Sunday, August 26, 2012


Bismillaahirrahmaanirrahiim



"Zaid zaid. Sini jap."


Kepala aku menoleh dekat sorang kawan genius yang memang terkenal dengan lawak sarkastiknya. Mampuih la aku. Mesti ada ja lawak-lawak dia yang nak perli aku ni. Haha.


"Apesal?" Aku tanya.


"Susah doh nak panggil nama ko. Za-yed. Takkan nak panggil Yed kot?", kemudian disusuri dengan gelak yang betul-betul bernada perli. Aku layan je la mamat ni. Haha.


"Alah kau. Macam nama kau senang pulak nak sebut. Haa-di. Takkan aku nak panggil Dee Dee kot? Hahaha" aku balas perli mamat tersebut.


"Tu lah. Tak cool la panggil nama kau Za-yed. Aku bagi gelaran yang lebih cool la. Zap It! Zap It! Zap Zap Zap! Hahahaha." Mungkin sesetengah yang membaca ni tak paham, tapi bagi aku nada suara dia memang betul-betul bunyi sarkastik kaw-kaw punya. Layan je la mamat ni. Haha


     Dan takdir Allah, nama tu betul-betul melekat sejak tahun 2004 sehingga sekarang. Zap It. Zab It. Sehinggalah orang panggil aku Zabed atau Bed. Habis cerita. Haha. Asalnya nak lawak-lawak 'nama-bajet-cool', last-last amik kau melekat sampai sekarang.

     Walaupun aku dah pindah sekolah lepas PMR, kitorang masih lagi contact-contact lepak-lepak sekali. Dan macam biasa la, setiap kali lepak dengan mamat ni, ada je lawak-lawak sarkastik yang dia nak perli aku. Aku layan je. Tak kecik hati pun. Hati kering. Hahaha. Kadang-kadang aku balas balik lawak dia. 0-0.

     Semalam aku dan beberapa geng beraya di rumah member-member sekolah lama. Dari pagi ke petang. Satu hari bhaii. Dan alhamdulillah, sempat kami ziarah kubur kawan kami arwah Abdul Hadi Nordin yang dah setahun lebih pulang ke rahmat Allah.

     Aku.....tak berniat pun sebenarnya nak post cerita sedih kat sini walaupun trend drama-drama melayu buat cerita sedih pada hari raya aidilfitri. Nama pun hari raya, takkan nak gloomy punya ekspressi kot?

     Hari raya 'aidilfitri, hari yang diraikan kerana perjuangan selama sebulan yang mengembalikan diri kita kepada fitrah (nature, bentuk asal, etc.). Ada orang kata maksud 'kembali kepada fitrah' ialah dosa-dosa kita diampunkan, kiranya kita ni macam sesuci bayi-bayi yang comel tu yang sememangnya adalah fitrah.

     Aku tau....kita semua pun tau....walaupun sakan gila sambut hari raya setiap tahun, jujur dalam hati kita masing-masing tau sebenar-benarnya bahawa dosa kita sememangnya masih lagi menggunung walaupun dah masuk 1 syawal. Ya Allah...ya Allah... Dan sejujurnya kita tau kalau saat ini juga kita ditakdirkan mati, ke mana kita selepas ini pun kita dah tau dah sebenarnya. Ya Allah...ya Allah...

      Ziarah kubur kawan aku semalam membuatkan aku memahami ayat ni:



الْأَخِلَّاءُ يَوْمَئِذٍ بَعْضُهُمْ لِبَعْضٍ عَدُوٌّ إِلَّا الْمُتَّقِينَ 

Teman akrab pada hari itu sebagiannya menjadi musuh bagi sebagian yang lain, kecuali orang-orang yang bertaqwa.

[Az-Zukhruf (43): 67]




     Ada yang kawan atas dasar 'duit, ada yang kerana 'muzik dan gitar', ada yang kerana 'ketawa berdekah', ada yang kerana 'outdoor adventure', ada yang kerana 'kereta', ada yang kerana 'kawan kelas', ada yang kerana 'nak jadi alien (asing)', ada yang atas dasar 'nak jadi famous sebab ramai kawan', ada jugak yang kerana 'mencantikkan facebook profile' dan lain-lain lagi lah.

     Bila dibangkitkan di padang Mahsyar karang, gambar-gambar kat facebook yang penuh dengan gelak-gelak yang macam rapat kaw-team gila tu tiba-tiba jadi musuh sama sendiri. "Bukan salah saya Allah, kawan saya ni lah yang paksa saya buat sekian sekian". "Mana ada ya Allah, dia! Dia memang cari alasan! Saya sebenarnya tak nak kawan dengan dia pun tapi.....". Betul, kalau kawan sekadar nak enjoy-enjoy, itu fake namanya.

     Dekat facebook profile aku ada 800++ friends dan kesemuanya aku kenal. Tapi aku tak tau berapa ramai dari 800 orang ni yang akan menziarahi kubur aku kelak, kemudian mereka tolong cabut rumput-rumput yang tumbuh di atas kubur aku, dan mendoakan kesejahteraan aku di bawah sana agar kubur aku diluaskan ibarat taman syurga.

     Dan sememangnya kawan aku Abdul Hadi Nordin ni sungguh beruntung, kerana ada di kalangan kawan-kawannya yang berkawan atas dasar taqwa. Diorang ziarah kubur kau, bagi salam apa khabar dan bagitau update-update kawan-kawan yang dah kahwin, tolong cabutkan rumput-rumput yang tumbuh di atas kubur kau dan akhirnya mendoakan kesejahteraan di bawah sana. Kami sayangkan kau kerana Allah.

     Insha Allah setiap kali ada orang tergelak atau tersenyum bila aku introduce nama gelaran aku 'Zabed' dekat orang lain, kau akan dapat saham pahala di sana. Haha insha Allah :).

     Allaahumma faghfirlahu warhamhu wa'aafihii wa'fu'anhu.

     Papepun, jangan lah putus kawan pulak sebab musabab tadi. Berdosa tu. Sebaliknya tukar lah daripada asalnya atas dasar yang entah pape kepada "aku kawan dengan kau kerana Allah. Kat akhirat karang insha Allah kita satu geng".

   Kepada kawan-kawan yang mengenali aku, aku sayang korang kerana Allah. Hahaha tak boleh blah ayat, tapi serius ni. Aku harap korang pun berkawan dengan aku kerana Allah jugak. Di akhirat kelak sama-sama backup sama sendiri, sampai kesemuanya ke dalam syurga insha Allah. :)

     Selamat hari raya geng. Jangan lupa puasa enam.


Mencabut rumput-rumput yang tumbuh di kubur Hadi

Membaca doa untuk Hadi




Apabila mati anak Adam, maka terputuslah amalannya melainkan tiga perkara; sedekah jariah, atau ilmu yang bermanfaat, atau anak soleh yang mendoakan ke atasnya.

[hadits riwayat Muslim]





p/s:  frasa 'hey kawan. sudah makan?' adalah frasa yang paling femes sekali digunakan oleh kawan-kawan foreigner yang baru belajar bahasa melayu. Haha style style.


Wallaahu'alam bis sowabb.


post baru blog DnT: sentuhan ke-27 di masjid seri petaling.





Posted by Posted by zabed at 3:41 PM
Categories:

0 comments  

Monday, August 13, 2012


Bismillaahirrahmaanirrahiim



Bendera negara Kazakhstan



     Di uni. kat semenyih ni boleh kata ada banyak jugak lah pelajar dari Kazakhstan. Nak cam diorang pun bukan menjadi masalah, diorang ni ada 'trait' yang sama pada muka-muka diorang. Tak tau nak cakap camana, tapi memang boleh cam lah kalau dia ni orang Kazakhstan atau tak.

     Pengalaman aku mengenali orang-orang Kazakhstan ialah mereka beragama islam. Aku tak tau sama ada ada di kalangan mereka ada yang beragama lain. Mungkin diorang ni macam orang Melayu Malaysia, asal Melayu je mesti islam, asal Kazakh je mesti islam. Hahaha.

     Jadi aku agak terkejut jugak lah pada suatu waktu tengahari ni, aku ternampak ada sorang mamat Kazakhstan dengan selambe je makan kat salah satu restoran kat uni. ni (pada bulan Ramadan). Aku........sangat hairan sebab memang setakat orang Kazakhstan yang aku kenal di uni. ni memang beragama islam.

     Sangat aneh, lalu aku pun 'Google' pasal Kazakhstan:

"Islam is the religion of about 70.2% while Christianity is practiced by 26.2% of the population. [Wikipedia]"


     Ohhhh yekeeee. Tak tau pulak ada yang bukan islam. Ingatkan macam Melayu Malaysia. Tapi bila tengok angka 70% yang mungkin tak berapa nak 'wow' sangat, hakikatnya jumlah peratusan ni lebih tinggi dari populasi penduduk Malaysia yang 60% saja yang beragama islam. Jadi...sah la jugak untuk aku berasa hairan apabila aku melihat ada orang Kazakhstan yang tidak berpuasa. Seolah-olah aku melihat orang Melayu yang selamba je makan kat restoran pada waktu tengahari.

     Rasa-rasanya kalau mamat Kazakh tadi tu beragama islam, orang-orang dari jabatan agama nak tangkap dia tak?

     Ada satu cerita tentang 'seseorang yang nama dan muka seperti orang melayu' (bekas CEO syarikat penerbangan, sekarang CEO dalam salah satu unit di bawah Jabatan Perdana Menteri. You figure it out yourself la macha.). Beliau ditangkap atas tuduhan tidak berpuasa pada bulan Ramadan. Cek cek identiti beliau, rupe-rupenye mamat ni orang kristian, nama je nama islam dan muka pun macam orang melayu. Asal dari Sarawak. Sejauh mana kebenaran cerita ni....wallaahu'alam.

     Dengar nama pun boleh tau dah orang islam. Tengok muka pun muka orang Melayu. Jadi tak hairan jugak lah kalau mana-mana orang dari jabatan agama nak berkas dia kerana melepak makan di restoran pada tengahari bulan Ramadan.

     Aku ada beberapa kawan melayu yang muka memang sejibik macam orang Cina. Memang betul muka Cina lah, no doubt about it. Dan aku rasa kalau dia dengan gaya selamba buat-buat macam nak makan tengahari di restoran pada bulan Ramadan, tak ada sapa nak kesah, apatah lagi orang dalam jabatan agama.

      Undang-undang negara menetapkan bahawa setiap yang melayu itu ialah islam. Pastinya sangat ramai yang menyokong kenyataan ini. Namun ada jugak di kalangan melayu sendiri yang tidak bersetuju dengan undang-undang tersebut.

     Kalau betul lah mamat Kazakh tadi orang islam dan orang-orang dari jabatan agama tahu bahawa dia islam, rasanya diorang nak tangkap tak?

     Walaupun aku tidak menyokong 100% tindakan menangkap atau menyerbu orang islam yang tidak berpuasa ni, somehow aku akan rasa kasihan pulak kepada mamat Kazakh tersebut sekiranya dia tidak ditangkap.

      Kalau atas dasar 'aqidah' kita bersikap 'caring' pada orang melayu, kenapa tidak kepada bukan melayu? Caring = kasih sayang?



وَمَا أَرْسَلْنَاكَ إِلَّا رَحْمَةً لِّلْعَالَمِينَ

Dan tiadalah Kami mengutus kamu, melainkan untuk (menjadi) rahmat (baca: kasih sayang) bagi semesta alam.

[Al-Anbiya' (21): 107]




     Oh lagi satu, korang tau tak bakal menantu PM Najib ialah orang Kazakhstan?



Wallaahu'alam bis sowabb.


blog DnT post baru: 'Application unsuccessful'



Posted by Posted by zabed at 1:33 AM
Categories:

2 comments  

Wednesday, August 8, 2012


Bismillaahirrahmaanirrahiim



     Menjadi satu trend di malaysia, ibu bapa berbangga dengan anak-anak yang belajar kat universiti. Anak aku belajar dekat uni ni. Anak makcik ambil jurusan ni. Sekarang ni dah dua anak aku ada kat universiti. Anak makcik yang no tiga tu ada kat england belajar kat sana. Dan lain-lain.

     Ada kurang dari 2 minggu lagi sebelum raya. Risau jugak aku sebenarnya nak balik kampung ni. Sat lagi mak aku pulak yang berbangga dengan anak-anak dia yang dah habis belajar. "Anak Mak Tam (gelaran mak aku) laa ni dah 2 orang dah habih belajaq". Haha.

     Alhamdulillah. Zaman sekarang tau-tau je la kan kes-kes anak derhaka pada mak bapak. Kalau kita dapat buat mak bapak gembira, perh....itu sangat 'rare' sebenarnya. Pertama kali aku tengok mak aku senyum selebar mungkin sewaktu aku konvo bulan lepas. Perh, hanya Allah saja yang tau betapa berbunga-bunganya hati ini bila melihat mak sendiri senyum macam tu. Subhaanallah. So, sapa-sapa yang masih lagi tengah belajar tu, belajarlah betul-betul. Haha.

     Kalau di malaysia, ibu bapa bangga dengan anak kerana pencapaian akademik. Kalau di Gaza, ibu bapa mereka berbangga dengan anak-anak yang telah syahid. "Anak makcik baru minggu lepas syahid". "Anak saya dah dua orang dah kat syurga, yang bongsu tu dalam proses. Ada kat medan sekarang". Kadang kalau kita tengah sembang dengan mereka pun, tak tanya pasal anak pun dengan bangganya mereka mampu bercerita tentang anak-anak mereka yang telah syahid. Kalau tak syahid lagi, ada yang masih di medan perang. Memang kembang gila hidung diorang.

     Ada seorang pejuang di Gaza, tangan kiri putus, kaki kanan tak berfungsi. Tapi dia sangat hepi, sebab 'kaki kananku sudah setapak ke syurga'. Masha Allah, kalau sembang dengan orang yang berbangga-bangga dengan kematian yang mulia ni, kita pun boleh naik syeikh. Inilah kebanggaan yang 'ultimate'.

     Itu cerita di Gaza. Di Syria pula, tentera pembebasan (media malaysia melabel mereka sebagai pemberontak) dah conquer sebanyak 75%.  Hajat mereka atau matlamat mereka pada akhir ramadan ialah, 100% conquer Syria! Allaahu akbar. Insha Allah boleh boh.


Ketika Haram bin Milhan radhiyallaahu'anhu ditusuk dengan tombak, tombak diambil dari tubuhnya, dan ia melihat darah mengucur dari tubuhnya, ia malah berkata, "Demi Allah, aku beruntung."

[mafhum diriwayatkan dari al-bukhari, muslim dan ahmad]


Utsman bin Madz'un radhiyallaahu'anhu, matanya dicukil di jalan Allah ta'ala setelah menolak dilindungi orang musyrik. Beliau pernah berkata, "Demi Allah, mataku yang sihat perlu merasakan apa yang juga dirasakan mata yang lain di jalan Allah."

[mafhum diriwayatkan dari abu nu'aim]


Sebelum bertempur di medan perang, Umair bin Al-Hammam mengeluarkan beberapa kurma dari tabungnya, memakannya, lalu berkata, "Jika aku hidup untuk makan kurma-kurma ini, maka itu terlalu lama". Lalu, ia buang kurmanya dan bertempur hingga terbunuh.

[mafhum diriwayatkan dari Muslim dan Malik]


Maka satu lagi seorang pejuang tubuhnya luluh lantak. Jasadnya dikoyak beban dakwah. Tapi iman di hatinya memancarkan cinta. Mengajak kita untuk terus berlari.

[Rahmat Abdullah]


Orang yang bijak ialah orang yang mengolah seni kematiannya.

[Asy-syahid Hasan Al-Banna]




Tentera pembebasan Syria berbuka puasa




     Betul-betul bulan Ramadan ialah bulan mentarbiyah. Bulan yang mengembalikan manusia kepada fitrahnya.

     Orang-orang di luar sana betul-betul dapat manfaatkan Ramadan mereka tahun ni. Ape je la yang aku dah buat time Ramadan ni. Astaghfirullah.




post baru di blog DnT: Salahkan speaker yang murah.




Posted by Posted by zabed at 4:31 AM
Categories:

0 comments  

Wednesday, August 1, 2012


bismillaahirrahmaanirrahiim








     Sapa-sapa yang tak boleh baca cerita hantu, dinasihatkan agar tidak baca post ni sebab aku memang betul-betul nak cerita hantu kat sini.

     Pada satu malam Ramadan di rumah sewa, aku keseorangan menghadap laptop. Suasana gelap, tak bukak lampu (sebab nak save bil letrik). Tiba-tiba terdengar seperti ada benda jatuh di kawasan dapur. Cuak. Tapi fikir positif, mesti ada penyapu yang terjatuh. Sat lagi pi tengok la.

     Entah camana, bunyi jatuh di dalam dapur tu buat aku teringat kisah-kisah hantu semasa di Kuala Lipis dulu. Aku teringat seminggu sebelum perkhemahan kadet polis, budak-budak kadet polis akan berlatih kawad setiap malam di dataran. Pada satu malam, tiba-tiba kedengaran bunyi hentakan-hentakan kaki berlari di kawasan dorm asrama. Kami pun tengok dekat kaki lima dorm, kelihatan budak-budak kadet polis lari berserakan masuk ke bilik masing-masing. Muka diorang cuak tak terkata.


"Apesal ni weh lari-lari ni?"

"Cuak doh. Cuak doh!" kata seorang member kadet polis ni.


     Korek punya korek, rupa-rupanya semasa berlatih kawad di dataran, diorang ternampak bayang putih berterbangan di atap blok akademik. Kalau sorang nampak, boleh dipertikai lagi kan? Ini semua nampak, memang sorang-sorang lari macam gila la kan. Hahahaha. Seram jugak lah bila kitorang dengar cerita tu.

     Semasa aku mengelamun teringat cerita kadet polis tu, tiba-tiba aku terasa seperti ada hentakan kaki yang senyap melangkah keluar dari dapur ke arah ruang tamu (tempat aku menghadap laptop). Terus aku capai iPod lalu disuluh kawasan yang didengari hentakan kaki tu. Tak ada apa-apa. Lama jugak aku suluh takut-takut pencuri ke yang masuk rumah aku senyap-senyap ni. Tapi memang tak ada, bayang pun tak ada. Gerak-geri pun tak perasan. Memang bulu meremang la time tu. Tapi aku fikir positif, bulan Ramadan kan syaitan diikat?

     Kemudian aku sambung menghadap laptop. Habis cerita kadet polis, aku teringat kisah lain pulak di sickbay sekolah aku. Time tu aku dan beberapa member kena kuarantin sebab mata kami merah kerana sakit apa entah aku tak ingat. Bukan setakat mata merah, demam pun kena jugak. Jadi kami dipindahkan dari asrama ke sickbay untuk 3-4 hari. Sickbay tu....dah berapa lama dah orang tak masuk situ apatah lagi tinggal di situ. So.....teee neee neiii neee teee neee neiii neee *lagu seram cerita-cerita P.Ramlee*.

     Ada sorang kawan ni, memang nakal la mamat ni. Sempat lagi dia bawak lari papan carrom dari asrama ke sickbay sebab takut kebosanan. Pada malam pertama, kesemua kami enjoy bermain carrom ni. Tapi sampai pukul 10, majoriti dari kami dah mengantuk dan tak larat. Tapi mamat gila ni masih sibuk lagi nak main. Aktif semacam tak tau pehal. Last-last bila semua orang dah tidor, dia masih main lagi. Main sorang-sorang. Jentik sorang-sorang. Memang gila.

     Keesokan pagi, si mamat gila ni jadi lain macam. Demam teruk. Muka pucat. Asalnya aktif semacam, tiba-tiba pagi ni jadi pendiam, tak banyak cakap. Pelik jugak, pesal tiba-tiba jadi pendiam ni. Kemudian, dia memberanikan diri untuk cerita.

     Malam semalam, lepas habis main carrom sorang-sorang, dia letakkan papan carrom tu dalam keadaan bersandar pada dinding. Kemudian, dia cuba untuk tidur. Malam tersebut dia tak boleh tidur nyenyak sebab selalu terjaga secara 'tiba-tiba'. Dan setiap kali dia terjaga secara 'tiba-tiba', dia terdengar bunyi orang main carrom. Bunyi jentikan. Padahal papan tersebut disandarkan dalam keadaan berdiri!

     Cuak punya pasal, dia cuba sambung tidur. Dia dengar bunyi jentikan tu dengan jelas sekali. Jentikan yang halus. Seperti orang yang tak reti main carrom, jentik tak kuat. Kadang-kadang jentikan tu terlebih kuat sehinggakan menghasilkan bunyi yang bising tapi sorang pun tak terjaga melainkan dia sorang. Dan berkali-kali dia cuba lelap tapi selalu betul dikejutkan secara 'tiba-tiba'. Tak tau kenapa. Seingat dia, kali terakhir dia terjaga, bukan lagi bunyi jentikan, tapi bunyi papan tersebut dicakar-cakar dengan rakus. Kemudian dia pengsan sebab cuak sangat. Itu apa yang dia cerita la. Sedar-sedar esok pagi demam teruk.

     Aku dengar cerita dia memang seram sebab papan carrom tu betul-betul diletakkan sebelah katil aku! Tapi aku hairan macam tak dengar apa pun malam tu. Kemudian masuk malam kedua, kami semua bertekad untuk tidur awal sebab 'tak nak kacau orang'. Paham kan? Tapi pada malam tu, kami dengar bunyi anjing 'howling' ('awooooooooooooo'...tak tau dalam bahasa melayu dipanggil apa) dari jauh. Entah apahal kesemua kami keluar beramai-ramai dari sickbay untuk mencari sumber 'howling' tersebut. Rasa-rasanya suara tersebut berasal dari bukit di hadapan sekolah kami. Pastu kitorang pun masuk balik sickbay dan kembali ke katil masing-masing. Tak sampai 5 minit kami 'settle down' di katil masing-masing.........'Awooooooooooooooo!'. Suara tersebut betul-betul berada di belakang sickbay!

     Tapi aku tak berapa ingat apa terjadi lepas kami dengar suara tu. Sedang aku cuba mengingat, tiba-tiba aku betul-betul yakin bahawa ada sesuatu di belakang aku, ada sesuatu 'landing' di sofa belakang aku ni. Tak sampai beberapa saat 'benda' tersebut landing, bunyi cakar-cakar sangat jelas kedengaran.

     Kerana perasaan cuak yang terlampau tinggi, tindakan refleks membuatkan aku secara spontan pusing ke belakang dan sepak (baca: rembat) sofa tersebut sekuat-kuat mungkin. Dan memang jelas aku nampak ada satu bayang-bayang putih melompat ke arah sofa lain!

     Aku bertambah lagi takut, jadi aku tak 'hesitate' untuk sepak sofa yang satu lagi tu. Bayang putih tersebut lari ke atas lantai dan sekelip mata aku tak tau camana dia buat sampailah bayang tersebut berhenti di satu penjuru ruang tamu. Time tu.........serius aku sangat-sangat cuak. Aku teliti bayang putih tu. Aku cepat-cepat lari ke arah suis lampu ruang tamu. Aku redho....kalau apa-apa yang bakal ku lihat selepas suis lampu dibuka. Ape nak jadi, jadilah. Bismillah... *Klik*

...
....
......
........
.........
..........
...........
............
...................
..............................
...............................................
.......................................................
................................................................
..............................................................................




..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..














































BOO YAHHH!










     KUANG HAJOOO PUNYA KUCING!! Bikin aku cuak je. Kucing pencuri makanan. Kerana terlalu bengang dan kurang waras, aku tutup semua tingkap di ruang tamu dan mengejar kucing tersebut sekejam mungkin. Kucing tu pun cuak sangat sehinggakan tak tau nak lari mana. Akhirnya dia lari naik tingkat atas. Aku dah malas nak kejar dah. Lantak kau lah labu pandai-pandai cari tingkap keluar rumah. Hahaha memang mengundang sungguh.




***********



     Kadang-kadang kita hairan dengan diri sendiri. Kita tau syaitan diikat, tapi terasa macam.....macam tak ada beza je? Kenapa aku masih boleh buat begini begini begini?

     Baru semalam aku nampak satu kemalangan yang sangat dahsyat. Kereta tindih atas kereta lain. Tak tau camana boleh jadi macam tu. Hanya dengar bunyi orang nangis saja. Bayangkan sekiranya kitalah mangsa dalam kereta tersebut, detik-detik terakhir sebelum accident ialah karaoke dalam kereta dengar lagu entah pape joget sana sini. Na'udzubillaahi min zaalik.

     Aku tak mengajak kepada menjadi hamba kepada Ramadan, tetapi bulan Ramadan seharusnya mentarbiyah (baca: mendidik) kita supaya menjadi hamba Allah. Ideally begitu juga lah selepas bulan Ramadan.

     Tujuan sebenar aku tulis post ni saja nak bangkitkan persoalan 'kenapa terasa seperti syaitan berada di kiri kanan pada bulan Ramadan'. Tapi otak manusia ni sebenarnya terhad.



Rasul Allah said:

"The universe compared to Allah's kursi (footrest) is like a ring in the desert. And Allah's kursi compared to His ursh (throne) is like a ring in the desert."

[reported by Ibn Hibban, Ibn Abi Hatim]



     Daripada memikirkan jawapan, lebih baik kita beristighfar. Hakikatnya diri kita ni terlampau teruk sehinggakan tidak memerlukan syaitan pun untuk menghasut kita. Astaghfirullah. Astaghfirullah. Astaghfirullah.






Ya Allah, wahai yang memudahkan segala yang sukar

Wahai yang menyambung segala yang patah

Wahai yang menemani semua yang tersendiri 

Wahai pengaman segala yang takut 

Wahai penguat segala yang lemah 

Mudah bagimu memudahkan segala yang susah 

Wahai yang tiada memerlukan penjelasan dan penafsiran 

Hajat kami kepada-Mu amatlah banyak 

Engkau Maha Tahu dan melihatnya 



Ya ALLAH, kami takut kepada-Mu

Selamatkan kami dari semua yang tak takut kepada-Mu

Jaga kami dengan Mata-Mu yang tiada tidur

Lindungi kami dengan perlindungan-Mu yang tak tertembus

Kasihi kami dengan kudrat kuasa-Mu atas kami

Jangan binasakan kami, karena Engkaulah harapan kami

Musuh-musuh kami dan semua yang ingin mencelakai kami

Tak akan sampai kepada kami, langsung atau dengan perantara

Tiada kemampuan pada mereka untuk menyampaikan bencana kepada kami



Ya ALLAH, yang menyelamatkan Nuh dari taufan yang
menenggelamkan dunia


Ya ALLAH, yang menyelamatkan Ibrahim dari api kobaran yang
marak menyala


Ya ALLAH, yang menyelamatkan Musa dari kejahatan Fir'aun dan
laut yang mengancam nyawa


Ya ALLAH, yang menyelamatkan Isa dari Salib dan pembunuhan
oleh kafir durjana


Ya ALLAH, yang menyelamatkan Muhammad alaihimusshalatu
wassalam dari kafir Quraisy durjana, Yahudi pendusta, munafik
khianat, pasukan sekutu Ahzab angkara murka


Ya ALLAH, yang menyelamatkan Yunus dari gelap lautan, malam,
dan perut ikan



Ya ALLAH, yang mendengar rintihan hamba lemah teraniaya

Yang menyambut si pendosa apabila kembali dengan taubatnya

Yang mengijabah hamba dalam bahaya dan melenyapkan prahara



Ya ALLAH, ampunan-Mu lebih luas dari dosa-dosa kami

Dan rahmah kasih sayang-Mu lebih kami harapkan daripada amal

usaha kami sendiri




[Ustaz KH Rahmat Abdullah, Deklarasi Partai Keadilan 1998]







Wallaahu'alam bis sowabb


Post baru blog baru: buka puasa free di masjid





Posted by Posted by zabed at 12:30 AM
Categories:

9 comments  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
>