Thursday, July 7, 2011



Bismillaahirrahmaanirrahiim



     Semalam baca surat khabar, terjumpa satu berita yang menarik perhatian. Oh, pastinya bukan berita tentang BERSIH walaupun bertimbun-timbun kat dalam surat khabar tuh.

     Seorang penyanyi berbangsa Malaysia, Jet Yi telah didapati mengambil tanpa izin wang sejumlah RM30,000 dari akaun bank kawannya Penny Tai yang juga penyanyi dari Malaysia.

     Tapi yang bestnya, kawan Jet Yi tu tak ada lah hukum atau bawak dia ke balai polis sebagai balasan. Malah, kawan tu siap rasa bersalah lagi sebab tidak aware  yang kawan dia sedang  berada dalam masalah. Fuhh mantop mantop.

     Yang tak best, si Jet Yi pulak yang terlebih-lebih mengalami kemurungan (depression ) . Sehinggakan dia nak bunuh diri pulak katanya,






Yi, who appeared for the first time in Malaysia after the incident, said he even thought of comitting suicide then.



      Ish. Hang muda lagi. Jangan la sampai ke situ pulak kalau murung. Walaupun "Life is short " , tapi hang kena "Live life to the fullest "  bro!

     Jangan salah faham Live life to the fullest   yang hedonisme tu, tapi Live life to the fullest  yang menepati syarat 103. Apa-apa pun,




Hey..chill la bro







أَوَلَمْ نُعَمِّرْكُم مَّا يَتَذَكَّرُ
Dan apakah Kami tidak memanjangkan umurmu dalam masa yang cukup untuk berfikir...
[Fatir 35:37]



     Umur yang panjang ni, walaupun 20 tahun, telah diberi ruang oleh Allah agar kita berfikir. Think. Inilah yang membezakan kita dengan binatang.

     Pernah dengar cerita tentang seorang pemuda lelaki yang bergegas dari hujung kota, yang diceritakan dalam surah Yaasin? Tau tak apa yang pemuda tu katakan selepas beliau diberi green light  untuk masuk syurga?



Dikatakan (kepadanya): “Masuklah ke syurga”. Ia berkata: “Alangkah baiknya sekiranya kaumku mengetahui apa yang menyebabkan Tuhanku memberi ampun kepadaku dan menjadikan aku termasuk orang-orang yang dimuliakan”.
[Yaasin 36:26-27]



      Qiilad khulil jannah!

     Betapa berharapnya pemuda tersebut supaya dihidupkan  semula agar beliau dapat menceritakan kepada kaumnya betapa Maha Pengampun-nya Allah.

     Berapa banyak dosa yang telah dilakukan oleh pemuda tersebut pun kita tak tau. Tetapi, kalau perhatikan kedua-dua ayat ini, seolah-olah pemuda tersebut tidak menyangka langsung bahawa beliau akan masuk syurga, dek kerana kesalahan diri yang dirasakannya sangat besar!

     Akan tetapi, Allah tetap mengampuninya. Subhaanallah.

     Bagaimana?



قُلْ يَا عِبَادِيَ الَّذِينَ أَسْرَفُوا عَلَىٰ أَنفُسِهِمْ لَا تَقْنَطُوا مِن رَّحْمَةِ اللَّـهِ ۚ إِنَّ اللَّـهَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِيعًا ۚ إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ‌ الرَّحِيمُ
Katakanlah: “Hai hamba-hambaKu yang melampaui batas terhadap diri mereka sendiri, janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya Allah mengampuni dosa-dosa semuanya. Sesungguhnya Dialah Yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.”
[Az-Zumar 39:53]



     Kata kuncinya: Jangan berputus asa dari rahmat Allah. Bertaubatlah. Walau setinggi gunung sekalipun dosamu, namun siapa lagi yang lebih mendengar dan memahami masalahmu selain Allah.




Notakaki:

1. Akhirnya, brader Jet Yi tidak jadi bunuh diri dan masih di peringkat pemulihan (recovery). Alhamdulillah. Berita penuh: http://www.asiaone.com/print/News/Latest%2BNews/Showbiz/Story/A1Story20110706-287709.html

2. "The world is round and the place which may seem like the end may also be only the beginning" - Ivy Baker Priest, in Parade, 1958



Wallaahu'alam bis sowab...

Posted by Posted by zabed at 4:06 PM
Categories:

 

1 comments:

marouane said...
This comment has been removed by the author.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
>