Saturday, October 20, 2012


Bismillaahirrahmaanirrahiim



     Antara movie feveret aku time kecik-kecik dulu: Jurassic Park. Serius epik kalau aku ingat balik time kecik-kecik dulu, betapa kagumnya aku dekat T-Rex, lagi-lagi bila part dia mengaum tuh. Perh serius style. Rawwrrrrrrrrr.

     Dinosaurs hidup selama 165 juta tahun sebelum diorang pupus. Mungkin sekali dengar macam, 'alaa...165 juta je pun, standard ah tu'. Sebab dah macam cliche sangat dah fakta tu. Sorang saintis dalam Discovery Channel pernah menghuraikan berapa lama sebenarnya 165 juta tahun ni.

     **Sebelum terus baca, kena ubah mindset sikit ye. Kena ingat, saintis ni menyokong teori evolusi Darwin, apatah lagi nak kata dia ni orang islam. Bukannya nak suruh pesong akidah pun, cuma cuba kita ambil sudut pemikiran geng-geng Darwin ni. Kalau rasa macam khurafat, baik blah je berhenti dari membaca.

     Sebagai seorang manusia yang tak percaya kepada manusia pertama a.k.a Adam 'alaihi salaam , saintis ni cuba memberi bayangan berapa lama sebenarnya jangka 165 juta tahun ni. Menurut mereka, 165 juta tahun ni ibarat 800 kali lebih lama dari jangka sejak manusia 'berkeliaran' (roam) kat atas bumi ni.

     Ape yang mengkagumkan si saintis ni ialah, walaupun dinosaur ni dah 800 kali lebih lama 'roam' atas bumi, tapi dinosaur ni tak ada tamadun seperti mana kita hari ni. Diorang tak ada bangunan tinggi, diorang tak ada LRT, diorang tak ada 'space exploration' sekali pun. Diorang tak ada benda-benda yang macam kita manusia hari ni dok 'sibuk-sibuk' sangat dok kejar.

     Sekali lagi perlu diingatkan, fakta saintis ni dikagumi oleh geng-geng yang percaya manusia asal dari beruk. Jadi mungkin ada dalam sangkaan diorang bahawa macam mana dinosaur boleh 'evolve' tapi tak sampai ke tahap manusia yang ada akal.

     Yang best-nye, si saintis ni tak kagum dekat manusia yang berakal. Tapi dia kagum dengan dinosaur, yang tak bertamadun. Sebab, kalau dinosaur yang tidak berakal tu boleh survive selama 165 juta tahun, manusia yang 800 jarak waktu ketinggalan dari mereka hari ni boleh nampak bibit-bibit kepupusan. Kepupusan apa? Humanity.

     Point saintis ni senang saja. Dia tak nampak pun apa beza haiwan dengan manusia. Kalau setakat ada akal, ke mana je kita boleh bawak benda tu? Kalau nak cakap pasal 'survivability', dinosaur yang tak ada akal survive lagi lama dari kita.

    Pusing punya pusing, akhirnya saintis tu senyap. Bingung. Habis cerita....



Man vs Dinosaur. Who will 'survive'?




Kalau hidup sekadar hidup, babi di hutan juga hidup. Kalau bekerja sekadar bekerja, kera juga bekerja

[Hamka]



Dan ingatlah ketika Tuhanmu berfirman kepada para malaikat: "Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di muka bumi."

[Al-Baqarah (2): 30]




Aku doakan agar saintis tu dapat hidayah, dan pastinya diri aku dan yang sedang membaca. Aminn.

Wallaahu'alam bis sowabb


*Lebih Serius post baru: Felix Baumgartner



Posted by Posted by zabed at 1:12 AM
Categories:

 

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
>