Thursday, June 30, 2011


Haah. Memang aku nak ‘kecoh’ pun. Oopss. Sory2.



Bismillaahirrahmaanirrahiim...


     Sempena isra’ mi’raj tahun ni, aku pun tak tau nak tulis apa sebenarnya. Korang sendiri pun lagi banyak tau punya. Kat kawasan rumah aku, kuliah-kuliah maghrib dok pum pam pum pam pasal isra’ mi’raj, so tak perlu la kot aku nak kupas banyak-banyak kat sini.

     Cuma, satu point yang agak simple yang ingin dikongsikan berdasarkan peristiwa isra’ mi’raj ni.

     Mungkin bagi sesetengah orang rasa simple.


     Perasan tak, setiap kali Rasul kita dinaikkan ke tingkat-tingkat seterusnya untuk berjumpa dengan nabi-nabi lain, perkara pertama yang baginda lakukan ialah bagi salam?



It was opened and he saw Adam, the progenitor of mankind. The Prophet sallallahu ‘alaihi wa sallam saluted him and the other welcomed him and express faith in Muhammad’s prophethood…

Gabriel then ascended with Prophet to the second heaven, asked for opening the gate and there he saw and saluted John, son of Zachariya (Yahya bin Zakariya) and Jesus, son of Mary. They returned the salutation…

Then they reached the third heaven where they saw Joseph (Yusuf) and saluted him…

The Prophet, in the company of Gabriel, then reached the fourth heaven where he met the Prophet Enoch (Idris) and saluted him…

Then….fifth heaven…..he met the Prophet Aaron (Harun) and saluted him…

In the sixth heaven, he met Mosses (Musa) and saluted him…

…reached the seventh heaven and met Abraham (Ibrahim) ‘alaihi salam and saluted him

[Source: Ar-Raheeq Al-Makhtum (The Sealed Nectar)]




     Hebat Rasul kita. Jumpa orang terus bagi salam.

     Pagi semalam, aku singgah satu stesen minyak nak topup TouchNGo. Sedang aku berjalan ke arah pintu masuk, aku dah pasang azam nak bagi salam dekat abang cashier tuh. Tapi bila dah sampai, aihh terketaq-ketaq jugak lah nak bagi salam tuh. Fikir 2 3 4 5 6 kali jugak lah ‘nak bagi salam ke tak’, last-last,



“Selamat pagi bang! Nak beli apa-apa??”



     Adusss.. melepas pahala memberi salam ‘lebih awal’. Dan bukan setakat tu je,



Orang yang memulakan salam adalah terlepas daripada sifat sombong dan takabbur
[Riwayat Al-Baihaqi]



     Allah..Jelas betul kat diri ni ada sifat ‘ego’.

     Apa-apapun, memberi salam bisa menghancurkan dinding (break the wall) di antara kita dengan orang lain. Tak semestinya “assalamualaikum” sahaja, “good morning” pun boleh, “salam sejahtera”, “wassup bro?”, “yo ma man” etc.



وَإِذَا حُيِّيتُم بِتَحِيَّةٍ فَحَيُّوا بِأَحْسَنَ مِنْهَا أَوْ رُدُّوهَا
Apabila kamu diberi penghormatan dengan sesuatu penghormatan, maka balaslah penghormatan itu dengan yang lebih baik daripadanya, atau balaslah penghormatan itu (dengan yang serupa)
[An-Nisa’ 4: 86]



Wallaahu’alam bis sowab....

Posted by Posted by zabed at 7:08 PM
Categories: Labels:

 

4 comments:

Atiqah said...

'hi' boleh tak?

Mirull Ibnu Azman said...

annyeonghaseyo~

'amil 'aqil said...

bukan ke sebaiknya kita doakan orang?..di tuju kepada yang di atas..huhu

zabed said...

atiqah: bismillah

dari segi dapat pahala ke tak, secara jujurnya tak tahu. tapi kalau niat kita untuk 'break the wall' di antara kita dan orang yang di-'hi'-kan tersebut, insyaAllah akan diberi ganjaran.

Allaahu'alam



mirull: korea = 'alat' untuk mencapai 'matlamat'


'amil 'aqil: ye kot

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
>