Friday, November 25, 2011








Bismillaahirrahmaanirrahiim



عَمَّ يَتَسَاءَلُونَ
Tentang apakah mereka saling bertanya-tanya?

عَنِ النَّبَإِ الْعَظِيمِ
Tentang berita yang besar,

الَّذِي هُمْ فِيهِ مُخْتَلِفُونَ
yang mereka perselisihkan tentang ini.

كَلَّا سَيَعْلَمُونَ
Sekali-kali tidak; kelak mereka akan mengetahui,

ثُمَّ كَلَّا سَيَعْلَمُونَ
kemudian sekali-kali tidak; kelak mereka mengetahui


[An-Naba' (78): 1-5]




     Menurut Syed Qutb, 'mereka' yang dimaksudkan dalam ayat-ayat di atas ialah orang kafir mekah yang menolak apa yang diberitakan oleh Rasul; tentang Hari Kiamat atau Hari Pembalasan.

     Agak pelik tapi benar, walaupun mereka ni kafir, tetapi mereka tetap percaya kepada Allah, Tuhan yang betul-betul berkuasa. Tapi mereka seboleh-boleh menafikan bahawa wujudnya hari di mana mereka akan dibangkitkan semula dan akan diminta pertanggungjawaban atas apa yang di buat waktu kat dunia dulu.

     Yes. Memang pelik bila percaya Allah tapi tak percaya Hari Pembalasan, but what does this shows to you?

     Cuba kita ingat balik orang yang jenis macam mana yang mula-mula menerima islam dan orang yang macam mana mula-mula melawan islam. Antara ciri-ciri persamaan yang mula-mula menerima islam adalah di kalangan miskin, yang tertindas, golongan bawahan etc. Berlainan pula dengan yang menolak, mereka ada kuasa, pembesar, kaya raya, menindas hamba-hamba etc.

     Bila ada kuasa, harta pangkat, diorang boleh buat apa-apa saja, termasuklah dengan menindas orang-orang bawahan tadi. Diorang sedar apa yang diorang buat memang sebenarnya tak patut tetapi dia jadi high  semacam. Seronok semacam bila kacau orang. Sebab tu lah mereka ni terus-menerus menolak kewujudan Hari Pembalasan kerana mereka sedar kalau betul-betul wujud hari sebegitu, depa tau memang depa ni akan kena punya dengan Allah kelak. Kena seksa lebih teruk dari apa yang diorang penah buat kat orang lain.

      Sama sahaja halnya seperti group Darwinism yang bermati-matian perjuangkan ideologi mereka walaupun teori diorang benar-benar kantoi. Sebab apa? Seboleh-boleh diorang nak buktikan bahawa Allah tak wujud kerana wujudnya Tuhan di alam ini bererti no more playing time . Diorang memang kena akur apa yang diperintahkan oleh Pencipta. Kalau Tuhan tak wujud, tak wujud jugaklah Hari Pembalasan, maka aku boleh living life to the fullest .


     Living life to the fullest (seperti apa yang disalah-tafsir-kan oleh majoriti manusia sekarang):


I take what I want
Take what I need
They say it's wrong but it's right for me
I won't look down
Won't say I'm sorry



      Ambik segala-galanya dari dunia, tapi satu pun tak dapat nak tolong bila di akhirat. Tak ada investment  pada akhirat langsung.

      Nak jadi kaya tak ada masalah. Nak jadi rockstar pun ok je. Nak jadi mat rempit pun suka hati lah. Jadi lah apa-apa pun, yang kita memang minat atau high  semacam kat dunia ni, tapi jangan sampai 'living life to the fullest' , bermaksud: apa-apa kelebihan atau minat kita, pastikan ia boleh menjadi investment  kepada kita di akhirat kelak. Jangan jadi macam orang kafir mekah yang kaya raya tu, diorang buat perkara yang diorang suka dan high  semacam, tapi satu pun (diorang sendiri sedar) tak dapat menjadi investment  yang baik untuk kehidupan selepas ni.

       Loon a.k.a Amir Muhadith meninggalkan dunia rapping  kerana dia sendiri takut untuk kembali ke kehidupan yang lama, kehidupan berada di jurang neraka. Aku sendiri jual gitar ESP LTD EX-50 bukan kerana masalah halal atau haram instrument muzik, tapi aku sendiri sedar bahawa aku lebih banyak buang masa dan lalai dari kononnya nak berdakwah kepada orang lain. Senang cerita, investment  ke neraka lebih tinggi dari investment  ke syurga. Lebih baik tinggalkan dok?

     Tetapi berlainan pula apa yang difikirkan oleh brader Sham Kamikaze. Pernah sekali dia kata dia nak tinggalkan dunia gitar dia tapi ditegur oleh sorang ustaz ni. Ustaz ni kata Sham Kamikaze berdosa besar sekiranya beliau tinggalkan gitar. Pulak dahhhhh. Namun apa yang ustaz tu kata memang betul.

      Antara highlight event Sham Kamikaze dalam ceramah-ceramahnya ialah ketika beliau bermain gitar. Orang boleh menitiskan air mata keinsafan bila mendengar beliau bermain gitar. Sungguh perfect. Sungguh tenang jiwa. Sungguh syahdu. Sungguh 'Another You by Cromok'. Ya. Kelebihan atau minat yang ada pada Sham Kamikaze, beliau gunakan sebagai investment  untuk di akhirat kelak.  Beliau kata dakwah; mengajak manusia kepada Allah. Ini barulah maksud living life to the fullest  yang sebenarnya!

     Buatlah apa-apapun kat atas dunia ni yang membahagiakan atau buat kita jadi high  semacam, tapi sendiri mau ingat lah. Antara minat kita tu lebih ke arah investment  keredhaan Allah atau investment  kemurkaan Allah. Antara kita jadi macam orang kafir mekah yang kaya atau Abdul Rahman bin Auf yang kaya.

     Ingat, tiada jalan tengah atau ketiga. Semoga Allah mengilhamkan kepada kita betapa besarnya akhirat jika dibandingkan dengan dunia. Ameen~






فَأَلْهَمَهَا فُجُورَ‌هَا وَتَقْوَاهَا
maka Allah mengilhamkan kepada jiwa itu (jalan) kefasikan dan ketakwaannya.


قَدْ أَفْلَحَ مَن زَكَّاهَا
sesungguhnya beruntunglah orang yang mensucikan jiwa itu,


وَقَدْ خَابَ مَن دَسَّاهَا
dan sesungguhnya merugilah orang yang mengotorinya.


[Ash-Shams (91): 8-10]



Wallaahu'alam bis sowab.

notakaki: Lepas dengar penjelasan dari brader Sham, tiba-tiba gatal tangan nak pi beli gitar baru pulak. HAHA ZABED2. Itu lebih ke arah nafsu, bukan iman. Papepun sape2 nak jual 2nd hand guitar bagitau la eh?



Posted by Posted by zabed at 9:03 AM
Categories:

 

2 comments:

Inspector Saahab said...

jazakallahukhairan khateera. perkongsian menarik

zabed said...

wa iyyaaka

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
>