Sunday, January 1, 2012


Bismillaahirrahmaanirrahiim




     Rasanya, terpanggil untuk promote berita-berita ni. Tak rasa berita sebegini akan keluar di surat khabar atau berita tv. Baca je, ambil tahu. Komen lebih-lebih tu, terpulang kepada akal yang waras.


















Perlukah polis pukul pelajar sampai macam ini? - DrMAZA.com






Safwan Anang Sasaran Utama Pihak Polis - Gazebodaily











     Aku bukanlah seorang yang pro kerajaan dan bukanlah seorang yang menyokong penuh tindakan pembangkang. Ada seorang kawan pernah persoalkan, "mengapa mahasiswa seharusnya terlibat dengan perkara-perkara sebegini? Seorang mahasiswa seharusnya fokus pada pembelajarannya, score first class degree, lepas tu kerja hebat-hebat. Itu barulah dikatakan jihad! Baru kita ada wakil dari orang islam di setiap bidang!"

     Realitinya, di UPM ada seorang professor 'muslim pada kad ic' tetapi berfikiran seperti seorang atheist. Ok stop. Aku tak nak berjela-jela komen isu ni. Nanti bila jadi debat, sangat hodoh situasi tu.

     Apa-apapun, nak share petikan dalam buku Muqaddimah Fi Zilal Quran , karangan Syed Qutb,



Aku telah hidup di bawah bayangan al-Quran dan di sana aku melihat jahiliyah berkecamuk di muka bumi ini dan aku melihat minat dan cita-cita penduduk dunia ini amat kecil dan kerdil, aku melihat pemuja-pemuja jahiliyah itu berbangga-bangga dengan ilmu pengetahuan yang ada pada mereka, iaitu ilmu pengetahuan kanak-kanak , kefahaman dan pemikiran kanak-kanak, minat dan cita-cita kanak-kanak sama seperti pandangan seorang tua kepada mainan kanak-kanak, percubaan kanak-kanak dan keteloran lidah kanak-kanak. Aku merasa kaget dan hairan mengapa manusia jadi begini, mengapa mereka jatuh ke dalam lumpur yang kotor dan penuh penyakit ini? Mengapa mereka tidak mendengar seruan Allah Yang Maha Tinggi dan Maha Besar, iaitu seruan yang dapat meluhur, memberkati dan membersihkan usia seseorang?





     Apa-apapun cita-cita kita, jangan cita-cita tersebut berhenti apabila kita mati.



Apabila mati anak Adam, maka terputuslah amalannya melainkan tiga perkara;Sedekah jariah, atau ilmu yang bermanfaat, atau anak soleh yang mendoakan ke atasnya"
[Hadith diriwayatkan oleh Muslim, Abu Daud, Tirmidzi, al-Nasaa'i dan al-Bukhari]

Posted by Posted by zabed at 11:58 AM
Categories:

 

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
>