Saturday, September 15, 2012


Bismillaahirrahmaanirrahiim


     Aku teringat sewaktu kecik dulu pernah sorang mat saleh datang kenduri kahwin di kampung. Riuh satu kampung. Orang kata sampai 'bumbung tercabut'. Seingat aku mat saleh tu macam orang biasa saja tapi dapat layanan ...fuhh macam artis. Semua pandang je.

     Pastu mat saleh tu dipelawa masuk ke dalam rumah pengantin. Kononnya nak tengok macam mana rumah kampung di malaysia. Perh macam VIP pulak mamat ni. Yang tak boleh blah bila mat saleh tu masuk dalam rumah, semua yang lain pun dok intai-intai nak tengok apa yang mat saleh tu buat. Padahal 'raja sehari' bukan mat saleh tu pun. Aduhh machaa. Haha. I feel you bro *sambil menepuk-nepuk bahu pengantin lelaki*.

     Dr Zainur Rashid Zainuddin (dekan IMU Clinical School, aktivis Aman Palestin & public figure) pernah cerita pengalaman sewaktu bekerja di salah sebuah hospital utama di malaysia. Dia kata ada sekali tu sorang doktor dan jururawat menangis. Bila ditanya kenapa, diorang kata dapat tau yang Princess Diana baru saja meninggal dunia sebab accident (tahun 1997). Makkkk aihhhh. Hebat betul penangan 'mat saleh' ni sampai beribu-ribu batu jauh tuu.

     Aku sangka mat saleh adalah orang yang dibenci oleh rakyat malaysia (especially orang melayu) kerana diorang ni pernah menjajah kita dulu. Ye lah belajar dari tingkatan 1 sampai 5, banyak betul keburukan penjajah British ni diceritakan dalam buku teks tu. Tipu raja, bunuh wira negara, tindas rakyat, kenakan cukai tinggi dan lain-lain. Tapi bila tengok realiti, tak ade la pulak orang menghalau mat saleh-mat saleh ni keluar.

     Mungkin betul jugak kata-kata yang mengatakan bahawa tanah melayu sebenarnya tidak pernah dijajah oleh British. Betul ke orang British bersikap kasar dengan kita dulu? Kenapa kebencian kita kat diorang tak sama macam orang-orang indonesia benci dekat orang Belanda? Ape jenis 'serangan pemikiran' yang telah diwariskan sejak dahulu sehinggakan hari ni kalau kita dapat bersama-sama dengan 'mat saleh' merupakan kebanggaan terbesar?

     Jangan salah faham pulak. Aku tak mengajak korang untuk membenci orang-orang Barat pun. Cuma pelik sebenarnya bila belek-belek balik buku teks sejarah time sekolah dulu dan lihat realiti sekarang. Semalam Prince William dan isteri Kate Middleton datang malaysia, kebetulan pula lawatan mereka betul-betul pada masa dunia islam tengah berang pasal video 'innocence of muslims'.

     Kadang-kadang aku persoalkan diri jugak, ape yang aku faham dengan maksud 'aku naik saksi bahawa Muhammad itu pesuruh Allah'? Mungkin betul kenyataan bahawa orang British sebenarnya tak pernah menjajah tanah melayu pun (sebab kerelaan kita mungkin?). Tapi ada persoalan lain pulak timbul, sejak bila pulak kita merdeka?







Jika bukan kerana Rasulullah kita marah, untuk apa lagi kemarahan kita?

[Dr Mursi, Rabithah Ikhwan ]



Wallaahu'alam bis sowabb


blog Lebih Serius post baru: Manajemen warung burger bakar.









Posted by Posted by zabed at 5:29 PM
Categories:

2 comments  

Wednesday, September 5, 2012


Bismillaahirrahmaanirrahiim


Budak zaman sekarang perangai pelik
Orang pandang buruk dia pandang semua cantik
Tak serik, mana pergi rasa segan
Kalau kata orang blablabla (tak ingat) ingat Tuhan
Kuat manusia bergantung pada ilmu
Setakat tunjuk otai tak ada orang respek kat luu
Memang begitu, dunia orang-orang bijak
Pandai-pandai hidup kalau tak nak kena pijak



     Lagu ni femes time form 4 dulu. Tak silap Hafiz As'ari yang nyanyi. Walaupun dah 6 tahun, content lagu ni masih lagi relevan sampai sekarang.

     Ada sorang sepupu ni pernah cerita pasal sorang budak lelaki genius dalam kelas dia. Budak no. 1 dalam kelas. Tapi pelik gak, 'geeks' pun boleh ada girlfriend?? Dan awek kepada mamat no. 1 itu pula berbeza dengan dia. Kerana pencapaian akademik yang kurang memberansangkan, aweknya terpaksa extend 1 sem.

     Disebabkan awek dia terpaksa extend 1 sem, mamat ni pun ambil tindakan yang agak drastik. Cinta sejati kononnya dan perasaan nak konvo bersama-sama nanti, beliau akhirnya memilih untuk extend 1 sem jugak. Bukan sebab result dia teruk, tapi dia bagi alasan dekat lecturer kononnya mak dia sakit, jadi terpaksa extend 1 sem untuk jaga maknya.

     Ape dia buat selama satu sem pun aku tak tau. Cari kerja part time kot, wallaahu'alam. Tup tap tup tap, satu sem telah berlalu. Dan agak tragis, aweknya terpaksa extend 1 sem lagi disebabkan result akademiknya lagi. Pastu, kali ni ape mamat tu nak buat pulak??

     Mesti ramai yang geleng kepala dengar cerita ni. "Ape nak jadi budak ni". Dari sudut kita yang kononnya orang dewasa ni akan menganggap tindakan budak ni sangat lah tahpape. Tapi dari sudut mamat tu dan kawan-kawan dia atau aweknya sendiri, mungkin tindakan dia dianggap sangat mulia dan sangat gentleman. Sangat heroik. Tak ramai yang sanggup buat 'kerja gila' (kerja di luar batasan pemikiran) ni. Memang berani betul mamat tu, dari sudut kedua-dua belah kita setuju yang dia ni berani.





     Cerita pasal budak tayang 'punggung' (sopan gila ayat) dia kat gambar PM Najib dan isteri pada malam kemerdekaan. Serius ini bukan cerita lawak, memang rasa macam....eiiii geram geram. Memang ramai akan kata "@#$$^@ punya budak!!". Tapi tak dinafikan, tindakan dia memang berani. Bagi kita, ini berani yang tak kena tempat. Tapi bagi budak tu, mungkin ini tindakan heroik dari sudut....entah lah aku tak tau sudut mana yang layak untuk bagi kepujian. Tanya lah budak tu ape yang cool sangat dengan tindakan dia tu.


Orang pandang buruk dia pandang semua cantik
Tak serik, mana pergi rasa segan?


     Kesian... Tindakan diorang ni memang tak ramai yang sanggup buat. Mereka berani. Berani tak bertempat. Berani yang sampai tahap 'tak patut langsung nak didefinisikan sebagai berani'. 'Kerja gila' diorang ni layak diberi nilai magnitud yang sangat tinggi, tapi pada 'direction' yang negatif. Kalau magnitud yang sama kita 'apply' pada positive direction  macam mana? Kerja gila jugak kan? Tapi berani yang bertempat.

     Miskinnya Mus'ab bin Umair ni sehinggakan kain kafan tak cukup untuk menutup badannya. Tarik kain tutup kepala, nampak kaki. Tarik kain tutup kaki, nampak kepala pulak. Miskin, padahal sewaktu zaman jahiliyah dialah lelaki idaman yang macho. Muka hensem, baju-baju branded, pakai perfume mahal-mahal, memang betul-betul kegilaan wanita kat Mekah. Masuk islam, beliau tinggalkan semua tu dan join bersama sahabat-shabat yang miskin. Ini 'kerja gila'. Sapa sanggup buat? Ekau boleh jang? Tapi magnitud 'kerja gila' ni pada positive direction  kan? Rasulullah menangis bila tengok keadaan mayat Mus'ab kerana teringat kisah hidup Mus'ab sewaktu jahiliyah dulu.

     Kapal laut perang sememangnya besar dan pastinya sangat berat diisi dengan macam-macam meriam dan peluru. Tapi wujud jugak dalam sejarah bahawa terdapat satu pasukan perang yang mengangkat kapal-kapal perang ni ke atas bukit. Dan akhirnya mereka menang dan menawan kota Constantinople. Ini....memang 'kerja gila'. Aku tak boleh bayang camana diorang boleh buat camtu. Tapi 'kerja gila' diorang ni dilihat dari sudut yang mengkagumkan. A magnitude at a positive direction.


"Jari telunjuk ini yang menjadi saksi setiap kali di dalam sembahyang bahawa tiada Tuhan melainkan Allah dan Muhammad utusan Allah tidak mungkin sama sekali akan menulis coretan yang hina dan mengampu-ampu."

     Ini adalah kata-kata femes Sayyid Qutb semasa ditawarkan pengampunan oleh rejim Mesir waktu tu. Kalau beliau menolak, beliau akan dihukum gantung mati. Berani? Ini betul-betul berani kerana benar.


Manusia seperti logam, terpilihnya mereka semasa jahiliyah terpilih juga mereka semasa islam, sekiranya mereka faham.

[hadits riwayat Bukhari]


     Benarlah Rasulullah bila baginda menyatakan kita semua ni 'special'. Sama ada 'specialty' kita ni di halakan pada positive atau negative direction. 'Budak-budak zaman sekarang' yang kita tengok dekat surat khabar hari ni sangat-sangatlah berani dan buat 'kerja gila' (kerja di luar batasan pemikiran). Tapi kalau 'specialty' mereka ditujukan pada positive direction, tak mustahil mereka bakal mati dalam keadaan syahid fi sabeelillah.

     Eh jap. Pesal tunjuk kat budak-budak ni pulak. Ekau boleh jang?? Hobin jang hobin!



*Lebih Serius post baru: tiga ringgit sehari kerana wanita (untuk da'i yang angau sangat nak kahwin)



Wallaahu'alam bis sowabb.

Posted by Posted by zabed at 6:46 PM
Categories:

2 comments  

Saturday, September 1, 2012


bismillaahirrahmaanirrahiim. *koff koff* tersedak sikit.



     Mimpi pebende ni? Camana lagu Janji Ditepati boleh masuk dalam mimpi aku ni? Kemudian aku tengok jam kat henset. 5.30 pagi. Aish tak boleh jadi ni. Kena balik rumah sekarang jugak, kalau tak jam  tak hingat punya. Lalu aku bingkas bangun dalam keadaan mengantuk, kepala sangat kusut dan berjalan terhuyung hayang ke arah kereta. Start enjin, terus blah.

     Tengah driving tu...ya Allah. Bahaya gila. Terhuyung hayang. 'Nasib baik' (bukan nasib yang baik, tapi lebih kepada penggunaan kata yang dah biasa guna) kereta tak ada kat atas highway. Yo lah jang. Tidur pukul 2.30. Bangun pukul 5.30. 3 jam je tidur mane cukup jang. Mengantuk gila.

     Keadaan aku semakin lama semakin teruk. Dah kira 'dangerous driving' dah ni. Aku pun berhenti di 7-eleven berdekatan untuk minum air gas yang betul-betul boleh segarkan mata. Keluar kereta, badan masih lagi dalam keadaan tidak segar. Mata sangat sepet orang kata, tapi gagahkan diri jugak berjalan ke arah peti ais 7-E tuh.

     Mountain Dew. Botol warna hijau tu aku angkat. Manis yang merangsang otak. Ditambah lagi dengan gas karbonat yang mencucuk lidah. Sangat sesuai untuk orang yang tengah mengantuk macam aku. Dan aku bawak botol tersebut ke kaunter cashier.

     Aiseh man. Ada amoi pulak depan aku ni. Banyak pulak barang dia beli. Selepas barang-barang yang dibeli oleh amoi tersebut dimasukkan ke dalam plastik, amoi tersebut pandang aku. Aikk, syok kat aku ka? Hahaha takde ah. Dia pandang aku dengan muka pelik. Pesal minah ni? Sebab aku terlalu selekeh? Kusut masai? Ada aku kesah? Haha. Janji aku dapat minum air mountain dew ni.

     Sampai la giliran aku di kaunter cashier ni. Kali ni akak cashier tu pulak pandang pelik dekat aku. Pulak dah. Kemudian akak tu bersuara,


"Encik, betul ke nak beli ni?"


     Aku senyap. Tak keluar apa-apa perkataan. Aku pandang tepat ke arah muka akak tersebut dengan mesej yang membawa maksud "Aku tau la muka aku dah macam mat pit dah sekarang ni, tapi jangan la ingat macam aku ni tak ada duit pulak nak bayar air Mountain Dew ni".




Are you kidding me?




     Melihat muka aku serius tanpa keluar sepatah perkataan, akak tu terus sambung buat kerja dia. Dia scan botol tersebut dan bersuara,


"Sembilan ringgit."


     Sembilan ringgit?? Ko biar betul? Aku amik satu botol je pun bukannya.........Eh? Botol kaca? Eh? Eh? Eh? Eh? Eh?!!!


     Cepat-cepat aku cancel urusan jual beli tersebut dan berlari ke arah peti ais dan ambil botol Mountain Dew yang sebenar dan kembali ke kaunter cashier. Eheh. Sori kak. Saya tak paham tadi. Kali ni akak tu pulak yang memandang serius ke arah muka aku dengan mesej:


"Sebab tu aku tanya kau tadi budak. Mentang-mentang malam ni Merdeka Night, selamba badak je la ko nak minum Carlsberg hah??"



I tried to warn you kiddo



*****


     Hahaha. Anggaplah ini cerita rekaan semata. Bukan betul pun. Sebagai muqaddimah saja. Aku start menulis entri ni pun sebab baru balik dari Dataran Merdeka yang "Janji Bersih" tu. Saja pegi. Nak tengok apa jadi. Dan......aku kecewa sebenarnya. Aishhhh sedih sedih. Bukannya "Janji Bersih" itu yang mengecewakan, tapi sikap remaja yang mengambil kesempatan sempena perhimpunan ni. Depa ni pikir nak enjoy je, kesah la pulak pasal bersih-bersih ni. Baca ni: Najib, wife become butt of joke. This is not funny at all.












"Ada sebuah negara, sudah 64 tahun terjajah, sebahagian kecil darinya dikepung dan dikenakan pelbagai sekatan ekonomi dan pergerakan keluar-masuk; darat, laut dan udara.

Pada hemat aku negara yang terjajah ini lebih merdeka dari kebanyakan negara yang mendakwa telah merdeka dari penjajahan asing dan berdiri sebagai sebuah negara berdaulat.

Kerana kemerdekaan yang sebenar ialah kemerdekaan jiwa dan kemahuan. Walaupun tanah air terjajah dan batang tubuh terpenjara namun jiwa dan raga tidak pernah menyerah  kerana jiwa itu telah lama sujud kepada Allah dan kepada Allah sahaja.

Inilah dia manusia merdeka."

[Dr. Hafidzi Mohd Noor, Pengerusi Aqsa Syarif Berhad]



"Beliau yang lebih selesa dikenali sebagai Ummu Muhammad menceritakan bahawa saat dua orang anaknya itu syahid, naluri seorang ibu yang membesarkan mereka turut menangis di atas kehilangan permata hatinya. Namnu keadaannya berubah setelah dia mengalami satu mimpi. Di dalam mimpi itu, kedua-dua orang anaknya datang memujuknya lalu mengatakan, "Ummi jangan menangis lagi. Kami kini di syurga, ummi."  Lihatlah, apalagi yang membahagiakan seorang ibu apabila melihat anak-anak dari rahimnya kini bergembira di syurga? Setelah itu, wanita ini bertekad mengumpul kekuatan untuk mengirim seramai mungkin anak-anaknya yang masih bersamanya sebagai syuhada' yang akan menebus Palestin dari Israel. Semangat seperti ini tidak akan saya temukan di tanah air sendiri kerana para ibu di Malaysia lebih memanjai anak-anaknya dengan kesenangan"

[Noorhasyimah Ismail, Ahli Misi A2G2 'Ramadan di Palestin Bersama Aqsa Syarif 2011']




     Rupa-rupanya kehidupan di Gaza lebih tenteram dari kita di sini. Lebih mendamaikan. Tak kusut macam kita sekarang. Jiwa yang merdeka. Janji sudah ditepati, kini masa balas budi??? *koff koff*. Tersedak lagi. Adeh.







Wallaahu'alam bis sowab



Lebih Serius post baru: Daging merah + telur bungkuih.





Posted by Posted by zabed at 4:24 PM
Categories:

0 comments  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
>