Wednesday, January 11, 2012


Bismillaahirrahmaanirrahiim



     Sekarang musim exam, dan aku agak teruja apabila melihat masjid dipenuhi oleh manusia sehingga 8 saff walaupun pada waktu asar! Subhaanallah. Kalau hari-hari biasa, memang tak dapat la jep sampai 8 saff. Banyak tuh.

     Ada yang kata, musim exam baru lah nak dekatkan diri dengan Allah. Lepas exam, lesap. Ada yang menggelarkan mereka sebagai "Exam Muslims". Ewahhhh. Bab-bab ni, gua no komen. Teringat waktu mula-mula belajar di sini.



Ni nama baru. Dulu nama 'Sports Complex' je.



      Waktu petang biasanya memang ramai orang bersukan kat sport complex. Main dari pukul 6 sampai waktu maghrib. Bila azan maghrib dikumandangkan, sorang pun tak hirau panggilan dari Allah, termasuklah aku time tu. Haha. Azan ke tak azan ke, main je. Macam tak ada beza.

     Selepas 4 tahun, suasana di sport complex masih lagi sama, cuma bilangan student semakin ramai dan facilities semakin stylo. Bila tiba waktu azan maghrib dikumandangkan, seluruh court futsal berhenti bermain. Walaupun non-muslims ! Bagi pelajar muslim, kebanyakannya dah ready nak balik dan habis main terus. Lepas azan maghrib, baru diorang sambung main. Pelajar muslim yang masih lagi main hanyalah minoriti.

     Dulu, islamic society di uni hanya dianggotai oleh 7 orang sahaja. Sekarang, lebih 500 students menjadi member, sejurus dinobatkan "The largest society/club members".

     Dulu sambutan new year's eve di malaysia dipenuhi dengan konsert-konsert, nyanyi melalak sana sini, party club situ sini. Tahun ni, lebih dari 80,000 orang menghadiri sambutan new year's eve bersama Ustaz Azhar Idrus di Shah Alam, walaupun soalan yang dilemparkan agak......haha no komen.

     Walaupun perubahan berlaku selama 4 tahun ni, say... taklah memberansangkan mana pun. Ramai orang boleh komen macam-macam.


"Waktu maghrib orang baru nak keluar sport complex! Bukannya nak solat maghrib kat masjid sekali!"


"500 members je pun. Itupun yang betul-betul pergi program diorang berapa ramai je"


"Konon islamik sangat lah tu konsert ni. Ustaz dia pun main gitar. Soalan yang ditanya pun entah hape je. Tak ada hiburan konon. Piii gi dah!"


     Yes. Ramai orang pandang enteng atau tak hirau pun perubahan yang kecik gila ni. Sekurang-kurangnya, kita tau bahawa kemenangan islam secara total sedang berlaku, betul? Lebih baik bergerak perlahan, daripada tak bergerak langsung. Better late than never, aite ?


     Ibarat keretapi, hon dibunyikan tanda keretapi nak bergerak. Slowwwwwwwly kita nampak keretapi tu bergerak, padahal enjin dalam keretapi tu bekerja keras gila agresif kan? Bila dah ada momentum dan inertia yang cukup, barulah keretapi tu bergerak dengan laju.

     Globally, kita sungguh tau bahawa masyarakat sangat rosak, dan 2x5 saja malaysia ni. Tapi kita juga tau, berapa banyak gerakan-gerakan islam di dunia ini sedang bergerak dengan agresif. Malaysia tak terkecuali. Slooooowwwwwwwwwwwwwly, kemenangan islam itu sedang bergerak, dan apabila sudah cukup momentum dan inertia, it's show time.

     Lihat realiti sekarang. Sama ada nak ikut bersama jemaah menaiki keretapi ini, atau hanya melihat keretapi ini bergerak, atau menentang gerakan keretapi ini. Mana yang akan kita pilih?




"Orang yang hidup bagi dirinya sendiri akan hidup seperti orang kerdil dan mati sebagai orang kerdil.
Tapi orang yang hidup bagi orang lain, akan hidup sebagai orang besar dan mati sebagai orang besar."


Syed Qutb

.
.
.
.
.
......
...........
...........................



     Berbalik kepada isu 8 saff di masjid sewaktu musim exam, aku lebih bersikap optimis, bukannya bermaksud aku dah berasa puas dan selesa dah dengan pencapaian ini. Harapannya, perasaan optimis yang lahir ini mampu menggerakkan tubuh badan yang kecil ini agar lebih bekerja keras selepas 'era' ini.

     Apa-apapun, jangan sesekali memperlekehkan amalan yang kecil tetapi beterusan.



Daripada 'Aisyah radhiyallaahu 'anhu, Nabi sallallaahu 'alaihi wa sallam bersabda:
"Wahai manusia, lakukanlah amalan mengikut keupayaan kamu.


Sesungguhnya Allah tidak jemu sehinggalah kamu jemu.


Amalan yang paling Allah sukai ialah amalan yang berterusan walaupun sedikit."


[Riwayat Al-Bukhari & Muslim]



Wallaahu'alam bis sowab

Posted by Posted by zabed at 5:27 PM
Categories:

 

2 comments:

Inche gabbana said...

LIKE.

eh tu hadith penuh dia eh..? (Yg pekerjaan yg sedikit tapi istiqamah tu..?)

1st time dgr.

jzkk ntok perkongsian. ;)

p/s: ikhwah botswana tu, err.. bukan botswana pon senanya. terpaksa tukar demi kemaslahatan umat sejagat. huhu..

zabed said...

insha Allah hadith sahih akh. wa iyyaaka :)


owh. agak kecewa ingat betul2. kalau betul, memang cool gila. nak jumpa botswana yang muslim pun susah, inikan ikhwah! perh.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
>