Saturday, December 15, 2012


Bismillaahirrahmaanirrahiim


     Ada sekali tu aku pernah jadi volunteer untuk satu program salah satu sekolah antarabangsa (international) yang berpendidikan islam di KL. Fuhh panjang nama. Tau-tau je la kan kalau sekolah international ni, budak-budak ni kaya. Bukannya nak bersikap stereotaip, tapi kebanyakan memang camtu.

     Kalau dah nama sekolah islam, mesti ada sesi qiamullail. Pukul 4 pagi, semua orang dah mula bangun. Beratur panjang gila nak masuk tandas. Melihatkan budak-budak ni beratur sangat panjang, jadi aku pun blah dan pergi ke kereta untuk amik air botol dalam tu.

     Sedikit demi sedikit, aku tuang dari air botol tu ke penutup dia. Untuk amik wudhu'. Memang sikit la, janji sah air wudhu' insya Allah. Tengah syok amik wudhu' tu, aku tak perasan ada beberapa budak pandang aku dengan mata yang terkebil-kebil. Diorang macam tak percaya.

     Eh kenapa abang ni amik wudhu' kesian sangat? Sikitnye air. Sanggup pulak abang ni amik wudhu' dalam keadaan doif sedemikian. Lebih kurang macam tu la pandangan diorang kat aku. Aku pulak terkejut dengan diorang ni. Mak aih korang ni, manja betul sampai ambil wudhu' macam ni pun dah dikira sangat doif. Hahaha.

     Bagi diorang, mungkin tindakan aku dianggap "this is soooo unacceptable!" atau tiada kepuasan dalam air yang sikit tu. Padahal bagi aku dah terlebih cukup pun untuk amik wudhu'. Puas je. Siap boleh minum lagi lepas tu. Mandi tak mandi tu lain cerita la. Haha.

     Beberapa bulan selepas tu, aku cucuk duit di salah satu mesin ATM. Kemudian aku nak check balance. KA-CHINGGG!!! Terkejut beruk aku bila tengok balance dalam bank. Banyakkkk gilaaaa! (bagi aku la, yang doif ni). Rupe-rupenye baru aku faham dilemma orang-orang yang baru grad kemudian bekerja dan peroleh gaji setiap akhir bulan ditambah dengan elaun-elaun kerja yang tinggi.

     Tiba-tiba entah kenape kepala aku dok terbayang Honda CBR 250cc, iPad Mini, Proton Preve, guitar ESP pun ada jugak. Haish bang, sebelum cucuk duit ni tak de la terpikir atau ada buat perancangan untuk beli benda-benda tu. Tapi entah kenapa selepas cucuk duit je, benda-benda tu terus keluar secara automatik.

     Bagi aku, bawak motor ex5 yang dah cabok gila tu pun dah memuaskan hati dah. iPod 3rd gen yang dah kusut gila ni pun bagi aku dah puas dah untuk surf internet. Henset aku yang kadang-kadang keypad 'A' tak boleh pakai ni pun dah tenangkan hati dah. Kereta Kelisa ni yang bergegar selalu ni pun dah cukup bagi 'thrill' dah kat aku. Entah kenapa selepas aku 'check balance' tu, tiba-tiba benda-benda ni tak memuaskan dah. Dok terpikir benda-benda yang aku cakap tu.

     I dunno macha. Ini yang orang kata 'rezeki' kot. Ada orang bawak kelisa pun dah rasa best dah, tapi ada orang bawak Ferrari pun tak rasa puas lagi. Gaza secara fizikal banyak hancur bangunan, tapi penduduk dia sentiasa happy dan ceria. Malaysia banyak gila pembangunan, tapi rakyat dia masih lagi tak rasa aman dan bahagia. Betul kata sorang pakcik kat ofis, "Duit memang tak pernah cukup bang".

     Kemudian aku duduk tercangkung sambil berfikir. What kind of satisfaction will I get with this money?



Narrated Ibn 'Abbas:
I heard the Prophet saying,

If the son of Adam had two valleys of money, he would wish for a third, for nothing can fill the belly of Adam's son except dust, and Allah forgives him who repents to Him.

[Saheeh Bukhari , Volume 8, Book 76, Number 444]








Related article: 15 minutes of walking.

Wallaahu'alam bis sowabb.

Posted by Posted by zabed at 6:38 PM
Categories:

3 comments  

Sunday, December 2, 2012


Bismillaahirrahmaanirrahiim


     Dah lama tak menulis. Insya Allah, mulai dari sekarang akan kembali menulis. Doakan gua agar diberi kekuatan dan tsabat  (keteguhan).

     Satu benda yang aku perasan dalam dunia orang bekerjaya ni, kebanyakan dari depa ni dah tak berapa nak semangat atau 'riang' bila sentuh bab-bab kemenangan islam. Dalam kepala diorang semua nak 'politik, politik, politik'. Selagi tak ada politik, tak ada perjuangan islam. Kata diorang la, bukan aku.

     Beza bila kita cerita isu-isu ummat ni dengan budak-budak uni atau sekolah. Kalau cerita kat depa ni, "hah? betul ke? TAK TAU PUN!", "Kita kena SEMANGAT memperjuangkan saudara-saudara kita ni!" dan lain-lain. Kebanyakan diorang memang 'zero' bab-bab ni, kalau ada yang tau pun setakat sikit ja.

     Kalau cerita dekat orang-orang ofis (biasanya lingkungan 40-an), diorang akan jawab senang je, "nak setel isu negara ka, palestin ka, kena politik. Itu saja. Jangan sembang dengan aku benda-benda (cara-cara) lain". Itu kalau pro pembangkang. Kalau pro kerajaan, ayat diorang bersyukur, bersyukur, bersyukur je. Tak pe lah. Aku respek kedua-dua pandangan, sebab masing-masing ada pengalaman hidup lain-lain kannnn....

     Aku nak kongsi sikitlah pengalaman tahun 2009 dulu kerja kerani kat salah satu bank yang mengaku mengamalkan konsep 'perbankan islam'. Kerja aku agak simple lah, key in data-data peminjam (atau orang yang berhutang dengan bank) ke fail lain.

     Mengaku mengamalkan konsep 'perbankan islam', tetapi unsur-unsur seperti riba dalam pinjaman tu tetap ada. Walaupun dilapik dengan alasan-alasan seperti 'akad jual beli' dan sebagainya (sori, gua tak nak cerita panjang-panjang kat sini. Confidential).

     Tapi kalau bandingkan dengan bank lain, bank yang 'islam' ni tawarkan jumlah bayaran hutang yang paling sedikit. Walaupun ada jugak berlaku riba tu, tapi dapat la jugak mengurangkan beban orang-orang yang meminjam kalau nak banding dengan bank lain (mungkin la sebab tu ofis aku kerja dulu agak doif kot. haha abaikan).

     Bukan orang islam je, orang yang belum-lagi islam pun buat pinjaman dengan bank ni. Dan kebanyakan mereka not-yet muslim ni adalah berpendapatan rendah. Sedikit sebanyak nampak seperti islam itu 'rahmatan lil 'aalamin' (rahmat/kasih sayang ke seluruh alam).

     Itu tahun 2009, masih 'insignificant' lagi perbankan islam ni. Berapa kerat je yang nak mengamalkan. Sekarang ni dah 3 tahun berlalu. Tumbuh macam cendawan, hampir kesemua bank yang ada kat malaysia ni mula perkenalkan 'perbankan islam'. Aku tak tau la metodologi setiap bank tu macam mana, tapi jenama 'islam' itu mula menunjukkan kesan kepada orang ramai. Setuju?

     Baru ni isu palestin riuh, mendapat sambutan saaaaaaaaaaaangat hangat di kalangan rakyat malaysia. Boikot kaw-kaw punya sampai McD tu lengang dari customer (walaupun pada minggu pertama saja). Afdlin Shauki pun 'amik port' dalam isu ni, siap jadi duta Aqsa Syarif lagi. Torrrrbaek la. Insya Allah dalam masa terdekat ni beliau akan ke Gaza untuk misi kemanusiaan. Biidznillah.

     Bila perjuangan Palestin ni bermula? 1948? Dah berapa lama dah? Bila isu ni mula masuk diperkenalkan di malaysia? Seingat aku lah kan, beberapa tahun dulu kalau share isu palestin ni dianggap sebagai alien. Asing.  Sekarang ni terbalik, dah jadi viral. Penuh news feed facebook tu dengan isu palestin.

     Sama jugak lah share benda-benda islamik kat facebook. Dulu tulis status islamik sikit je kena label budak surau, budak usrah, baru insaf dan sebagainya. Sekarang, wow. Sungguh 'common' share perkara-perkara islamik ni. Hadits tu la, hadits ni la. 'Mujahidku dan mujahidahku' la, kisah artis yang berhijrah dan sebagainya. Yang tak share benda-benda islamik ni pulak yang dipandang pelik (walaupun tak sepatutnya berlaku).

     Ikhwan Muslimin (Muslim Brotherhood) merupakan sebuah gerakan islam di Mesir yang ditubuhkan pada tahun 1928. Selepas pengasasnya Imam Hasan Al-Banna mati ditembak pada tahun 1949, bermulalah zaman ahli-ahli ikhwan ditangkap beramai-ramai ke dalam penjara. Diseksa, dibunuh, dibuang negeri. Tetapi perjuangan islam di bumi Mesir tetap berterusan sehingga hari ini.

     Antara sebab penubuhan gerakan ini adalah untuk mengembalikan khilafah islam (kerajaan turki uthamniyah tumbang pada 1922, 6 tahun sebelum penubuhan Ikhwan Muslimin). Pada Jun 2012, baaarulah salah seorang ahli mereka diangkat menjadi Presiden Mesir, Mohamed Morsi. Itu baru wakil menjadi presiden, belum lagi penubuhan khilafah islam. Berapa lama perjuangan diorang ni?

     All the good things yang berlaku di sekeliling kita ni ingat tiba-tiba terjadi ka? Hang ingat tiba-tiba manusia bertukar arah ke islam? Hang ingat zam zam alakazam, "KAMI NAK ISLAM!! YEAHHH!"? Hang ingat boleh jadi semudah itu ka? No no no macha. Rasulullah suffer (secara fizikal) banyaakkkkk sangat kerana sebarkan islam. Orang-orang yang perjuangkan islam, mereka akan mendapat nasib yang sama sepertimana berlaku pada Rasulullah. Inilah tabiat islam, perjuangan yang panjang dan susah. Bukannya sekadar taip taip taip sikit, pastu share kat fesbuk. NO.

     Inilah jalan yang dilalui Rasulullah; 'slowly but surely'. Camni lah bro, hang tengok la sekeliling. Tanpa kewujudan hang pun, islam tetap akan tegak. Tanpa hang berbuat apa-apa pun, islam tetap akan menang nanti. Sekarang ni bagitau aku, siapa yang rugi?? Islam rugi sebab hang tak join? Silap jep. Silap besar. HANG SENDIQI YANG PALING RUGI BESAQ.

     Mati dalam keadaan tak pernah pun menggerakkan anggota badan untuk perjuangan islam. Mati dalam keadaan sedikit pun tak pernah terfikir atau berniat untuk bersama-sama dalam gerakan islam. Hang nak mati dalam keadaan camtu? Hang rasa hang memang confirm masuk syurga? Syurga atau neraka, hang dengan Allah ja yang lebih tau.

     Bro, ini bukan zaman individualism lagi. 'Engage' dengan masyarakat sekeliling (mak ayah, adik beradik, kawan-kawan, pakcik & makcik). Jangan baik untuk diri sendiri saja, sebarkan kemanisan iman itu. Libatkanlah diri dengan mana-mana gerakan yang mengaku perjuangkan islam. Usrah ke, tabligh ke, NGO islam ke (IKRAM, Haluan, ABIM, IRF, Aqsa Syarif etc.), Salafi ke, PAS ke, join je lah yang mana-mana hang selesa.

     Be a part of this community. Kalau bukan hari ini, esok Allah janjikan kemenangan islam. Kalau mati, syahid mendapat syurga. Kalau hidup, hidup dalam kemuliaan dan kemenangan. Kalau tak terkenal di dunia, insya Allah terkenal di kalangan penghuni langit.

     Bergeraklah, kerana diam itu mematikan.












إِنَّ هَـٰذِهِ أُمَّتُكُمْ أُمَّةً وَاحِدَةً وَأَنَا رَبُّكُمْ فَاعْبُدُونِ



Truly, this, your Ummah is one religion, and I am your Lord, therefore worship Me.



Dan sesungguhnya, ummat ini adalah ummat kamu, ummat yang satu, dan Aku adalah Tuhan kamu. Oleh itu sembahlah Aku.



[Al-Anbiya' (21): 92]



Wallaahu'alam bis sowabb


Posted by Posted by zabed at 11:23 PM
Categories:

5 comments  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
>