Tuesday, June 28, 2011


Bismillaahirrahmaanirrahiim





     Pernah dengar perkataan ‘kiasu’? Tau apa benda tu?

     Ini kisah hari selasa pulak. Keluar dari rumah lambat lima minit je pun…. Boom! Habis lah hang. Jam teruk gila. Lagi teruk dari semalam.

     Ni bukan jam yang biasa dilalui, ni jam yang tak bergerak. Dalam 2 3 minit camtu baru la bergerak sikit. Punya lah menyesal gila keluar lambat pagi tadi.


     *Sebelum tu, perkara yang akan dinyatakan selepas ini hanya bisa difahami oleh mereka yang selalu terperangkap dalam traffic jam sahaja. Yang kurang atau tak pernah mungkin blur-blur sikit. Teruskan membaca kalau anda berminat. Bismillaah.


     Tau-tau je la kan kalau dah jam teruk, mesti ramai yang cuba nak larikan diri ke ‘lane’ lain. Aku biasanya akan lari ke lane paling kiri sebab tak nak terlalu ‘tertekan’ atau pressure  berada di lane kanan. Tapi nak pindah masuk ke lane lain tu hang ingat senang? KEDEKUT GILA!

     Kamon la brader. Tengah-tengah jam ni yang hang kalut sangat tak nak bagi orang lain masuk lane ni pasaipa? Hang bukan boleh pi mana pun. Awat selfish sangat ni??

     Haaa. Yang tu lah dinamakan sebagai ‘kiasu’.



Literally: ‘fear of losing’ (Mandarin Chinese: 输)

Kiasu is commonly used to describe behavior where it means to take extreme means to achieve success
[Wikipedia]



     Bunyi macam komunisme je? Wallahu’alam.

     Pentingkan diri. Tidak mengambil kisah faktor-faktor sekelilingnya yang lain asalkan sampai matlamat. Lebih kurang macam tu la maksud ‘kiasu’.

     Apa pendapat anda tentang muslim yang kiasu pula?

     Lebih kurang macam ni la definisi ‘muslim kiasu’ mengikut kepala otak aku:

Seorang muslim yang bercita-cita hendak masuk syurga. Mengasingkan diri dari masyarakat semata-mata hendak memperbanyakkan ibadah untuk Tuhannya. Pagi malam diisi dengan solat, dzikir, berpuasa selang-seli, sujud etc. tanpa ‘turun ke padang’.



      24 jam beribadah kepada Allah. Tak disibukkan dengan urusan dunia, mengasingkan diri tanpa berhubungan dengan manusia langsung. Macam tu ke caranya hendak masuk syurga?  Wallaahu’alam.

     Jang oii, kalau macam tu la caranya nak masuk syurga, memang senang. Tapi Allah berfirman dalam surah al-baqarah ayat 214 bahawa nak masuk syurga bukan senang. Kalau begitulah caranya untuk masuk syurga dengan mengasingkan diri dengan masyarakat dan terus beribadah non-stop, jangan harap pada hari ini kita bergelar sebagai seorang muslim. Jangan harap bahawa ibu bapa kita juga adalah muslim.

     Selepas wahyu pertama berkisar tentang iqra’, wahyu kedua pula bisa menjadikan hati Rasulullah terasa berat untuk melaksanakannya. Baginda bersabda bahawa ‘waktu tidurku telah berlalu’selepas turunnya wahyu kedua, bermaksud bahawa selepas ini tiada lagi waktu untuknya bersenang-lenang dan hidup seperti manusia biasa.

     Apakah saranan wahyu tersebut?



 يَا أَيُّهَا الْمُدَّثِّرُ
قُمْ فَأَنذِرْ

Wahai orang yang berkemul (berselimut)!
Bangunlah, lalu berilah peringatan.
[74:2]


     Berilah peringatan! Tanpa arahan berkisar ‘memberi peringatan’, tidak wujudlah sahabat-sahabat seperti Abu Bakar, ‘Umar al-Khattab, ‘Uthman bin Affan & ‘Ali bin Abi Talib. Sahabat-sahabat inilah yang berjaya mengembangkan dakwah islam ke seluruh pelusuk dunia, sehinggakan kita ni yang duduk di ceruk tenggara asia pun boleh terkena tempias mereka.

     Dengan kata lain, tiada dakwah, tiadalah kita. Betul? Dan tidak wujud juga lah istilah ‘islam is for all’. Betul?

     Jelas, hidup kita bukan hanya berkisar hablu minallah (hubungan dengan Allah) semata-mata, akan tetapi hablu minannass (hubungan dengan manusia) juga ditekankan dalam Quran. Menurut sebuah kajian (correct me if I’m wrong ), lebih dari 50% isi kandungan Al-Quran adalah berkaitan dengan hubungan manusia dengan manusia.

     2 tujuan hidup manusia, ad-Dzaariyat: 56  & al-Baqarah: 30 , betul? Kalau kita perhatikan al-Baqarah: 30 , itu lebih ke arah hablu minannass  betul?

     Konklusinya, jangan menjadi ‘muslim kiasu’.  Jangan terlalu syok sendiri dengan ibadah kepada Allah yang terlampau banyak sekiranya kerja ‘memberi peringatan’ tidak dilaksanakan. Kongsikan perasaan manis yang kita rasa ini dengan orang lain, jangan kedekut.

     Bro, Allah telah menjanjikan syurga bagi mereka yang setia dengan ‘memberi peringatan’.



إِنَّ اللَّـهَ اشْتَرَىٰ مِنَ الْمُؤْمِنِينَ أَنفُسَهُمْ وَأَمْوَالَهُم بِأَنَّ لَهُمُ الْجَنَّةَ
Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mukmin diri dan harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka.
[9:111]



     InsyaAllah, mati di jalan Allah adalah cita-cita kami yang tertinggi. Amin~




Notakaki:
Jangan salah anggap bahawa hablu minallah tidak perlu dititik beratkan pula. Hakikatnya, hubungan dengan Allah lebih penting daripada hubungan dengan manusia, tetapi tidak boleh diperlekehkan langsung hubungan dengan manusia. Be the best of both worlds. Segala-galanya akan kembali kepada Allah jua.



Wallahu’alam bis sowab…

Posted by Posted by zabed at 7:15 PM
Categories:

 

3 comments:

Hidayatullah said...

terbaek la bro..

gagah berlari said...

wahaha..jem kt mrr2 eh? kesian..

bg mereka yg hanya mengasingkan diri (uzlah) utk beribadah sbb xnk terpengaruh dgn keduniaan n sanggup tinggalkan ummat yg sdg tenat dikategorikan sbg ahli ibadat yg bermain-main -al muntalaq

baca buku ni insyallah korang x berani tinggal kan ummat

zabed said...

hidayatullah: ko lagi terbayek. dapat keluar 40 hari. perh


gagah berlari: betul tu. nak share gak apa yang dapat melalui pembacaan al-muntalaq bab 3:

"Wahai orang-orang baik dan soleh!
Wahai ahli zuhud dan ahli ibadat!
Di hadapanmu sedang mara bahaya qanun Rabbani yang menggerunkan sekiranya kamu terus membisu.
Janganlah kamu diperdayakan oleh zuhud dan solatmu
Perkatakan kebenaran, halanglah kemungkaran,
Jika tidak.....tunggulah kebinasaan dan kemusnahan"



btw, curious gak nak tau sapa 'gagah berlari' ni

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
>