Friday, August 19, 2011


Bismillaahirrahmaanirrahiim



Subuh


     Pada suatu subuh Jumaat, aku berhajat nak solat subuh kat salah satu masjid di taman keramat, kl. Hari jumaat kan? Biasanya imam mesti baca surah Sajadah & Al-Insan, so memang lama la subuh jumaat setiap minggu. Aku pun mengambil ‘kesempatan’ ini dengan sengaja bangun lambat sikit, bersiap pun lengah-lengah pastu barulah bertolak ke masjid dengan harapan jemaah masih lagi di rakaat 1. *jangan tiru aksi ni*



     Mindset: Kalau subuh hari jumaat memang tak ramai yang akan datang sebab imam akan baca panjang, so mesti tak ada hal punya nak cari parking.



     Gua silap besar bhai! Puas cari tempat parking kosong, tapi semua penuh! Bukan setakat penuh, ada berderet lagi kereta parking kat luar masjid tu, sampai aku pun tak tau nak parking mana. BIAR BETUL NI MAT??

     Imam pulak dah nak habis baca surah Sajdah, aku pun ambil langkah drastik park dekat belakang kereta orang lain Alhamdulillah kereta aku kecik , masuk gear N, dan turun handbrake, so orang nak keluar parking pun senang. THUMP! Tutup pintu kereta, aku berlari masuk masjid. HAMBIK KAU!!! 6 SAF PENUH DENGAN MANUSIA!! MASYAALLAH!

     Bukan kecik, bosau (besar) masjid tu bang. 6 saf? Haih. Insaf aku dok ‘bersangka buruk’ dengan muslim Malaysia Ramadhan 1432 ni. Astaghfirullah.






     Rasanya Ramadhan tahun ni sangat lah lain berbanding dengan tahun-tahun lepas. Ingat lagi iklan kontroversial dari 8TV? Ada ‘pihak’ (you-know-who) mengatakan bahawa iklan tersebut bersikap kurang ajar, tidak mengira sensitivity ‘perkauman’ dan menghina ‘kedaulatan’ islam *rolling eyes*.

     Lantak kau lah nak cakap ape, tapi aku still rasa iklan tu bagus dari sudut lain. Educate the non-muslims about Ramadan . Lagi bagus iklan tu ‘educate’ muslim sendiri! Dan bukan setakat iklan kat tv je, ada sekali tu aku bukak radio Fly.fm pun ada iklan lebih kurang macam ni. "No gossiping during Ramadan, no apa-entah-aku-tak-ingat ". But the point is, Ramadan kali ni nampak ada usaha untuk mengajar muslim/non-muslim tentang kehebatan bulan Ramadan itu sendiri.

     Ada sorang kawan non-muslim di ofis berminat nak ambil tahu pasal berbuka dan sahur. Dia tanya aku apa perkataan ‘berbuka’ dalam arab, sahur tu apa dan time bila. Dan begitu juga keadaannya di Facebook. Ramai yang ambil kesah tentang Ramadan lebih dari Syawal.



     Apa-apapun, memang Ramadan 1432 ni terasa 'special'-nya berbanding tahun-tahun lepas. 'Special' as in cara rakyat Malaysia menyambut dan menghidupkan suasana atau bi'ah solehah . Kalau tahun-tahun sebelum ni, bila masuk Ramadan je dah start bincang pasal baju raya, kuih raya, balik kampung mana, tak sabar-sabar nak Syawal, seolah-olah Ramadan adalah bulan 'nasib malang'. Na'udzubillahi min zaalik.

    Namun, Ramadan kali ni alhamdulillah ramai pula manusia berbondong-bondong mengejar 'keampunan dari Allah". Slowly, rakyat Malaysia sudah boleh menerima dan sedar hakikat Ramadan, bukan sekadar 'bulan puasa'. Alhamdulillah.

      Peristiwa subuh tempoh hari benar-benar menggetarkan hati aku, begitu juga dengan suasana Ramadhan 2011/1432. Jelas di mataku bahawa,






       Bak kata seorang syeikhul da'wah  (orang yang berpengalaman dalam dakwah), "dakwah kini, khususnya di Malaysia ibarat shinkansen (bullet train). Kamu semua jangan terlepas pula nak naik keretapi ni."


     Shinkansen ? Laju tuh. Ya Allah sekiranya aku tertinggal atau tercampak keluar dari shinkansen  tersebut, berilah aku seekor kuda agar aku dapat mengejar semula shinkansen  tu seperti mana filem-filem cowboy zaman dulu. Amin~









      tup tap tup tap dah masuk 10 malam terakhir Ramadhan. Bagi sesiapa yang merasakan 20 hari pertama Ramadhan-nya sia-sia, this is it lad . Kejar lah 10 malam ni berhabis-habisan. Tengok masyarakat kita pun dah maju ketika Ramadhan ini, takkan kita ketinggalan kolot kot?



What will explain to thee what the Night of Power is?

The Night of Power is better than a thousand months. Therein come down the angels and the Spirit by God's permission, on every errand:


Peace!...This until the rise of morn! 



[97:2-5] 



Wallaahu'alam bis sowab....



Posted by Posted by zabed at 2:32 PM
Categories:

 

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
>