Tuesday, July 26, 2011



Bismillaahirrahmaanirrahiim




“After you finsih with this, you can start with creating a new test operator blablablabla code”


“Ok” Aku mengangguk.

 
“Oh before you may start, I would like to ask you few things regarding C++ (a programming language, a geek stuff mind you )


“Oh…ok..” Aisehman…mana gua ingat subjek semester lepas.


“Okay. Now, tell me about this” sambil menunjukkan jarinya ke arah perkataan ‘enum’.


Bull’s eye. Aku memang tak tau.


“I...er...I...er...I th..I think....”  APE BENDE KO CAKAP NI SAMDOL!!


Supervisor pandang je aku, tunggu jawapan. Lagi la aku berpeluh. Kemudian, aku terus beralasan,


“You know, it has been like 4 months since I left this (C++) thing. So...do you mind if I do some quick revisions first before I may begin this task?” aku telan ayaq liuq (air liur).


Supervisor tu senyum kemudian cakap dengan slang Manglish, “Sure. No problem with that. But later, kam see mee when you god (got) the question okay?” 


“Oh..ok” aiseh, baru nak lari dari soalan tu.



     Dia belah je, terus aku bukak Mozilla, dekat ‘Google Search’ atas tu terus aku taip “enum c++”. KLIK! Aku angkat pen, tulis habis penuh dekat satu kertas nota tentang ‘enum’ sahaja. Macam buat thesis. Pum pam pum pam, hafal satu-satu ayat dia padahal aku sikit pun tak paham. Bila dah rasa confident, terus aku pergi jumpa supervisor tersebut.

“Ok Miss Supervisor. I think I know what is ‘enum’”.

“So tell me about it?”

     Aku pun dengan bangganya cakap satu per satu tentang ‘enum’, pum pam pum pam bebelbebel apa yang aku hafal tadi. Pastu, supervisor tu terus tanya lagi,


“Ok, then what does ‘enum’ do?”

     Aku terhenti jap. Pastu ingat balik mana-mana point yang berkaitan dan relevan. Rasa-rasa macam relevan sikit, terus aku muntahkan balik point-point tersebut. Pum pam pum pam. Supervisor tanya lagi,

“So, what’s the application of ‘enum’?”

     Ok. Nampak sangat dia tak terima jawapan aku. Fikir..fikir..fikir..fikir..fikir last-last aku kalah. Tak tau nak jawab sebab aku tak paham sebenarnya. Akhirnya, aku mengalah. Terasa diri seorang loser  kerana tadi bukan main lagi berpum-pam-pum-pam. Supervisor tu pun akhirnya bagi jawapan dalam bentuk yang sangat simple dan mudah difahami,

“Enum actually enable the user to pick any attribute provided blablablabla instead of the user input the value himself blablabla”  /*tak payah paham pun takpe. Memang berbelit sikit nak terangkan*/

     Ya Allah. Macam tu je rupenye! Simple dan betul-betul praktikal. Kan senang kalau dia explain awal-awal camni. 



Goreng Pisang



lapaq la pulak tengok gambar ni


     Satu gambaran lain, ibarat kita seorang food specialist  dari Amerika yang diarahkan oleh pihak university untuk buat kajian ‘kenapa rakyat Malaysia suka makan goreng pisang’.

     Kita pun dengan semangat pergi library, cari info tentang pisang. Jenis pisang di Malaysia, khasiat, asal-usul, scientific fact  etc. Walau banyak info diperoleh, tetapi kita sendiri rasa pelik. Camana depa goreng pisang ni? Tak hangus ke? Takkan rakyat Malaysia suka makan benda-benda hangus? Curious punya pasal terus pergi Malaysia, baru nak cuba rasa goreng pisang tu. Pergi gerai tepi jalan yang jual goreng pisang, tanya makcik gerai,

“kenapa orang malaysia suka makan goreng pisang?”

       Makcik tu jawab, “try makan dulu”.

     Terasa seperti dicabar, kita terus makan tanpa ragu-ragu. Akhirnya, kita sendiri merasai ‘kemanisan’ goreng pisang. Wow! Makcik tu pun terus sambung,

“Kat malaysia, biasanya orang makan waktu petang, selepas waktu kerja dan kelas. Jadi, stress di tempat kerja hilang atau dikurangkan bila kuih-kuih yang crunchy  + manis dimakan ketika itu. Sebab tu rakyat malaysia suka makan goreng pisang” /*ni main hentam je ni*/

     Kita pun angguk  setuju sambil menulis jawapan makcik tadi dalam report kita. Ceh, punyalah penat aku cari info berjela-jela, tentang human body mechanism  bila makan pisang yang digoreng, enzim apa yang dikeluarkan ketika makan goreng pisang etc.  Jawapan tak praktikal langsung! Kan senang makcik ni jawab. Orang nak paham pun senang. Be realistic la bro! Nasib baik dapat makan goreng pisang, hilang stress gua.

     Lebih kurang camni la perasaan aku bila dapat jawapan realistik dari supervisor tu. Senang kan kalau awal-awal kita tau kegunaannya yang praktikal.



Tok Syeikh yang tak realistik

     Sama jugak halnya bila kita kadang-kadang terlalu berteori tentang sesuatu perkara, walhal secara praktikalnya tak pernah kita buat atau rasai sendiri. Then, buat apa kita pum pam pum pam kalau tak faham pun sebenarnya?

     Aplikasi dalam kehidupan? Hangpa pikiaq sendirilah. Setiap orang ada pengalaman yang unik.

     Cuma, jangan jadi seperti majoriti tok syeikh-tok syeikh pada zaman kejatuhan kerajaan Turki Uthmaniyah tahun 1922. Bila kerajaan Turki Uthmaniyah jatuh, berapa ramai di kalangan tok syeikh-tok syeikh graduan Al-Azhar ni yang menyuarakan ketidakpuashatian?

     Sama sahaja situasi di Malaysia, seperti perjuangan Tok Janggut ketika zaman penjajahan British di Pasir Puteh, Kelantan. Rasa-rasanya, ada berapa banyak sekolah-sekolah pondok yang dibina di sekitar Kota Bharu? Namun, berapa ramai pula di kalangan tok syeikh-tok syeikh yang belajar atau grad dari sekolah pondok ni yang bangkit untuk membela mayat Tok Janggut yang diarak dalam keadaan yang sungguh tragis?

     Bukan nak cari kesalahan atau mengatakan tindakan mereka berdiam diri itu adalah salah, tetapi nak mengajak orang yang tengah baca berfikir sejenak tentang kes-kes di atas tadi. Kalau setakat nak tau fakta, hukum, scientific approach , mazhab, etc, itu Google pun dah boleh dapat dah. Apatah lagi berjuta-juta buku yang terdapat pada library tuh.

     Kata kuncinya adalah faham, bukan tahu. Kalau tahu je, sama je la kita seperti Abu Talib yang tahu tentang kebenaran islam namun akhirnya mati sebagai kafir. Na’udzubillahi min zaalik.

Sesiapa yang Allah mahukan kebaikan baginya, Dia memberikannya kefahaman dalam Ad-Din.
[Hadith riwayat Bukhari & Muslim]

      

     Yufaqqihu . Dia memberikannya kefahaman.






be realistic la bro!



Notakaki:
Oh, pastinya post ini ditulis seratus peratus untuk aku sorang kerana aku juga tidak lari dari membuat kesilapan seperti ini. Kalau ada yang nak terasa, anggaplah ini sebagai ‘kritikan membina’, yang menambahkan pahala, bukan menambahkan dosa kita.

Wallahu’alam bis sowab...

Posted by Posted by zabed at 4:25 PM
Categories:

 

6 comments:

Inche gabbana said...

anda sgt pandai menulis. sempoi tapi basah! syabas...! ;)

moga tulisan anda terus menjadi manfaat buat du'at di luar sana! ^^

Anonymous said...

nice!

Syahid Marley said...

pengalaman itu penting,bro...huhu
***jeles ar ngn korg2 yg dh start internship ni... :P

zabed said...

inche gabbana: jujur cakap, saya terasa rendah diri bila syeikh-syeikh besar macam inche baca dan comment di blog saya yang serba kurang ni. apa2pun, selamat hari jadi ke-24 inche gabbana. moga Allah mengurniakan istiqomah pada kita di jalan ini. Ameen~

syahid marley: betul tu bro. pengalaman memang sangat3 penting.
***tak perlu jeles kot dengan kitorang. aku lagi jeles tengok korang yg sedang enjoy bangun lambat setiap hari kat rumah. haha

gagah berlari said...

seryes ke kt atas tu inche gabbana.. ke imposter je? wahaha..

betul tu.. jeles gak tgk mereka2 yg bangun lewat pagi.. tp saya awal2 pagi da stuck in traffic jam.. tu la dok lagi kt kl

zabed said...

ye kot. ntah la betul ke tak.

haha nama pun kl. naik public transport pun beratur panjang dan himpit2. haish

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
>