Sunday, January 24, 2010


      "Allahu akbar Allahu akbar!". Azan dikumandangkan menunjukkan waktu subuh sudah menjelma. Macam biasa, seorang hamba Allah bangun dari tidur, bersiap-siap nak pergi solat subuh berjemaah bersama bapa mertuanya. Dah selepas kedua-duanya habis bersiap, mereka pun ready nak pergi surau/masjid dengan naik kereta.pada pagi itu, semua berlaku macam biasa tapi satu perkara saja yang lain. Kebiasaannya, si anak mertua yang tolong drive kereta pergi surau/masjid. Tapi tak taw apa yang berlaku, tiba2 dia rasa penat dan mintak bapa mertuanya tolong drive pulak. jelas si anak mertua, katanya dia penat.


      Sedang si bapa mertuanya drive kereta, si anak mertua ni tidur pulak. memang penat betul la kot sampai boleh tertidur ni. Si anak mertua ni memang rajin pergi solat berjemaah kat surau/masjid time subuh, tapi boleh pulak dia sempat tidur on the way nak pi solat ni. Pelik, si bapa mertua ni fikir.


     Akhirnya, sampai jugak mereka ke surau/masjid. Kemudian, si bapa mertua ni kejut si anak mertua ini untuk bangun. Bangun, bangun, kita dah sampai surau/masjid dah ni. tak ada respon pun dari anak mertua. bangun, bangun, kita dah sampai surau/masjid dah ni. diam sahaja anak mertua tu. tak bergerak. steady saja. Dipendekkan cerita, innalillahi wa inna ilaihi rajiun, we belong to Allah, and to Him we shall return, si anak mertua tersebut meninggal dunia pada waktu subuh tersebut semasa sedang tidur on the way ke surau/masjid.


Saudara-saudara yang dirahmati Allah sekalian,
     Beberapa minggu sebelum aku start final exam, aku dikejutkan dengan berita pasal kematian salah seorang saudara Muslim kita. Saudara kepada seorang kawan aku, telah meninggal dunia ketika dalam perjalanan ke surau/masjid untuk menunaikan solat subuh berjemaah. Cerita yang dekat atas bukan sekadar rekaan sahaja, tetapi realiti yang berlaku. Apa respon korang terhadap kisah ni?


"Wah, hebat betul cara dia meninggal dunia"
"Memang betul2 orang masuk syurga lah ni. Konfem!"
"dasar orang alim, cara dia mati pun mesti cantik2 belaka"


     Ini antara beberapa respon yang aku terima bila aku cerita dekat orang lain. Korang punya respon camana pulak? ada macam respon2 yang kat atas ni jugak tak? atau yang lebih kurang macam kat atas ni jugak? kalau respon korang pun sama atau lebih kurang macam kat atas ni, aku nak korang cuba twist sikit respon korang tu. Cuba kalau respon korang macam ni;


"Ya Allah! Sungguh aku jealous pada anak mertua tersebut!"


     menarik tak kalau respon kita macam ni? tak menatik? apasal?

"laaa hang ni, yang hang ni nak pi jeles dekat orang mati tu pasai apa pulak?"


     haha betul2. aku bukan nak korang jealous dekat anak mertua tu, tapi ada tak perasaan dalam hati kita ni yang cemburu  kerana dia mati di jalan Allah, dia mati kerana hendak menunaikan solat subuh berjemaah dekat masjid walhal bagaimana dengan keadaan kita pula nanti? adakah kita pun akan mati seperti beliau? adakah kita akan mati kerana Allah juga? Sungguh! Aku jealous dengan anak mertua tu!

     kenapa ada beberapa orang yang memberi respon seperti yang awal2 tadi tu (dasar orang alim etc..)? Instead of dia dok kesah sangat cara orang tu mati dengan indah, adalah lebih baik dia kisah pasal bagaimana keadaan dia sebelum mati nanti. Bagaimana keadaan kita apabila kita mati nanti? pernah tak soalan tu bermain dalam fikiran kita pabila selesai kita dengar cerita tadi.

     What if, kita mencuba2 untuk pergi clubbing gara-gara kerana kawan kita ajak. Ala, first time ni. tak de pape punye lah. dah sampai club tu, perh clubbing gila tak ingat apa dah. joget sana joget sini, tak pasal2 lantai runtuh seperti mana yang berlaku kat Israel. then, kita meninggal dunia ketika itu juga serta merta.

     What if, kita dah dengar azan sedang berkumandang, tetapi atas dasar nafsu kita, nafsu makan, perut kita lapar sangat sebab dah tak makan satu hari, kita utamakan nafsu makan kita terlebih dahulu sebelum menunaikan solat. dah sampai restoran, order makanan then makanan pun dah sampai, makan dengan rakusnya sebab kebuluq sangat ni! tiba2 kita tercekik dan tak ada orang perasan pun kita dah tercekik. bila tercekik, nak bernafas tak boleh, oxygen dalam badan pula semakin berkurangan, then kita meninggal dunia ketika itu juga serta merta.


     What if, kita sebok sangat nak tune kereta kita kaw2 punya sebab nak racing sangat dengan semua orang kat atas jalan raya tu. tuka bumper, tuka skirt, tuka ekzos, tambah nitro. banyak plak duit kita nak tuka2 part kereta tapi bila nak menderma untuk masjid, nak keluarkan 10 sen pun tak nak. vroooommmm laju gila bawak atas highway ni sampai 200km/h, dah tak ingat dah keselamatan diri dan orang lain kat atas highway, tengah drift tu, handbrake patah, tayar pulak dah haus sebab laju sangat bawak tadi. and then booom! accident. kemudian, kita meninggal dunia ketika itu juga serta merta.

     Ngeri tak kalau kita mati macam tu? sebelum mati tu dah lah tak sempat nak bertaubat sebab kematian tu berlaku tiba2. kita mati pulak kerana melakukan maksiat pulak tu. mati bukan di jalan Allah. Sungguh hina diri kita ini di sisi Allah. bila kat dalam kubur, kena soal dengan malaikat Munkar dan Nakir. Lepas tu kena siksa lagi sampai hari akhirat. tak habis lagi ni, dah habis kena judge di akhirat, kena seksa lagi. kat mana kena seksa ni? kat neraka! nauzubillahi min zalik.


     What if, sedang kita on the way nak pergi surau nak solat berjemaah, sedang kita tengah baca Al-Quran, sedang kita sujud ketika solat di pertengahan malam yang buta, sedang kita menangis dan bertaubat kerana sesal atas perbuatan kita yang melanggar perintah Allah, sedang kita mengajak kawan2 kita ke arah kebaikan, tiba-tiba, nyawa kita dicabut dan kita meninggal dunia serta merta.

     Indah tak kalau kita mati macam tu? kita mati ketika kita menegakkan agama Allah, kita mati ketika kita sempat bertaubat kepada Allah, kita mati kerana mengharapkan petunjuk daripada Allah, kita mati kerana mengharapkan keredhaanNya, kita mati di jalan Allah, fi sabilillah!

Successful indeed are the believers.

Those who offer their Salat (prayers) with all solemnity and full submissiveness.

And those who turn away from Al-Laghw (dirty, false, evil vain talk, falsehood, and all that Allah has forbidden).

And those who pay Zakat.

And those who guard their chastity (i.e. private parts, from illegal sexual acts)

Except from their wives or (the slaves) that their right hand possess, - for then, they are free from blame;

But whoever seeks beyond that, then those are the transgressors;

Those who are faithfully true to their Amanat (all the duties which Allah has ordained, honesty, moral responsibility and trusts) and to their covenants;

And those strictly guard their  (five compulsory congregational) Salawat (prayers) (at their fixed stated hours).

These are indeed the inheritors

Who shall inherit the Firdaus (Paradise). They shall dwell therein forever.

[Al-Mu'minun (23) : 1 - 11]

     berjayalah kita sebagai orang mukmin, dimana ganjarannya adalah syurga. Allahu akbar!


     pernah dengar hadith Rasulullah pasal orang yang paling cerdik? Siapa orang yang paling cerdik? yang tinggi IQ dia? yang dapat buat theory of relativity? yang mengasaskan kapitalisme? yang markah degree nya 1st class honour? betul eh? Rasulullah cakap orang yang paling cerdik orang yang tinggi IQ eh? tidak sama sekali tidak, namun orang yang paling cerdik sekali ialah orang yang mengingati mati.


     kenapa orang yang mengingati mati dikira orang yang paling cerdik? sebab dia tahu apa yang terbaik untuk kehidupan future-nya. sebab dia tahu tujuan asal dia ada kat alam ini. sebab dia tahu siapa Pencipta dia. sebab dia tahu, selepas kematian ada kehidupan yang lain. betul! memang pandai! buat apa dia susah2 dok kejar dunia ni yang nikmatnya hanya sementara berbanding nikmat di syurga? lebih baik dia bersusah-susah untuk nikmat syurga yang tiada batasannya! orang melebihkan kehidupan dunia telah dihasut oleh syaitan seperti mana firman Allah:



He [Shaitan (Satan)] makes promises to them, and arouses in them false desires; and Shaitan's (Satan) promises are nothing but deceptions.

The dwelling of such (people) is Hell, and they will find no way of escape from it

[An-Nisa' (4) : 120 - 121]

     celakalah kita sekiranya kita melebihkan kehidupan dunia berbanding kehidupan di akhirat. Nerakalah tempat yang sesuai untuk mereka. nauzubillahi min zalik.

     Jadi, sebagai kesimpulan, beringat-ingatlah kita selalu tentang kematian. kita tak tahu bila esok lusa kita akan mati. mungkin selepas baca post ni kita akan mati, mana kita tahu, Allah telah menentukannya. Kalau kita sempat bertaubat, Alhamdulillah mudah-mudahan kita berada di kalangan orang2 yang salih yang dijanjikan masuk syurga, namun kalau tak sempat bertaubat?


Say: "O 'Ibadi (My slaves) who have transgressed against themselves (by committing evil deeds and sins)! Despair not of the Mercy of Allah: verily, Allah forgives all sins. Truly, He is Oft-Forgiving, Most Merciful.
 [Az-Zumar (39) : 53]


jangan sesekali kita berputus asa dengan rahmat Allah. Ingat! Allah itu Maha Pengampun. mintalah dari Allah supaya Dia mengampuni dosa kita. Sesungguhnya, Allah itu Maha Penyayang, Maha Mengasihani.


Akhir kalam, cuba korang tengok video yang aku post ni. cuba hayati kandungan video ni and beserta lyric dia.



Dust is my bed, embraces me and it’s my cover now
The sand surrounds me even behind my back
And the grave tells a dankness of my affliction
And the brightness draws a line……………
Where is my family’s love? They sold my loyalty!
And where is my group of friends? They left my brotherhood!
Where is the bliss of money? It’s behind my back now
And my name (reputation) where is it shine between praises
This is my end and this is my bed

And love farewells its longing and my elegizing cried
And the tears went dry after crying
And the universe became narrow and so is my space
And the grave became my ground and sky
This is my end and this is my bed

Fear fills my estrangement and sadness is my illness
I expect firmness and I swear it’s my cure
And for Allah i pray faithfully, you are my hope
Allah! I desire heaven, to find bliss in it

And for Allah i pray faithfully, you are my hope
Allah! I desire heaven, to find bliss in it




فرشي التراب يضمني وهو
غطائي حولي الرمال تلفني بل من ورائي واللحد يحكي ظلمة فيها ابتلائي والنور خط كتابه أنسى لقائي والأهل اين حنانهم باعوا وفائي والصحب اين جموعهم تركوا اخائي والمال اين هناءه صار ورائي والاسم اين بريقه بين الثناءِ هذي نهاية حالي فرشي الترابِ والحب ودّع شوقه وبكى رثائي والدمع جف مسيره بعد البكاء والكون ضاق بوسعه ضاقت فضائي فاللحد صار بجثتي أرضي سمائي هذي نهاية حالي فرشي الترابِ والخوف يملأ غربتي والحزن دائي

أرجو الثبات وإنه قسما دوائي

والرب أدعو مخلصا أنت رجائي

أبغي إلهي جنة فيها هنائي

Posted by Posted by zabed at 12:36 AM
Categories:

 

2 comments:

Anonymous said...

salam,
keep on writing, i like ur dakwah. May god bless us and give me hidayah. InsyaAllah.

Zaid Harithah Mohd Badry said...

Not upon you is their guidance, BUT ALLAH GUIDES WHOM HE WILLS. And whatever you spend in good, it is for yourselves, when you spend not except seeking Allah Countenance. And whatever you spend in good, it will be repaid to you in full, and you shall not be wronged
[Al-Baqarah (2) : 272]

True, only Allah can give you hidayah or guidance, not your friends, parents, teacher nor me, but is there any effort from you in achieving it (Allah's hidayah)?

Verily, Allah will not change the condition of a people as long as they do not change their state of themselves.
[Ar-Ra'd (13) : 11]

if A=1, B=2, C=3, D=4,......Z=25,
find the total sum of this word
ATTITUDE [you'll do the maths]

A + T + T + I + U + D + E = 100

thus, ATTITUDE is the key to achieve 100% of successfulnes. May Allah guides you to the right path. Insya Allah :)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
>