Saturday, July 21, 2012


Bismillaahirrahmaanirrahiim





Aku suka singkong, kau suka keju. Aku otak lembab, kau otak laju.



     "Dulu aku kagum sangat dengan orang-orang yang otak cepat pickup ni. Otak laju. Otak genius. Study sekejap pun boleh ingat banyak benda. Study last minute pun boleh score tinggi. Tengok notes sekejap pun dah boleh ajar orang. Memang aku betul-betul kagum lah dengan diorang ni, sehinggakan aku sendiri rasa nak jadi macam diorang. Aku rasa aku boleh, aku rasa je lah kan.

     Aku pun meniru lifestyle mereka. Diorang ni bukannya kaki study pun. Banyak masa diorang melepak je keje. Kalau balik bilik pun tidur sampai pukul berapa pun tak tau. Diorang study bila sehari atau dua hari sebelum exam. Aku rasa...diorang ni genius sebab merasai tekanan yang melampau tinggi (kerana kesuntukan masa) lalu mereka fokus se-fokus mungkin sehinggakan mereka dapat memahami sesuatu konsep dalam masa yang sekejap. Perh.

      Akhirnya aku menerima kenyataan yang sungguh pahit. Eksperimen gagal. Suatu penampo kuat kat muka. Aku sebenarnya dikategorikan sebagai 'otak lembab', tapi mengada nak cuba study seperti orang-orang yang otak pickup. Ini fakta. Tapi alhamdulillah, aku tak rasa malu pun menjadi orang 'otak lembab' malah siap bangga lagi. Haha. Ini kan karunia dari Allah?"    

     Bukan aku sorang yang mengidam untuk menjadi seperti mereka yang 'otak pickup', ada raaaaamai lagi kawan-kawan yang beria-ia sangat nak menjadi sebegitu sedangkan otak kami........

     Ada sorang kawan, memang dikategorikan sebagai 'otak lembab', tapi dia tak jadikan itu sebagai alasan untuk tidak berjaya.


"Bed, aku ni jenis lambat pickup sikit. Aku kena study awal baru boleh masuk kepala."


     Dan dua minggu sebelum exam, mamat ni dah habis study dah. Tinggal nak jawab past year papers. Dan result dia....Perhhhh. Sekarang ni tengah tunggu application untuk sambung PhD. Bapakkkkk ahhhhhhhhhhh. Long live 'otak lembab'! Yeahh aku bangga jadi orang 'otak lembab'.

     Ada orang otak memang laju dan ada yang lembab. Kalau nak explain kenapa jadi macam tu memang kena baca banyak jurnal la. Tapi aku rasa semua orang setuju dengan kewujudan otak laju dan lembab. Otak laju tidak bermaksud pandai dan otak lembab tidak bermaksud bodoh. Otak laju tidak semestinya sesuatu yang postif dan otak lembab tidak semestinya sesuatu yang negatif. Kiranya, 'kelajuan' otak tu dipengaruhi oleh mekanisma badan kita yang blablablablabla.

     Apa-apa pun, kenal lah diri sendiri. Tahu tentang 'limit' pada badan kita. Jangan menidakkan fitrah masing-masing. Kan masing-masing dari kita ni unik, masing-masing memang dilahirkan dalam keadaan fitrah?


Tidaklah setiap anak yang lahir kecuali dilahirkan dalam keadaan fitrah. Maka kedua orang tuanyalah yang akan menjadikannya sebagai Yahudi, Nasrani atau Majusi. Seperti haiwan melahirkan anaknya yang sempurna, apakah kalian melihat darinya buntung (pada telinga)?

[Hadits riwayat Bukhari dan Muslim]



     Fitrah ni boleh diertikan seperti 'natural', semula jadi. Kembali kepada yang asal. Sifat semula jadi.


     Aku peminat cerita Batman yang diarahkan oleh Christopher Nolan (Batman Begins, The Dark Knight & The Dark Knight Rises). Dan aku perasan dalam ketiga-tiga filem tersebut, Christopher Nolan memang betul-betul dapat 'describe' realiti yang berlaku pada dunia sekarang di mana-mana negara sahaja. Tak macam filem-filem superhero yang lain seperti Avengers atau Iron Man atau Spiderman yang hanya tunjuk 'the good side' atau 'beautiful lie' tentang realiti dunia sekarang.

     Korupsi, itu realiti yang kita buat-buat tak nampak. Cepat je sorokkan. Keadaan yang terlalu korup seperti dalam ketiga-tiga cerita Batman tu hakikatnya memang sejibik yang berlaku di tempat kita sekarang. Institusi negara mana ja yang betul-betul membela hak rakyat? Benda-benda macam ni tak perlu dibincangkan dengan panjang lebar. Masing-masing tau. Dunia memang tak selamat bukan kerana terrorist, tapi kerana mereka-mereka yang bertopeng 'orang baik'.

     Batman sendiri tak tau nak jawab apa bila ada orang tanya mengapa dia masih nak selamatkan Gotham City daripada 'criminals' sedangkan rakyat sendiri pun tak berapa nak betul. Walaupun semua 'criminals' ditangkap, masalah korupsi tetap ada. Sebab manusia tidak kembali kepada fitrah, masalah tetap akan wujud. Manusia tidak pergi pada 'the root', maka selama-lamanya korupsi akan wujud sehinggalah dunia tidak tahan dengan perkara yang tidak kembali pada fitrah ini dan menghancurkan penduduknya (bala atau kiamat).

     Kalau kita tidak kembali kepada fitrah, fitrah akan memukul kita. Kalau lapar, perlu makan. Kalau tak, tanggung kesakitannya. Kalau mengantuk, perlu tidur. Kalau tak, kita tanggung pukulan dari fitrah. Fitrah orang kaya perlu menolong orang miskin. Kalau tak, tengok keadaan orang kaya yang terlampau hodoh dan orang miskin yang terlampau kasihan. Fitrah orang berkuasa kena tolong orang yang ditindas. Kalau tak, tengoklah realiti orang berkuasa pula menindas orang-orang yang lemah.


"Kemudian pada akhirnya mereka pun hancur dan isme-isme bikinan mereka juga turut hancur di bawah pukulan tukul-tukul fitrah semulajadi yang tidak sanggup ditanggung oleh isme-isme yang sewenang-wenang."

[Sayyid Qutb, Muqaddimah , Fi Zilal Quran]



     Hari Raya Aidilfitri disambut kerana diri kita kembali kepada fitrah selepas sebulan berada di madrasah Ramadan.

     Alhamdulillah hari ini kita masih lagi berkesempatan untuk berada di bulan Ramadan, bulan yang akan 'train' atau tarbiyah  kita sehingga kita kembali kepada fitrah kita yang asal.

     Jangan menganggap bulan Ramadan hanya bulan puasa semata atau kandang ibadah semata. Jangan kita mengambil islam dari sudut fizikal atau luaran (lahiriah, zahir) sahaja seperti mana yang disebutkan dalam hadits dan Quran:


Betapa banyak orang yang berpuasa, tapi tidak mendapatkan pahalanya, melainkan hanya lapar dan haus sahaja.

[Hadits riwayat Ahmad dan Hakim dari Abu Hurairah]




Maka kecelakaanlah bagi orang-orang yang solat,

(yaitu) Orang-orang yang lalai dari solatnya,
[Al-Ma'un (107): 4-5]



     Puasa perut bukan semata-mata menahan lapar. Dan begitu juga dengan puasa mata, telinga, mulut, kaki, tangan dan dan dan semua sekali lah. Allah melatih kita pada bulan Ramadan ini dengan sifat 'berpuasa' dari kejahatan. Allah melatih kita pada bulan Ramadan ini agar kita kembali kepada fitrah.

     Tarbiyah bulan Ramadan dapat memenangkan pasukan yang hanya 313 orang menentang 1000 orang. Mengapa tarbiyah Ramadan 2012 tidak dapat memenangkan segala macam korupsi yang berlaku di dunia sekarang?

     Insha Allah kita boleh. Bismillah...jalan...



Dan engkau tidak akan mendapati sebarang perubahan di dalam undang-undang Allah.



[Al-Fath (48): 23]



Wallaahu'alam bis sowabb...





post lama berkaitan puasa: Dilemma Bazaar Ramadan




Posted by Posted by zabed at 12:39 AM
Categories:

 

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
>