Monday, December 12, 2011


Bismillaahirrahmaanirrahiim

ada style



     Surau di kawasan perumahan ni ada banyak imam, dan kebanyakan mereka adalah berumur pakcik-pakcik tua. Tau-tau je la kan macam mana ciri-ciri kebanyakan pakcik tua jadi imam. Kalau setakat pakcik yang berumur 60-an aku boleh terima lagi, tapi aku betul-betul payah kalau sorang pakcik ni yang jadi imam. Bacaan dia...ya Allah. Unik. Sama macam sami kat kuil tu baca mantera. நீங்கள் ஏன் இந்த மொழிபெயர்ப்பு உள்ளன??

     Tak feel langsung. Kadang-kadang  kawan aku buat lawak bila pakcik tu jadi imam,


Eh kita kat kuil ke surau ni?


     Sampai la suatu ketika, mungkin Allah nak tegur aku, (atau bahasa yang lebih sesuai) Allah nak tarbiyah aku melalui seorang housemate.

     Pernah sekali kitorang menuju untuk solat asar, tiba-tiba kawan aku ni buat lawak 'zaman jahiliyah',


Perlu ke nak solat ni? Kalau aku nak tinggalkan takpe ke?


     Aku pun melayan 'lawak jahiliyahnya',


Setiap hari solat 5 waktu tak pernah tinggal. Pahala mesti dah bertimbun-timbun. Kalau tinggal solat asar kali ni, dosa dia taklah sebanyak pahala solat-solat fardhu kita yang sebelum ni. Jom la balik. Gi tidur petang lagi bagus.


     Heh. Aku tau. Mengundang gila jawapan ni walaupun bernada lawak. Kemudian mamat tu balas seolah-olah seperti baru dapat hidayah,


Ish ish ish kau ni. Iblis dulu kuat beribadah, hanya kerana sekali tu je tak sujud, terus Allah sesatkan dia sampai sekarang. Berapa banyak pulak sujud yang kau tak buat kalau tinggalkan solat asar?


     Zasss. Tak tau nak balas apa dah. Haha. Well, this is sooooo true. Bayangkan seorang ustaz, alim ulama', muslim scholars, murabbi@naqib, presiden ngo islam etc., yang kuat beribadah dan kita tau dia ni memang orang kata tahap wali dah, sama sahaja mereka ini seperti iblis (pada pandangan makhluq) suatu ketika dahulu, tetapi hanya kerana satu sujud, terus Allah sesatkan iblis sampai hari kiamat. Apa masalah dia?



قَالَ يَا إِبْلِيسُ مَا مَنَعَكَ أَن تَسْجُدَ لِمَا خَلَقْتُ بِيَدَيَّ ۖ أَسْتَكْبَرْ‌تَ أَمْ كُنتَ مِنَ الْعَالِي

Allah berfirman: "Hai iblis, apakah yang menghalangi kamu sujud kepada yang telah Ku-ciptakan dengan kedua tangan-Ku. Apakah kamu menyombongkan diri ataukah kamu (merasa) termasuk orang-orang yang (lebih) tinggi?"


قَالَ أَنَا خَيْرٌ‌ مِّنْهُ ۖ خَلَقْتَنِي مِن نَّارٍ‌ وَخَلَقْتَهُ مِن طِي

Iblis berkata: "Aku lebih baik daripadanya, kerana Engkau ciptakan aku dari api, sedangkan dia Engkau ciptakan dari tanah".

[Sad (38): 75-76]



     Penyakit ana khoirun minhu  (aku lebih baik daripadanya). Atau bahasa yang lebih mudah,


    

     Atas dasar ego, selama-lamanya Allah melaknat si alim kuat beribadah ni a.k.a. iblis. Boleh nampak tak relevannya Allah menutup pintu syurga bagi mereka yang ada kibr  (takabbur, arrogance etc.) walau sebesar atom?

     Bila aku renung balik pasal pakcik imam tu, ya Allah. Hakikatnya aku yang bersalah. Aku tak sedar, perasaan ego aku terhadap pakcik tu, aku rasa aku lagi bagus dari dia kerana sifat semangat pemuda yang ada padaku, bacaanku yang tidak seteruk sami baca mantera dan mungkin tajweed yang lebih sahih. Kerana perasaan ana khoiron minhu , mungkin aku tak sedar slowly Allah melaknat aku, membiarkan aku sesat. Na'udzubillaahi min dzaalik.

     Aku terlalu sibuk memerhatikan kesalahan orang lain sehinggakan ayat quran yang dibacakan packik tu sedikit pun tidak menggoncangkan jiwa. Bukankah jelas dan nyata bahawa hati sudah keras? Jelas aku disesatkan kerana kesalahan sendiri?



أَلَمْ يَأْنِ لِلَّذِينَ آمَنُوا أَن تَخْشَعَ قُلُوبُهُمْ لِذِكْرِ‌ اللَّـهِ وَمَا نَزَلَ مِنَ الْحَقِّ وَلَا يَكُونُوا كَالَّذِينَ أُوتُوا الْكِتَابَ مِن قَبْلُ فَطَالَ عَلَيْهِمُ الْأَمَدُ فَقَسَتْ قُلُوبُهُمْ ۖ وَكَثِيرٌ‌ مِّنْهُمْ فَاسِقُونَ

Belumkah datang waktunya bagi orang-orang yang beriman, untuk tunduk hati mereka mengingat Allah dan kepada kebenaran yang telah turung (kepada mereka), dan janganlah mereka seperti orang-orang yang sebelumnya telah diturunkan Al Kitab kepadanya, kemudian berlalulah masa yang panjang atas mereka lalu hati mereka menjadi keras. Dan kebanyakan di antara mereka adalah orang-orang yang fasik.

[Al-Hadid (57): 16]



     Hati yang keras kerana tidak khusyu' mengingati Allah dan peringatan-peringatan dalam Quran. Maka hati yang keras ni merasakan sudah cukup religious , sehinggakan timbul perasaan ana khoirun minhu . Inilah sebab iblis dilaknat Allah sampai kiamat. Naudzubillahi min zaalik.

     Sama sahaja halnya seperti bila ada orang tegur kita, terus-menerus perkataan "what the hell are you saying?" keluar kat kepala kerana kita rasa lebih baik dari dia walaupun yang menegur adalah non-muslim. Sama sahaja bila ada status@share di facebook pasal ayat Quran atau hadith, yang bermain di kepala kita hanyalah "Ceh. Aku dah tau dah hadith ni." Sama juga bila imam membaca surah, yang bermain di fikiran kita hanyalah "Tajweed salah ni. Ish ish ish."

      Bagi kita yang berkecimpung dalam dakwah, merasakan diri lebih hebat berbanding objek dakwah (mad'u) dan cepat melenting bila mad'u melontarkan pendapat yang bercanggah dengan fikrah@pemikiran kita. Kadang susah juga untuk kita menerima nasihat dari orang jemaah lain kerana merasakan jemaah mereka adalah salah walaupun nasihat itu berasal dari Quran & sunnah sendiri.


Astaghfirullah. Astaghfirullah. Ampunilah kami wahai Yang Menyambut si pendosa apabila kembali kepada taubatnya.



     "take the good even from a bad comment" -
ustadh nouman ali khan.



     Perbetulkan niat adalah langkah pertama. Ini sendiri diakui oleh iblis dalam Quran:



قَالَ رَ‌بِّ بِمَا أَغْوَيْتَنِي لَأُزَيِّنَنَّ لَهُمْ فِي الْأَرْ‌ضِ وَلَأُغْوِيَنَّهُمْ أَجْمَعِينَ ﴿٣٩

Iblis berkata: "Ya Tuhanku, oleh sebab Engkau telah memutuskan bahawa aku sesat, pasti aku akan menjadikan mereka memandang baik (perbuatan maksiat) di muka bumi, dan pasti aku akan menyesatkan mereka semuanya,


إِلَّا عِبَادَكَ مِنْهُمُ الْمُخْلَصِينَ

kecuali hamba-hamba Engkau yang mukhlis di antara mereka".


[Al-Hijr (15): 39-40]



      Ketahuilah, setiap peringatan walaupun hodoh sekali pun (ugly truth) adalah ditujukan kepada:



وَإِنَّهُ لَتَذْكِرَةٌ لِّلْمُتَّقِينَ
Dan Al-Quran itu benar-benar suatu pelajaran bagi orang-orang yang bertaqwa
[Al-Haaqqa 69:48]


وَمَا هُوَ إِلَّا ذِكْرٌ لِّلْعَالَمِينَ
Dan Al-Quran itu tidak lain hanyalah peringatan bagi seluruh umat
[Al-Qalam 68:52]


    
     Aku tau bukan senang, tapi sekurang-kurangnya mencuba. "At least I die trying" - Luffy One Piece.

     *Untuk penjelasan lebih mendalam, boleh tengok Islam and Ego - Nouman Ali Khan





     Wallaahu'alam bis sowab. Yang baik itu datangnya dari Allah, dan yang buruk itu kerana kesalahan dan kecacatan penulis, yang kapasitinya hanya lah hamba yang hina.


"Pride is dissatisfaction with the truth, and belittling the people." [Hadith reported by Muslim]

Posted by Posted by zabed at 4:14 PM
Categories:

 

2 comments:

Inche gabbana said...

penyakit hati yg paling susah nak lawan... TT___TT

jzkk for this. seriyes semat.

may allah bless.

zabed said...

tarbiyah dari Allah memang semat. apa2pun, saya rekemen untuk dengar talk Islam and Ego by Nouman Ali Khan. lagi banyak yang boleh diambil, lagi mendalam dia kupas isu ego ni. harapnya membantu.

Allaahu'alam

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
>