Thursday, November 18, 2010



Malaysians are good sprinters, but never withstand in a long endurance marathon
[Tan Sri Dato' Lim Kok Wing describing Malaysians towards Vision 2020 (Wawasan 2020)]


Sebelah kiri tu juara dalam marathon race, tapi sebelah kanan tu juara dalam sprinting.


     Mana yang lagi bagus? Stamina kita boleh bertahan sampai mana??


Daripada Aisyah radhiyallahu'anhu, Nabi sallallahu 'alaihi wa sallam bersabda: "Wahai manusia lakukanlah amalan mengikut keupayaan kamu. Sesungguhnya Allah tidak jemu sehinggalah kamu jemu. Amalan yang paling Allah sukai ialah amalan yang berterusan....






walaupun sedikit









[Al-Bukhari & Muslim]


     Baik aku kayuh pelan-pelan dulu kalau aku ni beginner dalam naik basikal. Dah pro, barulah kayuh laju-laju. Kalau awal-awal aku nak kayuh laju-laju, nak balance-kan basikal pun kantoi lagi, memang percentage nak accident tu tinggi lah kot.


Hint: Konsisten

Wallahu'alam bis sowab..

Posted by Posted by zabed at 7:00 PM
Categories:

 

3 comments:

harith said...
This comment has been removed by a blog administrator.
harith said...

perlahan laju ni relatif ikut org. you have to know yourself. jangan lari laju sangat sampai mengah tak larat nak gerak. jangan pulak jalan slow sangat atau berhenti terus.. key = mengurus masa & tawakal

edit: tertinggal perkataan :)

Zaid Harithah Mohd Badry said...

yeappp! jzkk kerana menambah point yg tertinggal

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
>