Sunday, January 27, 2013


Bismillaahirrahmaanirrahiim


     Sebulan lepas, aku buat medical check up. Hasilnya, baru tau rupe-rupenye aku ber-kolestrol tinggi (5.58 H mmol/L). Kadar normal ialah tidak melebihi 5.2. Angka yang tak tinggi mana pun tapi disebabkan umur aku yang tak sampai 25 lagi, jadi aku agak cuak lah jugak. Muda lagi dah kena kolestrol tinggi. Padahal berat badan tak sampai 60kg pun.

     Dan bermulalah diet makan oat setiap hari. Perhhh. Memang betul-betul cabaran. Tak tau nak cerita camana, pi lah makan oat tu selama 3 hari. Minuman pun dah bertukar dah.



Bos! Teh wo ais tak mau gula onnei!

Teh wo ais kosong என்று  ?

Haa betul la tuh teh o ais kosong.



     
Aku hirup je teh o ais kosong tu.........hanya Tuhan saja yang tau rasanya. Mula-mula memang aku tak biasa. Setiap hari minum, boleh laaaaaaaah layan daripada minum air kosong je. Tak ada gula pun mamak tu boleh charge harga sama je macam yang ada gula. Ini pun boleh jadi penyumbang kepada perit perjuangan untuk hidup sihat. Orang la ni kata, healthy lifestyle .



mushroom burger as we all know



     Ada sekali tu sorang member ajak satu project team ofis untuk makan di satu restoran yang mengamalkan konsep healthy lifestyle  (atau healthy food?). Harga makanan dia, wa cakap lu tak beragak betul. Tapi takpa, dia nak belanja so aku kisah apa? haha.

     Ada sorang kawan order mushroom burger. Dia ingat burger mushroom yang dia order tu macam burger mushroom yang kita harapkan; ada daging, ada mushroom sauce, ada beberapa ketul mushroom ke etc. Pastu sampailah mushroom burger tu. Kawan ni dok cek-cek burger dia. Mana pi daging dalam burger ni? Mushroom ada. Besaq pulak tu.

     Kawan ni pun panggil waiter untuk pastikan daging yang hilang tu. Waiter tu pulak tersengih. Aik? Pasaipa pulak ni. Waiter tu amik menu, kemudian dia tunjuk intipati 'mushroom burger' yang dia order tu (biasanya dekat menu kan ada tulis sikit apa intipati makanan yang kita nak order tu). Tengok punya tengok, satu meja gelak besar. Kah kah kah. Memang betul la ni 'mushroom burger'; 2 roti, sayur sikit, pastu sebijik mushroom yang besar. Daging tak dak. Mushroom sauce pun takdak. Makan lah mushroom burger yang tak ada daging tu. Tak rasa apa. Harga 20 ringgit ++ bang. Amik kau nak sangat healthy lifestyle  (atau healthy diet?).

     Sorang lagi member order steak. Harga 50 ringgit, tapi dia bagi seketul daging steak tu ditambah beberapa dozen kacang bendi kecik. Pastu ada sauce apa tah aku tak ingat. Nasib baik daging steak tu sedap, tapi 50 ringgit hanya daging seketul dan kacang bendi?????? Betul, bersih memang bersih, minyak memang tak ada, tapi..... entah. Healthy lifestyle  anyone?






     Kita selalu berdoa agar 'dipanjangkan umur'. Allah kata dalam Quran:


Dan mereka berteriak di dalam neraka itu: "Ya Tuhan kami, keluarkanlah kami nescaya kami akan mengerjakan amal yang saleh berlainan dengan apa yang telah kami kerjakan".

Dan apakah Kami tidak memanjangkan umurmu dalam masa yang cukup untuk berfikir bagi orang yang mau berfikir, dan (apakah tidak) datang kepada kamu pemberi peringatan?

Maka rasakanlah dan tidak ada bagi orang-orang yang zalim seorang penolong pun.

[Fatir (35) : 37]


...........................................................................


Wallaahu'alam bis sowabb....




p/s: ada tips tak camana nak kurangkan kolestrol dalam darah?

Posted by Posted by zabed at 11:20 PM
Categories:

2 comments  

Tuesday, January 1, 2013


Bismillaahirrahmaanirrahiim


"Bro, tolong amik aku kat KTM Serdang pukul 9 malam."


     Jam menunjukkan pukul 8, aku pun start enjin dan terus blah. Jarak dari ofis ke KTM Serdang tak jauh mana pun, tapi nak tempuh jam, traffic light, apa-apa semua tuh kadang-kadang boleh cecah sampai sejam jugak. Kalau sampai awal pun tak dak masalah. Boleh tidoq dulu. Mengantuk gak ni.

     Sampai je KTM Serdang (kat jejantas belakang tu), aku mati enjin. Tengok jam baru 8.30. Tolak seat ke belakang dan 'baring'-kan seat tersebut. Tak ada lah baring mana pun, dalam 70 darjah je. Masih lagi boleh nampak orang lalu-lintas keluar masuk KTM.

     Sunyi je kawasan tu. Pelik gak. New year's eve kot. Hangpa semua dok rumah ka? Atau depa dah keluaq awal lagi dah? Dan banyak kali jugak aku perasan, akan selalu ada sekumpulan budak-budak umur-baru-lepas-sekolah berjalan ramai-ramai masuk stesen KTM dengan dressing yang nampak.......style la kot bagi diorang.

     Dalam kelompok ramai-ramai tu, ada jugak beberapa perempuan yang join sekali. Mungkin benda ni orang kata "standard la kat KL budak-budak perempuan lepak dengan budak-budak lelaki", tapi bagi aku "standard kepala hotak hang. Hang tak baca ka kes 2012 Delhi Gang Rape Case yang baru berlaku 16 Disember lepas?".

     Wujud satu mentaliti yang agak stereotaip bila bicara kes-kes rogol di Malaysia: setiap kali berlaku, pengajarannya mesti tertumpu kepada perempuan. Ladies, please be more careful after this. Ladies, don't forget this and this. Ladies, make sure that everything bla bla bla. Ladies, always be with your friends and so and so. Senang cerita, 'Ladies, don't this and that'.

     Laki? Untuk kami tak ada nasihat kah? Atau kami sebenarnya memang tak bersalah setiap kali perempuan dirogol? Eh, jantina ape pulak yang merogol perempuan ni. Konfius aku. Ataupun sebab kebanyakan kes membabitkan orang luar seperti mat negro, orang bangla dan lain-lain, jadi kesedaran untuk 'educate' lelaki malaysia berkurang?


Katakanlah kepada ORANG-ORANG LAKI yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluannya; yang demikian itu adalah lebih suci bagi mereka, sesunguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang mereka perbuat".

[An-Nur (24): 30]


     Baru-baru ni kat facebook pulak kecoh pasal budak umur 13 tahun cuba merogol sorang perempuan kat satu stesen Shell. Bila dah membabitkan sampai budak pun dah mula nak merogol orang (kalau cerita ni betul), pikir-pikir balik salah siapa sebenarnya? BUDAK JE KOT...sape yang pengaruh pikiran budak ni??????







     So apa yang kita boleh buat? Baca ni, kalau rajin: Kambing lawan serigala.

     Tahun baru, azam baru, buatlah sesuatu.


p/s: Yang perempuan pulak, terang-terang ada saranan tentang menutup aurat, jangan la cari pasal. Jangan pulak lepas ni ada orang comment, "orang tutup aurat pun kena rogol, macam mana?". Tutup aurat kerana Allah, bukan kerana manusia. Yang menjaga kita ialah Allah, siapa yang lebih berkuasa selain Allah?


Wallaahu'alam bis sowab

Posted by Posted by zabed at 11:05 PM
Categories:

2 comments  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
>