Sunday, September 21, 2014


     Dulu aku pernah terlibat dalam satu project team ni. Project yang sungguh-sungguh-sungguh bermasalah. Project yang betul-betul buat sakit kepala. Project yang buat aku hampir-hampir nak terjun laut. Haha.

     Mentaliti aku semasa mula-mula terlibat dalam project team tersebut ialah masing-masing jaga penjuru masing-masing. Contohnya macam aku jaga drawing & report sahaja, si A pula jaga bahagian procurement & logistic sahaja, si B jaga installation & commissioning blablablabla sahaja dan begitu jugalah si C dengan tugas dia sahaja dan si D dengan tugas dia sahaja. Dan pastinya ada sorang ketua yang akan pantau dan urus setiap 'penjuru' ini.

     Aku jaga 'penjuru' aku saja, sedangkan aku tau 'penjuru-penjuru' lain bermasalah. Time tu aku rasa, kalau majikan bagitau skop aku A, itu saja kerja aku. Tak ada B, tak ada C. No more, no less. Bila 'penjuru' lain bermasalah, aku sengaja tak nak ambil tahu sebab nanti bila aku dah start amik port, tak pasal-pasal aku pun kena bertanggungjawab dalam 'penjuru' tersebut dan sejurus menambahkan lagi beban kerja aku. Lagi tak syok bila penjuru orang lain setel, aku punya tak setel-setel lagi. Uuuu pening kepalo jang mikir yooo.

     Dan aku terus bekerja dengan mentaliti sebegitu untuk satu periode yang tak lama. Asalnya target kami untuk siapkan project in dalam masa beberapa minggu saja. Paling-paling teruk pun satu bulan. Paling teruk ok. Hang tau berapa lama project ni? Dah masuk bulan ke-tiga pun tak setel-setel lagi!

     Dipendekkan cerita, untuk elak stress yang terlampau dan cubaan untuk terjun laut supaya boleh balik darat awal, aku terpaksa jadi proaktif untuk ambil tahu juga 'penjuru-penjuru' lain yang bermasalah tu. Memang awal-awal tu sakit kepala bro. Ye la, tiba-tiba beban kerja hang bertimbun dengan banyak secara tiba-tiba. Tapi progress kerja tersebut ada kenaikan sedikit demi sedikit (hasil daripada kerjasama setiap ahli yang proaktif). Alhamdulillah.

     Aku rasa aku dah penat mencemuh, tegur dan bertekak mulut dengan ketua projek. Betul lah. Complaining will not solve anything. Tak membuahkan hasil pun. Jadi tindakan proaktif tersebut berlaku bukan sebab nak kejar KPI atau tunjuk bagus dekat semua orang, tapi sebab nak cepat habis projek dan balik darat terus. Haha.

     Masuk bulan ke-4, aku dipindahkan ke project team yang lain. Alhamdulillah. Hahaha.



*****


     Beberapa bulan ni aku perasan yang mak aku selalu baca tafsir quran. Bukan terjemahan, tapi tafsir atau commentary oleh tokoh-tokoh islam yang terkenal. Aku pun tanya mak aku beberapa soalan, dan akhirnya aku boleh buat satu konklusi.

     Sedikit demi sedikit, rakyat marhaen seperti mak aku sudah hilang kepercayaan kepada golongan-golongan ustaz. Statement ni bukan bertujuan untuk mencemuh ustaz-ustaz, don't get me wrong. Ini adalah langkah proaktif, bukan provokatif. Hang baca habis dulu.

     Kita tengok macam ni lah. Seumur hidup mak aku, dia hanya jaga 'penjuru' dia saja. Satu penjuru. Mak aku langsung tak amik port dalam 'penjuru ugama' (melainkan perkara-perkara seperti 'wajib dan sunat'). Cuma 2-3 menjak ni, kepercayaan mak aku kepada golongan-golongan ustaz ni sudah goyah.

     Mak aku tak mencemuh pun ustaz-ustaz ni, apatah lagi nak hina. Cuma keadaan yang berlaku dalam negara sejak 2-3 bulan ni menyedarkan mak aku bahawa nak tak nak, dia pun kena amik port jugak dalam 'penjuru ugama' ni, dengan cara membaca buku-buku 'ugama' sebagai langkah permulaan. Ini langkah constructive, bukan destructive.

     Aku pun nak belajar 'ugama' juga. Maksud aku subjek-subjek seperti Usuluddin, Ilmu Hadith, Seerah, Fiqh Muamalat, etc. yang sebelum ni hanya diambil secara dasar saja, tanpa selam lebih dalam.

     Nak belajar 'ugama'.........perh. Mungkin ramai pikir kalau nak jadi champion  dalam bidang 'ugama', kena masuk sekolah pondok atau belajar di negara-negara arab sana. Kalau itu la the only way  untuk belajar ugama, kesian kat rakyat marhaen macam aku ni. Haishh.....

     Aku teringat kata-kata seorang Principal Drilling Engineer  yang berumur dalam lingkungan 50-60 tahun. Kata beliau,


Kalau hangpa pi dengaq kuliah-kuliah kat kawasan Selangor & KL ni saja, itu pun sudah lebih baik daripada hangpa pi mengaji di Al-Azhar!


     Haha. Betui jugak apa pakcik ni cakap. Kalau tengok program-program kuliah di masjid-masjid di sekitar KL & Selangor ni......dahsyat. Masjid ni mengaji kitab A, masjid tu ngaji kitab lain. Dalam satu minggu untuk saju masjid saja, dah ada kuliah untuk 2-3 kitab paling minimum. Masjid-masjid lain kuliah pasal kitab lain. Berapa banyak masjid ada di sini??

     Sama tak apa yang kami bakal belajar di kuliah-kuliah ini dengan apa yang pelajar ugama belajar di Universiti Al-Azhar? Kalau tak sama, hangpa balik malaysia nanti, tolong ajarkan kami apa yang kami rakyat marhaen tidak dapat seperti di Al-Azhar.

     Baca buku-buku ugama, pergi kuliah-kuliah maghrib di masjid, ambil kelas khusus secara part time untuk medalami ilmu ugama, etc. Kalau betul-betul berminat, tidak ada alasan sibuk dengan urusan kerja/study sebenarnya pun (aku sedang bercakap di hadapan cermin).

     Kita sendiri kena jadi 'ustaz', kita sendiri kena jadi 'ulama' kepada diri sendiri. Aku pun  rasa kena amik port dalam penjuru ugama ni, tanpa mengharapkan atau menyerahkan urusan ini bulat-bulat kepada golongan ustaz/ulamak semata-mata.

     Ini bukan nak cerita pasal Professional vs Ulamak. Bukan bukan bukan. Ini langkah proaktif. Ini lebih baik daripada kita mencemuh, menghina dan memandang rendah kepada ustaz-ustaz yang kita rasakan sudah hilang kepercayaan.

     What say you??


Sesungguhnya ulama adalah pewaris nabi para nabi. Sungguh para nabi tidak mewariskan dinar dan dirham. Sungguh mereka hanya mewariskan ilmu maka barangsiapa yang mengambil warisan tersebut ia telah mengambil bagian yang banyak.

[Hadith riwayat Imam Tirmidzi]



When heavens collide




Posted by Posted by zabed at 9:25 PM
Categories:

0 comments  

Sunday, September 7, 2014





     Bukan senang nak tengok brader bangla senyum. Kalau nampak diorang senyum pun, selalunya sebab kena bahan dengan orang Melayu atau seperti dipermainkan depan orang ramai. Nak tengok diorang senyum.....senyum ikhlas.....macam susah je.

     Baru ni aku ternampak 'senyum ikhlas' tersebut. Bangla tu tengah dukung sorang budak kecik Melayu. Dukung berapa saat ja, dia letak balik budak tu. Budak tu blah sekejap, lepas tu dia lari balik ke arah brader bangla tu untuk suruh dukung lagi. Bangla tu geleng-geleng kepala 'senyum', pastu angkat budak tu berkali-kali.

     Brader bangla tu layan je walau berkali-kali budak tu mintak kena dukung. Aku suka tengok situasi macam ni. Harmoni. Nampak muka brader bangla tu hepi tersenyum dengan perasaan tenang, bukan dalam keadaan seperti dipermain-mainkan atau dihina.

     Minggu lepas kita sambut Hari Merdeka ke-57. Setiap tahun sambut dengan meriah sebab nak ingat hari kita bebas dari belenggu penjajah. Kita benci penjajah bukan kerana mereka 'menjajah' negara kita, tapi kita benci sebab sebab depa pikir depa ni baguih sangat dari orang lain sampai boleh perkotak-katikkan orang lain.

     Mungkin sebab tu hari ni kalau mata saleh dari UK datang Malaysia, kita tak benci diorang dan ada yang siap bangga lagi kalau fasih ber-bahasa diorang (bagus lah, silibus subjek 'Sejarah' tidak mengajar kita untuk benci diorang kerana keturunan mereka).

     Bulan lepas, 2 orang pekerja bangla mati dihempap konkrit MRT. Ramai yang cakap pasal ni dan ramai jugak yang bagi respon seperti "Takpe, bangla je yang mati" atau "Oh, bukan orang Malaysia yang mati".

     Orang bangla hari ni datang negara kita untuk cari makan dan kita pun tak adalah sampai menjajah negara Bangladesh, adakah perangai kita tak sama dengan penjajah? Tanah kau ke, bukan tanah kau ke, aku tak rasa dengan merendah-rendahkan mereka, itu cara supaya mereka hormat ke kita.

     Apa lagi orang Melayu ada selain dari 'Tanah Melayu' ini? Haha. Secara tak langsung, mentaliti macam ni yang membuatkan diri sendiri hina kerana nilai diri sendiri disamakan dengan tanah/bumi.


Mulianya kita kerana islam. Maka sesiapa yang mencari kemuliaan selain islam, makan kehinaan Allah akan menimpanya.

Allah gave us honor through islam. If we ever seek honor through anything else, Allah will humiliate us again.



     Selamat Hari Merdeka ke-57.





Posted by Posted by zabed at 2:36 PM
Categories:

2 comments  

Saturday, August 30, 2014


*FYP = Final Year Project = Mimpi buruk pelajar-pelajar tahun akhir bidang kejuruteraan.



     Cakap pasal FYP, ambe teringat dekat sorang member ni, time dia buat FYP dulu. Antara objektif terbesar FYP beliau adalah kena buat satu hardware circuit ni. Sebelum boleh mula nak buat hardware tersebut, dia kena buat simulations dulu.

     Masalahnya, selalu simulations dia tu akan keluar result seperti "Failed" atau "Error". Dia cuba guna cara A, fail. Cuba guna cara B pun fail. Dah bermacam-macam cara dia buat pun tetap tak dapat result yang dia nak jugak. Last sekali dah nak masuk cara yang ke-1000 berapa entah, baru dapat result yang memuaskan.

     Tapi tarikh nak submit FYP dah dekat, dah terlalu lambat untuk buat hardware circuit. Apa yang dia ada hanya simulation results, yang sebenarnya boleh dapat melalui dengan masukkan formula pada software saja (atau dengan kata lain, serupa macam hang tak payah buat FYP pun takpa).

     Bro, we are talking about FYP bro. Kalau FYP kantoi, hang tak boleh dapat ijazah bro. 4 tahun belajar dinilai dalam 2 semester FYP ni bro. Bila FYP hang tak 'meet the objective', serius berat nanang. Jenuh member ni mikir camana nak present 'data & findings' dia dalam thesis nanti.

     Nak top-up masa balik, brader ni terpaksa buat thesis dia secantik mungkin. Memang betul-betul cantik thesis dia. Aku pernah baca, perrhhhh terbaik. Aku kagum dengan cara dia presents 'data & findings' dia dalam thesis tersebut. Long story short, orang yang tak ada basic sangat dalam electronic pun boleh faham thesis dia. Memang cantik dia explain satu persatu, macam sedang melayan budak kecil.

     Itu baru thesis. FYP presentation dia pun mantap. Semua soalan prof-prof dia boleh jawab. Dia boleh 'pukau' prof-prof tu supaya lebih berminat dengan 'data & findings' berbanding objektif FYP tersebut. Di akhir presentation, dia ada mengaku yang FYP dia tak 'meet the objective'. Dia ada bagi 'recommendation' supaya penambahbaikan boleh dibuat bagi sesiapa yang nak menyambung research beliau di masa akan datang. Cantik dia buat ending gitu.

     Bila result FYP keluar, dia antara orang yang dapat markah tertinggi untuk subject tersebut. Subhaanallah. Hebbak abe ni. Brader-brader lain yang buat invention cool-cool pun tak dapat markah setinggi dia. (Yang lain gempak je lebih, tapi bila tulis thesis dan presentation..............).

     Terer member aku ni present data dengan cantik. Objektif memang benda paling penting sekali, tapi objektif selalunya boleh dicapai dalam keadaan yang ideal. Katakanlah kalau keadaan tak seperti yang kita harapkan, macam mana ko nak cakap dengan lecturer? Sama macam time kerja, macam mana nak menjawab dengan bos?? Takkan nak bagi alasan sebab masa tak cukup?? Come on bro. Be professional la sikit.

     Cakap pasal member aku buat FYP ni, teringat pulak dekat kisah Bani Israel dan lembu betina (dalam Surah Al-Baqarah).

     Allah perintahkan supaya Bani Israel ni sembelih seekor lembu betina. Diorang tanya Nabi Musa, lembu betina yang macam mana Allah nak. Nabi Musa pun jawab,


Sesungguhnya Allah berfirman bahwa sapi betina itu adalah sapi betina yang tidak tua dan tidak muda; pertengahan antara itu; maka kerjakanlah apa yang diperintahkan kepadamu.


     
Lepas tu diorang tanya nabi lagi, warna apa? Nabi jawab,


Sesungguhnya Allah berfirman bahwa sapi betina itu adalah sapi betina yang kuning, yang kuning tua warnanya, lagi menyenangkan orang-orang yang memandangnya.


     
2 jawapan dah, pastu depa boleh tanya lagi (*sigh*), suruh tambah 'clue' lagi camana keadaan lembu betina tu. Nabi pun layan,


Sesungguhnya Allah berfirman bahwa sapi betina itu adalah sapi betina yang belum pernah dipakai untuk membajak tanah dan tidak pula mengairi tanaman, tidak bercacat, tidak ada belangnya.


     Akhirnya baru lah diorang ni reti bahasa sikit 'paham' lembu yang macam mana Allah nak diorang sembelih. Itupun Allah kata diorang ni hampir-hampir tak melaksanakan pun. Haish.

     Cerita pasal lembu betina ni terdapat dalam Surah Al-Baqarah ayat 67-71. Nak sembelih lembu bukan calang-calang lembu bro. Bukannya yang tua atau kanak-kanak, tapi dewasa. Warna pun bukan warna yang kelakar, tapi warna yang menunjukkan dia 'mahal' dan exclusive. Ditambah lagi jenis lembu yang disayangi, bukannya yang jenis buat kerja.

     Dalam 5 ayat ni, Allah mengajarkan kita erti professionalisme. Buat kerja kena cantik, tip top.


Verily Allah has prescribed ihsan (perfection) in all things. Thus if you kill, kill well; and if you slaughter, slaughter well. Let each one of you sharpen his blade and let him spare suffering to the animal he slaughters.


Sesungguhnya Allah menulis ehsan atas segala sesuatu. Apabila kamu mahu membunuh, maka perelokkanlah pembunuhan itu. Apabila kamu menyembelih, maka perelokkanlah penyembelihan itu dan hendaklah kamu menajamkan mata pisau dan hendaklah dia menyenangkan haiwan sembelihannya itu.


[Hadits riwayat Muslim]


     Aku rasa keje susah bukan sebab 'technical knowledge', tapi susah sebab macam mana ko nak present data atau keadaan yang dialami kepada boss atau client. Pening kepala nak mikir. Dulu waktu mula-mula kerja dulu, aku rasa macam tiap-tiap hari buat FYP.

     Anyway, siapa kata islam tidak mengajar professionalisme?





Posted by Posted by zabed at 9:13 PM
Categories:

0 comments  

Sunday, August 17, 2014


     Pernah sekali tu aku dan sorang member ditegur oleh sorang pakcik berbangsa india di masjid,


Pakcik: Assalamualaikum adik. Boleh tolong saya adik. Saya nak balik ke kampung saya di Tampin tapi saya tak ada duit.

Member: Uish jauh tu pakcik. Berapa banyak je pakcik ada?



     Pakcik tu bawak keluar duit dari poket baju dia dan tunjuk kat kitorang berapa banyak. Ada la kurang dari segenggam duit-duit berwarna biru (RM1) & sedikit hijau muda (RM5).


Ini mane cukup ni pakcik.


     Member aku ni pun bawak keluar dompet dia dan terus hulur satu duit kaler oren (RM20) & satu merah (RM10). RM30, banyak tu.


Ok terima kasih na adik. Assalamualaikum.


     
Lepas jawab salam, kitorang pun blah tinggalkan pakcik tu. Jalan-jalan berbelas tapak sikit, aku pandang belakang...........eh??


Aik? Pakcik ni sambung duduk balik?? (*sambung meminta sedekah). Tak cukup ke? Jauh sangat ke dari KL ke Tampin??

Entah. Banyak benda la kot dia nak kena consider, nak pi stesen bas/tren kena bayar tambang teksi lagi, etc.

Ooo okay.


     Berjalan lagi, sampai nak masuk ke dalam kereta.


Macam mana kalau pakcik ni kelentong kau?

Entah la. Kalau aku kat tempat dia......(maksudnya) kalau aku betul-betul perlukan duit tapi aku tak ada satu bukti pun nak tunjuk kat orang....aku hanya boleh harap simpati orang kat aku je la.


     Member ni senyap sekejap. Moment of silence. Lepas tu dia sambung,


Janji aku dapat pahala dari Tuhan. (Kalau pakcik tu tipu), tu masalah dia dengan Tuhan.

Ooo okay.

     
Start enjin, terus blah.


     Member ni cakap kalau dia di tempat pakcik tu, dia mengharapkan sympathy  orang, sedangkan dia sedang ber-empathy . Baru aku tau apa beza sympathy  & empathy  selepas Google maksud kedua-duanya.

     Selalu dengar orang kalau menderma sebab sympathy , jarang dengar sebab empathy .




When you carry out mercy to those on earth, He who is in Heaven will engulf you with His mercy.
[Reported by Muslim & Bukhari]








Posted by Posted by zabed at 4:02 PM
Categories:

0 comments  

Friday, August 8, 2014


     Pernah tak terfikir camana orang yang keje offshore/pelantar minyak ni cuci baju? Yang sebenarnya..........kitorang tak pernah cuci baju pun. Orang lain yang tolong cucikan baju untuk kitorang (*muka berlagak).

     Dekat platform yang ada kuarters penginapan (living quarters a.k.a LQ) atau barge  (ala-ala 'hotel terapung'), memang ada disediakan servis cuci baju ni. Sehari dua kali; waktu pagi se, waktu malam se.


Contoh LQ platform di Malaysia

     Biasanya setiap bilik ada disediakan satu bakul untuk letak baju-baju kotor. Letak je baju-baju kotor kat dalam bakul tu, nanti ada laundry boy  tolong amik dan basuhkan baju untuk kita. Dah siap, baju-baju itu akan dihantar ke bilik kita. Kadang-kadang tu ada yang siap berlipat lagi. Senang kerja. Dah la dua kali sehari pulak tu. Yang paling best, satu sen pun tak keluar (*sekali lagi muka berlagak).

     Tapi kalau hang tak menetap di LQ atau barge ; maksdunya hang kena 'daily trip' dari darat ke pelantar minyak......itu agak sedikit 'masak'. Boat daily trip bertolak dalam pukul 5-6 pagi dari darat dan pulang ke darat dalam pukul 7 malam (paling awal). Biasanya dalam pukul 10 malam baru sampai darat. Bila masa nak cuci baju? Ada ke dobi yang bukak tengah-tengah malam? Dah la penat keje kat tengah laut, ditambah lagi kena naik bot setiap hari (ie mabuk laut), memang betul-betul masak kalau kena daily trip.

     Jadi cuba bayang macam mana brader-brader offshore ni packing beg untuk baju-baju diorang; 1) yang dapat duduk di LQ dan 2) yang kena daily trip.

     Biasanya yang dapat duduk kat LQ ni simple je diorang pack beg diorang. Tak bawak baju banyak pun. Coverall sehelai, seluar sehelai, baju siang sehelai, baju tidur sehelai dan banyak lagi 'sehelai' (*tuala pun tak perlu bawak sebab disediakan sekali). Ye la, laundry service pun 2 kali sehari, hang hantaq basuh pagi ni, petang karang hang dapat balik baju tu. Apa susah. Lagi satu, sape nak bawak baju fancy-fancy pergi pelantar minyak? Kalau dapat duduk LQ, satu bag pack je aku bawak; beg tu lah isi baju-baju, beg tu jugak lah isi laptop, fail-fail, etc.


Satu beg untuk segalanya. Baju-baju, laptop, fail-fail, etc.


     Kalau kena daily trip, sendiri lebih tau la kan berapa banyak nak kene bawak. Hang kena ingat, coverall kalau dilipat-lipat, banyak makan space tu. Biasanya orang akan bawak 2 coverall kalau kena daily trip. Makan space besar mane dah tu. Seluar pun makan space jugak. Paling-paling pun kena bawak 2 helai seluar, makan space lagi. Aku biasa bawak 2 beg kalau kena daily trip; satu beg untuk baju-baju dan satu lagi untuk laptop & fail-fail kerja etc.

     Sebenarnya urusan untuk packing barang personal ke offshore ni simple je. Tak kisah la duduk di LQ atau kena daily trip sekali pun. Tak ada hal pun insya Allah. Yang buat hal bila;


1) Asalnya hang sudah dimaklum kena tinggal di LQ. Selepas beberapa hari di LQ, tiba-tiba 'tuan rumah' suruh kita daily trip sebab beberapa masalah seperti gangguan bekalan air atau bilangan orang di LQ sudah cecah quota penuh (*prioritize issue). Hang pulak bawak coveraal sehelai, baju sehelai, seluar sehelai. AH SUDAHHH.

2) Walaupun servis cuci baju ni sepatutnya standard di setiap LQ platform, tetapi ada je 'tuan rumah' yang tak berapa nak ikut 'standard' ni. Contohnya, ada LQ yang tak ada servis cuci baju ni. Kalau nak cuci baju, depa ada sediakan washing machine untuk basuh sendiri. Kalau macam tu aku boleh bersabar lagi. Tapi kadang tu bukan setakat kena cuci sendiri, tuala pun dia tak bagi! Hang pulak dah packing beg untuk duduk LQ, mana ada bawak tuala sekali. JENUH GILA WEHHH KALAU TAK ADA TUALA!!


     Ini antara contoh yang membuatkan urusan nak packing beg menjadi rumit. Ini macam cerita, kena lah ada backup plan .

     Backup plan; kalau aku kena duduk di LQ sekali pun, aku tetap akan bawak sehelai tuala. Packing untuk tuala ni makan banyak space (sebab tebal). Jadi aku ada beli tuala sendiri yang jenis nipis, tak tebal. Tak kisah la, janji tuala tu cukup syarat, daripada tak ada tuala langsung LAGI JENUH. Baju dan seluar pun aku bawak lebih sikit. Bukan banyak mana, kalau ada space lebih sikit, sumbat-sumbat kat mana yang patut. Back up  plan lah sangat. Haha. Better than nothing aite.

     Kalau nak belajar skill-skill packing ni, belajar dengan sek-sek backpackers. Sek-sek ni memang terer bab-bab packing beg ni. Cara lipat baju pun ada cara dia (cuba Google kalau berminat).

     Dan cara backpackers ni pack beg pun mengikut destinasi. Contohnya nak ke Bandung, Indonesia. Kat situ baju & seluar murah, jadi diorang pergi dengan sehelai sepinggang je. Sampai sana ja shopping baju-baju lepas tu terus pakai. Wah la. Dapat kepuasan shopping di samping tak perlu bawak beg yang banyak untuk pulang. Brilliant.

     Dulu nabi pernah pesan dalam satu hadits riwayat Bukhari & Tirmidzi,


Hiduplah di dunia seperti seorang yang asing atau seorang pengembara.

Live in this world as (if you are) a wayfarer or a stranger.



     Semasa nak packing beg, time tu bermacam-macam persoalan timbul; berapa hari nak pergi? Ape barang-barang yang wajib bawak? Barang ini perlu ke bawak? Beg dah terlebih muatan, nak kene buang yang mana satu? Dan macam-macam lagi. Waktu tu otak kita betul-betul waras semasa nak pilih sama ada barang tersebut perlu atau tak perlu dibawa.

     Barang yang perlu atau tak perlu dibawa; itu baru cerita pasal soal persediaan, belum lagi dalam perjalanan punya cerita. Kalau preparation pun hampeh, tunggu time je nak mental breakdown, lepas tu terjun laut. Haha. Serius pernah jadi ni.

     Time persediaan tu la kita terbayang pasal destinasi kita tu da otak pun menjadi waras, dan ini menguatkan lagi maksud hadits:


Berziarah kurburlah, karena ia dapat mengingatkan engkau akan kematian.

[Riwayat Muslim]



Wallaahu'alam bis sowab.



Travel-lah selagi masih boleh travel. Jangan jadi macam katak di bawah tempurung (*memang tak ada kena mengena pun)

Posted by Posted by zabed at 8:21 PM
Categories:

0 comments  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
>