Friday, October 14, 2011


Bismillaahirrahmaanirrahiim


     Alhamdulillah tambah sorang housemate baru. Dia mintak tolong aku untuk pinjam kapasiti kereta nak punggah barang dari rumah dia ke rumah kitorang. Aku tak ada hal je sebab bila mamat ni masuk, sewa rumah makin murah la. Haha tak ada la main2 je.

     Tapi gua silap bajet la jep. Aku ingat barang setakat baju2 atau benda2 yang kecik je seperti buku2, kipas kecik, extension cable etc. Rupe2nye sampai almari baju dan meja belajar pun nak kena pindah sekali! Memang tak dapat la jep kawe nak nolong.

     Takpa. Kita try slow-slow nah? Walaupun kesemuanya mustahil untuk disumbatkan dalam kereta kelisa, kami try jugak kira2 camana nak bajet nak sumbat barang ni sekali. Tak boleh la bro. Ini almari baju ni 2 orang pun boleh share. Kalau sumbat dalam kelisa jugak, takdak driver la jawabnye.

     Akhirnya kami pun try mintak tolong member yang ada kereta pickup macam toyota hilux ke, ford ranger etc. Tapi kesemuanya busy ada hal kecuali sorang member ni yang bawak toyota unser. Tu bukan pickup tau. Unser pun unser la, janji boleh sumbat. Try2 sumbat, hah nampak macam van jenazah pulak. Haha takpa janji boleh gerak sampai rumah.

     Kereta aku sumbat barang2 kecik dan meja belajar. Ok la. Alhamdulillah ada jugak ruang untuk meja belajar. Kereta kelisa beb tapi boleh muat! Maha Suci Allah yang mempermudah urusan hamba-hambaNya.

     Jadi bergeraklah kami konvoi 2 kereta. Dalam perjalanan, aku dok fikir, memang kereta aku ni kecik lagi dha'if. Sekurang2nya dapat viva pun ok lagi sebab boleh muat 5 orang. Kelisa kalau 5 orang kena himpit2 jugak. Setiap kali kalau aku jadi driver untuk peserta2 program, aku rasa serba salah je bagi adik2 yang terpaksa naik kereta aku. Dah la kereta lama, sempit pulak tu. Aircond? Haih tiup guna mulut lagi sejuk rasanya.

     Apa nasihat yang selalu kita dengar? Ya akhi, enta kena banyak2 bersabar . Ye. Bersabar je la yang aku mampu buat. Ingat bapak aku cop duit ka nak beli kereta baru? Haha apa2 pun bersabar je la jang. Sabar sabar sabaq sabaq.

     Dalam perjalanan, tiba-tiba aku tersentak dengan satu motor ni. 3 orang naik sekali. Orang belakang dan orang tengah sedang menjunjung almari yang sama saiz dengan member aku tadi tu dengan kedua-dua tangan mereka memegang almari dengan erat.Ye. Naik motor je.



Allaahu akbar. Allaahu akbar. Ramai orang boleh bersabar dengan dugaan sendiri. Berapa ramai pula boleh bersyukur  dengan apa yang dimiliki? Wallaahu'alam bis sowab

Posted by Posted by zabed at 8:28 AM
Categories:

 

5 comments:

SUPIR DAKWAH said...

hehe..bukan ke syukur dan sabar itu saling melengkapi...:)

zabed said...

betul tu

CINTA UNTUK KITA said...

sbr plg pnting dlm sgle hal n kdaan.. :)

zabed said...

betul betul betul betul betul

Amir Awang said...

bersyukur half a loaf is better than none kan hehe

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
>