Sunday, February 12, 2012


bismillaahirrahmaanirrahiim





     Aku ingat dulu ada sorang cikgu ni pernah kata yang bercakap dengan binatang seperti kucing dianggap gila atau tak waras. Biar betul? Aku pun percaya bulat-bulat. Tapi bila dah semakin tua, statement yang dikeluarkan oleh cikgu tersebut adalah sangat salah dan terlalu pasif. Siapa yang selalu tengok cerita 'Dog Whisperer' kat NatGeo mesti paham apa yang aku cuba sampaikan ni.

     Dulu rumah aku pernah bela kucing. Setiap kali adik aku keluar rumah je, kucing tu mesti lari lintang pukang menyorok sebab adik aku selalu buli dia. Tapi bila mak aku yang keluar, manja semacam la pulak si kucing nak dibelai-belai oleh mak aku. Mak aku sangat penyayang kat kucing. Dok usap2 je bulu kucing tu. Dan kadang aku perasan mak aku bercakap dengan kucing tu. Sebab tu aku agak sensitif dan terasa offensive  dengan statement cikgu tu. Alhamdulillah, ciptaan Allah sememangnya bukan calang-calang otak manusia boleh pikiaq sesuka hati dengan hanya melihat secara fizikal sahaja.

     Gua bukan nak cerita pasal skill bercakap dengan kucing atau mana-mana binatang. Gua nak cakap pasal geist , roh, feeling, the Force, aura, hati dan yang seangkatan dengannya.





     Pernah baca buku A World Without Islam  karya Graham E. Fuller? Secara rambangnya, buku ni tak cerita pasal keburukan islam pun, malah kebaikan yang dunia barat dan timur dapat hasil daripada 'kewujudan islam' dan lain-lain lagi. Penulis memang terer bab-bab sejarah islam, malah sampai seerah Rasul pun tau. Beberapa ayat Quran pun telah dikaji dengan teliti sehingga dimuat masuk dalam buku ni. Hairan, kenapa penulis masih bukan orang islam sehingga ke hari ini?

     Pernah dengar cerita anak ustaz yang dididik dengan 'ilmu pengetahuan' agama sejak kecil dan tiba-tiba bila dah besar, tukar agama sebab laki?

     Tau tak dekat Harvard Uni ada sediakan course 'Islamic studies' tapi yang mengajar adalah bukan islam? Ajar pasal 'intro to hadith' pulak tu.

     Pernah dengar cerita orang-orang Barat hafal Quran, tapi tetap tak masuk islam jugak. Kadang ada yang siap menghentam islam dengan 'ilmu-ilmu pengetahuan' tu.

     Pernah dengar statement ni: "Harap belajar je sekolah agama, cakap pasal agama memang pum pam pum pam. Tapi perangai macam..........".

     Kenal Abu Talib bapa saudara Nabi? Antara benteng terkuat nabi dan sangat banyak membantu dakwah ketika zaman Mekah dulu. Tapi beliau mati dalam keadaan bukan islam.

      Ok ok. Itu kisah 'mereka'. Pernah dengar kisah Sumayyah bint Khayyat? Beliau merupakan orang pertama dalam sejarah islam mati sebagai syahid. Beliau mati kira-kira 5 tahun selepas dakwah Rasulullah bermula. Dalam 5 tahun, hangpa ingat Quran dah habis diturunkan ka? Baru 5 tahun, ada 18 tahun lagi sehingga Al-Quran benar-benar complete sehingga ke hari ni. Tak silap, dalam 5 tahun tu tak ada lagi syariat kena jaga aurat.

     And yet, dengan ajaran Quran yang baru berumur 5 tahun ketika itu mampu melahirkan manusia seperti Sumayyah yang sanggup diseksa sehingga mati kerana mempertahankan islam, mengapa hari ni orang yang hafal Quran yang dah complete pun masih lagi tak nak terima islam ataupun mati kerana islam??

     Sekarang ni bukan masalah 'ilmu tak cukup tak boleh la bang~~'. Buat apa kita kumpul atau belajar ilmu tapi end up jadi macam orang-orang yang disebutkan tadi (kecuali Sumayyah) ? Kita nak membina fikrah!  , bukan mengumpul ilmu banyak-banyak ibarat lemak yang berlebihan sehingga mengakibatkan jadi obese.

     Sumayyah ambil satu kitab yang tak complete lagi namun beliau boleh faham islam sampai mati keranaNya. Ada orang kaji 10,000 kitab pun masih tak faham lagi tentang islam.

     Fikrah, dengan bahasa rambangnya bermaksud 'dari kepala turun ke hati'.



Sesungguhnya di dalam diri manusia itu ada seketul daging. Apabila daging itu baik, maka baiklah seluruh anggota. Dan apabila daging itu rosak, maka rosaklah seluruh anggota. Ketahuilah itulah hati.


[Hadith riwayat Imam Bukhari dan Muslim]






Dan sesungguhnya Kami jadikan untuk (isi neraka Jahannam) kebanyakan dari jin dan manusia, mereka mempunyai hati, tetapi tidak dipergunakannya untuk memahami (ayat-ayat Allah)...


[Al-'A'raf (7): 179]






Sesiapa yang Allah mahukan kebaikan baginya, Dia memberikannya kefahaman dalam Ad-Deen.


[Hadith riwayat Bukhari dan Muslim]






Wallaahu'alam bis sowabb.

Posted by Posted by zabed at 5:05 PM
Categories:

 

2 comments:

- Agunci - said...

Wah ! Boleh tahan artikel Zabid. Boleh buat pengisian bulatan riang ni

Jemput baca post terbaru saya.
Baru nak berjinak-jinak dalam dunia penulisan.

Law kana bainana, aku harap hampa beriman la na. XD

zabed said...

jadi pengisian bulatan riang memang sangat bagus.

papepun, skrg agak busy. tak banyak masa yang boleh di-spend dalam dunia virtual ni. asif tak sempat nak baca.

papepun, yang baik itu datang dari Allah..

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
>