Saturday, November 28, 2009



actually, article ni aku penah post kat qalamkami.wordpress.com sebelum aku ada blog sendiri. tapi seperti yang aku penah mention sebelum ni, kalau kita ada ilmu or pengalaman, apa salahnya kita share bersama2. :)

“And don’t be weak in the pursuit of the enemy; if you are suffering (hardships)then surely, they (too) are suffering (hardships) as you are suffering, BUT you have a hope from ALLAH (for the reward, i.e. Paradise) that for which they hope not ; and ALLAH is Ever All-knowing, All-Wise.” (An-Nisa : 104)
“Verily, there has come unto you a Messenger (Muhammad S.A.W.) from amongst yourselves (i.e. whom you know well). It grieves him that you should receive any injury or difficulty. He (Muhammad S.A.W.) is anxious over you (to be rightly guided, to repent to ALLAH S.W.T., and beg HIM to pardon and forgives your sins in order that you may enter Paradise and be saved from the punishment of the Hell) ; for the believers (he S.A.W. is) full of pity, kind and merciful. But if they turn away, say (O Muhammad s.a.w.) : ALLAH is sufficient
for me. La ilaha illa Huwa (none has the right to be worshipped but HE) in HIM I put my trust and HE is the Lord if the Mighty Throne.” (At-Taubah : 128/129)
Asslamualaikum para pembaca artikel ni, moga-moga kalian berada dalam limpah kurnia rahmat ALLAH S.W.T.
Situasi 1:
“Eii panas betul la. Aku bagi die tumpang keta aku tapi x reti2 nak hulur duit minyak sket ke”
Dalam minggu ni, situasi camni aku experienced. Tak tau la nak cakap camane sebab aku ni bukannye pandai bercakap. Bile aku tegur sket kena balas2 macam2 dengan hujah mereka. Tak pa. Aku sabaq je. Harap2 suatu hari mereka dapat hidayah dari ALLAH (InsyaAllah). Untuk setiap solution (dari pendapat aku la), kita akan refer dekat 2 ayat Al-Quran yang aku mention kat bahagian atas artikel ni.
Situasi 1 (solution dari pandangan aku):
Sewaktu aku pergi Bandung, Indonesia bulan Jun ‘09, aku tereserempak dengan sorang pakcik yang jual Teh Botol (sapa penah pegi Indonesia taw la) kat aku. Dah setel urusan jual beli, tiba2 pakcik tu cakap:
“Manusia ini ada bermacam-macam masalah. Mereka dianggap GAGAL sekiranya mereka cuba menyelesaikan masalah dengan berlari kepada manusia; akan tetapi mereka dianggap BERJAYA sekiranya mereka meminta pertolongan daripada ALLAH, iaitu dengan cara As-Salaah (Solat)”
Bila aku terdengar kata-kata pakcik ni, tibe2 terdetik dekat hati aku satu ayat dalam Surah Al-Baqarah (tak ingat ayat berapa) yang bunyinya macam ni:
“Dan jadikanlah Solat dan sabar sebagai penolongmu; yang demikian itu susah/berat melainkan bagi orang-orang yang khusyuk”
Ape kena kata2 pakcik ni dengan Situasi 1 tadi? Ok, ni lah pendapat aku. ALLAH itu maha Kaya, pemberi rezeki kepada makhluk-makhluk Nya, tetapi kenapa segelintir manusia selalu mengharapkan balasan daripada sesama makhluk mereka sendiri?? MANUSIA ITU MISKIN!! tidak mempunyai harta pun! well, ada pulak hujah lain bantai hujah aku ni, katanya:
“Habis tu ade orang bawak BMW, ada rumah besar2 tu apa plak?”
Erm, yang ni aku malas nak panjang2kan tapi pendek cerita, sekiranya mereka ‘ada’ harta2 tersebut, kekal kah harta mereka tersebut? duit ada 2 ringgit. guna seringgit habis seringgit. ‘harta’ yang mereka claim kata mereka punya tu akan habis juga sooner or later. So, what’s the point? sekali lagi, ALLAH itu maha Kaya dan juga pemberi rezeki. Mintak lah kepada ALLAH, kekayaan Nya ‘unlimited’. no end point.
So, sambung kepada cerita duit minyak tadi, kenapa si A (owner kereta) mengharapkan duit minyak daripada si B (member yang tumpang kereta si A)? Si B tu bukannye kaya pun, student je pun, duit elaun sponsor pun tak masuk2 lagi dalam 2 bulan dah. dia nak makan apa? Yang si A ni kaya, ada kereta sendiri, bapak pun kerja hebat2 tapi kenapa meminta duit daripada si B ni? Kalau nak sangat duit minyak tuh, mintak sahaja pada ALLAH. sekali lagi aku tekankan perkataan ni; MANUSIA ITU MISKIN. InsyaAllah, sekiranya si A ni bermuhasabah dengan perbuatannya itu (dengan cara yang bersesuaian seperti solat & doa), ALLAH akan memberikan rezeki kepada si A tu dalam macam2 bentuk, sama ada bapak dia bagi duit minyak ke, ada kawan lain belanja makan lunch ke, etc.. Confirm ke dapat? sekali lagi ayat dalam surah al-Baqarah yang aku mention baru2 ni; SABAR & SOLAT. tak dapat kat dunia, ingat, kehidupan kita tidak berkahir di sini, tetapi di akhirat kelak nanti. InsyaAllah..
Conclusion nya, aku aplikasikan dalam kehidupan harian aku. Duit elaun MARA tak masuk2. Duit hasil aku kerja sewaktu cuti 3 bulan tu semakin sikit nilainya, macamana aku nak sara duit minyak aku? setiap hari, housemate aku akan tumpang kereta sekali dengan aku pegi campus. setiap kali pergi campus, minyak pun makin sedikit. tak kan aku nak mintak duit minyak dari diorang kot? kalau diorang ikhlas nak bagi tu, Alhamdulillah, ALLAH memberi rezeki kepada aku, tapi kalau diorang buat diam je? Haa, ingat! Allah maha Kaya. Mintak lah kepada ALLAH. Sabar lah dengan setiap dugaan yang dihadapi. Rajin-rajinkan lah beribadah kepada ALLAH. Sebelum aku mengakhiri artikel yang tak seberapa value ini, aku nak selitkan satu ayat daripada surah Al-Insyirah;
“In every hardship, there is a relief”
Wallahu’a'lam

Posted by Posted by zabed at 11:54 PM
Categories:

 

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
>