Thursday, November 18, 2010



Malaysians are good sprinters, but never withstand in a long endurance marathon
[Tan Sri Dato' Lim Kok Wing describing Malaysians towards Vision 2020 (Wawasan 2020)]


Sebelah kiri tu juara dalam marathon race, tapi sebelah kanan tu juara dalam sprinting.


     Mana yang lagi bagus? Stamina kita boleh bertahan sampai mana??


Daripada Aisyah radhiyallahu'anhu, Nabi sallallahu 'alaihi wa sallam bersabda: "Wahai manusia lakukanlah amalan mengikut keupayaan kamu. Sesungguhnya Allah tidak jemu sehinggalah kamu jemu. Amalan yang paling Allah sukai ialah amalan yang berterusan....






walaupun sedikit









[Al-Bukhari & Muslim]


     Baik aku kayuh pelan-pelan dulu kalau aku ni beginner dalam naik basikal. Dah pro, barulah kayuh laju-laju. Kalau awal-awal aku nak kayuh laju-laju, nak balance-kan basikal pun kantoi lagi, memang percentage nak accident tu tinggi lah kot.


Hint: Konsisten

Wallahu'alam bis sowab..

Posted by Posted by zabed at 7:00 PM
Categories:

3 comments  

Wednesday, November 17, 2010


*mungkin boleh jadi sambungan kepada Kisah Kermit


     Sehari sebelum raya korban di microprocessor lab, dengan lagak tekun, aku pateri semua electronic components pada PCB. Project untuk sem 3: buat speaker.

     Sedang aku meneruskan lagak tekun aku tu, tiba-tiba kedengaran beberapa suara yang menjerit, "Yeay! We've done it! Aaaahhhhh!!". Aku dengar, dan pandang ke arah group yang dah siap buat amplifier tu, kemudian berfikir, "Aahh takpe2 Zaid. Sabar dulu. Sat lagi nak siap dah circuit ni".

     Dengan hati cekal, aku meneruskan kerja memateri (realiti: lab mate aku yang pateri, aku hanya tolong pegang sebab tak nak goyang). Beberapa minit lepas tu, tiba-tiba kedengaran bunyi muzik orchestra dipasang dengan kuat sekali. Sekali lagi, aku berfikir, "Perh, dah 2 group dah ni siap buat amplifier. Takpe2. Sabar. Sat lagi nak siap la tu".

Posted by Posted by zabed at 12:16 AM
Categories:

3 comments  

Thursday, November 11, 2010




     Mula-mulanya aku ingat nak letak gambar sebenar (actual image) kodok. Tapi, lepas aku try Google Image perkataan 'toad', aku tengok.....Ya Allah. Bukan setakat orang yang nak baca je, aku yang nak tulis pasal kodok ni pun jadi tak selera. Korang try la Google Image perkataan toad.


***

Kermit Si 'Kodok'


     "Baldi aku dah penuh bhai!"

     Lepas subuh, aku terus angkat baldi yang sarat dengan baju-baju dan seluar-seluar aku yang tidak berbasuh + peluh melekit, kemudian dengan lembut, satu persatu aku letakkan baju2 dan seluar2 tersebut ke dalam washing machine. Tekan button play >||, aku pun membiarkan sang washing machine melakukan kerjanya.

Posted by Posted by zabed at 6:34 PM
Categories:

7 comments  

Friday, November 5, 2010


Cerita 1



     Cerita ni berlaku time aku form 2 dulu. Ada sorang member ni, Brado namanya, berbadan besar dan tinggi, tapi tidak berlemak, lebih kepada daging.Time form 2 dulu, dialah yang paling tinggi dalam batch kitorang.

     Yang best pasal Brado ni ialah walaupun badan besar dan tinggi ala-ala Big Show (tak gemuk ye), tapi dia bukannya seorang yg bully. Dia tak buli mana-mana budak kat sekolah aku, dia tak pi belasah mana-mana budak sesuka hati dia, dia tak mengamuk sesuka hati, kalau dia mengamuk pun (sebab terkumpul), dia akan minta maaf balik. Wah laa. Gentleman sungguh. Kalau apa yang dibuat tu salah, dengan rela hatinya dia mengaku kesalahannya dan meminta maaf. Senang cerita gentleman lah! Walaupun dengan tubuh fizikalnya yang mantop, hatinya still maintain sebagai seorang yang gentleman.

     Tapi.......

Posted by Posted by zabed at 5:35 PM
Categories:

5 comments  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
>