Thursday, December 24, 2009


Assalamualaikum


Gua: Ape cerita bai? Best?


Rakan2YangKecewa(R2YK):  [dengan muka yang kecewa sambil senyum] ko taw2 je la Zabed.


     Itulah reaksi geng R2YK bila cubaan kali ke-4 gagal mendapatkan tempat duduk di dalam cinema untuk menonton filem 2012 ni. 4 kali berturut-turut ya. malam pertama, malam kedua, malam ketiga dan malam keempat. mak aih. macam cerita pasangan pengantin
yang baru bernikah je. hahaha


     Pergh. meletup habis la cerita ni sampai berkali2 pergi pun tak dapat tengok. Solution terakhir geng R2YK; beli cd pirate pastu tengok kat rumah bersama AGiP (housemate yang tinggal di ruang tamu). aku sendiri pun tak pernah tengok cerita ni, tapi taw sikit sebab asyik dengar orang bergossip2 pasal cerita ni and tengok trailer sekali.


     2012 ni pasal apa? aku rasa majority yang baca blog ni mesti dah tengok dah. so aku explain jugak lah bagi sesiapa yang tak tahu langsung pasal cerita ni. filem ni berkisar pasal dunia at the end. yeke? tapi, lebih kurang macam kiamat lah senang. hancur kat sana. hancur kat sini.


Apa beza intepretasi Roland Emmerich (director 2012) dengan Al-Quran?


2012
     Dalam cerita ni, theory yang berkait rapat dengan kejadian Bumi hancur ialah cataclysmic pole shift hypothesis. menurut theory ni, axis of rotation Bumi telah berlaku perubahan mendadak dari segi lokasi, senang cerita, darjah(angle) axis Bumi tu terlari sikit. Bumi itu sendiri memang lambat laun akan lari jugak axis of rotation dia, tapi bukan dengan mendadak, 1° dalam million years. kalau nak berlaku dalam darjah(angle) yang lagi besar pula ratusan juta tahun. The last yang berlaku pada Bumi (mengikut kajian) ialah 800 juta tahun dahulu, ketika Benua Rodinia masih wujud. jadi, disebabkan Bumi lari angle dengan mendadak, tsunami dan pergerakan tectonic plate boleh berlaku dalam skala besar. pergerakan tectonic plate yang mengakibatkan gempa bumi. kalau tak paham apa yang aku mengarut ni sila refer Ends of the Earth: Shifting of the Poles by Patrick J. Kiger. nak lagi senang, Google je la apa benda cataclysmic pole shift hypothesis tu.


bagaimana Allah menggambarkan kiamat dalam al-Quran pula?

When the sun is wound round and its light is lost and is overthrown.

And when the stars fall.

And when the mountains are made to pass away;

And when the pregnant she-camels are neglected;

And when the wild beasts are gathered together. 

And when the seas become as blazing Fire or overflow.

[At-Takwir(81) : 1-6] 

     Berdasarkan ayat di atas, boleh kita gambarkan dan bayangkan betapa dahsyatnya suasana ketika Hari Kiamat nanti. Cuba lihat balik perkataan2 dalam surah At-Takwir ni yang aku besarkan. hujah2 yang berikut menurut perspektif aku dan beberapa orang yang duduk berbincang. ada yang tidak berasa puas hati boleh tegur aku ya. dialu-alukan demi Islam. Insya Allah.

     Gambar kat atas ni adalah contoh black hole. supaya memudahkan rujukan, aku ambil source dari buku Science Form 3,  so senang  nak rujuk kalau2 korang ingat aku ni mengarut tak betul.

When nuclear fusion of hydrogen and helium has been completed, the core of the star will get smaller and smaller. The star is said to be dying. A lot of heat is generated. This will heat up the outermost layer of the star. As a result, hydrogen within this layer starts to burn. This causes the star to expand. During this stage, the star appears red in colour and is called a red giant. Further heat loss will cause the star to collapse because the gravitational force becomes the stronger force. The gravitational force pulls the star inwards. If the original star is a super-large star, a black hole will be formed. It is called a black hole because light in it cannot escape. Any matter that enters it cannot escape too.

     itulah serba sedikit tentang kejadian black hole. adakah Matahari dekat Solar System kita bakal jadi black hole? kalau berdasarkan kajian, Matahari kita tak akan jadi black hole kerana gravity yang tidak cukup kuat untuk overpower atomic and nuclear forces pada permukaan(interior) Matahari sendiri. lain pula cerita dia bila object yang lebih besar (etc. super-large star) kerana gravity yang terlampau tinggi.

     Jadi apa yang aku cuba nak kaitkan dengan ayat dalam surah At-Takwir tadi? kita refer balik 1-2 ayat dari surah At-Takwir tadi.

When the sun is wound round and its light is lost and is overthrown.

And when the stars fall.

"wound round and its light is lost and is overthrown"?
It is called "black" because it absorbs all the light that comes towards it, reflecting nothing, just like a perfect black body in thermodynamics.
[Thermodynamics of Black Holes by P.C.W. Davies (1978)]

"When the stars fall"?
Further heat loss will cause the star to collapse because the gravitational force becomes the stronger force.
[Science Form 3]
-tambahan sikit menurut perspektif aku dan rakan2 yang duduk berbincang
kita semua tahu yang bintang ada gravity padanya. Gravity tersebut seolah-olah "mengikat" bintang tersebut daripada lari dari posisinya. bila "ikatan" atau gravity force itu lebih besar daripada atomic dan nuclear forces pada bintang tersebut, bintang tersebut akan hancur, collapse dan jatuh (fall).

Kita tengok pula ayat ke-6 Surah At-Takwir

     Gambar di atas merujuk kepada tsunami yang berlaku di Thailand pada December 26, 2004. Tsunami pernah juga berlaku di negara kita kan. so, aku assume di sini, semua yang baca blog aku ni tawu la tsunami tu ape kan. tapi adakah kita sedar bahawa tsunami tu ada berbagai-bagai puncanya? Kita baca statement James E. Begets dari Alaska Volcano Observatory and Department of Geology and Geophysics, University of Alaska.


     Although there are many more submarine than terrestial volcanoes, there are very few instances in which tsunamis can be confidently attributed to individual submarine eruptions. The best known and best studied examples involve the Kick 'em Jenny submarine volcano in the Carribean Sea. While not all of the process by which volcanoes produce tsunamis are well understood, direct observations have clearly linked submarine volcanic eruptions and small tsunamis at Kick 'em Jenny.
      The tsunami waves at Kick 'em Jenny submarine volcano are apparently generated by multiple mechanisms. Direct transfer of seismic and explosive energy produced during hydromagmatic eruptions to the ocean appears to produce more tsunamis. Less frequently, large steam bubbles form above the vent and generate wave either by submarine cavitation and collapse or by rapid ascent to the surface. Also, masses of ocean water can be  heated near the vent and rise convectively to the surface, producing waves. On one occasion a scientific submersible vessel became trapped in a rapidly rising hotwater mass, and only narrowly escaped.

kalau nak tulis semua statement dia kat dalam post ni memang tak cukup and korang pun malas nak baca. jadi aku ambil point yang penting dan ada kena mengena. Kemudian, statement dari James E. Begets sendiri yang agak mengejutkan


Is it possible that an eruption of a submarine volcano may someday result in a major catastrophic event, even though no major historic tsunamis are known to have been produced by submarine volcanoes? The largest known wave from a submarine eruption capsized boats in 1781 off Sakurajima near the island of Kyushu, Japan. Unfortunately, at the present time there is no reliable way to predict the location or likelihood of such events, and no submarine volcano is continuosly monitored by a volcano observatory.


nampak dengan jelas? tak perlu aku hurai panjang2. lihat sendiri ayat ke-6 Surah At-Takwir


And when the seas become as blazing Fire or overflow.

  
     Jadi, adakah bila Kiamat tiba wujud black hole 'telan' matahari kita? adakah bila Kiamat tiba berlaku letusan gunung berapi di dasar lautan sehingga menyebabkan tsunami? Wallahu'alam. aku tak taw. Ustaz dekat masjid tak taw. Orang dekat NASA tak taw. Lecturer Physic dekat MIT tak taw. Stephen Hawking yang memperkenalkan theory Big Bang pun tak taw. Siapa yang taw? Hanya Allah sahaja Yang Maha Mengetahui sama ada statement2 yang aku mention tadi akan berlaku semasa Kiamat atau tidak, yang pasti, cerita2 tentang kiamat seperti dalam Surah At-Takwir pasti akan berlaku cuma kita tak taw macam mana dan bila. Allah berfirman

Allah hath purchased of the Believers
Their persons and their goods;
For theirs (in return)
Is the Garden (of Paradise):
They fight in His Cause (Fi Sabilillah),
And slay and are slain:
A promise binding on Him
In Truth, through the Torah,
The Gospel, and the Quran:
And who is more faithful
To his Covenant than Allah?

Then rejoice in the bargain
Which ye have concluded:
That is the achievement supreme.
[At-Taubah : 111]


dan siapa yang lebih menepati janjinya selain Allah? Masha Allah. Allah itu Maha Besar. Kiamat pasti akan berlaku juga sama ada kita ready atau tak, kita suka atau tak.


jadi apakah persiapan kita untuk Kiamat sekiranya kita diizinkan masih hidup ketika itu?adakah kita tergolong dalam golongan yang menegakkan agama Allah, memegang panji2 Islam? Adakah kita tergolong dari golongan yang ibadahnya kepada Allah seolah2 tidak putus2? Adakah kita tergolong dari golongan yang menyeru kepada kebaikan? atau..... Adakah kita tergolong dari golongan yang melalaikan? adakah kita tergolong dari golongan yang masih enjoy2? adakah kita tergolong dari golongan yang memegang erat panji "life is short, so live life to the fullest"? adakah kita tergolong dari golongan yang hatinya terpahat ayat "fulfilling my pleasure is my priority"? ADAKAH KITA TERGOLONG DARI GOLONGAN YANG DIJANJIKAN ALLAH AKAN MASUK KE NERAKA? nauzubillahi min zalik. saudara-saudaraku, ambillah masa selama 5 minit untuk beristighfar kepada Allah, kenang2kanlah perbuatan kita yang ingkar kepada Allah supaya kita tidak akan mengulanginya lagi. Astaghfirullahal azim, Astaghfirullahal azim, Astaghfirullahal azim


tepuk dada tanya iman





Posted by Posted by zabed at 1:29 AM
Categories:

 

6 comments:

Zulfadzli Ridzuan said...

kick'em jenny !!! like your post, two thumbs up !!

Zaid Harithah Mohd Badry said...

the purpose of scientific research is to dakwah the non-believers, and some may say to increase our 'iman'. Insya Allah faz. update blog gak

Anonymous said...

ust zaid badry

Zaid Harithah Mohd Badry said...

sape la plak anonymous ni?

Anonymous said...

akula anonymous. keep up the good work.

Zaid Harithah Mohd Badry said...

insya Allah. harap2 aku x astray ke tempat lain la

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
>