Saturday, April 2, 2011


Bismillaahirrahmaanirrahiim



Kisah Penaklukan Dunia

     Ada sorang senior, housemate tahun 2008 dulu, pernah cakap,

"Zabed, ko budak 'happy circle' kan?"

"Haah kot (aku masih ragu-ragu lagi time tu). Asal? Mana ko taw?"

"Haa. Meh sini" sambil mempelawa aku untuk duduk di kerusi yang di-recommend-kan.

Aku pun duduk kat kerusi tu.

"Since  ko budak happy circle, aku nak bagitau satu rahsia"

"Oh!" dengan muka buat-buat macam berminat.

"Ko taw tak pasal Freemason ?"

"Tau. Pernah baca kat mastika dulu."

"Illuminati ? The Knights of Templar ?"

*aku tak ingat aku jawab apa time ni, tapi tak penting pun kalau korang tau*

"So, jadi hang tau la bla..bla..bla..bla..bla..bla.. eh?" brader tu sambung.

"Tau tu tau sikit la jugak. Pernah baca kat internet pasal conspiracy theories ni. Tapi tak tau la betul ke tak"

"Haa. Hang nak taw cerita sebenar tak pasal benda-benda ni?"

"???" *Uiks. Boleh pulak tau cerita sebenar?* bisik hatiku. Kemudian, aku tengok jam tangan, *haish. terpaksa tuang kelas la nampaknya petang ni*

"Macamni cerita dia. Aku bla..bla..dekat Seremban ada lodge..bla..bla..boleh nampak dari Kolej MARA Seremban (KMS)..bla..bla..bla..bla..bla.."

"Oh....macam tu rupenye.."

"So, sekali lagi, since  hang ni budak happy circle , aku nak ajar satu benda."

"Herm? Apa dia?"

"Hang nak tak...kalau aku ajar macam mana nak takluk dunia?"

Pffft! Tahan gelak. Habis dengar dia punya teori-teori bagaimana nak menakluk dunia, aku masuk bilik, gelak sorang-sorang.


--Tammat--


     Pelawok pelawok. Gelak gelak. Bila fikir pasal isu hari ni, tiba-tiba teringat 'Kisah Penaklukan Dunia' yang dah berlalu selama 3 tahun. Dulu boleh gelak atau rilek lagi bila dengar isu-isu yang tak pernah henti ni, sekarang? Graf jahiliyyah  tu dah berkembang positive exponentially.

     Isu dunia yang famous , pergolakan di Libya. Sekarang US dah masuk campur. Pergi balik beberapa bulan sebelum pergolakan di Libya, domino effect  di Tanah Arab. Rakyat bangkit untuk menentang pemerintah yang zalim, bermula dengan kisah penjual buah membakar diri sendiri di Tunisia. How's that affect your life huh?

     Kita pusing lagi beberapa dekad sebelum domino effect , Palestin, Kashmeer, Bosnia, Selatan Thai & lain-lain negara islam yang telah ditindas dengan kejam. Ramai orang boleh kata, "Bagaimana perasaan kita sekiranya itulah kakak-kakak kita, emak kita yang telah dirogol, itulah abang-abang kita, bapa kita yang telah diseksa dan dibunuh, itulah adik-adik kita yang telah kematian ibu bapa", dan kita sendiri dah muak dengar. Betul? So, how's that affect your life huh?

     Isu di Jepun, tsunami + radiation. Mayat-mayat yang berlonggokan di kawasan yang berdekatan dengan plant  tidak dibawa pulang bimbang sekiranya para penyelamat terkena radiasi. Bagi yang hidup pula, sumber air dicemari dengan radiasi juga, lagi-lagi yang ada anak kecil. Efek radiasi bukan boleh dilihat dalam 2-3 bulan, malah 10 tahun selepas tu baru tau sama ada kita terkena atau tidak. Tapi, itu Jepun kan? Mana efek radiasi tu nak kena negara kita. So, how's that affect your life huh?

     Ok la. Asyik bincang isu luar negara, mana ada kena-mengena dengan aku kan? Selagi tak sentuh harga minyak, selagi tu aku tak kisah kan? Harga minyak naik, semua naik kan? Time tu baru lah aku nak kisah sebab kononnya aku ni hidup susah, nak sara keluarga lagi, nak belajar lagi, nak cari makan lagi, nak kahwin lagi etc.  Time tu barulah aku buang sifat kiasu kan? That affect my life la okay!!!!!

     Isu dalam negara, paling famous  dan sangat-sangat-sangat membimbangkan: buang bayi. "Bayi perempuan ditinggal depan rumah", "bayi baru lahir dibuang longkang", "lagi bayi perempuan dibuang", "2 sahabat terjumpa mayat bayi terapung", "mahasiswa IPTA buang bayi di belakang dapur", "keluarga sambut raya terkejut dengan penemuan bayi", bayi bayi bayi bayi bayi buang buang buang! Lihat: Koleksi Berita Buang Bayi (ke 35 pd 20/2/2011). Oh, setakat ni, alhamdulillah lah ahli-ahli keluarga aku semua baik-baik belaka, tak ada lagi kes macam ni. So, how's that affect your life huh?

     Isu yang baru-baru pulak? Isu bible  dalam BM. Aku setakat ni tak ada kawan Kristian sebab aku hidup berkelompok dengan orang-orang Melayu je. So, how's that affect your life huh?

     Kalau setiap hari belek surat khabar ke, baca Google news  ke, news dari internet ke asalkan related  dengan isu negara, mesti tak habis-habis keluar perkataan sex, DNA, DSAI, gay, sodomy, Datuk T, video, sex trial continues , etc. Lagi 50 tahun, buku sejarah SPM mesti penuh dengan tajuk-tajuk liwat. Haha aku tak taw la media-media kat negara kita ni. *Sigh*. Oh, tapi aku masih pelajar lagi, selagi aku tak ada anak yang nak baca paper, tak ada kena-mengena dengan hidup aku la kan?? So, how's that affect your life huh?

      Dalam blog ni pun, aku boleh keluarkan bermacam-macam ayat-ayat Quran berkaitan dengan saudara sesama islam & kebaikan menolong orang, malah boleh lagi nak disokong dengan hadith-hadith. Tapi, biasa la kan, selagi tak ada kena mengena dengan aku, buat apa aku kisah? Ada aku kisah??? How's that affect my life huh?

     Huh. Penat membebel kat diri sendiri. *tarik nafas panjang-panjang*
   
     Fikir dengan logik, aish. Mustahil, mustahil. Memang mustahil untuk memutar balikkan keadaan yang dah tak ada harapan ni kan? Orang kata, dunia nak kiamat. So, kita kena tunggu imam mahdi. OK. Jom kita duduk termenung sambil melihat jam.

     Tapi, pelik kan 1400 tahun dahulu, di Tanah Arab yang terkenal dengan sifat jahiliyyah ; membunuh anak perempuan hidup-hidup, 360 berhala di Kaabah, perempuan dilacurkan semurah-murahnya, masyarakat yang tidak reti membaca, golongan atas menindas golongan bawah, semangat ke-puak-an menebal sehingga berperang atas nama keturunan, malah Tanah Arab betul-betul dikepungi dengan 2 kuasa besar dunia ketika itu, Parsi & Rom. Tapi, pelik, di kawasan yang 'hina' seperti itulah Allah mengutus seorang manusia biasa, menyampaikan amanat dari Rabb-nya, sehinggakan masyarakat hina seperti Arab menjadi mulia melaluinya, dan 'kerja' itu diteruskan sehinggakan 2/3 dunia bernaung di bawah sistem tersebut, dan kita yang sedang baca ni pun terkena tempiasnya. Pelik? Tidak, dengan izin Allah, kita boleh.

     Bagaimana caranya? Oh. Silalah hubungi saya kalau berminat.






     Eh, awal-awal aku ada mention happy circle  kan. Apa benda tu? Syeikh Yusuf Qardhawi pernah kata, bahawa beliau terasa seolah-olah beliau dikurniakan sayap dan terbang selepas menyertai happy circle  tu. Walawww! Saya nak join saya nak join!

رَبَّنَا وَابْعَثْ فِيهِمْ رَسُولًا مِّنْهُمْ يَتْلُو عَلَيْهِمْ آيَاتِكَ وَيُعَلِّمُهُمُ الْكِتَابَ وَالْحِكْمَةَ وَيُزَكِّيهِمْ ۚ إِنَّكَ أَنتَ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ 
Wahai Tuhan kami! Utuslah kepada mereka seorang Rasul dari kalangan mereka sendiri, yang akan membacakan kepada mereka ayat-ayat Engkau, dan mengajarkan kepada mereka Al-Kitab dan Al-Hikmah serta membersihkan hati dan jiwa mereka. Sesungguhnya Engkaulah yang Maha Kuasa lagi Maha Bijaksana.
[Al-Baqarah 2:219]





Wallahu'alam bis sowab

Posted by Posted by zabed at 8:36 PM
Categories:

 

4 comments:

'amil 'aqil said...

cmne nak hubungi anda???~~ (ahaks~)

Zaid Harithah Mohd Badry said...

email:

zaid.badry@gmail.com

apple green said...

your thinking..umph*thumps up bro

Zaid Harithah Mohd Badry said...

itu Tuhan aku yang bagi

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
>