Friday, June 29, 2012


Bismillaahirrahmaanirrahiim



     Aku bukanlah seorang yang terer bab-bab sejarah ni tapi atas dasar mencari rejeki untuk mengajar budak-budak SPM, aku pun start balik belek-belek buku teks sejarah tingkatan empat. Wuh. Legend gila buku ni.

     Dah 5 tahun meninggalkan Sejarah SPM, aku sangka dalam buku teks ni hanya bincang sejarah islam dalam 3 bab sahaja. Yang sebenarnya..... ada 5 bab sekaligus membincangkan sejarah islam. Amik kau:






BAB 4: KEMUNCULAN TAMADUN ISLAM DAN PERKEMBANGANNYA DI MAKKAH

BAB 5: KERAJAAN ISLAM DI MADINAH

BAB 6: PEMBENTUKAN KERAJAAN ISLAM DAN SUMBANGANNYA

BAB 7: ISLAM DI ASIA TENGGARA

BAB 8: PEMBAHARUAN DAN PENGARUH ISLAM DI MALAYSIA SEBELUM KEDATANGAN BARAT



     Dan aku berasa sedikit 'takjub' (amazed) apabila selepas bab 8 ialah 'Bab 9: Perkembangan Eropah'. Kalau dibuat timeline  berdasarkan bab-bab dalam buku teks ni, seolah-olah Eropah 'berkembang' (progress, develop, grow, evolve, etc.) selepas menerima tempias dari tamadun islam. Tak percaya?

     Semasa Zaman Gelap (Dark Ages), kuasa yang diberikan kepada Gereja sangat kuat sehinggakan 'agama' dikatakan mengongkong rakyat dan menghalang 'kemajuan'. Apa-apa yang dikatakan Gereja, semuanya betul sehinggakan dosa boleh diampunkan dengan duit (the sale of indulgences).


kekejaman pihak Gereja

The Sale of Indulgences


     Kalau 'agama' dikatakan 'mengongkong' rakyat, maka ia memberi gambaran bahawa penganut 'agama' tersebut tidak 'merdeka jiwa'. Mereka macam.....terpaksa, bukan kerelaan. Orang hidup dalam ketakutan. Bila-bila kena bunuh. Dijadikan buruh paksa. Semua yang dikatakan oleh 'orang agama' adalah betul, kalau bangkang kena siksa.

     Namun konsep 'agama' yang dibawa oleh islam adalah 'memerdekakan jiwa' manusia. Membebaskan manusia dari segala 'belenggu' atau 'kongkongan'.


"Islam does not force people to accept its belief, but it wants to provide a free environment in which they will have the choice of beliefs."

"What it wants is to abolish those oppresive political systems under which people are prevented from expressing their freedom to choose whatever beliefs they want, and after that it gives them complete freedom to decide whether they will accept islam or not"

[Sayyid Qutb, Milestones  ('Ma'alim Fit Toriq' atau 'Petunjuk Sepanjang Jalan')]


     Dan begitu jugalah kata-kata Rib'i bin Amir ketika berhadapan dengan panglima Persia bernama Rustam:


"Allah telah menghantar kami untuk mengeluarkan (memerdekakan) sesiapa sahaja yang Dia kehendaki dari perhambaan terhadap sesama hamba kepada perhambaan hanya kepada Allah, dari kesempitan dunia kepada keluasannya, dari kezaliman agama-agama kepada keadilan islam."


     Islam membawa mesej 'kebebasan dari perhambaan sesama manusia', maka konsep ini telah diambil pakai oleh penggerak-penggerak pada zaman Gelap dan menjadi asas kepada zaman Renaissance. Gerakan reformasi agama yang dipelopori oleh Martin Luther dan Calvin di Eropah, gerakan menentang sistem feudal di Eropah, gerakan menuntut pembebasan daripada pemerintahan aristokrat, gerakan menuntut hak asasi manusia seperti yang terdapat dalam Magna Carta di England dan Revolusi di Perancis dan gerakan-gerakan besar yang lain. Menurut Sayyid Qutb dalam bukunya Hadzaddeen  (Inilah islam), gerakan-gerakan besar ini muncul dan tercetus kerana pengaruh islam (baca: mesej atau konsep yang dibawa) ketika itu


"Pertelingkahan yang berlaku di antara puak-puak Kristian memperlihatkan pengaruh islam di kalangan mereka. Antara yang boleh dilihat ialah dalam peristiwa  yang berlaku  pada kurun ke 8 Masihi, di Septmania muncul satu gerakan yang mengajak penganut Kristian supaya menentang amalan pengakuan di hadapan paderi kerana paderi tidak berhak melakukannya."

"Setelah itu muncul pula aliran yang mengajak penganut Kristian supaya menghancurkan patung keagamaan (Iconoclasts). Pada kurun ke 8 dan ke 9 Masihi lahir fahaman Kristian yang menentang amalan mensucikan patung. Pada tahun 726AD, pemerintah Empayar Rome, Leo III telah mengeluarkan perintah supaya diharamkan amalan mensucikan patung."

"Apa yang ingin saya nyatakan di sini ialah mengenai kenyataan beberapa orang ahli sejarah bahawa gerakan ke arah penghapusan patung ini adalah kerana pengaruh islam."

[Dr Ahmad Amin, Dhuha Islam  ]



     Terasa macam osem gila bila dapat tahu bahawa pengaruh islam sebenarnya merupakan pencetus utama kepada zaman Renaissance, zaman yang dibangga-banggakan oleh orang Eropah. Terasa osem atau izzah  (bangga, proud of, gempak, etc.) dengan islam pabila islam bukan sekadar teori yang terdapat pada Al-Quran semata, tetapi ianya benar-benar dipraktikkan oleh 'masyarakat islam'.

     Ironinya, hari ini subjek-subjek 'Sejarah' sekadar platform untuk bangga dengan pencapaian-pencapaian 'datuk-datuk' aku yang lepas. Tsk tsk tsk. Masyarakat islam yang ideal pada zaman dulu-dulu dah tak ada dah sekarang, walhal masyarakat ni lah yang suatu ketika dulu boleh selesaikan masalah-masalah humanity  yang berlaku di depan mata kita hari ini. 'Faith in humanity: Restored' melalui islam.

     Masyarakat islam hari ini hanya islam pada nama. Islam yang sepatutnya dipraktiskan tidak dipraktiskan kerana 'takut bos marah'. Islam tak berani dipraktiskan pada zaman ini kerana.....aii bro, boleh tanya lagi? Mengaku diri islam, tetapi jiwa tetap tidak merdeka. Tidak bebas. Diikat dengan belenggu 'perhambaan sesama manusia' sedangkan tujuan kedatangan islam adalah untuk membebaskan manusia. What's wrong with you muslims??

     Realiti yang berlaku pada ummat islam sekarang, 'history repeats itself'. Ciri-ciri masyarakat zaman Gelap di Eropah sama sahaja dengan ciri-ciri yang berlaku pada masyarakat islam hari ini. Dah tu, buat apa belajar sejarah kalau sekadar nak bangga je lebih, walhal sejarah sebenarnya aset untuk beramal?

     Sekali lagi, 'history repeats itself'. Islam sedikit..........demi sedikit kembali membangun. Sedang di peringkat awal 'Renaissance' mungkin. Yang paling baru dan paling 'melonjak' ialah kemenangan Dr Morsi sebagai Presiden Mesir yang baru pada minggu lepas. Kenapa kemenangan Dr Morsi boleh jadi suatu titik tolak kepada kemenangan islam di dunia? Baca sini kalau ada banyak masa: Mengapa Anda Perlu Sokong Dr Morsi.


Dr Morsi a.k.a Presiden Mesir baru


     Terdapat 3 jenis muslim ketika peristiwa kebangkitan islaml; 1. muslim yang menyokong, 2. muslim yang tengok sahaja dan 3. muslim yang menentang. Kau yang mana satu??


"Sesungguhnya Allah tidak jemu sehinggalah kamu jemu" - hadits riwayat al-bukhari dan muslim



Wallaahu'alam bis sowab.


blog baru entri baru: Sayyid Qutb.




Posted by Posted by zabed at 12:58 AM
Categories:

1 comments  

Saturday, June 23, 2012




"Assalaamualaikum pakcik. Saya nak order murtabak 50 keping boleh? Malam ni lepas maghrib saya pi amik."

"Aish banyaknya. Saya tak pasti boleh sempat siap ke tak ni sebelum maghrib. Ni order banyak-banyak ni pasaipa?"

"Malam ni ada (majlis) tahlil untuk datuk saya. Jadi murtabak ni nak diagih-agihkan kepada orang yang datang malam ni."

"Tahlil untuk siapa? Siapa baru meninggal dunia?"

"Datuk saya. Ustaz Haji Hanafi"



Pakcik tu terus senyap. Tak terkata. Speechless. Terkejut. Tak sangka. Pegun untuk beberapa saat. Orang Kedah kata 'nampak sebak'.



******



     Innalillaahi wa inna ilaihi raaji'un. Allaahumma yaghfirlahu warhamhu wa'aafihi wa'fu'anhu. Pada mulanya aku sendiri rasa sebak dan sedih bila dapat tahu datuk aku baru saja meninggal dunia malam hari rabu lepas. Tapi perasaan sedih tu tak lama. Sebab aku yakin, insha Allah datuk aku berada di tempat yang mulia di sisi Allah. Insha Allahul jannah.

     Cuma yang buat aku terpana ialah pabila orang tak henti-henti datang melawat datuk sebelum dikebumikan. Pukul 2 3 pagi pun masih lagi ada orang datang. Biasanya diorang datang dalam satu kumpulan orang, dan pabila dilihatkan kepada mereka wajah datuk, mereka akan menangis. Menangis teresak-esak, kemudian mendoakan untuk datuk. Semasa solat jenazah, penuh satu masjid orang datang. Siap ada rombongan bas lagi.

     Aku kat sini bukan nak cerita kehebatan atau mengagung-agungkan datuk aku. Cuma terpanggil untuk menceritakan sesuatu yang harapnya kita yang masih hidup ni boleh ambil pengajaran.

     Erti hidup pada memberi. Datuk aku seorang ustaz yang selalu 'mengajar orang' (bahasa kedah) dekat masjid-masjid sekitar Alor Setar. Aku sendiri tak pernah dengar datuk aku 'pergi mengajar', tapi tak sangka berita kematian dia boleh memberi kesan kepada masyarakat kampung sekitar situ. Reaksi pakcik murtabak tu sampai sekarang aku teringat. Aku pernah tulis satu post berkaitan datuk: 86 tahun.

     Pemergian seseorang bukan memberi kesan kepada ahli keluarga saja, bahkan pada orang-orang luar yang mungkin ada di kalangan mereka yang tidak dikenali langsung. Berapa banyak doa ditujukan khas kepada si 'pemberi' yang telah meninggalkan dunia.



Apabila mati anak Adam, maka terputuslah amalannya melainkan tiga perkara;

Sedekah jariah,

atau ilmu yang bermanfaat,

atau anak soleh yang mendoakan ke atasnya

[Hadith diriwayatkan oleh Muslim, Abu Daud, Tirmidzi, al-Nasaa'i dan al-Bukhari]




     Hari ni senario di KL banyak orang berlumba-lumba mengejar untuk mengumpul harta. Kata mereka kerana nak capai ketenangan. Sedangkan happiness  itu bisa dicapai dengan pemberian, lagi banyak yang diberi, lagi tenang hati.

     Aku pun tak nak celoteh banyak-banyak pada tajuk Erti hidup pada memberi. Boleh baca dua post ni: Bujang susah, kahwin pun susah dan Simpan sampah dalam poket dulu.

     Benarlah kata-kata Rasulullah sallallaahu 'alaihi wa sallam,



Be in the world as though you were a stranger or a traveler on a path.

Jadilah kamu di dunia seperti seorang pengembara atau seorang yang sedang melalui satu jalan.

[Hadits riwayat al-Bukhari]



     Hidup ni bukannya nak stay lama-lama kat satu tempat pun. Singgah mana-mana perhentian atau oasis, ambik mana yang perlu dan tak membebankan perjalanan, kemudian terus berjalan. Jumpa oasis baru, ambil mana yang perlu kemudian terus berjalan. Beli air livita ke untuk tidak mengantuk semasa driving. Kemudian, terus berjalan sampai ke destinasi.

     Kita berasal dari syurga, bukan dunia. So ini bukan rumah kita nak stay lama-lama.



Wallaahu'alam bis sowabb.

Posted by Posted by zabed at 12:22 PM
Categories:

2 comments  

Tuesday, June 19, 2012


Bismillaahirrahmaanirrahiim


     Tadi pukul 3.00 petang aku hantar kereta ke bengkel di shah alam untuk repair air cond. Cek cek cek, rupa-rupanya compressor rosak. So melayang banyak jugak lah duit aku. Haha.

     Sementara menunggu pomen tukar compressor air cond., aku berjalan-jalan di sekitar bengkel tu untuk cari tempat makan. Mamak pun jadi, janji dapat makan lunch. Lapar gila. Jalan kaki waktu tengah-tengah hari. Boleh kata kerja gila jugak lah.

     Lepas makan megi goreng mamak, aku kena cari surau pulak sebab dah nak masuk asar. Tak de la familiar mana pun kawasan shah alam seksyen berapa ni. So, terpaksa gigihkan diri jugak untuk mencari surau, ataupun sekurang-kurangnya tempat yang layak untuk solat. Ini jalan kaki, bukannya naik kereta.

     Jauh jugak perjalanan. Tak jumpa-jumpa surau. Kalau naik kereta senang, ini jalan kaki. Dah la besar kawasan ni. Kawasan perindustrian. Mana nak cari surau?? Akhirnya langkah kaki terhenti di suatu kawasan perumahan. Wow. Kawasan perumahan baru. Siap ada pak guard lagi. Ada surau ke kat dalam ni? Kebiasaannya, kawasan perumahan baru lagi-lagi yang ada pak guard tak ada surau kat dalam. Tapi entah camana, aku rasa macam betul-betul ada surau kat dalam ni. Walaupun otak berkali-kali menidakkan kewujudan surau, tapi hati pulak meronta-ronta seperti besi ditarik magnet. Akhirnya aku mengagahkan diri jugak untuk cuba masuk.

     Bapak ah..ketat jugak security sini. Setiap kereta yang masuk mesti kena tahan kecuali yang ada sticker. Makin tak confident pulak aku nak cuba masuk ni. Kemudian aku tanya pak guard yang berbangsa....entah aku tak tau. Aku tanya "kat dalam ada surau tak?". Dia pandang member dia, cakap bahasa yang aku tak paham. Riak wajah nampak macam tak nak bagi masuk je. Aku dah hampa. Takkan nak bagi orang luar masuk free-free je. Karang ada kes pecah masuk rumah, siapa yang nak dipersalahkan?

     Tiba-tiba member pak guard tu cakap dekat aku, "Mau pergi solat ka?" sambil menunjukkan gaya angkat takbir. Aku angguk kepala macam budak buat salah. "Jom ikut saya" dia kata. Dia start enjin motor, pastu suruh aku duduk belakang. Wah lau. Sempoi betul brader ni. Siap nak tolong hantar lagi. Motor tu bergerak laju sehinggalah sampai ke surau. Ada surau rupanya kat sini. Alhamdulillah. Tak sia-sia berjalan jauh untuk berhenti kat kawasan ni.

     Serius baik brader ni. Bukan setakat tolong hantar aku, malah dia boleh percaya aku takkan buat kerja-kerja pecah masuk rumah orang. Sekarang kan banyak kes pecah masuk rumah, lagi-lagi kawasan perumahan tu boleh kata banyak rumah mewah tapi brader tu tetap percaya yang aku tak buat kerja-kerja tu. Terharu la pulak. Haha. Sekali tengok brader ni dan gaya percakapan dia, aku rasa dia berbangsa Bangladesh. 'The Bengalis'.

     Papepun, isu genocide  yang berlaku di Myanmar yang membabitkan penindasan suku kaum Rohingya bukan atas dasar agama sangat pun. Isu ni lebih kepada 'menindas bangsa asing'.


"But even as fear of religious conflict grips the city, there are many who insist that the situation in Arakan State is not really about religion at all......the 88 Generation leader who last week declared that the "Rohingya issue" - that is, the status of Arakan state's Muslim minority - is essentially a matter of sovereignty."

"The consensus among Burmese, it seems, is that the Rohingya are illegal migrants from neighboring Bangladesh - a view that also treats this as an issue of sovereignty rather than religious animosity."

"Indeed, many - especially ethnic Arakanese - have been resentful of the potrayal of this as a religious conflict, even though many have resorted to racial and religious slurs in their verbal attacks on the "Bengalis," as they prefer to call the Rohingya."


[Aung Zaw, Burma's Rohingya Dilemma ]



     *Sovereignty is the quality of having supreme, independent authority over a geographic area, such as a territory - Encyclopaedia Britannica.

     Kita semua sedia maklum bahawa pada period awal dakwah islam di mekah, kebanyakan yang menerima dakwah islam ialah golongan yang ditindas oleh sistem jahiliyah. Mudah saja bagi golongan yang ditindas ini untuk menerima dakwah la ilaaha illallah , tetapi tidak mudah bagi golongan bangsawan a.k.a golongan yang menindas.


They (the Arabs) knew that 'Uluhiya'  (la ilaaha illallah) means sovereignty and they also realized that that ascribing sovereignty only to Allah meant that authority would be taken away from the priests, leaders of the tribes, the wealthy and the rulers and would revert to Allah.

[Sayyid Qutb, Milestones  a.k.a Ma'alim Fit Toriq a.k.a  Petunjuk Sepanjang Jalan ]


     Oleh kerana mereka early muslims  yang majoritinya adalah golongan tertindas, mereka senang dan mudah untuk menerima kalimah la ilaaha illallah  kerana mereka sendiri merupakan mangsa kepada penindasan yang dilakukan oleh golongan atasan. Undang-undang tidak boleh direka oleh manusia. Tiada lagi undang-undang atau hukum yang lebih layak untuk memberi keadilan kepada manusia melainkan undang-undang tersebut datang dari Pencipta alam sendiri, bukannya manusia yang gila kuasa. Kata kuncinya ialah kesedaran. Kesedaran apa? Kesedaran tentang kezaliman memaksa manusia untuk mempertuhankan manusia.

     Jap jap. Ape kene mengene period awal dakwah islam di mekah dengan isu Rohingya? Ini jawapan secara tidak langsung bagi mereka yang bertanya,


"Kenapa perlu ambil peduli isu-isu ummat islam seperti di Bosnia, Selatan Thai, Afghanistan, Somalia, Palestin, Syria dan Rohingya? Kalau setakat menderma, bukannya boleh selesai masalah pun. Nak hantar bantuan sampai bila? Kalau nak pergi berjihad tak boleh sebab banyak lagi hutang tak berbayar seperti rumah dan kereta. Macam mana nak mati syahid kalau berhutang? Perasaan geram kita kepada musuh-musuh islam pun tak ke mana sangat."


     Sedih dan rasa kesian bila tengok gambar-gambar yang berlaku pada Rohingya. Rasa geram pun ada. Tapi bertambah pilu pabila kita tak mampu nak buat apa-apa. Perkara yang sama berlaku pada zaman period awal dakwah islam di mekah. Perasaan "tak boleh nak tolong apa-apa". Abang Bengali yang bagi aku tumpang motor dia ke surau tu sangat baik, tapi aku tak boleh nak tolong orang-orang dia yang kena tindas.

     Tetapi atas dasar pentingnya untuk berpegang dengan kalimah la ilaaha illallah , maka para sahabat tetap istiqomah dan sabar. "Mereka memerangi kezaliman taghut dengan panji la ilaaha illallah ". Faham tak? Kalau tak faham, baca balik statement Sayyid Qutb kat atas tu.

     Hari ni ramai rakyat Malaysia mengaku muslim kerana mereka melafazkan kalimah la ilaaha illallah , tapi macam buat bodo je dengan isu-isu ummah. Padahal manifestasi kepada syahadatain ialah perasaan benci kepada 'pembunuhan kanak-kanak, kaum wanita dirogol, berita palsu yang menyemarakkan lagi sentimen yang tak sepatutnya, mengusir keluar manusia dari rumahnya' dan lain-lain lagi . Tak faham? Baca balik statement Sayyid Qutb kat atas tu.







"Kami (Muslim Rohingya) hanya mempunya 3 pilihan:

1 - Kami kekali di sini dengan risiko terus dibunuh
2 - Kami belayar ke tengah lautan dengan risiko lemas
3 - Kami menjadi pelarian jika diterima negara berkenaan"

[dipetik dari facebook Dr Zainur Rashid Zainuddin]


Wallaahu'alam bis sowab

post baru blog baru: Selepas kesibukan yang melampau (kononnya)



Posted by Posted by zabed at 3:10 AM
Categories:

0 comments  

Sunday, June 10, 2012


bismillaahirrahmaanirrahiim


     Aku teringat ketika darjah 1 dulu, seorang ustaz pernah memberi ucapan pada pagi perhimpunan hari isnin. Sangat 'inspiring' bagi kami budak-budak yang baru melangkah masuk institusi pendidikan. Ye la. Budak darjah 1 kan. Papepun, kata-kata yang 'inspiring' untuk budak-budak kecik tidak bermaksud ianya 'inspiring' bagi kita yang kononnya dah dewasa ini. Haha.

     Ustaz tu sangat mesra dengan kanak-kanak walau raut wajah dia berkedut-kedut seperti orang berumur 50-an. Sekali tengok wajah dia, jelas ternampak sifat penyayangnya *cewaaahhh*. Bila nampak dia melangkah untuk bagi ucapan, semua budak-budak duduk diam dan cuba dengar dengan khusyuk. Mata bersinar-sinar. Kemudian ustaz tu memberi salam selepas mencapai microphone,


"Assalaamualaikum warahmatullaahi wabarakaatuh"

"Wa-a-lai-kumuss-salaam-warah-matullaaah-hiwabaarakaaaaaaatuh!" gaya budak-budak sekolah darjah 1.


     Kemudian, al-ustaz pun meneruskan ucapannya yang bertemakan 'menjaga kebersihan di sekitar sekolah'. Aku dah tak berapa ingat dah point-point dalam ucapan beliau, tapi ada satu kisah contoh ni buat aku teringat-ingat sampai sekarang.

     Ustaz tu cerita, dia pernah terlihat seorang mat saleh sedang mencari-cari tong sampah untuk buang tisu/plastik/kertas/chewing gum/tak ingat. Cari punya cari, akhirnya mat saleh tu perasan bahawa kawasan tu memang tak ada tong sampah langsung. Hampa, tapi dia tak buang merata. Sampah tersebut dimasukkan ke dalam poket seluar dan mat saleh tersebut terus berjalan seperti biasa.


"Oleh itu anak-anak, kalau nak buang sampah, jangan buang merata-rata. Cari tong sampah. Kalau tak jumpa tong sampah, masukkan dulu ke dalam poket. Kalau tengah jalan tu terjumpa, haa barulah kita buang sampah tu dalam tong", ujar beliau sambil 'demo' masukkan sampah ke dalam poket.


      Seingat aku, hati aku sangat meluap-luap untuk mempraktiskan tips tersebut. Tak tau la budak-budak lain camana. Mungkin diorang pun berbunga-bunga jugak kot hati. Haha. Dan alhamdulillah, selepas dengar ucapan al-ustaz, aku mempraktiskan cara tersebut sehinggalah sekarang. Dari 1997 sampai 2012, 15 tahun telah berlalu. Berapa banyaklah pahala ustaz tu sehinggakan tips tersebut menjadi suatu kebiasaan untuk diri aku. Maashaa Allah.

     Nama ustaz tersebut ialah Ustaz Abdul Rahim Lakasauk. Difahamkan pada awal tahun 2012 ni, beliau baru sahaja pergi meninggalkan dunia. Innalillaahi wa inna ilaihi raaji'un. Allaahumma yaghfirlahu warhamhu, wa 'afihii wa'fu'anhu. Berita penuh: Mengenang Allahyarham Ustaz Abdul Rahim Lakasauk (1945-2012) .

     Erti hidup pada memberi. Seorang CNN Hero dari India bernama Narayanan Krishnan meninggalkan kehidupan lamanya sebagai chef hotel semata-mata nak menolong orang-orang miskin, OKU dan orang-orang tua yang merempat di Madurai, Tamil Nadu. Beliau menceritakan saat-saat awal sebelum beliau berhenti kerja sebagai chef,


"I saw a very old man, literally eating his own human waste out of hunger. I went to the nearby hotel and asked them what was available. They had idli , which I bought and gave to the old man. Believe me, I had never seen a person eating so fast, ever. As he ate the food, his eyes were filled with tears. Those were the tears of happiness."

[CNN, Once A Rising Star, Chef Now Feeds Hungry ]


     Syed Qutb, seorang penulis Mesir yang berjaya me-revolusi-kan pemikiran islam liberal kepada islam yang syumul melalui tulisan-tulisannya seperti Fi Zilaal Quran  (Di Bawah Bayangan Quran) dan Ma'alim Fit Toriq  (Petunjuk Sepanjang Jalan). Bukan setakat merevolusikan pemikiran, bahkan tulisannya menaikkan semangat roh-roh jihad terutamanya pemuda-pemuda Ikhwan Muslimin (Muslim Brotherhood) sehingga sekarang. Kebanyakan karya-karya beliau dihabiskan semasa dalam penjara. Selepas 15 tahun dipenjara, beliau dibebaskan pada Disember 1964. Kemudian masuk balik penjara pada Ogos 1965. Akhirnya beliau dijatuhkan hukuman gantung tak sampai setahun selepas itu (17 Mei 1966). Dan syaheed lah beliau menemui Tuhannya. Beliau mati dalam keadaan masih lagi bujang, tidak berkahwin. Sibuk menulis, sibuk berdakwah, sibuk membangun ummah, beliau antara 'jelmaan' (embodiment) kepada ayat-ayat "Erti hidup pada memberi".


"Verily, the index finger that testifies to the oneness of Allah in prayer, utterly rejects to write even a letter, endorsing the rule of the Taghout (tyrant)." - Syed Qutb


     Apa yang baik untuk manusia, Allah akan pelihara. Sama seperti tips-tips Ustaz Abdul Rahim dan tulisan-tulisan Syed Qutb. Sehingga ke hari ini 'karya-karya' mereka digunapakai oleh manusia, masih lagi 'inspiring' bukan kepada kanak-kanak sahaja. Berapa banyak pahala diorang?

     Sedangkan orang yang hidup mewah dengan harta pun mencari ketenangan dan kepuasan melalui 'pemberian' (Gauthama Buddha, Narayanan Krishnan, Bill Gates etc.), kita hari ni pula terkejar-kejar dan berhempas pulas mengejar kemewahan tersebut. Di mana kemuliaan kita kalau bersikap 'kiasu'? Tsk tsk tsk. Pathetic weak creatures.

     Betul lah kata-kata hero kita Narayanan Krishnan ni,


What is the ultimate purpose of life? It's to give. Start giving. See the joy of giving.

*video penuh CNN Hero Narayanan Krishnan



      Oh yeah. Sibuk cakap pasal orang lain, apa sahaja pemberian kita kepada orang lain? Mana aset akhirat kita?



Sesungguhnya Kami telah memperingatkan kepadamu siksa yang dekat, pada hari manusia melihat apa yang telah diperbuat oleh kedua tangannya; dan orang kafir berkata: "Alangkah baiknya sekiranya aku dahulu adalah tanah".

[An-Naba' (78): 40]



Wallaahu'alam bis sowabb



*post yang berkaitan: Bujang susah, kahwin pun susah.

**post baru blog baru: Rindu anak.

Posted by Posted by zabed at 4:56 PM
Categories:

0 comments  

Thursday, June 7, 2012


Bismillaahirrahmaanirrahiim


    Sejak bila aku mula 'bergaduh'? Oh baru teringat. Seingat aku la, orang pertama yang bergaduh dengan aku ialah adik sendiri. Haha. Sebelum tadika lagi. Setiap kali bergaduh, mesti aku kalah sebab aku ni dikira sebagai 'abang'. Gaduh pasal apa pun tak ingat. Gaduh pasal mainan kot. Entah wallaahu'alam.

     Kemudian naik darjah satu. 'Gaduh' kali ni boleh tahan epic. Bukan gaduh lagi dah. Ini dikira perang. Perang di antara kelas melawan kelas. Ni bukan perang macam lawan sukan ke, lawan akademik ke etc. Ini perang betul-betul ni. Amik penyapu dan penyodok pergi serang kelas sebelah. Ketuk kepala orang, tonyoh-tonyoh budak. Bukan sorang dua je, satu kelas 'join the cause'. Aku pun tak tau pasaipa boleh sampai berperang dengan sungguh violent .

     Kemudian biasa la kan dalam kelas mesti ada sampai satu tahap tu pelajar lelaki dan pelajar perempuan bergaduh. Bukan gaduh secara fizikal pukul-pukul tu, tapi gaduh setakat perang mulut je. Kalau ada quiz dalam kelas, pelajar lelaki boleh pulak bersatu untuk menentang pelajar perempuan walhal sewaktu darjah satu dulu selalu je berperang antara kelas lawan kelas.

     Aku teringat ketika pertama kali belajar di sekolah berasrama penuh di Kuala Lipis. Walaupun sekolah terletak di Pahang, majoriti pelajar batch aku adalah berasal dari negeri Kelantan dan KL. Mak aihhhh. Semangat kenegerian memang menebal gila time tu. Boleh pulak susunan bilik kat dorm tu disusun mengikut negeri. Bukan disengajakan disusun macam tu, tapi kebanyakan pelajar-pelajar baru berasal dari Kolumpur, jadi seolah-olah nampak macam ada Wing Kelantan dan Wing KL pulak kat dorm tu. Ni pun macam Cold War jugak walaupun tak ada pertembungan fizikal. Cold War yang sampai tahap, kalau ada barang yang hilang atau dicuri, mesti nak salahkan orang dari 'Wing' yang lain. Atau contohnya kalau ada orang dari Wing A melintas Wing B, mesti terasa macam diri seekor kucing melintasi kawasan yang dipenuhi dengan anjing yang bersedia untuk menerkam kita.

     Tapi Cold War antara negeri-negeri ni tak lama. Setahun je. Naik form 5, susunan bilik dah tak macam dulu. Kelantan ke, KL ke, Ganung ke, Pahang ke main campur je. Janji semua budak form 5 dalam satu dorm tu. Terus hilang semangat kenegerian masing-masing. Semua bersatu, bersatu untuk melawan 'SPM'. Dan alhamdulillah, batch kami adalah batch terbaik dalam pencapaian keputusan SPM semenjak sekolah tu dibuka. Ini memang betul-betul 'bersatu kita teguh, bercerai kita roboh'.

     Bila masuk universiti, kali ni persengeketaan antara jurusan dengan jurusan pulak (terasa macam guna perkataan 'jurusan' dalam Naruto pulak) padahal berada dalam satu fakulti yang sama. Masing-masing nak buktikan jurusan mereka-lah yang paling susah sekali. Chemical paling susah la, Mechanical banyak kerja la, Elektrikal banyak test la dan Civil ingat-senang-ke?. Tapi boleh pulak 'puak-puak' ni bersatu bila membandingkan orang dari fakulti atau school  yang lain. Semua bersepakat dengan slogan 'Engineering lagi susah dari business, science, pyschology dan lain-lain'. Kali ni gaduh antara fakulti dengan fakulti pulak. Lepas tu kesemua student di uni bersatu kalau nak membandingkan dengan universiti-universiti lain.

     Di kalangan bangsa Melayu pun boleh berpecah walaupun kulit sama coklat dan cakap sama bahasa. Melayu UMNO la, Melayu PAS la, Melayu educated la etc. Masing-masing nak pertahankan parti mana paling bagus dalam membela nasib 'bangsa', tak kurang juga orang yang kononnya 'neutral' atau so-called first class mentality yang rata-ratanya adalah keyboard warriors. Tapi masing-masing sepakat tak suka 'orang cebok tak guna air', 'bunuh ...... daripada bunuh ular', '.... bukit', '..... estet'. Eh perlu ke aku tulis secara detail?

     Situasi politik di Malaysia pulak terbahagi kepada dua; penyokong kerajaan vs tak suka kerajaan. Benci kerajaan tidak bermaksud menyokong pembangkang ye. Bak kata seorang kawan aku yang berbangsa Cina,

"I tak suka DAP sebab *politic stuffs*. Tapi I kena undi DAP sebab I lagi meluat dengan kerajaan sekarang. At least, I need to show them (the current govt) that there are still a large number of Malaysians that want a reform in *politic stuffs* after 50 years of ruling"

     Jadi, berlakulah situasi Melayu Cina dan India bersatu tanpa mengira kaum seperti yang kita lihat pada foto-foto Bersih 3.0 baru-baru ni. Aku sendiri merasai kesatuan atau unity yang berlaku di antara kaum semasa demo bersih 28 April lepas. Berkongsi air, berkongsi garam, walaupun tangan yang memberi itu ialah 'orang cebok tak guna air'.

     Kemudian kita beralih kepada perlawanan bola sepak final antara Malaysia dan Indonesia atau Singapura. Tak kisah lah kau 'orang merah' atau 'orang kuning' sekalipun, asalkan kau Malaysian, kita sama-sama akan menyokong Harimau Malaya menentang Garuda atau Singapore Lions walhal kedua-dua negara Singapura dan Indonesia katanya bangsa serumpun dengan bangsa Melayu sehhh. "E lelelelele lah ooo ooo, E lelelelele lah aaa aaa, E lelelelele lah ooo ooo, E lelelelele lah harimau malaya, harimau malaya, harimau malaya!"

     Dan orang-orang yang berada di negara-negara Timur akan bersatu menentang orang-orang yang berada di negara-negara Barat (Westerners) sebab Westerners merendah-rendahkan dan menjajah orang-orang Timur. Contoh penentangan terhadap Westerner secara halus seperti Dasar Pandang Ke Timur dan Buy British Last.

     Tapi mungkin zaman sekarang dah tak ada dah kot kesatuan 'orang-orang timur'. Sebab yang selalu dihebah-hebahkan di media ialah 'it is West against Muslims'. Muslim secara keseluruhannya dianggap sebagai Orang Timur. Paling ketara berlaku selepas insiden 9/11. Tu yang tiba-tiba boleh meletup fenomena Islamophobia.

     Ini sudah sampai ke peringkat dunia. West against Muslims. Ada lagi kesatuan yang boleh menyatukan 'West' dengan 'Muslims'? Ada ada. Sapa kata tak ada. Bila keseluruhan umat manusia diancam serangan oleh makhluk asing dari Planet Mars a.k.a Martians, baru lah 'humanity' bersatu keseluruhannya tanpa mengira West, East atau Muslims punya 'nationality'. Waktu ni barulah semua mengaku bahawa kita semua berasal dari Adam.





     Bak kata seseorang,


Different beliefs are the source of wars and disagreement.


     Ciri-ciri atau karakteristik atau pandangan yang 'berbeza', 'tak sama', 'tak ngam', 'berlainan' dan sinonim dengannya itulah yang mengakibatkan pergaduhan atau perpecahan. Lawan kepada perkataan-perkataan tadi, itulah yang mengakibatkan kesatuan. Berbeza pula konsep penyatuan atau asabiyyah yang diceritakan dalam Al-Quran:


Hai manusia, sesungguhnya Kami menciptakan kamu dari seorang laki-laki dan seorang perempuan dan menjadikan kamu berbangsa-bangsa dan bersuku-suku supaya kamu saling kenal-mengenal.

[Al-Hujurat (49): 13]


      Semangat asabiyah (unity) ni memang bagus, tapi ia jadi tak berapa nak bagus bila asabiyah ini hanya terhad kepada mereka yang mempunyai ciri-ciri atau karakteristik yang sama. Antara konsep 'asabiyah' yang cuba disampaikan oleh Al-Quran ialah berlapang dada walaupun terdapat banyak perbezaan dari segi ciri-ciri mahupun karakteristik ('....berbangsa-bangsa dan bersuku-suku....' ). Berlapang dada, bermaksud kita 'menerima' dan berkata 'Okay, tadak hal'.

     Kalaulah tiada konsep 'berlapang dada' dalam islam, hari ni islam hanya dianuti oleh orang-orang Arab sahaja sebab Rasulullah berbangsa Arab dan Al-Quran pun guna bahasa Arab. Jadi logiklah kalau 'penyatuan' dalam islam hanya berlaku kerana persamaan ciri-ciri, bukannya perbezaan?

     Kita di Malaysia hari ini bersatu dan bersepakat atas nama islam, tapi tidak 'berlapang dada' langsung dengan orang yang kita gelar 'kafir', dan mungkin juga kepada sesetengah 'muslim yang berbeza' itu sendiri. Oleh kerana kita beragama islam, kita berada di pihak 'benar'. Bak kata brader Hilal Asyraf, kita lemas dalam keangkuhan bila kita dipihak 'benar' kononnya . Kita jadi angkuh dengan orang yang tak klik dengan kita. "Kita jadi angkuh dengan bangsa lain. Kita jadi angkuh dengan orang dari agama lain. Hingga kita sangka, kita buat apa sahaja pun tidak mengapa." Sebab unity  yang tidak bertempat a.k.a zalim.

     Sedangkan terang-terang Allah kata bahawa islam merupakan rahmat kepada seluruh alam. Kalau Martians wujud, tak mustahil mereka pun diberi pilihan untuk menyertai islam walaupun terang-terang mereka berlainan karakteristik dengan manusia. Jin pun ada jin islam.

     Tak perlu pun kita mencari kesalahan a.k.a. perbezaan seseorang. Mencari satu titik persamaan, itulah berlapang dada. Kemudian barulah boleh bersatu *aihhh cliche-nya ayat*. Sentiasa ada golongan yang 'memberi' dan 'diberi'. Berbeza karakteristik, tapi boleh 'klik'.



Sesungguhnya selemah-lemah ukhuwah itu adalah berlapang dada, dan setinggi-tinggi ukhuwah itu pula adalah itsar (melebihkan orang lain)

Hassan Al-Banna



     Kita offer diri untuk berlapang dada, kalau pihak lain tak nak terima itu 'lain cerita'.


Walaahu'alam bis sowabb 


Post baru blog baru: Kahwin muda vs mati muda



Posted by Posted by zabed at 10:49 AM
Categories:

2 comments  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
>