Sunday, August 26, 2012


Bismillaahirrahmaanirrahiim



"Zaid zaid. Sini jap."


Kepala aku menoleh dekat sorang kawan genius yang memang terkenal dengan lawak sarkastiknya. Mampuih la aku. Mesti ada ja lawak-lawak dia yang nak perli aku ni. Haha.


"Apesal?" Aku tanya.


"Susah doh nak panggil nama ko. Za-yed. Takkan nak panggil Yed kot?", kemudian disusuri dengan gelak yang betul-betul bernada perli. Aku layan je la mamat ni. Haha.


"Alah kau. Macam nama kau senang pulak nak sebut. Haa-di. Takkan aku nak panggil Dee Dee kot? Hahaha" aku balas perli mamat tersebut.


"Tu lah. Tak cool la panggil nama kau Za-yed. Aku bagi gelaran yang lebih cool la. Zap It! Zap It! Zap Zap Zap! Hahahaha." Mungkin sesetengah yang membaca ni tak paham, tapi bagi aku nada suara dia memang betul-betul bunyi sarkastik kaw-kaw punya. Layan je la mamat ni. Haha


     Dan takdir Allah, nama tu betul-betul melekat sejak tahun 2004 sehingga sekarang. Zap It. Zab It. Sehinggalah orang panggil aku Zabed atau Bed. Habis cerita. Haha. Asalnya nak lawak-lawak 'nama-bajet-cool', last-last amik kau melekat sampai sekarang.

     Walaupun aku dah pindah sekolah lepas PMR, kitorang masih lagi contact-contact lepak-lepak sekali. Dan macam biasa la, setiap kali lepak dengan mamat ni, ada je lawak-lawak sarkastik yang dia nak perli aku. Aku layan je. Tak kecik hati pun. Hati kering. Hahaha. Kadang-kadang aku balas balik lawak dia. 0-0.

     Semalam aku dan beberapa geng beraya di rumah member-member sekolah lama. Dari pagi ke petang. Satu hari bhaii. Dan alhamdulillah, sempat kami ziarah kubur kawan kami arwah Abdul Hadi Nordin yang dah setahun lebih pulang ke rahmat Allah.

     Aku.....tak berniat pun sebenarnya nak post cerita sedih kat sini walaupun trend drama-drama melayu buat cerita sedih pada hari raya aidilfitri. Nama pun hari raya, takkan nak gloomy punya ekspressi kot?

     Hari raya 'aidilfitri, hari yang diraikan kerana perjuangan selama sebulan yang mengembalikan diri kita kepada fitrah (nature, bentuk asal, etc.). Ada orang kata maksud 'kembali kepada fitrah' ialah dosa-dosa kita diampunkan, kiranya kita ni macam sesuci bayi-bayi yang comel tu yang sememangnya adalah fitrah.

     Aku tau....kita semua pun tau....walaupun sakan gila sambut hari raya setiap tahun, jujur dalam hati kita masing-masing tau sebenar-benarnya bahawa dosa kita sememangnya masih lagi menggunung walaupun dah masuk 1 syawal. Ya Allah...ya Allah... Dan sejujurnya kita tau kalau saat ini juga kita ditakdirkan mati, ke mana kita selepas ini pun kita dah tau dah sebenarnya. Ya Allah...ya Allah...

      Ziarah kubur kawan aku semalam membuatkan aku memahami ayat ni:



الْأَخِلَّاءُ يَوْمَئِذٍ بَعْضُهُمْ لِبَعْضٍ عَدُوٌّ إِلَّا الْمُتَّقِينَ 

Teman akrab pada hari itu sebagiannya menjadi musuh bagi sebagian yang lain, kecuali orang-orang yang bertaqwa.

[Az-Zukhruf (43): 67]




     Ada yang kawan atas dasar 'duit, ada yang kerana 'muzik dan gitar', ada yang kerana 'ketawa berdekah', ada yang kerana 'outdoor adventure', ada yang kerana 'kereta', ada yang kerana 'kawan kelas', ada yang kerana 'nak jadi alien (asing)', ada yang atas dasar 'nak jadi famous sebab ramai kawan', ada jugak yang kerana 'mencantikkan facebook profile' dan lain-lain lagi lah.

     Bila dibangkitkan di padang Mahsyar karang, gambar-gambar kat facebook yang penuh dengan gelak-gelak yang macam rapat kaw-team gila tu tiba-tiba jadi musuh sama sendiri. "Bukan salah saya Allah, kawan saya ni lah yang paksa saya buat sekian sekian". "Mana ada ya Allah, dia! Dia memang cari alasan! Saya sebenarnya tak nak kawan dengan dia pun tapi.....". Betul, kalau kawan sekadar nak enjoy-enjoy, itu fake namanya.

     Dekat facebook profile aku ada 800++ friends dan kesemuanya aku kenal. Tapi aku tak tau berapa ramai dari 800 orang ni yang akan menziarahi kubur aku kelak, kemudian mereka tolong cabut rumput-rumput yang tumbuh di atas kubur aku, dan mendoakan kesejahteraan aku di bawah sana agar kubur aku diluaskan ibarat taman syurga.

     Dan sememangnya kawan aku Abdul Hadi Nordin ni sungguh beruntung, kerana ada di kalangan kawan-kawannya yang berkawan atas dasar taqwa. Diorang ziarah kubur kau, bagi salam apa khabar dan bagitau update-update kawan-kawan yang dah kahwin, tolong cabutkan rumput-rumput yang tumbuh di atas kubur kau dan akhirnya mendoakan kesejahteraan di bawah sana. Kami sayangkan kau kerana Allah.

     Insha Allah setiap kali ada orang tergelak atau tersenyum bila aku introduce nama gelaran aku 'Zabed' dekat orang lain, kau akan dapat saham pahala di sana. Haha insha Allah :).

     Allaahumma faghfirlahu warhamhu wa'aafihii wa'fu'anhu.

     Papepun, jangan lah putus kawan pulak sebab musabab tadi. Berdosa tu. Sebaliknya tukar lah daripada asalnya atas dasar yang entah pape kepada "aku kawan dengan kau kerana Allah. Kat akhirat karang insha Allah kita satu geng".

   Kepada kawan-kawan yang mengenali aku, aku sayang korang kerana Allah. Hahaha tak boleh blah ayat, tapi serius ni. Aku harap korang pun berkawan dengan aku kerana Allah jugak. Di akhirat kelak sama-sama backup sama sendiri, sampai kesemuanya ke dalam syurga insha Allah. :)

     Selamat hari raya geng. Jangan lupa puasa enam.


Mencabut rumput-rumput yang tumbuh di kubur Hadi

Membaca doa untuk Hadi




Apabila mati anak Adam, maka terputuslah amalannya melainkan tiga perkara; sedekah jariah, atau ilmu yang bermanfaat, atau anak soleh yang mendoakan ke atasnya.

[hadits riwayat Muslim]





p/s:  frasa 'hey kawan. sudah makan?' adalah frasa yang paling femes sekali digunakan oleh kawan-kawan foreigner yang baru belajar bahasa melayu. Haha style style.


Wallaahu'alam bis sowabb.


post baru blog DnT: sentuhan ke-27 di masjid seri petaling.





Posted by Posted by zabed at 3:41 PM
Categories:

 

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
>