Saturday, December 15, 2012


Bismillaahirrahmaanirrahiim


     Ada sekali tu aku pernah jadi volunteer untuk satu program salah satu sekolah antarabangsa (international) yang berpendidikan islam di KL. Fuhh panjang nama. Tau-tau je la kan kalau sekolah international ni, budak-budak ni kaya. Bukannya nak bersikap stereotaip, tapi kebanyakan memang camtu.

     Kalau dah nama sekolah islam, mesti ada sesi qiamullail. Pukul 4 pagi, semua orang dah mula bangun. Beratur panjang gila nak masuk tandas. Melihatkan budak-budak ni beratur sangat panjang, jadi aku pun blah dan pergi ke kereta untuk amik air botol dalam tu.

     Sedikit demi sedikit, aku tuang dari air botol tu ke penutup dia. Untuk amik wudhu'. Memang sikit la, janji sah air wudhu' insya Allah. Tengah syok amik wudhu' tu, aku tak perasan ada beberapa budak pandang aku dengan mata yang terkebil-kebil. Diorang macam tak percaya.

     Eh kenapa abang ni amik wudhu' kesian sangat? Sikitnye air. Sanggup pulak abang ni amik wudhu' dalam keadaan doif sedemikian. Lebih kurang macam tu la pandangan diorang kat aku. Aku pulak terkejut dengan diorang ni. Mak aih korang ni, manja betul sampai ambil wudhu' macam ni pun dah dikira sangat doif. Hahaha.

     Bagi diorang, mungkin tindakan aku dianggap "this is soooo unacceptable!" atau tiada kepuasan dalam air yang sikit tu. Padahal bagi aku dah terlebih cukup pun untuk amik wudhu'. Puas je. Siap boleh minum lagi lepas tu. Mandi tak mandi tu lain cerita la. Haha.

     Beberapa bulan selepas tu, aku cucuk duit di salah satu mesin ATM. Kemudian aku nak check balance. KA-CHINGGG!!! Terkejut beruk aku bila tengok balance dalam bank. Banyakkkk gilaaaa! (bagi aku la, yang doif ni). Rupe-rupenye baru aku faham dilemma orang-orang yang baru grad kemudian bekerja dan peroleh gaji setiap akhir bulan ditambah dengan elaun-elaun kerja yang tinggi.

     Tiba-tiba entah kenape kepala aku dok terbayang Honda CBR 250cc, iPad Mini, Proton Preve, guitar ESP pun ada jugak. Haish bang, sebelum cucuk duit ni tak de la terpikir atau ada buat perancangan untuk beli benda-benda tu. Tapi entah kenapa selepas cucuk duit je, benda-benda tu terus keluar secara automatik.

     Bagi aku, bawak motor ex5 yang dah cabok gila tu pun dah memuaskan hati dah. iPod 3rd gen yang dah kusut gila ni pun bagi aku dah puas dah untuk surf internet. Henset aku yang kadang-kadang keypad 'A' tak boleh pakai ni pun dah tenangkan hati dah. Kereta Kelisa ni yang bergegar selalu ni pun dah cukup bagi 'thrill' dah kat aku. Entah kenapa selepas aku 'check balance' tu, tiba-tiba benda-benda ni tak memuaskan dah. Dok terpikir benda-benda yang aku cakap tu.

     I dunno macha. Ini yang orang kata 'rezeki' kot. Ada orang bawak kelisa pun dah rasa best dah, tapi ada orang bawak Ferrari pun tak rasa puas lagi. Gaza secara fizikal banyak hancur bangunan, tapi penduduk dia sentiasa happy dan ceria. Malaysia banyak gila pembangunan, tapi rakyat dia masih lagi tak rasa aman dan bahagia. Betul kata sorang pakcik kat ofis, "Duit memang tak pernah cukup bang".

     Kemudian aku duduk tercangkung sambil berfikir. What kind of satisfaction will I get with this money?



Narrated Ibn 'Abbas:
I heard the Prophet saying,

If the son of Adam had two valleys of money, he would wish for a third, for nothing can fill the belly of Adam's son except dust, and Allah forgives him who repents to Him.

[Saheeh Bukhari , Volume 8, Book 76, Number 444]








Related article: 15 minutes of walking.

Wallaahu'alam bis sowabb.

Posted by Posted by zabed at 6:38 PM
Categories:

 

3 comments:

Inspector Saahab said...

style :)

Anonymous said...

betul duit tak pernah cukup...kerana nafsu meminta lebih dari apa yg dimiliki

zabed said...

betul....kot

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
>