Thursday, December 22, 2011


Bismillaahirrahmaanirrahiim



     Sewaktu aku sedang menulis ni, aku baru lepas tengok movie Sherlock Holmes. Ada satu mentaliti yang sama bila menggambarkan perkahwinan,




     Haha. Bukannya aku nak cakap pasal isu perkahwinan kat sini. Cuma saja nak share sesuatu yang bermain dalam kepala otak aku.


     Kat Barat (kat Malaysia pun sama kot), kalau kahwin dianggap GAME OVER. Sebab dah ada isteri, so dah tak boleh berfoya-foya dah. Pastu nak kena sara hidup isteri lagi. Kalau dah beranak, anak pulak yang nak kena tanggung. Nak beli rumah untuk family lagi. Berapa tahun punya hutang baru habis bayar. Duit lebihan dari gaji untuk isteri dan anak-anak beli barang kesukaan diorang, bukan barang kau! No more playing time la macha.

     Bagi yang memilih untuk hidup bujang pulak, diorang ada 'life'. Bebas. Duit makan minum sentiasa cukup. Duit lebihan tu digunakan untuk enjoy, travel banyak tempat, cari perempuan, etc. Kan best hidup camtu? Segala benda yang kau ada untuk kau sorang, bukan untuk orang lain (untuk ditanggung).

     Enjoy tak enjoy, lambat laun diorang akan sedar jugak nanti. Diorang akan hidup berseorangan, lonely. Sekejap je nikmat 'enjoy' tu. Kesenangan yang menipu. Bila kau susah, siapa nak tolong kau? Mati pun sorang-sorang, sapa kisah bila kau mati nanti?


     So, ini antara hujah bagi mereka yang dah berkahwin. Kononnya diorang dah bosan hidup dalam keadaan 'kesenangan yang menipu'. Maka bertukarlah haluan mereka ke arah 'kesenangan yang hakiki', iaitu kahwin. Tapi tempoh selama sejak kau kahwin sampai mati tu sekejap ke? Ingat 2 3 tahun je? Kalau Allah kehendaki, kadang boleh tahan lama sampai 2 kali ganda umur ko sekarang. Hidup 20 tahun ditanggung oleh orang lain pun dah banyak masalah, ni nak hidup 40 tahun menanggung hidup orang lain?? Ingat, segala harta yang ada bukan milik kau lagi dah, tapi milik diorang bawah tanggungan ko.

     So much for a happy ending huh? Nak 'kesenangan yang hakiki', tapi satu sen yang kau bersusah payah tu langsung tak dapat dirasa? Ptuiiih. Didik anak sejak kecik sampai masuk universiti hebat-hebat pastu dapat degree mantap untuk kerja gaji sampai 6 angka. Time tu kita dah pencen dah kot, sedang bercuti menikmati 'happy ending'. Kononnya duit sentiasa flow, anak-anak akan sentiasa bagi duit kat kita.

     Tu semua cita-cita kita bila dah kahwin untuk sedapkan hati sebab dah berkorban banyak duit untuk future asset  kita a.k.a. anak-anak. Cuba tengok realiti masyarakat sekarang. Berapa ramai yang dah melupakan ibu bapa sendiri? Sampai hantar ke pusat jagaan? Itu zaman sekarang, lagi 40 tahun akan datang, masyarakat kita akan jadi lebih baik kah? Tak payah tengok masyarakat, kita sendiri dengan mak bapak kita macam mana?

     Asalnya anak itu adalah asset untuk happy ending kita, lama kelamaan ia bertukar menjadi parasit, menyusahkan dan menentang kita. So, jadi bujang pun susah, kahwin pun sama. Lebih baik bunuh diri sekarang, habis semua masalah sekarang dan akan datang. Senang?

     Dalam Al-Quran, surah An-Naba' ayat terakhir ada dikisahkan bahawa kelak di akhirat, orang kafir sangat berharap bahawa mereka di dunia dahulu tidak mempunyai apa-apa langsung, baik berupa future asset  (anak-anak) ataupun happy ending yang diorang harapkan tu (kehidupan selepas pencen, etc.)



إِنَّا أَنذَرْنَاكُمْ عَذَابًا قَرِيبًا يَوْمَ يَنظُرُ الْمَرْءُ مَا قَدَّمَتْ يَدَاهُ وَيَقُولُ الْكَافِرُ يَا لَيْتَنِي كُنتُ تُرَابًا

Sesungguhnya Kami telah memperingatkan kepadamu siksa yang dekat, pada hari manusia melihat apa yang telah diperbuat oleh kedua tangannya; dan orang kafir berkata: "Alangkah baiknya sekiranya aku dahulu adalah tanah".
[An-Naba' (78): 40]



     Ironi kan? Sejak dari kecil sampai sekarang dan akan datang, semuanya perancangan untuk generate duit. Anak pun boleh dijadikan sebagai future asset. Pada hari 'itu', kita akan melihat apa yang telah diperbuat oleh kedua tangan kita, dan kesemua usaha kita hanyalah untuk karier cemerlang, harta, duit, hidup yang senang, etc.

     Cuba tengok datuk-datuk dan nenek-nenek kita yang telah pergi. Ok. Pergi lagi jauh. Moyang-moyang kita yang dah lama pergi, sehinggakan kita tak pernah jumpa diorang langsung. Moyang-moyang kita tu, ada tak sesiapa yang sedekahkan bacaan Quran untuk mereka? Kalau kita dah mati, mungkin anak-anak kita akan tolong bacakan, tapi sampai ke cucu? Cicit? Diorang kenal kau ke tak? Senang cerita, bekalan kau akan berhenti sampai situ sahaja, dan yakinkah kita bahawa hanya dengan solat lima waktu sehari dan sedekah seringgit kat surau betul-betul dapat menjamin selamat daripada siksa kubur?

     Tengok tokoh-tokoh seperti Ibnu Kathir, tafsir Quran-nya masih dipakai sehingga ke hari ini. Ada saham. Syed Qutb, tulisan dia berjaya me-revolusi-kan pemikiran islam liberal kepada islam yang syumul sehinggakan hari ini. Ada saham. Dakwah Imam Hasan Al-Banna yang bermula dengan beberapa orang dan sekarang ni sehinggakan regim zalim Mesir ditumbangkan. Ada saham. Saad Abi Waqas, yang menyebarkan islam di China, ada berapa juta Chinese muslim sekarang? Ada saham.


Apabila mati anak Adam, maka terputuslah amalannya melainkan tiga perkara; Sedekah jariah, atau ilmu yang bermanfaat, atau anak soleh yang mendoakan ke atasnya"

[Hadith diriwayatkan oleh Muslim, Abu Daud, Tirmidzi, al-Nasaa'i dan al-Bukhari]




     Ini future asset . Sekarang, mula lah merancang untuk invest kepada orang-orang di sekeliling kita, agar ilmu bermanfaat yang kita kongsikan adalah bertujuan untuk mengajak manusia kepada Allah. Jangan alergik dengar perkataan dakwah, sebab itulah yang akan menjadi benteng antara kita dan ular di kubur.

     So much for a happy ending huh? Kau yang pilih. Wallaahu'alam bis sowab.
.
.
.
.
.
.
.
.....

p/s: hakikatnya, aku orang paling tak layak sekali nak cerita pasal perkahwinan sebab tak kahwin lagi. Tapi, ambil lah yang baik kerana ianya datang dari Allah dan buruk itu dari cakap-lebat-teori aku yang masih lagi bujang.

Posted by Posted by zabed at 12:47 PM
Categories:

 

2 comments:

Anonymous said...

a good thought, indeed.

Watak Sampingan said...

like!

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
>