Tuesday, May 10, 2011


Bismillaahirrahmaanirrahiim




Alien
1. A person who is not included in a group; an outsider
2. Unnaturalized; foreign
3. Unfamiliar



     Wujudkah alien ? Makhluk asing? Manusia asing? Unidentified Flying Object ?


Rasulullah bersabda, "Sesungguhnya islam datang dalam keadaan asing dan akan kembali dalam keadaan asing sebagaimana ia datang. Maka beruntunglah orang-orang yang asing."


Sahabat bertanya, "Siapakah orang-orang asing itu wahai Rasulullah?"


Beliau menjawab,
"Yaitu orang-orang yang tetap shalih ketika manusia telah rosak."

[Silsilah Ash Shahihah 1273]



     Sekarang, musim final exam. Terus terang wa cakap sama lu memang gua tengah futur  sekarang. Dan begitu juga dengan orang-orang lain. Solat jemaah terkontang-kanting. Kalau satu malam burning the midnight oil , esok pagi matahari dah nak naik baru kelam kabut berebut-rebut dengan housemate nak amik wudhu' nak solat subuh. Dan mutaba'ah amal , toksah cakap la. Memang down  habis. Stress  habis ni.

    Sebab tu nama post kali ni diberi tajuk Cabaran Futur. Di tengah-tengah manusia atau students  sedang futur , sedang lemah hubungan mereka dengan Allah, aku cuba untuk mencabar diri sendiri agar menjadi seperti orang yang dikatakan Rasulullah, menjadi alien , menjadi Ghuraba'.


Yaitu orang-orang yang tetap shalih ketika manusia telah rosak


     Jadi, kepada mereka yang sedang menghadapi final exam atau yang seumpama dengannya, ayuh, mari kita cabar diri sendiri untuk menjadi alien , jangan cepat futur , jangan cepat lemah, kerana Rasulullah bersabda, 


Maka beruntunglah orang-orang yang asing


     Ya, Allah berikanlah kami kesabaran.




Yaitu orang-orang yang tetap shalih ketika manusia telah rosak



notakaki:
1. futur  = mudah kecewa, putus asa etc.
2. Ghuraba  = Strangers
3. Kalau perlukan explanation lebih lanjut tentang Ghuraba melalui pendekatan muzik, sila tekan link YouTube Ghuraba (Strangers) .




Wallahu'alam bis sowab...

Posted by Posted by zabed at 1:46 PM
Categories:

 

3 comments:

CCU5563 said...

"Futur adalah perubahan yg timbul dlm jiwa seseorang dari kondisi bersemangat kepada kondisi melemah. Orang yg mengalami futur biasanya cenderung bermalas-malas @ merasa jenuh utk menjalankn aktiviti da'awi atau amal2 soleh yg dulunya selalu rajin dilakukan. Shngga pd akhirnya jika tidak segera dibetulkn, akan ditinggalkn sama sekali"-penterjemah fiqh da'wah

So, abang zaid, cmner nk mengatasi masalah futur??
selain berdoa (cara utama)

Anonymous said...

yea.. memang asal exam je, futur. post ni tepat mengena kat batang hidung sendiri. adoiyai.

tapi alhamdulillah, post ni jadi semacam pembakar semangat balik untuk terus "berlari". macam orang yang penat lari merentas desa tapi diberikan air mineral di tengah jalan. *cewah, mcm kenal je analogi ni?* :P

jzkk zaid. :)

zabed said...

Bismillah..

CCU5563:
abang zaid?? please lah mat.geli geleman gua.

secara teori, memang banyak dan boleh pum pam letup2 kat sini. berdasarkan pengalaman yang pernah dialami,


وَنُنَزِّلُ مِنَ الْقُرْآنِ مَا هُوَ شِفَاءٌ وَرَحْمَةٌ لِّلْمُؤْمِنِينَ ۙ وَلَا يَزِيدُ الظَّالِمِينَ إِلَّا خَسَارًا

Dan Kami turunkan dari Al-Quran yang menjadi penawar dan rahmat bagi orang yang beriman, sedangkan bagi orang zalim (Al-Quran itu) hanya akan menambah kerugian. [17:82]

Wallahu'alam. moga2 membantu.


anonymous: tu lah. mcm kenal gak analogi tuh. haha. papepun, post ni sebenarnya ditujukan khas untuk penulis yg sedang mengalami futur itu di kala musim exam.

jzkk anon.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
>