Saturday, August 27, 2011


Bismillaahirrahmaanirrahiim..


     Aku mintak cuti seminggu untuk raya minggu depan. Dan aku rasa, bukan aku sorang je, hampir semua yang kat ofis ni, tak kira lah muslim ke tak-muslim ke. Dan bukan setakat satu ofis je, ofis seluruh bangunan ni pun sama, dan senang cerita seluruh Malaysia pun sekali lah!

     Tepat pukul 5, ramai-ramai keluar ofis. Muka ceria ja semua. Cuti seminggu, balik kampong pulak tu. Mana tak happy dok? Bagusnya perasaan ‘happy’ ni sehinggakan jumpa lah sapa-sapa pun, mesti ada orang akan wish “Selamat Hari Raya”.

     Komuniti masyarakat Cina di ofis ramai-ramai wish “Selamat Hari Raya” kat kitorang. Siap ada yang buat lawak lagi, “Zaid, don’t forget to bring back kuih raya banyak-banyak ya!”. Senang cerita, ceria habis lah ofis. Ewah, bila ada project yang overdue, bukan main stress lagi muka. Hahaha.

     Turun lif je, asal berselisih dengan orang Melayu, mesti diorang akan ucap antara salah satu ni,


“selamat hari raya bang”

“maaf zahir batin bang”

“balik kampong mana nanti?”

“bawak kereta elok-elok nanti”


     Dengan riak wajah yang sungguh ‘welcoming ‘. Sungguh ceria, sungguh manis senyuman. Kemudian diiringi dengan bersalam. Wah. Syiok sungguh. Nampak pak guard, pak guard pun ucap selamat hari raya!

     Bukan setakat pak guard, buruh-buruh asing yang bekerja kat sebelah bangunan under construction ni pun ucap benda sama. Indonesia ke, Bangladesh ke, Vietnam ke etc.


“Selamat hari raya mas!”


      Senang cerita, you will see happy faces pada setiap wajah manusia. Semuanya bersenang hati. Seperti tiada apa-apa yang perlu dirisaukan. Seperti negara yang aman, terasa diri ni selamat untuk keluar berjalan-jalan mana-mana saja. Semua orang seakan-akan mengambil berat tentang kita.

     Subhanallah. Ini mungkin salah satu sebab mengapa Rasulullah sallallahu ‘alaihi wa sallam  tekankan ‘pemberian salam’ ketika mula-mula sampai Madinah. Benarlah sabda Rasulullah:


Orang yang memulakan salam adalah terlepas daripada sifat sombong dan takabbur
[Riwayat Al-Baihaqi]


     Inilah komuniti masyarakat yang diimpi-impikan islam. Inilah komuniti masyarakat yang aku rasa sangat selesa dan senang hati. Pergi mana-mana pun terasa selamat. Pergi mana-mana pun, lihat wajah yang ceria, Allah...terus naik iman.

       Muslim ke, tak-muslim ke, semuanya bahagia, tiada prejudis antara satu sama lain. Ya Allah, jadikanlah kami sebahagian dari kumpulan yang ingin membentuk masyarakat yang ideal, tiada persengketaan, mengharapkan senyuman ceria masyarakat dan pastinya keredhaan Mu. Ameen ya robb.



Singsikan lengan baju pancangkan asa
Ukirlah hari esok pertiwi jaya
Bergandingan tangan untuk meraih ridho Allah

Buatlah negeri ini selalu tersenyum
Bahagia dan sejahtera dalam cinta-Nya
Tiada lagi resah, tiada lagi duka lara

Negeri  indah Malaysia
Memanggil namamu
Menyapa nuranimu

Negeri indah Malaysia
Menanti hadirmu
Rindukan karyamu


Handzalah Project ™: Misi BADR 1432





p/s: Ramadan is leaving, are we leaving him too early??

Wallaahu'alam bis sowab

Posted by Posted by zabed at 12:18 PM
Categories:

 

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
>