Saturday, January 21, 2012


Bismillaahirrahmaanirrahiim



     Oh dah habis exam. Alhamdulillah. Tapi aku sebenarnya sangat takut sebab aku tau ada 3 paper yang aku kantoi. Sangat kantoi. Papepun, asalnya nak tulis satu post berkenaan tentang pasca exam tapi bila tengok balik post-post lama kat blog ni, rupenye ada 2 posts yang dah bincang tentang hal ni. Jadi aku pun tak nak menambahkan lagi koleksi cerita-cerita pasca exam. Baca je lah kalau sapa-sapa nak baca.



1. Habis Exam (January 2011) --------> Konsep tawakkal  selepas exam


2. Sesudah 'Exam' (May 2011) --------> Perasaan takut result teruk selepas exam




     Kali ni, saja nak share teka teki matematik yang buat aku berfikir selama satu malam. Haha. Here goes bebeh. Alkisah ada 3 sekawan yang tinggal di rumah sewa yang sama; George, Bobby Luke dan Aku.




      Pada suatu hari, Bobby Luke berhajat untuk membeli nasi kukus ayam dara yang berdekatan dengan kawasan rumah sewanya yang berharga RM5. Oleh kerana Bobby Luke seorang yang jarang pergi cucuk duit kat ATM dan tak ada kereta untuk bergerak ke sana sini, maka Bobby Luke memutuskan untuk berhutang dengan George sebanyak RM10. Setelah mendapat pinjaman wang sebanyak RM10 dari George, akhirnya Bobby Luke pergi membeli nasi kukus tersebut dan bawa balik untuk dia sorang je makan. Tak tolong belikan untuk housemates lain pun. Selfish. Haha ok ok.

     Ingat, Bobby Luke berhutang RM10 dengan George.

      Ok. Selang beberapa hari, George, Bobby Luke dan Aku berhajat untuk makan malam di Restoran Selera Aqim Tomyam selepas selesai solat maghrib di surau. Setibanya di restoran tersebut, Aku mendapati bahawa dalam dompetnya hanya tinggal seringgit saja! Gelabah dan cuak, walhal sebenarnya malas untuk pergi cucuk duit di stesen minyak berdekatan, Aku berhasrat untuk meminjam duit dengan si George sebanyak RM10 juga. Si George dah buat muka menyampah, sebab dia tau yang Aku ni selalu bayar hutang lambat dan duit dalam dompet dia pun tak banyak. Tiba-tiba George teringat satu perkara,



"Eh Bobby Luke. Kau hutang aku RM10 kan?" tanya George.

"Haah. Aku baru teringat. Ko nak sekarang ke?" jawab Bobby Luke.

"Ko bagi je la kat 'Aku' ni sebab dia nak pinjam RM10 dengan aku".

"Ok ok."



     Bobby Luke kemudian menyerahkan wang kertas RM10 kepada Aku. Legalah Aku, kerana malam ni beliau dapat makan nasi goreng USA, bukannya nasi bujang yang berharga RM1. Habis cerita. Tammat.

     Secara logik akalnya, Aku seharusnya bayar balik kepada George sebanyak RM10, betul? Pinjam RM10, bayar RM10, betul? Jadi, soalan teka tekinya ialah:


Kalau George bagi Bobby Luke pinjam RM10 dan RM10 lagi kepada Aku (total = RM20), mengapa akhirnya Aku hanya perlu bayar RM10 sahaja? Mana pergi RM10 lagi? George akan kekurangan RM10 kah??


.
.
.
...
.....
.......
...........
...............
....................



     Cuba try jawab.

     Rasanya agak lame  teka-teki ni. Senang sangat kalau sapa baca betul-betul. Lagi bagus kalau sapa dapat bayangkan situasi ni (sebab hakikatnya berasal dari cerita sebenar). Takpe lah. Kalau dapat jawab dengan betul pun, bukannya aku boleh belanja makan pun. Haha. Bagi sapa-sapa yang tak dapat tangkap, hint teka-teki ni bermain dengan masa.

     Kita hidup dalam dunia 4D. Selain x,y & z (space), ada satu lagi dimensi yang Allah ciptakan untuk kita (setakat penemuan sains sekarang), iaitu masa (time).

     Benarlah firman Allah, orang yang betul-betul dapat 'bermain-main' atau 'control' masa ni sebaik mungkin, memang dia tidak tergolong dalam orang yang rugi. Genius.

     Adakah entry kali ini lagha  atau sia-sia? Tak, sekiranya otak kita berfikir se-kritikal mungkin daripada stalk  orang kat Facebook. Haha.

     Insha Allah selama seminggu lebih ada 'kerja lain', jadi nak update blog tak dapat la jep. Harapnya 2 posts di atas yang disebutkan dapat menjadi saham di akhirat untuk aku ketika seminggu lebih ni. Amiin.



Wallaahu'alam bis sowab. Yang baik itu datang dari Allah. Selamat bercuti dan selamat menyambut tahun baru cina. Drive safely macha.

Posted by Posted by zabed at 1:05 PM
Categories:

 

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
>