Saturday, August 30, 2014


*FYP = Final Year Project = Mimpi buruk pelajar-pelajar tahun akhir bidang kejuruteraan.



     Cakap pasal FYP, ambe teringat dekat sorang member ni, time dia buat FYP dulu. Antara objektif terbesar FYP beliau adalah kena buat satu hardware circuit ni. Sebelum boleh mula nak buat hardware tersebut, dia kena buat simulations dulu.

     Masalahnya, selalu simulations dia tu akan keluar result seperti "Failed" atau "Error". Dia cuba guna cara A, fail. Cuba guna cara B pun fail. Dah bermacam-macam cara dia buat pun tetap tak dapat result yang dia nak jugak. Last sekali dah nak masuk cara yang ke-1000 berapa entah, baru dapat result yang memuaskan.

     Tapi tarikh nak submit FYP dah dekat, dah terlalu lambat untuk buat hardware circuit. Apa yang dia ada hanya simulation results, yang sebenarnya boleh dapat melalui dengan masukkan formula pada software saja (atau dengan kata lain, serupa macam hang tak payah buat FYP pun takpa).

     Bro, we are talking about FYP bro. Kalau FYP kantoi, hang tak boleh dapat ijazah bro. 4 tahun belajar dinilai dalam 2 semester FYP ni bro. Bila FYP hang tak 'meet the objective', serius berat nanang. Jenuh member ni mikir camana nak present 'data & findings' dia dalam thesis nanti.

     Nak top-up masa balik, brader ni terpaksa buat thesis dia secantik mungkin. Memang betul-betul cantik thesis dia. Aku pernah baca, perrhhhh terbaik. Aku kagum dengan cara dia presents 'data & findings' dia dalam thesis tersebut. Long story short, orang yang tak ada basic sangat dalam electronic pun boleh faham thesis dia. Memang cantik dia explain satu persatu, macam sedang melayan budak kecil.

     Itu baru thesis. FYP presentation dia pun mantap. Semua soalan prof-prof dia boleh jawab. Dia boleh 'pukau' prof-prof tu supaya lebih berminat dengan 'data & findings' berbanding objektif FYP tersebut. Di akhir presentation, dia ada mengaku yang FYP dia tak 'meet the objective'. Dia ada bagi 'recommendation' supaya penambahbaikan boleh dibuat bagi sesiapa yang nak menyambung research beliau di masa akan datang. Cantik dia buat ending gitu.

     Bila result FYP keluar, dia antara orang yang dapat markah tertinggi untuk subject tersebut. Subhaanallah. Hebbak abe ni. Brader-brader lain yang buat invention cool-cool pun tak dapat markah setinggi dia. (Yang lain gempak je lebih, tapi bila tulis thesis dan presentation..............).

     Terer member aku ni present data dengan cantik. Objektif memang benda paling penting sekali, tapi objektif selalunya boleh dicapai dalam keadaan yang ideal. Katakanlah kalau keadaan tak seperti yang kita harapkan, macam mana ko nak cakap dengan lecturer? Sama macam time kerja, macam mana nak menjawab dengan bos?? Takkan nak bagi alasan sebab masa tak cukup?? Come on bro. Be professional la sikit.

     Cakap pasal member aku buat FYP ni, teringat pulak dekat kisah Bani Israel dan lembu betina (dalam Surah Al-Baqarah).

     Allah perintahkan supaya Bani Israel ni sembelih seekor lembu betina. Diorang tanya Nabi Musa, lembu betina yang macam mana Allah nak. Nabi Musa pun jawab,


Sesungguhnya Allah berfirman bahwa sapi betina itu adalah sapi betina yang tidak tua dan tidak muda; pertengahan antara itu; maka kerjakanlah apa yang diperintahkan kepadamu.


     
Lepas tu diorang tanya nabi lagi, warna apa? Nabi jawab,


Sesungguhnya Allah berfirman bahwa sapi betina itu adalah sapi betina yang kuning, yang kuning tua warnanya, lagi menyenangkan orang-orang yang memandangnya.


     
2 jawapan dah, pastu depa boleh tanya lagi (*sigh*), suruh tambah 'clue' lagi camana keadaan lembu betina tu. Nabi pun layan,


Sesungguhnya Allah berfirman bahwa sapi betina itu adalah sapi betina yang belum pernah dipakai untuk membajak tanah dan tidak pula mengairi tanaman, tidak bercacat, tidak ada belangnya.


     Akhirnya baru lah diorang ni reti bahasa sikit 'paham' lembu yang macam mana Allah nak diorang sembelih. Itupun Allah kata diorang ni hampir-hampir tak melaksanakan pun. Haish.

     Cerita pasal lembu betina ni terdapat dalam Surah Al-Baqarah ayat 67-71. Nak sembelih lembu bukan calang-calang lembu bro. Bukannya yang tua atau kanak-kanak, tapi dewasa. Warna pun bukan warna yang kelakar, tapi warna yang menunjukkan dia 'mahal' dan exclusive. Ditambah lagi jenis lembu yang disayangi, bukannya yang jenis buat kerja.

     Dalam 5 ayat ni, Allah mengajarkan kita erti professionalisme. Buat kerja kena cantik, tip top.


Verily Allah has prescribed ihsan (perfection) in all things. Thus if you kill, kill well; and if you slaughter, slaughter well. Let each one of you sharpen his blade and let him spare suffering to the animal he slaughters.


Sesungguhnya Allah menulis ehsan atas segala sesuatu. Apabila kamu mahu membunuh, maka perelokkanlah pembunuhan itu. Apabila kamu menyembelih, maka perelokkanlah penyembelihan itu dan hendaklah kamu menajamkan mata pisau dan hendaklah dia menyenangkan haiwan sembelihannya itu.


[Hadits riwayat Muslim]


     Aku rasa keje susah bukan sebab 'technical knowledge', tapi susah sebab macam mana ko nak present data atau keadaan yang dialami kepada boss atau client. Pening kepala nak mikir. Dulu waktu mula-mula kerja dulu, aku rasa macam tiap-tiap hari buat FYP.

     Anyway, siapa kata islam tidak mengajar professionalisme?





Posted by Posted by zabed at 9:13 PM
Categories:

0 comments  

Sunday, August 17, 2014


     Pernah sekali tu aku dan sorang member ditegur oleh sorang pakcik berbangsa india di masjid,


Pakcik: Assalamualaikum adik. Boleh tolong saya adik. Saya nak balik ke kampung saya di Tampin tapi saya tak ada duit.

Member: Uish jauh tu pakcik. Berapa banyak je pakcik ada?



     Pakcik tu bawak keluar duit dari poket baju dia dan tunjuk kat kitorang berapa banyak. Ada la kurang dari segenggam duit-duit berwarna biru (RM1) & sedikit hijau muda (RM5).


Ini mane cukup ni pakcik.


     Member aku ni pun bawak keluar dompet dia dan terus hulur satu duit kaler oren (RM20) & satu merah (RM10). RM30, banyak tu.


Ok terima kasih na adik. Assalamualaikum.


     
Lepas jawab salam, kitorang pun blah tinggalkan pakcik tu. Jalan-jalan berbelas tapak sikit, aku pandang belakang...........eh??


Aik? Pakcik ni sambung duduk balik?? (*sambung meminta sedekah). Tak cukup ke? Jauh sangat ke dari KL ke Tampin??

Entah. Banyak benda la kot dia nak kena consider, nak pi stesen bas/tren kena bayar tambang teksi lagi, etc.

Ooo okay.


     Berjalan lagi, sampai nak masuk ke dalam kereta.


Macam mana kalau pakcik ni kelentong kau?

Entah la. Kalau aku kat tempat dia......(maksudnya) kalau aku betul-betul perlukan duit tapi aku tak ada satu bukti pun nak tunjuk kat orang....aku hanya boleh harap simpati orang kat aku je la.


     Member ni senyap sekejap. Moment of silence. Lepas tu dia sambung,


Janji aku dapat pahala dari Tuhan. (Kalau pakcik tu tipu), tu masalah dia dengan Tuhan.

Ooo okay.

     
Start enjin, terus blah.


     Member ni cakap kalau dia di tempat pakcik tu, dia mengharapkan sympathy  orang, sedangkan dia sedang ber-empathy . Baru aku tau apa beza sympathy  & empathy  selepas Google maksud kedua-duanya.

     Selalu dengar orang kalau menderma sebab sympathy , jarang dengar sebab empathy .




When you carry out mercy to those on earth, He who is in Heaven will engulf you with His mercy.
[Reported by Muslim & Bukhari]








Posted by Posted by zabed at 4:02 PM
Categories:

0 comments  

Friday, August 8, 2014


     Pernah tak terfikir camana orang yang keje offshore/pelantar minyak ni cuci baju? Yang sebenarnya..........kitorang tak pernah cuci baju pun. Orang lain yang tolong cucikan baju untuk kitorang (*muka berlagak).

     Dekat platform yang ada kuarters penginapan (living quarters a.k.a LQ) atau barge  (ala-ala 'hotel terapung'), memang ada disediakan servis cuci baju ni. Sehari dua kali; waktu pagi se, waktu malam se.


Contoh LQ platform di Malaysia

     Biasanya setiap bilik ada disediakan satu bakul untuk letak baju-baju kotor. Letak je baju-baju kotor kat dalam bakul tu, nanti ada laundry boy  tolong amik dan basuhkan baju untuk kita. Dah siap, baju-baju itu akan dihantar ke bilik kita. Kadang-kadang tu ada yang siap berlipat lagi. Senang kerja. Dah la dua kali sehari pulak tu. Yang paling best, satu sen pun tak keluar (*sekali lagi muka berlagak).

     Tapi kalau hang tak menetap di LQ atau barge ; maksdunya hang kena 'daily trip' dari darat ke pelantar minyak......itu agak sedikit 'masak'. Boat daily trip bertolak dalam pukul 5-6 pagi dari darat dan pulang ke darat dalam pukul 7 malam (paling awal). Biasanya dalam pukul 10 malam baru sampai darat. Bila masa nak cuci baju? Ada ke dobi yang bukak tengah-tengah malam? Dah la penat keje kat tengah laut, ditambah lagi kena naik bot setiap hari (ie mabuk laut), memang betul-betul masak kalau kena daily trip.

     Jadi cuba bayang macam mana brader-brader offshore ni packing beg untuk baju-baju diorang; 1) yang dapat duduk di LQ dan 2) yang kena daily trip.

     Biasanya yang dapat duduk kat LQ ni simple je diorang pack beg diorang. Tak bawak baju banyak pun. Coverall sehelai, seluar sehelai, baju siang sehelai, baju tidur sehelai dan banyak lagi 'sehelai' (*tuala pun tak perlu bawak sebab disediakan sekali). Ye la, laundry service pun 2 kali sehari, hang hantaq basuh pagi ni, petang karang hang dapat balik baju tu. Apa susah. Lagi satu, sape nak bawak baju fancy-fancy pergi pelantar minyak? Kalau dapat duduk LQ, satu bag pack je aku bawak; beg tu lah isi baju-baju, beg tu jugak lah isi laptop, fail-fail, etc.


Satu beg untuk segalanya. Baju-baju, laptop, fail-fail, etc.


     Kalau kena daily trip, sendiri lebih tau la kan berapa banyak nak kene bawak. Hang kena ingat, coverall kalau dilipat-lipat, banyak makan space tu. Biasanya orang akan bawak 2 coverall kalau kena daily trip. Makan space besar mane dah tu. Seluar pun makan space jugak. Paling-paling pun kena bawak 2 helai seluar, makan space lagi. Aku biasa bawak 2 beg kalau kena daily trip; satu beg untuk baju-baju dan satu lagi untuk laptop & fail-fail kerja etc.

     Sebenarnya urusan untuk packing barang personal ke offshore ni simple je. Tak kisah la duduk di LQ atau kena daily trip sekali pun. Tak ada hal pun insya Allah. Yang buat hal bila;


1) Asalnya hang sudah dimaklum kena tinggal di LQ. Selepas beberapa hari di LQ, tiba-tiba 'tuan rumah' suruh kita daily trip sebab beberapa masalah seperti gangguan bekalan air atau bilangan orang di LQ sudah cecah quota penuh (*prioritize issue). Hang pulak bawak coveraal sehelai, baju sehelai, seluar sehelai. AH SUDAHHH.

2) Walaupun servis cuci baju ni sepatutnya standard di setiap LQ platform, tetapi ada je 'tuan rumah' yang tak berapa nak ikut 'standard' ni. Contohnya, ada LQ yang tak ada servis cuci baju ni. Kalau nak cuci baju, depa ada sediakan washing machine untuk basuh sendiri. Kalau macam tu aku boleh bersabar lagi. Tapi kadang tu bukan setakat kena cuci sendiri, tuala pun dia tak bagi! Hang pulak dah packing beg untuk duduk LQ, mana ada bawak tuala sekali. JENUH GILA WEHHH KALAU TAK ADA TUALA!!


     Ini antara contoh yang membuatkan urusan nak packing beg menjadi rumit. Ini macam cerita, kena lah ada backup plan .

     Backup plan; kalau aku kena duduk di LQ sekali pun, aku tetap akan bawak sehelai tuala. Packing untuk tuala ni makan banyak space (sebab tebal). Jadi aku ada beli tuala sendiri yang jenis nipis, tak tebal. Tak kisah la, janji tuala tu cukup syarat, daripada tak ada tuala langsung LAGI JENUH. Baju dan seluar pun aku bawak lebih sikit. Bukan banyak mana, kalau ada space lebih sikit, sumbat-sumbat kat mana yang patut. Back up  plan lah sangat. Haha. Better than nothing aite.

     Kalau nak belajar skill-skill packing ni, belajar dengan sek-sek backpackers. Sek-sek ni memang terer bab-bab packing beg ni. Cara lipat baju pun ada cara dia (cuba Google kalau berminat).

     Dan cara backpackers ni pack beg pun mengikut destinasi. Contohnya nak ke Bandung, Indonesia. Kat situ baju & seluar murah, jadi diorang pergi dengan sehelai sepinggang je. Sampai sana ja shopping baju-baju lepas tu terus pakai. Wah la. Dapat kepuasan shopping di samping tak perlu bawak beg yang banyak untuk pulang. Brilliant.

     Dulu nabi pernah pesan dalam satu hadits riwayat Bukhari & Tirmidzi,


Hiduplah di dunia seperti seorang yang asing atau seorang pengembara.

Live in this world as (if you are) a wayfarer or a stranger.



     Semasa nak packing beg, time tu bermacam-macam persoalan timbul; berapa hari nak pergi? Ape barang-barang yang wajib bawak? Barang ini perlu ke bawak? Beg dah terlebih muatan, nak kene buang yang mana satu? Dan macam-macam lagi. Waktu tu otak kita betul-betul waras semasa nak pilih sama ada barang tersebut perlu atau tak perlu dibawa.

     Barang yang perlu atau tak perlu dibawa; itu baru cerita pasal soal persediaan, belum lagi dalam perjalanan punya cerita. Kalau preparation pun hampeh, tunggu time je nak mental breakdown, lepas tu terjun laut. Haha. Serius pernah jadi ni.

     Time persediaan tu la kita terbayang pasal destinasi kita tu da otak pun menjadi waras, dan ini menguatkan lagi maksud hadits:


Berziarah kurburlah, karena ia dapat mengingatkan engkau akan kematian.

[Riwayat Muslim]



Wallaahu'alam bis sowab.



Travel-lah selagi masih boleh travel. Jangan jadi macam katak di bawah tempurung (*memang tak ada kena mengena pun)

Posted by Posted by zabed at 8:21 PM
Categories:

0 comments  

Saturday, August 2, 2014




     The number of martyrs kept increasing and the situation is getting more intense at Gaza. And then someone said, "Be grateful that here in Malaysia is peaceful, unlike Gaza". Wow bro.

     Just recently we heard some news that mentioned Israel is somehow targeting Malaysia; in regard to the Hamas soldier purportedly performed a parachuting training in Malaysia (this sounds like a good humour anyway). And IF Israel is going to attack Malaysia, what is the plan?

     We have plenty of choices bro. We can choose a variety of country to emigrate. Indonesia? Brunei? ASEAN countries? Middle East? You name it. God willing, it won't be of any hassle for us to settle in. But what about for those who still wanted to stay??

     Will there?? Isn't he/she afraid of death? Or have they already prepared themselves to die? The tiny Malaysians have the guts to fight with Israel?

     The same goes for the Palestinians bro. This Zionist colonialism has embarked since 1948 (and it rooted way back decades before). Even up until today, the Palestinians can still choose whether if they want to stay or to leave. Quite a large group moved to Arab countries such as Dubai, Abu Dhabi to name a few. Even a number of them has settled here in Malaysia (& some married with the locals).

     And what about of those who's still staying? "WHAT ARE THEY THINKING?!" (*some of us may have this thought). Aren't they brave enough to stand for their right? Even some widowed mothers won't budge out even if their home is perished. Masha Allah! As a man, I feel ashamed.

     Once I had a brotherly conversation with a Gazan brother. I asked, "Do you want us (Malaysians) to send military troops to aide Gaza?". And he replied,


"It is fine for now God willing. Don't worry. But we are more worried about you (Malaysians) bro!"


     At first this was quite shocking to me. I was kinda confused, for what reasons that they the-so-called 'physically' poor country is worried about peaceful country like Malaysia? Why?

     The terrorist Israel might be bombarding the Gazans to death everyday, but at least we know that the deceased are heading to the heaven now (if they died at the right cause). And what about us? If we are to die now, do we know where will we be heading to?

     Little kids who were shot or bombed by the Zionist.....it is saddening to see their pictures, but we surely know that they are in somewhere far better than here. And what about our little kids & youngsters? I really hope that we didn't & will not indoctrinate them that humanity is valued by the car that we drive and the house that we live.

     We can see that a large number of masjids at Gaza have perished due to the recent battle. Of what remains, the Muslims there can still perform salah  under that wreckage. And our masjids?





     And so many other instances to show that we are in no position to say that our current condition is far better than in Gaza. The Gazans are worried about us because of the luxuries that we are having now. I'm not saying it is a sin to live in prosperity & in fact I am grateful for that, but too much of luxury kills the sense of humanity bro.

     We all might be mourning over the loss in Gaza, but they are actually satisfied with their life; 'enjoying' the life that we thought is miserable. They might don't have fancy cars & comfy houses like we do, but they can still smile and feel happy about it. We in fact, every night thinking on how to pay the car instalments for the next month. Is that how you define happiness? How about houses? If you don't earn above MYR6000.00 per month, don't even think about owning one. And that is not miserable enough for you?

     Gazans live in modesty when we thougt that they are poor. They are not poor. Unlike us, they are satisfied with whatever that Allah has brought to them. I learnt a lot about life from them. And I conclude, to live in modesty is the best way of living. If we earn more, we give to others who are in need. Isn't that befitted the life of Prophet Muhammad (peace be upon him)? Isn't that the ultimate purpose of life....is to give?

     Thus, Gaza iz my Guru.


     Allah knows best.




And never think of those who have been killed in the cause of Allah as dead. Rather, they are alive with their Lord, receiving provision,

Rejoicing in what Allah has bestowed upon them of His bounty, and they received good tidings about those after them who have not yet joined them - that there will be no fear concerning them, nor they will grieve.

['Ali 'Imran (3): 169-170]


Posted by Posted by zabed at 7:27 PM
Categories:

0 comments  

Wednesday, July 30, 2014





     Tahun 2006-2010 dulu kira famous la Blogging ni. Sekarang mana ada orang ber-blogging dah. Orang banyak ber-microblogging di facebook. Lebih senang sebab orang sekarang dah malas nak click link dan baca post yang berjela-jela (sekarang ni semua nak cepat & senang).

     Tapi aku lebih selesa dengan Blog daripada microblogging (di facebook). Lagi selesa kononnya nak meluahkan idea. Haha poyo je ayat.

     Bila dah lama tak menulis, ada satu perkara penting yang aku rindu dalam hidup selepas meninggalkan Blogging ni (selain dari kereta perang lama aku). Secara tak sedar, blog ni banyak bagi nasihat kat aku. Walhal asalnya blog ini ditulis bertujuan untuk orang luar yang baca.

     Bila habis tulis satu post, aku akan teringat-ingat content post tersebut untuk berminggu-minggu (ada yang sampai berbulan-bulan). Bila tulisan tadi terngiang-ngiang kat kepala otak, secara tidak sedar ia bertukar menjadi nasihat untuk diri sendiri. Wow masya Allah.

     Rasa macam ada improvement . Rasa macam diri sendiri menjadi lebih baik. Lebih baik untuk diri sendiri, lebih baik untuk keluarga, lebih baik untuk orang sekitar & lebih baik kepada Tuhan (insya Allah). Yang pasti, bukannya nak tunjuk baik pun tulis post ni. Haha (Na'udzubillahi min dzalik).

     Ada seorang syeikh pernah bagi satu contoh real tentang beberapa pendakwah muda zaman sekarang; orang luar mungkin menyanjung tinggi mereka kerana kepetahan bercakap, berhujah, berceramah, etc., tapi orang yang paling rasa jelek dengan diorang ialah keluarga mereka sendiri. Mungkin tanggungjawab keluarga diabaikan, atau tanggungjawab terhadap diri sendiri pun dilupakan?

     Kemudian syeikh tersebut menambah lagi, 'imam-imam' muda tersebut tidur lewat setiap hari kerana membincangkan masalah ummat yang terlalu banyak. Esoknya bangun, subuh pun melepas. Itupun belum tanya lagi solat kat bilik ka atau di masjid.

     Syeikh ni menegur bukan kerana nak condemn  'syaikh-syaikh' muda ni pun. Tapi ya la kan, nama pun 'pendakwah', sangat ironi-lah kalau diri sendiri pun tak boleh di-dakwah-kan. Na'udzubillahi min dzalik.

     Pernah Abu Darda' sibuk beribadah sehinggakan keadaan isteri beliau seolah-olah tidak dijaga, lalu Salman Al-Farisi pun menegur Abu Darda':


Allah mempunyai hak ke atasmu, jiwamu mempunyai hak ke atasmu, dan keluargamu mempunyai hak ke atasmu, maka tunaikanlah hak-hak semua orang yang mempunyai hak ke atas kamu.

[Sahih Al-Bukhari]*


     Tahun-tahun sekarang ni dah makin banyak 'penasihat-penasihat' islam dilahirkan (walaupun mereka tidak menggelarkan diri mereka sebegitu). Bagi nasihat kat orang lain memang banyak pahala, tapi jangan la pulak kita perlekeh usaha untuk bagi nasihat kat diri sendiri.

     Bagi nasihat kat diri sendiri, besar pahala tu. Boleh jadi jihad gak tu (ye ke?). We are doing islam a favour by making ourselves better.

      Bagi aku, menulis merupakan salah satu cara aku nak nasihat diri sendiri ni. Dan pastinya tulisan ini (dan segala isinya) aku peringatkan diri sendiri terlebih dahulu sebelum orang lain. Alhamdulillah kerana nikmat ini.

     Insya Allah aku akan terus menulis untuk kebaikan diri sendiri J (berapa kali dah aku cakap camni, tapi hanya bertahan untuk 1-2 post je, lepas tu senyapp. Hahaha).

     Nasihat = memberi peringatan.


Tegakkan islam dalam diri kamu, nescaya islam akan tertegak di atas bumi kamu.
[Imam Hasan Al-Banna]



Wa dzakkir, fa inna al-zikra tanfa' al-mu'minin

Dan tetaplah memberi peringatan, karena sesungguhnya peringatan itu bermanfaat bagi orang-orang yang beriman.

[Az-Dzariyat (51): 55]



Wake up call




*cerita pasal macam mana Salman tegur Abu Darda' ni best. Kalau ada masa, pergi la cari.

p/s: di kesempatan ini, ambe nok mengajak sek-sek deme untuk berpuasa enang. Nabi kata kalau kita puasa enam hari selepas berpuasa penuh di bulan Ramadan, ganjarannya seperti berpuasa setahun (mafhum hadits riwayat muslim).

Posted by Posted by zabed at 10:27 AM
Categories:

1 comments  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
>