Monday, March 3, 2014


Bismillaahirrahmaanirrahiim


“Bed, hang nak makan roti tempayan tak?”

“Roti tempayan? Macam mana tu? Sedap ke?”

“Haaaaa…”


     Bila orang dah sebut ‘haaa…’ tu, memang sengaja mengundang curiosity level  yang tinggi. Berkali-kali jugak untuk cuba merasa roti tempayan tapi selalu hajat tidak kesampaian sebab banyak sangat kekangan. Yang aku tau, roti tempayan ni ada kat area Terengganu saja. Tempat lain tak dak.

     Akhirnya dapat jugak merasa roti tempayan ni. Memang excited  la mula-mula nak makan tu. Tengok pun tak pernah. Tup tup tup, sampai jugak roti ni kat atas meja. Berasap-asap. Tapi….macam pernah aku tengok roti ni kat mana-mana. Aku pun terus cubit sikit nak rasa. Aik…macam ku kenal jugak rasa roti ni. Terus aku tanya member aku,


“Betui ka aku order roti tempayan ni?”

“Betui la hang order roti tempayan tu.”


     Aku pandang je member aku tu. Aku cubit lagi roti ‘tempayan’ tu. Rasa lagi, ish kenal sangat aku roti ni. Terus aku tanya sekali lagi,


“Ni roti tempayan ke roti naan?”

“Dakk. Roti tempayan lain, roti naan pun lain. Depa beza dekat blablablabla*aku pun tak ingat apa benda dia cakap*”


     Aku pun fikir jap. Nama pun roti tempayan, sebab dia masak kat dalam tempayan. Kan dah sebijik macam roti naan yang bakar kat dalam tembikar besar tu? Bunyi pun dah dekat-dekat; naan & tempayan. Ramai orang yang aku tanya ‘apa beza roti naan & tempayan’, mesti diorang cakap banyak beza dia (esp. orang Terengganu).

     Kalau macam tu, aku boleh cakap jugak roti naan kat semenyih tak sama dengan roti naan kat kajang. Sebab ada satu restoran mamak kat kajang ni memang superb gila buat roti naan. Sedap gila. Aisehman, restoran yang mana satu pulak ni kat kajang? Roti naan kat resoran Ridz1 ke restoran Ibrahim maju kajang? Pun beza-beza rasa dia.

     Akhirnya beza roti tempayan dan roti naan hanya nama saja. Haha atau mungkin asal usul dia yang berbeza. Rasa dia memang sama. Cuma mungkin ada la beza sikit-sikit yang aku pun tak tau kat mana beza dia. Jangan orang samakan roti naan dengan roti canai pulak sebab kedua-duanya boleh didapati di restoran mamak dan diperbuat dari roti. Pandai-pandai la bro. Takkan benda ni nak kena ajar jugak.



Tempayang

*******


     Kalau aku bersikap adil dengan memberikan sejumlah wang yang sama nilai kepada beberapa orang, orang akan kata aku ni sosialis. Kalau aku rasa nak ikut hadits dan quran secara rigid, orang akan panggil aku wahabi. Kalau aku bersama orang-orang untuk turun protes pasal pilihanraya yang adil dan bersih, orang tuduh aku puak liberal pulak. Entah kalau aku pi negara China dan menetap selama 10 tahun, rasa-rasanya ada tak orang nak kata aku ni komunis?

     Yang diambil ialah sifat-sifat baik dari isme-isme tersebut, bukannya ‘bergabung’ dengan isme-isme tersebut. Adakah islam dan isme-isme ni tiada titik persamaan? Bila guna perkataan ‘titik persamaan’ pun boleh jadi kontroversi. Haha.

     Pasal benda ni, pengasas Ikhwan Muslimin; Imam Hasan Al-Banna pernah kata dalam risalah Dakwatuna  . Sikap Ikhwan Muslimin terhadap isme-isme tersebut ialah “Yang sesuai dengan dakwah kami, akan kami sambut. Sedangkan yang tidak sesuai, maka kami berlepas diri darinya. Kami percaya bahawa dakwah kami bersifat universal dan integral. Tidak ada sisi baik yang ada pada sebuah isme, kecuali telah dirangkum dan diisyaratkan dalam dakwah kami”.

     Berkaitan nasionalisme, Hasan Al-Banna menulis;

“Jika nasionalisme yang mereka maksud adalah memperkuat ikatan antaranggota masyarakat di satu wilayah dan membimbing mereka menemukan cara pemanfaatan kokohnya ikatan untuk kepentingan bersama, maka kami juga sepakat dengan mereka”.


     Dan masih lagi di tajuk nasionalisme, beliau sambung lagi;

“Tapi jika yang mereka maksudkan dengan nasionalisme itu adalah memecah belah umat menjadi kelompok-kelompok yang saling bermusuhan, memendam dendam, mencaci, melempar tuduhan dan saling membuat tipu daya; juga mendukung sistem buatan manusia yang dipandu syahwat, diformat ambisi duniawi dan ditafsirkan sesuai kepentingan peribadi……………..Nasionalisme seperti itu adalah nasionalisme palsu yang tidak membawa kebaikan, baik bagi penyerunya maupun masyarakat luas”.


     Berkaitan kebangsaan pula, Imam Hasan al-Banna menulis;

“Jika yang dimaksudkan kebangsaan adalah bahawa keluarga besar seseorang atau umatnya itu lebih utama mendapat kebaikan dan baktinya, serta lebih berhak dengan kebajikan dan jihadnya, maka ini pun benar.”


     Dan apa yang membuatkan ikhwan dan kebangsaan ni tidak sekufu ialah;

“Tapi jika yang dimaksud dengan kebangsaan adalah membanggakan ras, hingga melecehkan ras lain, memusuhinya, dan mengorbankannya demi eksistensi serta kejayaan suatu bangsa………maka ini juga makna tercela dan sama sekali tidak memiliki nilai kemanusiaan. Sebab ia bermakna menabuh permusuhan antarras manusia, hanya didasari semangat memperjuangkan asumsi, praduga yang sama sekali tidak berwujud dan tidak menyimpan kebaikan”.


     Apa yang baik, itu yang ikhwan terima. Yang jelas bertentangan memang tidak bersama kami, kata ikhwan. Hari ni kita cubit sikit dari satu isme, orang dah tuduh kita ‘bergabung’ dengan isme tersebut. The word is ‘bergabung’. Amik satu teguk air dari baldi saja, tapi orang cerita macam kita ni membasahkan diri dalam baldi tersebut.

     Dan yang sebenarnya bukan mengambil benda-benda yang baik dari isme-isme tersebut, tapi dalam islam memang dah jelas-jelas dah ada ‘attributes’ tersebut.


“Sekarang, anda telah mengetahui bahwa kami sejalan dengan para penyeru nasionalisme (dan isme-isme lain – penulis), bahkan dengan kalangan radikal di antara mereka. Tentu, dalam nilai-nilainya yang baik, yang mendatangkan kebaikan bagi negara dan manusia. Anda juga telah melihat, ternyata seruan nasionalisme (dan isme-isme lain – penulis) yang membahana itu hanya sebahagian kecil dari ajaran islam.”

[Hasan Al-Banna, Dakwatuna]


     Kalau aku makan roti tempayan, orang kata aku ni orang Teregganu. Kalau aku makan roti naan, orang kata aku ni orang India (tak ada la sampai macam tu, tapi let’s say macam tu la kan..haha). Rasa kedua-duanya sama saja, yang penting halal. Kalau rasa dia sama tapi tak halal, jangan la makan.

     Aish benda ni pun nak kena ajar. Pandai-pandai la bro. Bak kata Perdana Menteri Malaysia, kena la amalkan sikap wasatiyah .


Wallaahu’alam bis sowabb..

Posted by Posted by zabed at 11:12 AM
Categories:

0 comments  

Sunday, February 23, 2014


Bismillaahirrahmaanirrahiim

     Sekarang ni musim denggi. Jadi nak cakap sikit pasal nyamuk.

     Umur nyamuk ni tak lama pun sebenarnya. Seminggu je pun. Kalau hidup lama sikit, boleh pergi sampai 40 hari. Dia punya kitaran hidup macam ni; mulanya telur, lepas tu jadi jentik-jentik. Cukup hari, jadilah seekor nyamuk. Lepas tu, ada beberapa hari saja untuk rasa nikmat hidup.

     Itupun kalau dia tak kena tampar dengan tangan manusia. Kalau kena tampaq, berapa lama je dia hidup? Mudah je kehidupan seekor nyamuk ni. Tak lama. Sat ja. Dan mungkin jugak orang akan kata, ‘murahnya’ hidup seekor nyamuk. Insignificant. Tak dak sapa perasan sama ada dia ni hidup lagi ka atau dah mati.

     Itu cerita pasal nyamuk. Sekarang ni aku nak cerita pulak pasal satu terma dalam dunia offshore; first oil . Sebut ja perkataan first oil ni, orang dah boleh agak dah apa maksud dia. Bahasa mudah-nya; first time sesuatu platform tu sedut minyak di tempat baru (biasanya di kawasan yang baru diterokai). Senang cerita, first oil ni applicable untuk platform-platform baru dipacak di atas laut.


First oil



     Selepas satu platform siap dibina atau fabricate  di atas darat, platform tersebut akan ditarik oleh kapal ke tengah laut untuk dipacakkan dengan kaki dia atau di-terapung-kan (bergantung kepada kedalaman laut tersebut). Fasa nak pacak-kan dan ‘menghidupkan’ platform ni dipanggil hook-up & commissioning  (HUC).

     Cukup saja syarat HUC, barulah pelantar tersebut dibenarkan untuk sedut minyak. Minyak yang pertama kali disedut ni dipanggil first oil . Bunyi macam mudah je kan. Simple saja. Tapi pengalaman aku dengan ada satu projek HUC ni……innalillaahi wa inna ilaihi rooji’unn.

     Bila dah masuk fasa HUC, bos-bos akan selalu tanya, “Bila nak first oil? BIla boleh first oil?”. Fuhhh. Fasa HUC ni betul-betul la wa cakap sama lu, betul-betul kelam kabut. Serabut. Semua terkejar-kejar. Semua nak cepat. Semua nak berlari. Kadang-kadang nak cepat sangat tu sampai dah masuk tahap 'rat race' (pointless effort). Setiap hari masuk progress meeting, mesti kena pressure;



“Bila system ni boleh hidup? Agak-agak boleh siap sebelum first oil?”

“Ingat ye. Tarikh ‘sekian-sekian’ mesti system ni siap. Kalau tak boleh siap, sekarang ni suruh budok-budok mung kije sampai malam. Aku tau benda ni kena siap sebelum first oil.”


     Tekanan-tekanan seperti ini mengakibatkan suasana bekerja yang sangat ‘chaotic’. Very very hasty. Bila semua kerja nak buat cepat, tok sah cakap pasal soal keselamatan la. Sangat-sangat bahaya. Tak ikut prosedur lansung.

     Akhirnya, kemalangan berlaku. Bukan satu dua, banyak jugak. Walaupun bukanlah kecederaan cacat kekal, tapi parah jugak la bila dah kata kemalangan tu. Aku pun bertanya dengan seorang boss ni,


“Boss, dah ada beberapa accident case dah ni walaupun bukan LTI (lost time injury). Tak ada ‘stop-work’ ke?”

“Kalau ada kes yang sampai berlaku kematian pun, kita boleh bayar”.


     Ya Allah…..sampai camtu sekali dia boleh cakap camtu. Tapi apa yang dia cakap tu ada point dia. Selepas first oil, platform tersebut boleh generate sehingga 10,000 barrel per day. Let’s do some math. Harga minyak sekarang:

1 barrel = 100 USD.
10,000 barrel = 1 million USD
1 million USD = RM 3 juta

     Ok bro. Ini satu platform dapat dalam satu hari; 3 juta ringgit.  Dalam satu hari bro, baru satu platform. Berapa banyak platform kat Malaysia ni? Tak kira lagi berapa banyak telaga minyak baru dijumpai??

     Oh lupa nak habaq. Minyak di Malaysia ni dikategorikan sebagai ‘sweet crude’. Biasanya harga minyak sweet crude ni 3 kali ganda lebih dari harga biasa. Jadi satu platform tu boleh dapat berapa sehari? 9 juta?

     Kalau berlaku satu kematian dan perlu bayar wang pampasan sejuta ringgit kepada keluarga mangsa, alaahhhhai. Tak ada masalah lah. Sejuta ringgit je pun. Sedangkan wang pampasan tak sampai sejuta pun sebenarnya. Sikit lagi daripada tu. Tapi nilai nyawa manusia ni murah sangat, kalau bagi sejuta ringgit, semua mulut boleh senyap.

     Hari ni kalau ada orang bagi seribu ringgit kat kita, macam tak percaya pun ada jugak. Kalau orang kaya sikit, bagi 10 ribu, tengok muka dia macam mana. We are talking about millions of dollar bro. Kalau dapat sejuta?? Unimaginable. Hang tau tak sejuta ringgit ni nilai dia sangat murah??

     Sekarang ni musim denggi. Dengar bunyi nyamuk sikit, kita tampar. Pastu lap tangan sebab ada kesan darah.  Bangkai nyamuk tu entah kita buang kat mana-mana je. Kita perasan nyawa nyamuk ni sangat murah. Sama macam nyawa kita, sangat murah.

     Cuba tengok bangkai nyamuk tu. Apa beza dia dengan kita. Dia hidup sekejap, kita hidup lama? Dia tak ada akal, kita ada akal? Aku tak tau apa beza kita dengan nyamuk bro. Our lives are very cheap. Habis tu, apa beza kita dan nyamuk?



Kalau hidup sekadar hidup, babi di hutan juga hidup.
Kalau kerja sekadar bekerja, kera juga bekerja.
[Hamka]



Dan ingatlah ketika Tuhanmu berfirman kepada para malaikat: "Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di muka bumi."
[Al-Baqarah (2): 30]



Apa beza aku dengan nyamuk?



Wallahu’alam bis sowab…


*Lebih Serius post latest: Jenis-jenis Tsabat.

Posted by Posted by zabed at 4:16 PM
Categories:

0 comments  

Friday, February 7, 2014


Bismillaahirrahmaanirrahim

     Antara kejutan budaya yang aku rasa ketika berada di bumi sarawak ialah parking kereta di kawasan masjid sewaktu solat jumaat; space availability .

     Kalau hang sampai lambat ke masjid, insya Allah tak ada masalah untuk parking kereta. Mesti ada je lebihan parking space untuk orang yang sampai lambat. Kalau penuh parking space pun, orang-orang yang park kereta kat luar tu takkan berjela-jela atau sesak gila macam kat semenanjung ni.

     Bila balik semenanjung, mai lambat sikit ke masjid je.....habisssssss. Double parking kaw-kaw punya. Tapi tu la orang kata, serve you right. Siapa suruh hang datang lambat?? Haha.

     Budaya orang malaysia; siapa cepat dia dapat. First come first serve. Kalau pergi ofis, siapa yang mai awal, yang tu la seboleh-bolehnya nak park depan pintu atau lift. Pergi shopping pun sama. Tapi betul la kan? First come first serve. Siapa yang berusaha dia yang dapat. Adil la kan? Siapa suruh hang datang lambat??

     Lain pulak cerita dia bila di bumi Vienna, Austria. Kalau ada staff yang sampai awal ke ofis, dia akan park kereta jauh-jauh atau sedang-sedang je. Bukan sedekat yang mungkin. Aku pun hairan lantas bertanya, "Pasaipa??"

     Sebab nak bagi ruang untuk orang yang sampai lambat. Orang yang sampai lambat mesti kelam kabut punya nak sampai ofis. Tolak gaji lagi, jatuh KPI lagi, kena marah pulak. Lagi-lagi budak yang nak pergi interview, dia pulak boleh buat slack datang lambat. Aduhhh *i feel you bro*. Tengah-tengah kelam kabut mencari parking, tiba-tiba ada keajaiban berlaku; ada ruang parkir kosong betul-betul depan ofis / pintu lift. Bersinar-sinar mata mamat yang datang lambat tu.

     Sampai macam tu sekali zhon  (sangkaan) orang Vienna terhadap orang yang datang lambat. Sedangkan perkataan 'lambat' selalu dikaitkan dengan perkara-perkara yang negatif. Kalau kita praktis budaya parking macam ni kat malaysia, karang ada pulak kutu mana yang shokkkk ambil kesempatan. Haha tapi tu la orang malaysia *sambil bercakap di hadapan cermin*.

     Point to be taken; bukannya budaya parking tu yang nak di-highlight, tapi perasaan empathy  tuh yang mahal.



     Bercakap pasal empathy, Allah pernah highlight-kan benda ni dalam quran;


Wahai orang-orang yang beriman! Apabila dikatakan kepadamu, "Berilah kelapangan di dalam majlis-majlis," maka lapangkanlah, nescaya Allah akan memberi kelapangan untukmu. Dan apabila dikatakan, "Berdirilah kamu," maka berdirilah, nescaya Allah akan mengangkat (darjat) orang-orang yang beriman di antaramu dan orang-orang yang diberi ilmu beberapa darjat. Dan Allah Maha Teliti apa yang kamu kerjakan.

[Al-Mujadilah (58): 11]



     Cerita di sebalik turunnya ayat ini ialah; Ada sekali tu nabi dan beberapa sahabat sedang duduk dalam satu majlis. Ruang tempat tu agak mampat dengan sahabat-sahabat yang duduk sekali dengan nabi. Kemudian, datang beberapa sahabat untuk join sekali tapi ruang terhad dan padat. Ada jugak la sahabat yang sedang duduk tu kuis-kuis ke depan sikit nak bagi ruang kepada yang masih berdiri ni. Ada jugak sahabat yang tengah duduk tu tak bergerak langsung.

     Bayangkan kalau kita di tempat sahabat-sahabat yang tengah duduk tu, dengan mentaliti kita yang sekarang ni. Aihh aku sampai awal dah, ingat senang-senang ka nak dapat tempat ni. Dah la dekat dengan nabi pulak tu. Siapa suruh hang mai lewat??

     Ok sambung balik. Melihatkan keadaan sebegitu, nabi pun sebut nama beberapa sahabat yang tengah duduk tu untuk berdiri (macam bagi ruang kepada sahabat yang sampai lambat tu untuk fill in ). Sahabat-sahabat yang nama kena sebut untuk berdiri ni terasa macam, aih berat betul perasaan ni. Rasa macam darjat lebih rendah dari sahabat-sahabat yang sampai lambat (sebab yang sampai lambat ni adalah mereka-mereka yang join perang Badar). Kalau dalam bahasa kita, bunyi dia macam, "Aih, hina sangat kah aku ni sampai kena petik nama ni??". Lebih kurang macam tu la. Wallaahu'alam.

     Tapi Allah kata tak, tak hina pun kalau memberi ruang kepada orang lain sepertimana ayat 11 surah mujadilah. Kerana sifat empathy ni, Allah akan mengangkat darjat manusia tersebut.

     Itu pada tahap individu, bayangkan kalau sekumpulan masyarakat pulak? Kena ingat surah ni diturunkan di madinah, suatu fasa di mana kebanyakan ayat-ayat quran yang diturunkan ketika ini adalah untuk pembinaan masyarakat islam.

     Bila baca ayat ni, seolah-olah sifat empathy tidak diamalkan sorang-sorang, tapi sebagai masyarakat. Wow. Satu masyarakat tu ambil kisah pasal orang lain, yang dia tak kenal pun. How awesome is that?

     Orang Vienna awesome. Tapi nabi dan sahabat dah buat benda ni dah lama dah. Lagi awesome nabi kita.


This is yet another example of the Quranic method of educating Muslims, teaching them to be kindly, accommodating and helpful by bringing out their better feelings.

-Sayyid Qutb, when commenting on ayah 11 surah Mujadilah in Fi Dzilal Quran


Wallaahu'alam bis sowab



*hadits pasal cerita di sebalik ayat 11 ni diriwayatkan oleh Muqatil ibn Hayyan. 

Posted by Posted by zabed at 6:11 PM
Categories:

0 comments  

Saturday, August 31, 2013


Bismillaahirrahmaanirrahiim




     Sejak kecik, aku suka tengok benda-benda besar. Aku kagum gila bila tengok kapal terbang. Teruja. Sebab benda tu besar tapi boleh terbang. Sangat...wow. Camana la benda seberat macam tu boleh 'terapung' di udara. Gambar di atas ni saja dah cukup untuk aku terpacul keluar perkataan "holy cow!" (an exclamation of suprise).

     Sewaktu sekolah menengah dulu, aku dah set dalam kepala nak jadi seorang pilot. Disebabkan kekangan mata dan mak bapak tak kasi, harapnya jadi 'engineer' untuk kapal terbang pun jadi la. Tapi 'jalan' ke arah untuk diterima menjadi engineer kapal terbang bukan lah semudah yang disangka. Akhirnya, Allah membuka jalan kepadaku untuk bekerja dalam industri oil and gas.

     Kapal terbang tak ada. Ok lah, janji main dengan benda-benda besar. Kita panggil 'heavy engineering' atau 'heavy industry'. Bila google image gambar-gambar pelantar minyak, perasaan terasa...meh. Tapi bila dah turun site tengok sendiri pelantar tu depan mata, rasa macam.....mak aih besar gila benda ni terpacak kat tengah-tengah laut!

     Sekarang ni aku teruja tengok platform-platform besar. Platform yang ada 'living quarters'; yang dalamnya ada gelanggang futsal, panggung wayang kecik, gym, tempat main snooker etc. Aku lagi teruja kalau berpeluang tengok platform yang dah siap get ready untuk diangkut dari yard ke atas bot besar (kita panggil 'lay barge'). Bertambah teruja lagi kalau dapat tengok platform tu di'angkat' dari barge untuk dipasang di atas laut.


Thialf; the largest crane vessel.


     Ye memang aku jakun tengok benda-benda besar. Aku teruja, sebab macam mana manusia yang kecik ni boleh cipta benda yang beribu-ribu lebih besar dari badan dia sendiri. Yang buat aku sangat kagum, bila kita nak gerakkan benda tersebut (kapal terbang atau kapal laut besar), tak perlukan ramai orang pun. Macam kapal terbang tu setakat 2 orang pun dan boleh terbang.

     Let's say....kalau secara fizikal, seorang manusia boleh angkat beban seberat 50 kilo. 2 orang manusia boleh angkat 100 kilo beban. Tapi hari ni kita boleh lihat 2 orang manusia mampu menerbangkan 650 tan beban (lebih 650 ribu kilogram). Berapa kali ganda tu? Camana depa (manusia) boleh buat camni?

     Setiap benda/perkara/fenomena/etc. ni Allah tetapkan beberapa peraturan. Dan setiap benda/perkara/fenomena/etc. ni tak pernah pun melanggar peraturan-peraturan yang ditetapkan Allah. How obedient they are towards Allah. Dan karakteristik 'obedience' makhluq-makhluq ni dipanggil 'the law of physic' oleh saintis (dan juga biologi, kimia, blablabla jenuh nak tulis semua).

       Perkara-perkara 'magic' seperti menerbangkan beban seberat 650 tan boleh dilakukan kalau kita dapat 'apply' Prinsip Bernoulli, dengan syarat beban tersebut cukup karakteristik aerodinamik-nya. Prinsip Bernoulli ni lah kita panggil sebagai makhluq Allah yang sesekali tak akan berani langsung untuk melanggar peraturan yang ditetapkan sehinggalah hari akhirat kelak. Maha Benar Allah dalam firman-Nya:


Dan Yang menciptakan semua yang berpasang-pasangan dan menjadikan untukmu kapal dan binatang ternak yang kamu tunggangi.

Supaya kamu duduk di atas punggunggnya kemudian kamu ingat nikmat Tuhanmu apabila kamu telah duduk di atasnya; dan supaya kamu mengucapkan:

"Maha Suci Tuhan yang telah menundukkan semua ini bagi kami padahal kami sebelumnya tidak mampu menguasainya"

[Az-Zukhruf (43): 12-13]


     Hang cuba campak sampah ke atas lantai. Berani sampah tu tak nak cecah lantai? Berani sampah tu nak terapung di udara? Berani sampah tu tiba-tiba terbang ke langit? Berani graviti bumi nak langgar perintah Allah? Dude.....graviti tu tunduk pada perintah/peraturan Allah. How obedient he is towards Allah. Subhaanallah. Allahuakbar.

     Membebel panjang pulak kat post ni. Haha ok lah. Sebenarnya nak cerita satu benda ni. Kalau ikutkan schedule, seminggu selepas raya aku sepatutnya kena pulang ke Bintulu. Yang best-nya, lepas raya ni jugak lah berlambak-lambak kawan yang nak kahwin. Ada seorang kawan rapat mesej aku (sebelum raya),


Bed, ko confirm kan nak datang kenduri aku?


     Ko tengok, mesej macam ni jelas dia tau kerja aku macam mana tapi dia nak jugak aku datang kenduri dia. Ko bayangkan perasaan aku nak reply mesej mamat ni. Berpeluh-peluh aku menaip. Dan hasilnya, mesej yang aku reply tu sangatlah panjang dan sangat banyak perkataan "insya Allah"; nak membayangkan betapa aku nak sangat pi kenduri dia tapi kekangan untuk hadir tu terlalu besar. Lepas tu, mamat tu tak reply langsung mesej aku. Fuhhh berat gila hati gua time tu.

     Allahu akbar. Allahu akbar. Allah sungguh Maha Besar. Sebesar-besar 'barge' yang buat aku kagum dan teruja tu; Allah boleh hentikan dia daripada berlepas untuk ke laut. Hasilnya, lagi sebulan atau dua bulan lagi baru ada the next barge.

     Cerita teknikal: Semasa 'offshore campaign', barge ni akan di-park bersebelahan dengan platfrom minyak sebagai tempat accommodation. Oleh sebab beberapa isu safety, barge tersebut telah di-reject dan untuk tunggu barge seterusnya perlu memakan masa selama sebulan atau 2 bulan.

     Wow. Sungguh aku rasa kagum. Aku teruja dengan 'the power of doa'. Aku ni manusia kecik dan kuruih je bang, tapi barge yang boleh tampung 100 orang tu boleh Allah hentikan untuk aku. Wow. Subhaanallah. Allahu akbar. Alhamdulillah, dapat jugak aku pi kenduri kawan aku tu.


Dan supaya kamu mengucapkan,

Maha Suci Tuhan yang telah menundukkan semua ini bagi kami padahal kami sebelumnya tidak mampu menguasainya,

dan sesungguhnya kami akan kembali kepada Tuhan kami.



*******



     Gua nak selit sedikit isu mesir. Hang kalau tak nak amik tahu pasal isu mesir, sama saja macam hang cakap dekat polis, "oh yeke tak boleh u-turn kat sini. Saya mana tau". Hang rasa polis boleh terima ka jawapan hang tu?

     Ada sorang anney yang selalu buat teh o ais limau kat aku pagi-pagi tu, boleh tau update terkini mesir melalui facebook! Dey macha! Anney pun ada facebook. Siap tau perkembangan mesir lagi! Apa lagi alasan hang?

     Doa bro. Doa. Doa yang serius, bukan main-main punya doa.


Mereka (ahli-ahli sihir yang insaf) berkata: Kami sekali-kali tidak akan mengutamakan kamu (firaun) daripada bukti-bukti yang nyata, yang telah datang kepada kami dan daripada Tuhan yang telah menciptakan kami;

maka putuskanlah apa yang hendak kamu putuskan! Sesungguhnya kamu hanya akan dapat memutuskan pada kehidupan ini saja!

[20:72]

Posted by Posted by zabed at 3:38 AM
Categories:

0 comments  

Tuesday, August 13, 2013


Bismillaahirrahmaanirrahiim



Shipyards and dockyards are places where ships are repaired & built.

[wikipedia]


     Ada sesetengah shipyard (atau orang biasa panggil 'yard') bukan setakat repair dan buat kapal saja, pelantar minyak pun diorang boleh balun. Suasana kerja di yard? Fuhhh wa cakap luu, mencabar betul.

     Cuaca malaysia memang kita tau panas, tapi bila kat yard ni kepanasan tu ditambah dengan asap dari traktor dan crane, tambah lagi hang kena pakai coverall yang sememangnya menutup seluruh badan. Jarang betul dapat merasa angin bertiup dalam kawasan yard. Kalau coverall tak basah kuyup tu memang tak sah la orang kata. 

     Bukan setakat panas, kawasan yard ni dipenuhi dengan bunyi yang teramat bising. Bunyi orang grind besi memang sakit telinga, bunyi orang ketuk besi sekuat mungkin, bunyi 'air compressor' yang seakan-akan bunyi enjin kapal terbang. Bunyi orang buat 'blasting & painting' lagi sakit jiwa, pakai penutup telinga pun tak jadi apa.

     Bukan setakat panas dan bising, yard ni memang berhabuk (dusty). Mungkin bukan benda yang orang amik kisah sangat, tapi selalu jugak la tersedak sebab banyak sangat terhidu habuk besi. Bahaya woo kalau untuk jangka masa yang panjang.

     Itu baru keadaan fizikal, belum lagi sosial. Orang-orang yang biasa kerja di yard ni memang jenis orang yang keras atau kasaq (orang kedah kata). Suasana jerit pekik, marah-marah dan maki hamun ni memang benda norma. Walaupun hang buat slack sikiittttt saja, memang boleh mengundang maki hamun yang bertalu-talu. Bukan diorang kasar sebab asal usul, tapi keadaan fizikal yard yang memang macam tu mendorong perasaan yang lembut jadi cepat marah dan stress. Semua kerja nak siap cepat. Macam suasana perang la kot.

     Yard ni kawasan dia besar dan sangat luas. Betul-betul luas. Pelantar minyak yang paling kecik pernah aku nampak pun bersamaan dengan bangunan 5 tingkat. Kawasan yard yang nak buat pelantar minyak ni mestilah kawasan dia sangaattt luas. Ada sesetengah yard tu boleh 'fabricate' sehingga 4 (kalau tak silap, atau lebih lagi) pelantar minyak dalam satu masa. Bayangkan besar mana yard tu boleh pergi. 

      Disebabkan luas sangat kawasan yard ni, so tak heran la kalau hang nampak ramai orang bawak basikal dalam kawasan yard. Kadang-kadang nampak macam lawak pun ade jugak. Haha. Tapi hang pikir, kalau hang berada di hujung yard dan hang tertinggal satu barang penting dalam kereta di tempat parking. Jenuh nak kena patah balik jalan berapa kilometer semata-mata nak amik satu barang tu je. Ulang alik di kawasan yard ni....terasa macam marathon pun ada.

     Aku cerita pasal yard ni bukan apa, tapi nak korang bayangkan perasaan atau keadaan seseorang muslim yang bekerja di situ pada bulan ramadan. Kering badan......betul-betul kering. Paling teruk pernah aku kerja kat yard ni, sampai masuk waktu buka je aku minum air 3 botol sederhana. Makanan tak heran langsung sebab dahaga yang teramat. Lepas isya' camtu baru sambung makan.

     Bang, kebanyakan muslim kat yard ni tak puasa pun time bulan ramadan. Yes, kebanyakan (bukan majoriti). Polis pun tak kelapaq (heran) la untuk buat tangkapan sebab dah terlalu banyak yang tak puasa.  Ada sorang rigger (ala general worker / helper) yang aku kenal memang baik perangai dia. Baik-baik dia di kalangan rigger pun, kalau sehari tu dia terlepas sahur, alamatnya memang tak puasa la dia hari tersebut. Baik-baik dia pun, kalau nak minum depan aku pun dia rasa segan-segan. Yang lain? Suasana bulan ramadan di yard ni tak ada beza pun dengan bulan-bulan yang lain baik fizikal mahupun spiritual.

     Nak marah atau rasa jelek sebab tak puasa......rasa macam tak kena. Kadang-kadang aku rasa diorang ni (esp rigger) tak patut berpuasa (kadang-kadang ye). Orang mungkin kata teruknya depa ni tak berpuasa pada bulan ramadan. Teruk tak teruk, aku rasa sama ja teruk dengan orang yang berpuasa tapi daily activity dia hanya tengok tv atau mengadap facebook je memanjang. Betul tak?


Betapa banyak orang yang berpuasa, tapi tidak mendapatkan pahalanya, melainkan lapar dan dahaga sahaja.

[hadits riwayat ahmad dan hakim dari abu hurairah]



     Aku bukannya nak backup sapa-sapa atau nak attack sapa-sapa pun. Ramadan pun dah lepas, sekarang syawal dah pun. Kepada mereka yang usaha sebaik mungkin pada ramadan yang lepas, syabas. Korang memang osem. Kepada yang rasa macam tak ada beza pun ramadan ni, ingatlah amaran nabi:


Jibril telah mendatangiku, kemudian ia berkata:

"Celakalah orang yang menjumpai Ramadan lalu tidak diampuni". 

Maka aku menjawab, "Amin". 

[hadits diriwayatkan al-hakim]



     Bro, walaupun ramadan dah lepas, it's better late than never untuk memohon keampunan dari Allah. Bro, Allah beri peluang kat kita untuk puasa 6 di bulan syawal ni. Bro, kalau hang rasa diri hang ni teruk sangat sehingga terasa Allah dah murka sangat-sangat, ketahuilah rahmat dan ampunan dari Allah tu jauh lebih luas dari kemurkaanNya.






Gambar kenangan di yard



*limbungan ni merupakan terjemahan bahasa malaysia untuk perkataan 'dockyard'. 


Wallaahu'alam bis sowabb

Posted by Posted by zabed at 1:52 PM
Categories:

0 comments  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
>