Tuesday, January 31, 2012


Bismillaah.


     Setelah sekian waktu tak ada di kl, akhirnya pagi Ahad aku ikut mak aku keluar pergi beli barang dapur kat jusco setiawangsa. Sedang berjalan ke arah gedung tu, singgah kat A&W nak minum air. Malaysia sangat panas sekarang.

     Sampai-sampai tu, tuuuu diaaa. Sekali dua birthday parties kau. Mascot A&W bear tu sampai dua jugak. Highlight bukan yang tu, tapi budak-budak. Ya Allah *face palm*. Bising gila. Jerit macam nak rak sebab main game apa ntah. Music chair ka apa. Yang chicken dance pape je la. Tapi memang, haishhh. Jerit sana sini. Lari sana sini. Excited gila.

     Eh. Aku tak kata budak-budak ni jahat. Diorang ni ibarat kain putih. Siapa yang cat kasi kaler macam #&$*^@ ni?







     Habis berita di tv3, terus keluar opening AJL. Gila grand. Iklan-iklan kat tv tu dah macam 'ada style', tapi bila tengok AJL tu lagi, 'bapak ah grand gila!'.

     Entah lah. Aku pening kepala. Sekarang memang nampak ummat sedang membangun, tapi pihak di 'sebelah sana' macam nak counter dengan gigih segigih mungkin untuk menghalang. Dan bertambah sadis apabila yang menghalang itu adalah mereka yang mengaku secara lidah bahawa tiada Tuhan yang layak disembah melainkan Allah. I'm not saying about Malaysian politics.

     Betul ke Malaysia merdeka? Pening. Aku pening tengok orang yang bersungguh menidakkan apa yang realiti mata persembahkan tetapi mencari hujah-hujah kosong untuk menguatkan statement supaya sesuatu yang terang-terang buruk nampak cantik. Putar belit.



WHAT'S WRONG WITH YOU MALAYSIANS????








Aku telah hidup di bawah bayangan al-Quran dan di sana aku melihat jahiliyah berkecamuk di muka bumi ini dan aku melihat minat dan cita-cita penduduk dunia ini amat kecil dan kerdil,
 
 
 
aku melihat pemuja-pemuja jahiliyah itu berbangga-bangga dengan ilmu pengetahuan yang ada pada mereka, iaitu ilmu pengetahuan kanak-kanak, kefahaman dan pemikiran kanak-kanak, minat dan cita-cita kanak-kanak sama seperti pandangan seorang tua kepada mainan kanak-kanak, percubaan kanak-kanak dan keteloran lidah kanak-kanak. 
 
 
 
Aku merasa kaget dan hairan mengapa manusia jadi begini, mengapa mereka jatuh ke dalam lumpur yang kotor dan penuh penyakit ini?



-Syed Qutb rahimahullah

Posted by Posted by zabed at 12:48 AM
Categories:

 

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
>