Friday, September 2, 2011


Bismillaahirrahmaanirrahim..




    



     Time tu tengah jam gila sebab bazar Ramadan, kereta pun gerak sikit-sikit. Walaupun dah masuk simpang @ atas line kuning, ada jugak yang tak nak bagi kereta kaler merah tu masuk. Kalau ikut undang-undang dah dikira salah dah ni sebab berhenti di atas line kuning.

     Kesian punya pasal, aku (kereta coklat) bagi brader kereta merah tu lalu dulu. Walaupun aku dah berhenti, tapi brader tu macam ragu-ragu nak masuk. Last-last aku bagi isyarat tangan kata, “masuk masuk!”. Brader tu pun terus pecut dan blah camtu je.

     Wow. Agak pissed off  gak time tu sebab brader kereta merah tu tak angkat tangan langsung. Blah gitu je. Sabaq sabaq. Beberapa hari selepas tu pulak:





      Kali ni aku pulak di situasi brader kereta merah tadi. Lol sungguh.

     Jalan ni memang banyak kereta. Susah gila nak dapat peluang curi-curi masuk. Sampailah giliran brader kereta biru ni, dia bagi aku jalan dulu dengan isyarat tangan, “masuk dulu!”.

     Oleh kerana jalan ni sesak, aku selalu pandang kanan pandang kiri sambil menekan pedal minyak dengan kuat, sebab takut-takut tak perasan ada kereta muncul entah mana pastu rempuh aku. Hasilnya, alhamdulillah aku dapat masuk jalan yang aku nak dengan selamat. Tapi aku tak sempat dan tak berpeluang langsung nak angkat tangan kepada brader kereta biru tu sebab bimbang keselamatan sendiri.

     Astaghfirullah. Hambik kau. Kan dah dapat tarbiyah  direct dari Allah?  

     Khabbab, seorang sahabat yang pernah disiksa sehinggakan lemak-lemak yang mengalir dari badannya memadamkan bara api siksaan, mengadu kepada Rasulullah,


“Mengapa tuan tidak memohonkan pertolongan untuk kita sehingga kita menang?”


     Tau Rasul kita jawab apa?


KAMU SEMUA NI TERGESA-GESA!


     Memang benar kata Rasulullah. Lepas 2 abad, barulah Nabi dan sahabat berjaya menawan kota Mekah (Fathul Makkah ). Hebatnya Allah kerana boleh buat masyarakat Quraisy terpinga-pinga-tak-percaya-unbelievable! selepas melihat golongan dhaif miskin hamba hina ini pada suatu ketika dulu berjaya menawan 2/3 dunia.



وَيَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لَا يَحْتَسِبُ
Dan Allah memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangkanya.
[65:3]




     So, janganlah kita membayangkan bagaimana rupa ganjaran dari Allah, walaupun 'mengangkat tangan tanda terima kasih selepas bagi jalan'. Aku tau. Kita semua manusia, memang kebiasaan kita akan membayangkan bentuk ganjaran tersebut. Cuma, post ni lebih ke arah memujuk/menenangkan/mententeramkan hati selepas menerima 'habuk' berakibatkan perbuatan baik kita.

     Rilek bro. Rezeki datang dari arah yang tidak disangka-sangka.


إِذَا جَاءَ نَصْرُ‌ اللَّـهِ
Apabila telah datang pertolongan Allah
[An-nasr 110:1]





Notakaki:

1. Surah An-Nasr merupakan surah terakhir, diturunkan selepas penawanan kota Mekah (Fathul Makkah ).

2. Hadith panjang kisah Khabbab:

Dari Abu Abdullah, yaitu Khabbab bin Aratti r.a., katanya: "Kami mengadu kepada Rasulullah sallallahu 'alaihi wa sallam  dan baginda s.a.w. ketika itu meletakkan pakaian burdahnya di bawah kepalanya sebagai bantal dan berada di naungan Ka'bah, kami berkata:

"Mengapa tuan tidak memohonkan pertolongan untuk kita, sehingga kita menang? Mengapa tuan tidak berdoa sedemikian untuk kita?"



Baginda sallallahu 'alaihi wa sallam  bersabda: "Pernah terjadi terhadap orang-orang sebelummu seorang yang ditangkap (oleh musuhnya, kerana dia beriman) kemudian digalikanlah tanah untuknya dan dia diletakkan di dalam tanah tadi, selanjutnya didatangkanlah sebilah gergaji dan ia diletakkan di atas kepalanya, seterusnya kepalanya di belah menjadi dua. Selain itu diapun disikat dengan sikat yang diperbuat daripada besi yang dikenakan yang memisahkan daging dan tulangnya, semua seksaan itu tidak memalingkan dia dari agamanya.

Demi Allah, Allah sungguh akan menyempurnakan perkara ini (yakni islam), sehingga seseorang yang berkenderaan yang berjalan dari Shan'a ke Hadhramaut tidak ada yang ditakuti melainkan Allah atau kerana takut pada serigala ke atas kambingnya. Akan tetapi kamu semua tergesa-gesa"



[Riwayat al-Bukhari]






Wallaahu'alam bis sowab....

Posted by Posted by zabed at 12:10 AM
Categories:

 

2 comments:

Inche gabbana said...

samalah mcm, kalau kita tlg kwn kita or sesapa, kita expect diorang cakap et lis mekaseh atau apa2 la yg seangkatan dengannya. en..?

pastu bengkek kalau diorang bwat bodo/dono.

ayat-ayat chenta yg slalu mengzaaasss sy dalam hal ni adalah surah al-Insaan ayat 8-10. mmg cukup mengalirkan air mata.

moga mengalirkan air mata anda juga. hoho..

zabed said...

jazaakallahu khair inche gabbana. bila baca ayat tu, aih......

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
>