Friday, October 26, 2012


Bismillaahirrahmaanirrahiim


     Tadi habis solat isya' kat surau rasa syahdu pulak. 'Ilham syahdu'. Sebab tok imam takbir raya dengan nada yang sedih. Adoi la machaaaaa.

     Kalau kat negara-negara Arab, standard kalau diorang takbir tidak bernada sedih pun. Nada dia macam keras, atau macam....camana entah nak cakap. Pi la try Youtube tengok. Haha. Nada normal la kot.

     Walaupun aku tau kebiasaan di negara-negara Arab takbir raya tidak bernada sedih, tapi aku tetap 'ilham syahdu' jugak semasa tok imam takbir. Entah pasaipa. Aku rindu kedah pulak. Setiap kali pak imam takbir aku teringat kedah. Berat nanang ni. Ilham syahdu betul.

     Kalau korang perasan sewaktu takbir tu ada part bacaan ni:


     Laa ilaaha illaallaahu wahdah. Sodaqo wa'dah. Wa nasoro 'abdah. Wa a'azzajundahu wa hazamal ahzaaba wahdah.


     Tak silap aku (betulkan ye kalau salah), Rasulullah lafazkan kata-kata ni ketika peristiwa Fathul Makkah.

     Cube bayangkan keadaan ketika tentera islam beramai-ramai masuk Mekah, semua orang musyrik tak berani nak keluar sebab takut. Kemudian satu persatu berhala di sekitar Ka'bah dirobohkan, pun tak ada puak-puak penyembah berhala ni berani keluar nak pertahankan.

     Lepas berhala-berhala dirobohkan, Rasulullah masuk ke dalam Ka'bah. Dalam Ka'bah ada satu patung berhala. Rasulullah pun tolak berhala tersebut sampai jatuh berkecai. Melihatkan keadaan semua ini, Rasulullah bersabda:


Sodaqo wa'dah!
Benarlah janji-janjiNya!

Wa nasoro 'abdah!
Dan telah menolong hambaNya!

Wa a'azzajundahu!
Dan telah memuliakan tenteraNya!

Wa hazamal ahzaaba wahdah!
Dan berjaya menumpaskan tentera bersekutu (musyrikin mekah & yahudi) dengan ke-esa-anNya!



     Aku bayangkan, detik Rasulullah cakap camtu seolah-olah itulah 'the moment of glory'. 'Sweet victory'. 'Epic moment'.

     Mungkin dikatakan syahdu, tapi syahdu kerana kemenangan yang sungguh epik. Mana tak epik bro, 20 tahun sebelum peristiwa ni diorang kena siksa. Kena sula. Kena hempap batu, pastu dijemur tengah panas di padang pasir pulak tu. Ada yang sampai kena panggang sehinggakan lemak-lemak kat badan dia yang memadamkan api. Lepas tu diboikot, nak makan apa semua tak boleh, sehinggakan anak-anak Rasulullah meninggal dunia ketika itu. Sehinggakan sahabat makan rumput kering kat padang pasir.

     Dengan segala macam siksaan di awal dakwah, selepas 20 tahun segalanya berubah. Mereka-mereka yang disiksa dengan teruk ni lebih kuat dari golongan penyiksa. Puak-puak ni tak berani keluar bila berhala-berhala mereka dihancurkan. Betapa Allah menghinakan orang-orang musyrikin time tu, padahal dulu diorang boleh buat sesuka hati dekat orang-orang islam.

     Terasa tak seperti betul-betul 'epic moment' bila Rasulullah cakap camtu? Allah.....syahdu. Syahdu. Pengorbanan bertahun-tahun, sehinggakan ada yang terkorban tak sempat melihat hari kemenangan tersebut. Hari fathul makkah.

     Rasulullah dan sahabat menderita (secara fizikal) kerana dakwah. Dan selepas kemenangan (fathul makkah), islam disebarkan kepada semua orang, sehinggakan penganut agama hindu di hujung tenggara Asia ni merasai nikmat islam.

     And now what are we doing? So much for 'sayang Rasulullah'???


"Maka bersiaplah untuk berkorban, sebab apa yang kalian miliki akan musnah dan apa yang di sisi Allah akan kekal"



That 'sweet victory' feeling




Wallaahu'alam bis sowabb


*Lebih Serius post baru: Anakin, you were the chosen one!

Posted by Posted by zabed at 12:18 AM
Categories:

3 comments  

Saturday, October 20, 2012


Bismillaahirrahmaanirrahiim



     Antara movie feveret aku time kecik-kecik dulu: Jurassic Park. Serius epik kalau aku ingat balik time kecik-kecik dulu, betapa kagumnya aku dekat T-Rex, lagi-lagi bila part dia mengaum tuh. Perh serius style. Rawwrrrrrrrrr.

     Dinosaurs hidup selama 165 juta tahun sebelum diorang pupus. Mungkin sekali dengar macam, 'alaa...165 juta je pun, standard ah tu'. Sebab dah macam cliche sangat dah fakta tu. Sorang saintis dalam Discovery Channel pernah menghuraikan berapa lama sebenarnya 165 juta tahun ni.

     **Sebelum terus baca, kena ubah mindset sikit ye. Kena ingat, saintis ni menyokong teori evolusi Darwin, apatah lagi nak kata dia ni orang islam. Bukannya nak suruh pesong akidah pun, cuma cuba kita ambil sudut pemikiran geng-geng Darwin ni. Kalau rasa macam khurafat, baik blah je berhenti dari membaca.

     Sebagai seorang manusia yang tak percaya kepada manusia pertama a.k.a Adam 'alaihi salaam , saintis ni cuba memberi bayangan berapa lama sebenarnya jangka 165 juta tahun ni. Menurut mereka, 165 juta tahun ni ibarat 800 kali lebih lama dari jangka sejak manusia 'berkeliaran' (roam) kat atas bumi ni.

     Ape yang mengkagumkan si saintis ni ialah, walaupun dinosaur ni dah 800 kali lebih lama 'roam' atas bumi, tapi dinosaur ni tak ada tamadun seperti mana kita hari ni. Diorang tak ada bangunan tinggi, diorang tak ada LRT, diorang tak ada 'space exploration' sekali pun. Diorang tak ada benda-benda yang macam kita manusia hari ni dok 'sibuk-sibuk' sangat dok kejar.

     Sekali lagi perlu diingatkan, fakta saintis ni dikagumi oleh geng-geng yang percaya manusia asal dari beruk. Jadi mungkin ada dalam sangkaan diorang bahawa macam mana dinosaur boleh 'evolve' tapi tak sampai ke tahap manusia yang ada akal.

     Yang best-nye, si saintis ni tak kagum dekat manusia yang berakal. Tapi dia kagum dengan dinosaur, yang tak bertamadun. Sebab, kalau dinosaur yang tidak berakal tu boleh survive selama 165 juta tahun, manusia yang 800 jarak waktu ketinggalan dari mereka hari ni boleh nampak bibit-bibit kepupusan. Kepupusan apa? Humanity.

     Point saintis ni senang saja. Dia tak nampak pun apa beza haiwan dengan manusia. Kalau setakat ada akal, ke mana je kita boleh bawak benda tu? Kalau nak cakap pasal 'survivability', dinosaur yang tak ada akal survive lagi lama dari kita.

    Pusing punya pusing, akhirnya saintis tu senyap. Bingung. Habis cerita....



Man vs Dinosaur. Who will 'survive'?




Kalau hidup sekadar hidup, babi di hutan juga hidup. Kalau bekerja sekadar bekerja, kera juga bekerja

[Hamka]



Dan ingatlah ketika Tuhanmu berfirman kepada para malaikat: "Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di muka bumi."

[Al-Baqarah (2): 30]




Aku doakan agar saintis tu dapat hidayah, dan pastinya diri aku dan yang sedang membaca. Aminn.

Wallaahu'alam bis sowabb


*Lebih Serius post baru: Felix Baumgartner



Posted by Posted by zabed at 1:12 AM
Categories:

0 comments  

Thursday, October 4, 2012


Bismillaahirrahmaanirrahiim



     Baru-baru ni aku lawat jap sekolah lama kat kuala lipis setelah 3 tahun tak pergi sana. Memang dah lain gila sekarang. Facilities canggih habis. Melampau.....bagi aku la. Haha. Dah tak nampak macam sekolah asrama, lebih kepada gaya kolej.

     Mane tak aku jeles, dekat dewan makan pakai tv flatscreen. Dulu tv kotak je, itupun kalau nak bukak kena buat permohonan. Bas pun dah lain, dulu TATA, sekarang mata 'belalang'. Kalau dulu nak tengok match kat padang bola kena berjemur bawah matahari, sekarang ni dah ada astaka. Taman burung pun dah ada, siap bersangkar lagi padahal kawasan tu dulu memang tak hidup langsung kalau nak tanam apa-apa pokok pun. Yang paling aku tak boleh blah, lantai kat asrama. Standard la kan lantai asrama simen? Tapi sekarang ni lantai dah 'tile' dah. Yang licin tu. Bapak ahhh. Dah macam kolej punya style dah. Hahaha.

     Boleh kata sekolah tu sangat modern. Macam-macam ada. Dah macam orang kata 'sekolah idaman'. Tapi sayang........setiap tahun keputusan SPM makin merudum. Haishhh. Kalau jatuh sikit-sikit, atau ada naik selepas jatuh takpa lagi. Ini sekali jatuh sampai magnitud 10. Tak tau la apa nak jadi sekarang.

     Tu aku tak cerita lagi bab-bab 'office politics'. Tak perlu lah aku cerita kat sini, tapi akhirnya aku paham kenapa banyak cikgu dah pindah mengajar tempat lain. Haish sedih sedih.

     Sekolah ku moden dengan bermacam-macam benda, tapi............................






When I say "I miss school", I mean my friends and the fun, not the school. [quoted]




'Umar ibn Al-Khattab (may Allah be pleased with him) was sitting with a group of his companions. He asked  them: "Make a wish", one of them said, "I wish to have as much gold as would fill this whole house, so that I could spend it in Jihaad";

then again 'Umar asked: "Make a wish", another man said, "I wished that this house was full of jewels and pearls so that I could spend it all in Jihaad and charity for the sake of Allah";

'Umar asked for the third time: "Make a wish", his companions said: "We don't know what to say, O leader of the believers";

Thereupon 'Umar said,

I wish that this house was full of men like Abu 'Ubaydah Ibn Al-Jarrah, Mu'adh bin Jabbal dan Saalim (who works for Abu Hudhayfah) in order to use them to spread the word of Allah"

[source]



Give a man a fish and you feed him for a day. Teach a man to fish and you feed him for a lifetime.

[A chinese proverb]





Wallaahu'alam bis sowabb


*Lebih Serius post latest: tips tidur awal: baca buku fikrah.

Posted by Posted by zabed at 5:54 PM
Categories:

2 comments  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
>