Friday, August 26, 2011


Bismillaahirrahmaanirrahiim..



     Ni sebenarnya khutbah minggu lepas sempena dengan Nuzul Quran hari Rabu. Tapi rasanya lagi sesuai post pada hari jumaat, orang kata, baru ada geist  hari Jumaat.

      Mula-mula aku dah ready nak tido dah sebab dengar petikan ayat-ayat yang sungguh tipikal di kalangan pakcik-pakcik surau/masjid:


Kita menjaga jasad Quran, tak nak letak atas lantai, atas kerusi. Kita memuliakannya dengan meletak di tempat tinggi-tinggi blablablabla.


     Sungguh tipikal kan? Bila dah ready nak tutup mata, tiba-tiba aku tersentak dengar sambungan kepada petikan tadi:


Tetapi apa guna kita memuliakan jasad quran kalau kita meninggalkan perintah kandungan Quran?


     Ouch. Terus tak jadi tidur.



Pengajaran:

1. Related article: Kemuliaan Al-Quran (aku tau, tajuk ni sangat tak bersifat promotive  untuk generasi muda yang huh-ha , tapi kalau betul-betul berminat@curious dengan Quran, why not give it a try aite? )

2. Astaghfirullah. Aku betul-betul kena hentikan sifat bersangka buruk kepada masyarakat sebab sekarang jelas bahawa umat ini masih ada harapan



Wallaahu'alam bis sowab..

Posted by Posted by zabed at 2:31 PM
Categories:

 

1 comments:

marouane said...

nice...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
>