Tuesday, August 23, 2011



Bismillaahirrahmaanirrahiim



     Buat pertama kali dalam 3 bulan praktikal/internship, jalan dari kawasan rumah ke highway MRR2 jam  pada waktu pagi. Pesal jam  ni? Spoil mood sungguh. Jalan 2 lane jadi satu lane sebab banyak kereta berenti kat tepi. Accident ke? Ha’ah betul. Ada motor kena langgar dan ‘rasa-rasanya’ penunggang motor tersebut terlantar di tepi jalan, lalu orang ramai cuba untuk menyedarkannya.

     Agak tragis. Innalillahi wa inna ilaihi raajiun. Kalau si penunggang tersebut ditakdirkan mati, harapnya agar beliau dapat berjumpa dengan Rabb-nya dalam keadaan bersih dari dosa. Amin. Kalau masih lagi bernyawa, ‘rasa-rasanya’ kena beraya dalam hospital la kot, membuatkan aku teringat keadaan diri sendiri yang berlaku pada Ramadan tahun lepas.

      Hampir 2 minggu aku terbaring kat hospital pada Ramadan lepas. Bila aku fikir balik, ya Allah, wasted  macam tu je 10 malam terakhir Ramadan. Bertambah pilu lagi apabila sebenarnya aku dah berazam untuk ‘pulun’ pada Ramadan lepas kerana itulah pertama-pertamanya Ramadan yang aku mula nak hargai.

     Sebak. Serius sebak bila fikir balik. 15 hari pertama memang boleh kata aku ‘pulun’ habis. Tapi, aku merancang dan Allah juga merancang, dan sebaik-baik perancangan adalah dari Allah. Hari pertama dalam wad, badan kaku, nak cakap pun sepatah dua. RASA MACAM NAK MATI.

      Orang kata, bila kita rasa nak sampai ajal atau tahu bila nak mati (dah tua), baru kita akan mula memperbanyakkan ibadah, mendekatkan diri kepada Allah. Lu silap besar jep. Lu silap besar. Kalau dah seluruh badan ko dah tak boleh nak bergerak, ko nak beribadah ape je jep?? Orang kata try lah zikir dengan hati. Try lah buat, hanya ‘zikir dengan hati’.

      Walau banyak mana pun ‘zikir dalam hati’, last-last kau akan sedar jugak hakikat bahawa amalan kau sebenarnya memang tak cukup pun untuk berjumpa dengan Allah. Walau kau cuba ‘zikir dalam hati’ 24 jam sekali pun, kau tetap tahu bahawa amalan ni memang sebenarnya sikit untuk dibandingkan dengan dosa berpuluh-puluh tahun hidup. Akhirnya, kau akan end up  menangis atas katil wad,kerana sedar bahawa kau tak layak pun nak masuk syurga sebenarnya.



Sihat sebelum sakit, muda sebelum tua, lapang sebelum sempit, hidup sebelum mati
[mafhum hadith riwayat al-Hakim dan al-Baihaqi]


“Ustaz, saya bimbang saya tidak dapat menjadi hamba Allah yang baik”
[kata-kata seseorang sebelum menghembuskan nafas terakhir]



     Beberapa hari lagi Ramadan akan pergi. Aku harap aku tidak mensia-siakan Ramadan kali ini. Ameen ya rabb.



Wallaahu’alam bis sowab...

Posted by Posted by zabed at 11:48 AM
Categories: Labels:

 

7 comments:

CUBE TEKA said...

BITTAUFIQ...:)

Anonymous said...

Ameen ya rabb.

zabed said...

CUBE TEKA: bittaufiq wan najah bro! btw, maleh gua nak teka. hahaha

anonymous: semoga Allah menundukkan hati kita. Ameen

CUBE TEKA said...

semalam gua bace post ni waktu pagi..sampai je petang gua dapat ujian..muka gua kena simbah ae kaberator yang nga menggelegak tu!!haha..terus teringat post lu...mmg insaf abes~~~thanx for the reminder bro...kalo ko tak teka pn takpe...ko akan kenal gua gak nnt...hahaha...bittaufiq..jumpe lepas raya...:) (hint) hehe

zabed said...

hrm.. dah tau dah ni sapa. insyaAllah kita jumpa in the next happy circle. ana doa yang terbaik. all the best bro

marouane said...

Alhamdulillah...
tibe2 teringat pasal MATI...

zabed said...

orang kata, zikrullah memang betul2 nasihat terbaik

wallaahu'alam

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
>