Monday, January 16, 2012


Bismillaahirrahmaanirrahiim



     Aku tak suka musim exam sebab stress study. Aku rasa semua orang macam tu kot. Haha. Baca notes, kalau otak dah tepu, melencong ke YouTube. Tengok orang main gitar.

Alexi "Wildchild" Laiho

     Bermula dengan perasaan curious, "Apa jadi dengan Alexi Laiho sekarang ni? Lama tak dengar cerita depa nih", terus aku taip nama gitaris tu kat youtube search engine. Lepas satu video, bukak video lain, pastu video lain, berkesinambungan. Serius aku teruja gila tengok Alexi Laiho main. Yeap. Boleh kata dia pemangkin semangat aku untuk terus aktif dengan dunia gitar beberapa tahun dulu.

      Aku jadi high semacam bila tengok video-video tuh. Terus dalam kepala otak berfikir nak keluarkan duit untuk beli gitar letrik baru. Lagi-lagi sekarang ni kerajaan bagi rm200 cheque free-free macam tu je. Aku mengelamun, berangan sorang-sorang. SERIUS AKU KENA BELI GITAR DOH!

      Satu demi satu video dibukak, akhirnya aku 'terjaga' dari mengelamun bila terkejut dah nak dekat sejam aku dok layan YouTube. Gila. Tengok balik notes, aisehman, tak masuk otak langsung. Terus aku pikir nak tido jap.

     Baring atas katil. Ya Allah, tak boleh tidur pulak. Sebab dok pikir pasal gitar. Dah berkali-kali aku tulis dalam blog bahawa isu utama kenapa aku berhenti main gitar bukan sebab isu halal haram, tapi isu tak sedap hati. Berkali-kali jugak aku pujuk hati bahawa gitar juga boleh menjadi sumber dakwah. Aku rasa rugi gila bila skill-skill gitar yang dibelajar bertahun-tahun dibuang macam tu je, tak boleh dipraktikkan untuk dakwah langsung ke?

     Berpijak pada bumi realiti, itu semua angan-angan. Itu lebih kepada syok sendiri, bukan kepada ummah. Aku tak macam brader Sham Kamikaze (rujuk: Bersama Sham Kamikaze) yang boleh menyalurkan skill gitarnya kepada masalah ummah. Aku sendiri boleh rasa, kalau aku gunakan nama dakwah untuk kembali bermain gitar, itu hanyalah alasan. Iman aku tak sekuat brader Sham.

     Hakikat ni memang pahit. Serius pahit. Hati pulak memberontak, meronta-ronta untuk mencari alasan lain agar gitar 'halal' buat aku. Tapi tu, lah. Sendiri kena mau ingat lah. Kena bersikap lebih rational, bukan emotional.



وَلَأُضِلَّنَّهُمْ وَلَأُمَنِّيَنَّهُمْ  
dan aku (iblis) benar-benar akan menyesatkan mereka, dan akan membangkitkan angan-angan kosong pada mereka...
[An-Nisa' (4): 119]




زُيِّنَ لِلنَّاسِ حُبُّ الشَّهَوَاتِ مِنَ النِّسَاءِ وَالْبَنِينَ وَالْقَنَاطِيرِ الْمُقَنطَرَةِ مِنَ الذَّهَبِ وَالْفِضَّةِ وَالْخَيْلِ الْمُسَوَّمَةِ وَالْأَنْعَامِ وَالْحَرْثِ ۗ ذَٰلِكَ مَتَاعُ الْحَيَاةِ الدُّنْيَا ۖ وَاللَّـهُ عِندَهُ حُسْنُ الْمَآبِ
Dihiaskan kepada manusia: Kesukaan kepada benda-benda yang diingini nafsu, iaiti perempuan-perempuan dan anak-pinak; harta benda yang banyak bertimbun-timbun, dari emas dan perak; kuda peliharaan yang bertanda lagi terlatih dan binatang-binatang ternak serta kebun-kebun tanaman. Semuanya itu ialah kesenangan hidup di dunia dan (ingatlah), pada sisi Allah ada tempat kembali yang sebaik-baiknya.
[Al-i-Imran (3): 14]





     Takkan Allah tarik sesuatu nikmat dari seorang hamba itu melainkan Dia menggantikan sesuatu yang baru. Ya. Without doubt kalau sekarang ni ada gitar letrik di hadapan, memang aku akan merasai nikmat bunyi-bunyi heavy distortions dan kepala berawang-awangan bersama rentak irama lagu.

     Kerana aku memilih jalan untuk menjual nikmat heavy distortions tersebut, telah Allah ganti dengan nikmat lain. Serius. Gua lagi high  kalau dapat 'rasa' nikmat ni.



Berusaha sekuat tenaga untuk menekan hawa nafsu itu adalah kelezatan. Kelezatan di atas segala kelezatan.

[Syaikh Ahmad Muhammad Rasyid]


Kenikmatan jalan kebenaran memudahkan segala kesulitan, membuat hal yang susah menjadi gampang (senang), rintangan menjadi tak berarti dan menjadikan seseorang redha dengan Allah ta'ala, kendati misalnya ia menjalani masa paling sulit sekali pun.

[Dr Najih Ibrahim, Taushiyah Untuk Aktivis Islam ]



      Ketika Haram bin Milhan radhiyallaahu 'anhu  ditusuk dengan tombak, tombak diambil dari tubuhnya, dan ia melihat darah mengucur dari tubuh-tubuhnya, ia malah berkata, "Demi Allah, aku beruntung." (Riwayat Al-Bukhari, Muslim dan Ahmad)

       Seorang sahabat bernama Utsman bin Madz'un radhiyallaahu 'anhu , dicukil matanya di jalan Allah pernah berkata, "Demi Allah, mataku yang sehat perlu merasakan apa yang juga dirasakan mata lain di jalan Allah." (Riwayat Abu Nu'aim).

     Khalid al-Walid juga pernah berkata, "Aku lebih menyukai malam yang sangat dingin dan bersalju, di tengah-tengah pasukan yang akan menyerang musuh pada pagi hari, daripada malam aku mendapat pengantin yang aku cintai atau aku diberi kabar kelahiran anak laki-laki" (Riwayat Ibnu Al-Mubarak dan Abu Nu'aim)

     Orang kata kalau ikut hawa nafsu boleh jadi high , hakikatnya melawan nafsu lebih lazat. Benarlah kata Allah, nikmat high  tu boleh rasa bila kita yang memulakan langkah dulu.



وَالَّذِينَ جَاهَدُوا فِينَا لَنَهْدِيَنَّهُمْ سُبُلَنَا ۚ وَإِنَّ اللَّـهَ لَمَعَ الْمُحْسِنِينَ 
Dan orang-orang yang berjihad untuk (mencari keridhaan) Kami, benar-benar akan Kami tunjukkan kepada mereka jalan-jalan Kami. Dan sesungguhnya Allah benar-benar beserta orang-orang yang berbuat baik.

[Al-'Ankabut (29): 69]




      Fitrah seorang manusia normal, tak pernah lihat syurga. Oleh itu jangan pelik kenapa susah untuk jadi baik. Tapi berada di atas jalan ke syurga, merasai perit penat lelah di jalan ini, ya Allah. Kelezatan di atas segala kelezatan. Berada di atas jalan ini dan istiqomah sudah cukup untuk kita merasakan secebis nikmat di syurga walaupun syurga itu tak zahir pada mata kita. How cool is that huh?

     Terima kasih Allah kerana nikmat ini. Segala puji hanyalah untuk Mu, pemilik syurga dan neraka.



Dakwah adalah cinta. Cinta itu membutuhkan pengorbanan. Dan cinta akan meminta semuanya dari dirimu. Sampai pikiranmu. Sampai perhatianmu. Berjalan, duduk, dan tidurmu.


Dakwah menyedut saripati energimu. Sampai tulang belulangmu. Sampai daging terakhir yang menempel di tubuh rentamu. Tubuh yang lulu lantak diseret-seret. Tubuh yang hancur lebur dipaksa berlari.


Teruslah bergerak hingga kelelahan itu lelah mengikutimu.
Teruslah berlari hingga kebosanan itu bosan mengejarmu.
Teruslah berjalan hingga keletihan itu letih bersamamu.
Teruslah bertahan hingga kefuturan itu futur menyertaimu.
Tetaplah berjaga hingga kelesuan itu lesu menemanimu.
Kalau iman dan syaitan terus bertempur, pada akhirnya salah satu harus mengalah. 


nukilan Allahyarham Ustaz KH Rahmat Abdullah

Wallaahu'alam bis sowab

Posted by Posted by zabed at 6:41 PM
Categories:

 

2 comments:

Syahid Marley said...

salam bro..kalu ko start men gitar balik,ak nk join...haha...ak pn igt nk bli karen satu...les paul ke...ferhghh...ak pn cam ko jugak oh,musim2 exam ni la dtg ilham nk bli gitar baru...mgkin sebab bosan gilo study kot...youtube juge memainkn peranan penting... :P
k..nk jamming,dtg umah ak...akustika extravaganza.. ;D

zabed said...

wassalam bro. haha youtube sangat bahaya kot. btw aku dah lama tak main gitar. boleh kata tangan bangku dah. haha thanks bro ajak

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
>