa roti tempayan ni. Memang excited  la mula-mula nak makan tu. Tengok pun tak pernah. Tup tup tup, sampai jugak roti ni kat atas meja. Berasap-asap. Tapi….macam pernah aku tengok roti ni kat mana-mana. Aku pun terus cubit sikit nak rasa. Aik…macam ku kenal jugak rasa roti ni. Terus aku tanya member aku,


“Betui ka aku order roti tempayan ni?”

“Betui la hang order roti tempayan tu.”


     Aku pandang je member aku tu. Aku cubit lagi roti ‘tempayan’ tu. Rasa lagi, ish kenal sangat aku roti ni. Terus aku tanya sekali lagi,


“Ni roti tempayan ke roti naan?”

“Dakk. Roti tempayan lain, roti naan pun lain. Depa beza dekat blablablabla*aku pun tak ingat apa benda dia cakap*”


     Aku pun fikir jap. Nama pun roti tempayan, sebab dia masak kat dalam tempayan. Kan dah sebijik macam roti naan yang bakar kat dalam tembikar besar tu? Bunyi pun dah dekat-dekat; naan & tempayan. Ramai orang yang aku tanya ‘apa beza roti naan & tempayan’, mesti diorang cakap banyak beza dia (esp. orang Terengganu).

     Kalau macam tu, aku boleh cakap jugak roti naan kat semenyih tak sama dengan roti naan kat kajang. Sebab ada satu restoran mamak kat kajang ni memang superb gila buat roti naan. Sedap gila. Aisehman, restoran yang mana satu pulak ni kat kajang? Roti naan kat resoran Ridz1 ke restoran Ibrahim maju kajang? Pun beza-beza rasa dia.

     Akhirnya beza roti tempayan dan roti naan hanya nama saja. Haha atau mungkin asal usul dia yang berbeza. Rasa dia memang sama. Cuma mungkin ada la beza sikit-sikit yang aku pun tak tau kat mana beza dia. Jangan orang samakan roti naan dengan roti canai pulak sebab kedua-duanya boleh didapati di restoran mamak dan diperbuat dari roti. Pandai-pandai la bro. Takkan benda ni nak kena ajar jugak.



Tempayang

*******


     Kalau aku bersikap adil dengan memberikan sejumlah wang yang sama nilai kepada beberapa orang, orang akan kata aku ni sosialis. Kalau aku rasa nak ikut hadits dan quran secara rigid, orang akan panggil aku wahabi. Kalau aku bersama orang-orang untuk turun protes pasal pilihanraya yang adil dan bersih, orang tuduh aku puak liberal pulak. Entah kalau aku pi negara China dan menetap selama 10 tahun, rasa-rasanya ada tak orang nak kata aku ni komunis?

     Yang diambil ialah sifat-sifat baik dari isme-isme tersebut, bukannya ‘bergabung’ dengan isme-isme tersebut. Adakah islam dan isme-isme ni tiada titik persamaan? Bila guna perkataan ‘titik persamaan’ pun boleh jadi kontroversi. Haha.

     Pasal benda ni, pengasas Ikhwan Muslimin; Imam Hasan Al-Banna pernah kata dalam risalah Dakwatuna  . Sikap Ikhwan Muslimin terhadap isme-isme tersebut ialah “Yang sesuai dengan dakwah kami, akan kami sambut. Sedangkan yang tidak sesuai, maka kami berlepas diri darinya. Kami percaya bahawa dakwah kami bersifat universal dan integral. Tidak ada sisi baik yang ada pada sebuah isme, kecuali telah dirangkum dan diisyaratkan dalam dakwah kami”.

     Berkaitan nasionalisme, Hasan Al-Banna menulis;

“Jika nasionalisme yang mereka maksud adalah memperkuat ikatan antaranggota masyarakat di satu wilayah dan membimbing mereka menemukan cara pemanfaatan kokohnya ikatan untuk kepentingan bersama, maka kami juga sepakat dengan mereka”.


     Dan masih lagi di tajuk nasionalisme, beliau sambung lagi;

“Tapi jika yang mereka maksudkan dengan nasionalisme itu adalah memecah belah umat menjadi kelompok-kelompok yang saling bermusuhan, memendam dendam, mencaci, melempar tuduhan dan saling membuat tipu daya; juga mendukung sistem buatan manusia yang dipandu syahwat, diformat ambisi duniawi dan ditafsirkan sesuai kepentingan peribadi……………..Nasionalisme seperti itu adalah nasionalisme palsu yang tidak membawa kebaikan, baik bagi penyerunya maupun masyarakat luas”.


     Berkaitan kebangsaan pula, Imam Hasan al-Banna menulis;

“Jika yang dimaksudkan kebangsaan adalah bahawa keluarga besar seseorang atau umatnya itu lebih utama mendapat kebaikan dan baktinya, serta lebih berhak dengan kebajikan dan jihadnya, maka ini pun benar.”


     Dan apa yang membuatkan ikhwan dan kebangsaan ni tidak sekufu ialah;

“Tapi jika yang dimaksud dengan kebangsaan adalah membanggakan ras, hingga melecehkan ras lain, memusuhinya, dan mengorbankannya demi eksistensi serta kejayaan suatu bangsa………maka ini juga makna tercela dan sama sekali tidak memiliki nilai kemanusiaan. Sebab ia bermakna menabuh permusuhan antarras manusia, hanya didasari semangat memperjuangkan asumsi, praduga yang sama sekali tidak berwujud dan tidak menyimpan kebaikan”.


     Apa yang baik, itu yang ikhwan terima. Yang jelas bertentangan memang tidak bersama kami, kata ikhwan. Hari ni kita cubit sikit dari satu isme, orang dah tuduh kita ‘bergabung’ dengan isme tersebut. The word is ‘bergabung’. Amik satu teguk air dari baldi saja, tapi orang cerita macam kita ni membasahkan diri dalam baldi tersebut.

     Dan yang sebenarnya bukan mengambil benda-benda yang baik dari isme-isme tersebut, tapi dalam islam memang dah jelas-jelas dah ada ‘attributes’ tersebut.


“Sekarang, anda telah mengetahui bahwa kami sejalan dengan para penyeru nasionalisme (dan isme-isme lain – penulis), bahkan dengan kalangan radikal di antara mereka. Tentu, dalam nilai-nilainya yang baik, yang mendatangkan kebaikan bagi negara dan manusia. Anda juga telah melihat, ternyata seruan nasionalisme (dan isme-isme lain – penulis) yang membahana itu hanya sebahagian kecil dari ajaran islam.”

[Hasan Al-Banna, Dakwatuna]


     Kalau aku makan roti tempayan, orang kata aku ni orang Teregganu. Kalau aku makan roti naan, orang kata aku ni orang India (tak ada la sampai macam tu, tapi let’s say macam tu la kan..haha). Rasa kedua-duanya sama saja, yang penting halal. Kalau rasa dia sama tapi tak halal, jangan la makan.

     Aish benda ni pun nak kena ajar. Pandai-pandai la bro. Bak kata Perdana Menteri Malaysia, kena la amalkan sikap wasatiyah .


Wallaahu’alam bis sowabb..

Posted by Posted by zabed at 11:12 AM
Categories:

1 comments  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
>