Monday, May 28, 2012


Bismillaahirrahmaanirrahiim




     Sekarang tengah hangat isu Irshad Manji nak datang Malaysia. Apa cerita sekarang jadi tak jadi datang Malaysia pun aku tak tau. Jadi katak di bawah tempurung sempena musim exam ni. Haha cerita dah nak dekat seminggu baru nak sebut dekat sini.

     Siapa Irshad Manji? Pergi google. Secara ringkas boleh la nak kata dia golongan yang mengaku diri sebagai 'reformist Islam'. Banyak pendapat dan ideologi yang diperjuangkannya  menimbulkan kontroversi dan bercanggah dengan hadith dan Al-Quran. Antara isu yang kuat diperjuangkan oleh 'beliau' ialah 'women in islam'. Ahhh. Pergi lah google pasal dia. Karang jadi cerita tak sahih pulak, berdosa aku.

     Sangat mudah untuk rakyat muslim malaysia membenci dia disebabkan ideologi yang dibawa kononnya menggugat 'aqidah' umat islam. Wow. Saja gua highlight perkataan 'benci' kerana merujuk kepada emosi. Kita nak benci dia secara fizikal ka ataupun kita benci ideologi dia? Atau mungkin dari sudut yang jarang dihebahkan, kita nak membenci persekitarannya yang memberi 'beliau' buah pemikiran yang menggugat 'aqidah' umat islam?

     Dalam bukunya yang bertajuk The Trouble With Islam Today , dalam bab How I Became A Muslim Refusenik , Irshad Manji menulis:


But at home, my father's ready fist ensured his family's obedience to an arbitrary domestic drill. Don't laugh at dinner. When I steal your savings, shut up. When I kick your ass, remember, it'll be harder next time. When I pound your mother, don't call the police. If they show up, I'll charm them into leaving, and you know they will. The moment they're gone, I'll slice off your ear. If you threaten to alert social services, I'll amputate your other ear.


     Kenyataan 'seorang isteri kena taat kepada suami selagi tidak bercanggah dengan Quran dan Sunnah' telah disalahgunakan oleh seorang ayah. Budak bernama Irshad Manji ni dibesarkan dalam keadaan kononnya prinsip islam ada yang bermasalah. Sebenarnya, riwayat hidup Irshad Manji ni sangat kesian. Siapa yang perlu dipersalahkan sehinggakan 'beliau' hari ini terang-terangan ditentang oleh majoriti muslim hari ini yang membenci dia?    

     Ok ok. Jangan ingat aku nak bela si Irshad Manji ni pulak. Baca sampai habis dulu.

     Itu cerita Irshad Manji. Pernah baca buku A History of God: The 4,000 Year Quest of Judaism, Christianity and Islam  (AHoG) yang ditulis oleh Karen Arsmtrong?





     Karen Armstrong asalnya merupakan seorang nun  dan akhirnya beliau meninggalkan 'order' dan sambung belajar di Oxford. Dalam buku AHoG, beliau ada menceritakan pengalaman hidupnya semasa menjadi nun , di mana 'father' di 'order'-nya jenis yang tak kasi soal banyak perkara berkaitan agama mereka. Alaa, lebih kurang macam 'Sesiapa yang menentang saya (ustaz), dia dikira Wahabi'. Haha lebih kurang macam tu la perangai 'father' tu.

     Dalam bab Unity: The God of Islam , tulisannya berkaitan periode penurunan Al-Quran dan sedikit seerah islam tentang Nabi Muhammad dan para sahabat, seolah-olah seperti kita baca Fi Zilalil Quran  (Di Bawah Bayangan Al-Quran) karya Syed Qutb yang cuba menggambarkan suasana di Mekah dan mentaliti orang-orang Quraisy ketika itu. Oleh itu, beliau cuba menjawab beberapa persoalan yang ditimbulkan oleh orientalis Barat:


To a Westerner, who cannot appreciate the extraordinary beauty of the Arabic, the Koran seems boring and repetitive. It seems to go over the same ground again. But the Koran was not meant for private perusal but for liturgical recitation. When Muslim hear a sura chanted in the mosque, they are reminded of all the central tenets of their faith.


     Tetapi tidak 100% perkara tentang seerah Nabi ini betul dalam bab ni, sebab penulis ada masukkan sedikit sumber sejarah dari Syiah seperti The Satanic Verses . Papepun, tolak hadith-hadith palsu Syiah dalam bab tersebut, seolah-olah seperti tuduhan-tuduhan orientalis kepada islam hari ini terjawab. Ironinya, bab-bab berkaitan sejarah islam selepas bab 'Unity: The God of Islam' sangat menconteng arang kat nama 'islam' itu sendiri. Kenapa? Sebab sikap orang muslim sendiri selepas zaman Nabi dan sahabat. Contohnya seperti kekejaman kerajaan islam di India yang menindas penganut agama Hindu, tokoh-tokoh muslim yang berfalsafah tentang ciri-ciri Tuhan, kisah-kisah orang Syiah yang penulis anggap sebagai sebahagian dari islam dan lain-lain lagi.

     Kemudian, 'Sejarah Tuhan' dari zaman kebangkitan kerajaan islam terus dibincangkan sehingga ke zaman Renaissance, kemudian ke abad 21 dan akhirnya pada hari ini. Bab terakhir dalam buku ini diberi tajuk Does God Have A Future? , nama tajuk yang agak kontroversi kerana nak menerangkan mengapa bertambahnya jumlah manusia tidak percaya kepada Tuhan.

      Antara sebab yang sangat kukuh mengapa di kalangan orang yang 'intelek' menjadi atheist kerana melihat kepada sejarah atau 'perangai' dan peranan yang dimainkan oleh orang-orang agama itu sendiri. Ada yang berani mengaku, sekiranya memang betul wujud satu Supreme Being  atau Tuhan itu sendiri, dia tetap tidak mahu patuh kepadaNya. WHY?????

     Inilah masalah umat islam pada hari ini. Cewah. Cakap macam ustaz yang bagi khutbah pulak. Kalau perasan la kan, hari ni ramai di kalangan kita suruh orang merujuk kepada Al-Quran itu sendiri, instead of melihat kepada 'muslim'. Kalau ada non-muslim mempersoalkan tentang islam kerana sikap negatif yang ditonjolkan oleh beberapa 'muslim', dengan pantas kita kata, "Baca Quran. Itulah islam yang sebenarnya".

     Ada benarnya pada jawapan kita tu, tapi aku rasa seharusnya itu bukan jawapan yang layak diberi kepada penyoal. Kalau si penyoal tu melihat kita sama seperti muslim di luar sana yang memberi gambaran negatif tentang islam, ditambah pulak kita dengan selamba menjawab persoalan penyoal tersebut, "Jangan tengok muslim, tengoklah Al-Quran", si penyoal tersebut akan membuat konklusi yang sangat disturbing  tentang Islam. Iaitu, Islam tidak praktikal untuk penganutnya. Na'udzubillaahi min zaalik .

     Dengan mudah kita kata Al-Quran adalah panduan hidup untuk seorang muslim, tiada cacat cela dan kitab ini dapat menyentuh hati manusia, tapi kalau kita sendiri  berperwatakan yang berbeza dengan Al-Quran, ini memberi gambaran kepada orang luar bahawa Al-Quran tidak relevan atau tidak praktikal kerana penganutnya sendiri gagal mempraktikkan apa yang diperintahkan dalam Al-Quran. Sebab itu bertambahnya bilangan atheist yang tidak mahu terikat dengan mana-mana peraturan walaupun mereka mempercayai wujudnya Tuhan di atas sana.

     Islam adalah mulia dan kemuliaannya tidak akan berkurang sedikit pun kerana datang dari Pencipta alam ini sendiri. Tetapi majoriti manusia melihat islam itu hina kerana sikap para penganutnya sendiri. Maka lahirlah orang-orang 'reformists islam' seperti Irshad Manji yang ingin melakukan perubahan pada prinsip asal islam itu sendiri. Dan bertambah juga bilangan manusia yang konfius a.k.a atheist yang buntu dalam mencari kebenaran kerana sikap orang-orang yang bertuhan ini. Di mana keindahan islam sekiranya penganut islam tidak merasa indah dengan islam itu sendiri??

     Kemudian, bangkitlah persoalan dalam isu Irshad Manji. Siapa yang perlu dipersalahkan? Ideologinya atau, persekitarannya yang memberi 'beliau' buah pemikiran yang menggugat aqidah umat islam? Kita lah kan yang mengaku ummat Muhammad yang bersalah?

     Aku cakap macam bagus je. Sekurang-kurangnya aku pasang niat agar mempraktiskan islam. Kau? Kita?


     Macam mana nak mempraktis islam? Contoh dah ada.


(Dan mengutus) seorang Rasul yang membacakan kepadamu ayat-ayat Allah yang menerangkan supaya Dia mengeluarkan orang-orang yang beriman dan beramal saleh dari kegelapan kepada cahaya.

Dan barangsiapa beriman kepada Allah dan mengerjakan amal yang saleh nescaya Allah akan memasukkannya ke dalam surga-surga yang mengalir di bawahnya sungai-sungai; mereka kekal di dalamnya selama-lamanya. Sesungguhnya Allah memberikan rezeki yang baik kepadanya.

[At-Talaq (65): 11]



related post: Muslim yang praktikal


Wallaahu'alam bis sowabb..

Posted by Posted by zabed at 12:47 AM
Categories:

0 comments  

Monday, May 14, 2012


Bismillaahirrahmaanirrahiim


cliche: denote an expression or idea that has lost its originality or force through overuse.
[thefreedictionary.com ]


     Malam hari Ahad bukanlah malam yang sesuai untuk orang keluar berjalan-jalan. Esoknya 'Monday Blues', kalau aku memang tidur awal la malam hari Ahad untuk dapatkan energi yang cukup sebelum ke kerja. Cewahh cakap macam dah kerja pulak. Haha. Tapi peliknya malam ni, boleh pulak ramai orang kat KFC ni. Dey macha, esok lu orang kerja, takkan malam ni nak makan mewah-mewah kot?? Pi la balik tidoq. Buat aku penat ja beratuq panjang-panjang semata-mata untuk mendapatkan satu set Dinner Plate.

     Ada 3 kaunter; kiri, tengah dan kanan. Tapi malam ni hanya 2 kaunter saja yang bukak, tengah dan kiri. Aku beratur kat kaunter kiri. Elok-elok family kat depan aku ni lama pulak order dia. Macam-macam order. Esok hangpa dah la kerja dan nak pi sekolah lagi. Jangan makan banyak-banyak sangat. Kesian kat orang macam aku yang singgah sekejap ja ni.

     Tunggu punya tunggu, tiba-tiba family depan aku ni 'berpindah' kaunter. Pindah ke kaunter kanan, yang asalnya tak bukak. Pelik aku. Asal tiba-tiba pindah kaunter pulak ni? Sebab order hangpa lama sangat ka? Nak bagi peluang kat kitorang yang tak order lagi ke? Papepun, aku bersyukur sampai jugak giliran aku. Tapi mana akak kaunter ni?

     Lama jugak aku tunggu. Kaunter kanan dibuka sebab ramai orang kot, plus nak melayan family tadi yang order banyak sangat 'kot'. Gelisah jugak. Takkan kaunter ni tutup? Tak ada pulak notis 'KAUNTER DITUTUP'. Aku...aku...serius rasa gelisah...sebab terasa macam dizalimi. Tapi aku tetap yakin bahawa kaunter kiri tak ditutup sebab notis tak diletak kat kaunter ni pun.

      Gua hampir-hampir berpeluh walaupun KFC ni dipasang air cond. Sebab aku betul-betul terasa dizalimi. Akak yang jaga kaunter ni pi mana?? Tolonglah jangan buat kat aku macam ni. Lama kot beratur, takkan aku nak beratur panjang sekali lagi? Kalau betul la kaunter ni ditutup, tolong lah letak notis yang kata kaunter ni ditutup...janganlah buat aku berdiri tercongok kat depan ni, macam orang 'tak paham-paham lagi'. Brader kat belakang aku ni dah beratur kat kaunter lain dah. Woi??

     Akhirnya aku memberanikan diri dengan selamba tanya akak yang jaga kaunter tengah,

"Kak, kaunter ni (kiri) dah tutup eh?"

"Ha ah. Komputer rosak, problem. Minta maaf banyak-banyak eh bang"


.
.
..
...
....
......
..........
..............
.................
........................
..................................
......................................


KABOOM!


     Entah lah. Aku pun tatau nak cakap apa. Serius rasa macam nak meletup je tadi. Memang aku yakin betul aku berada di 'pihak benar' sekiranya aku nak marah akak kaunter tuh sebab menzalimi customer. Tak bagitau langsung kata kaunter ditutup, lepas tu biar je customer beratur panjang-panjang macam orang ....... Kedua-dua biji mata aku bergerak kiri-kanan-kiri-kanan mencari-cari akak kaunter ni. Memang dah ready untuk RAWRRR. Tapi, alhamdulillah, tsummal hamdulillah, Allah beri juga kekuatan kepada hamba yang 'loser' ni untuk berfikir secara rasional. Dengan berat hati, aku melangkah kaki ke kaunter tengah dan mula beratur balik. Beratur panjang. *Sigh*

     Fikir secara rasional: Aku pernah kerja part time macam tu so aku rasa aku paham jugak la perasaan akak kaunter tu. Dah malam, tiba-tiba banyak customer pulak. Entah-entah sekarang time balik tapi terpaksa teruskan kerja kerana customer masih berjela-jela panjang beratur. So, takpa takpa. Saya kena husnu dzon  (bersangka baik).

     Husnu dzon tak husnu dzon, membara jugak hati sebenarnya. Hahaha. Tapi memang serius membara. Urat kepala ni berdenyut-denyut dengan laju. Aishhh. Kata nak berlapang dada, tapi jiwa tetap tak tenang. Kalau bukan tuntutan islam yang menyuruh:


La taghdob! Jangan marah!


     Dah lama aku pi sound akak jaga kaunter tu kerana bersikap 'zalim' terhadap kami yang dah beratur lama. Haha poyo gila ayat. Bajet berani je. Padahal cuak jugak takut-takut jadi macam KFC Shah Alam ke, mau kena penumbuk dengan sapa-sapa yang ada 'crush' dengan akak tuh. Hahaha.

     Akhirnya aku memilih untuk bersikap la taghdob  walau hati meronta-ronta untuk bersikap taghdob . Kelihatan akak kat kaunter tengah tu tengah bergosip-gosip dengan akak kaunter sepatutnya-letak-notis-tutup tu. Tak sampai seminit beratur di lane baru, akak kaunter tadi memanggil aku. Riak wajah dia macam sangat bersalah.


"Minta maaf banyak-banyak sebab komputer ni rosak. Dia jammed  tadi. Saya pun terlupa nak bagitau bang untuk pergi ke kaunter kanan tu. Sorry ye"


     Aisehman. Bila orang dah minta maaf macam tu, tiba-tiba aku pulak yang rasa bersalah. Rasa bersalah sebab buat muka garang. Hahaha. Astaghfirullah astaghfirullah astaghfirullah. Papepun, alhamdulillah tak perlu aku beratur lagi panjang dan lama. Allah permudahkan urusan. Saja nak testing aku kot samada boleh 'control' ke tak.

      Kembali kepada hadits la taghdob . Dalam hadits tu ada diberitahu ke apa ganjaran dengan bersikap la taghdob ? Mungkin di hadits lain ada diceritakan...wallaahu'alam ... tapi kalau ikutkan hadits ni, aku sebenarnya sangat kagum dengan sahabat yang bertanya tu sebab Rasulullah tak bagitau pun apa hikmah disebalik la taghdob  tersebut.

     Akhirnya, sahabat tersebut mengaplikasikan sifat la taghdob  pada suatu situasi  tak ingat situasi apa tapi dengan pilihan sahabat tersebut untuk bersikap la taghdob , banyak nyawa yang tidak berdosa berjaya diselamatkan daripada kena bunuh kerana emosi. Betulkan kalau ada yang salah ye.

     Sekarang ni kita tau bahawa selepas sahabat tersebut bersikap la taghdob , maka Allah akan menolongnya. Tapi kalau kita berada di pihak sahabat tersebut, yang tak tau apa akan jadi sekiranya beliau bersikap la taghdob , adakah kita mahu mengaplikasikan la tagdhob , walaupun Rasulullah tak pernah cerita pun hikmah disebaliknya?

     Bukan setakat pada hadits la taghdobb  saja. Tengok ayat-ayat Quran yang menerangkan tentang kejadian alam secara scientific. Hari ni kita kagum dengan Al-Quran kerana Al-Quran membenarkan penemuan saintifik seperti 'Big Bang theory'. Tapi kita sepatutnya lagi kagum dengan para sahabat yang beriman dengan Al-Quran pada ketika itu yang tak ada 'penemuan saintifik' pun.

     Mungkin di musim exam, ada di kalangan kita atau kita sendiri mula berkira-kira dengan Allah. Kenapa perlu dekatkan diri dengan Allah? Siapa boleh jamin dengan solat subuh, lecturer akan bagi markah distinction dalam paper kita? Siapa boleh jamin dengan baca quran, soalan paper pada hari ini sangat senang ibarat 1+1=2 ? Siapa boleh jamin dengan qiamullail, otak kita akan mudah menghafal formula-formula yang pelik?

      Dan ada juga di kalangan kita atau kita sendiri yang 'banyak beribadah' pada musim exam tapi bila habis je musim exam...........hangpa pikiaq sendiri la.

     Bukan nak mencari kesalahan orang. Aku sendiri pun tak betui mana pun time exam ni. Tapi, kadang terfikir jugak macam mana cara kita memandang islam. Adakah islam itu alat, bukannya matlamat ? Mulut mungkin menidakkan, tapi hati dan perbuatan mengiakan.

     Sebab tu saya sangat kagum dengan para sahabat. Zaman tu mana ada teleskop besar untuk kita ambil pembaris kemudian cari titik persamaan pada setiap bintang dan menemui satu titik 'original' yang sama dan akhirnya membawa kepada penemuan 'Big Bang Theory'

atau

     Zaman tu mana ada CT/MRI scan yang boleh membuktikan kejadian manusia dalam rahim ibu seperti mana yang diceritakan oleh Al-Quran.

     Sebab sahabat faham, islam itu adalah matlamat, bukannya alat.

     Papepun, banyak-banyaklah beritisghfar tak kira di musim exam atau bila-bila sekalipun. Moga Allah mempermudah segala urusan kita kerana kita yakin islam adalah matlamat, bukan alat.



maka aku (Nabi Nuh) katakan kepada mereka: 'Mohonlah ampun kepada Tuhanmu (istighfar), - sesungguhnya Dia adalah Maha Pengampun-,

nescaya Dia akan mengirimkan hujan kepadamu dengan lebat,

dan membanyakkan harta dan anak-anakmu, dan mengadakan untukmu kebun-kebun dan mengadakan untukmu sungai-sungai.

Mengapa kamu tidak percaya akan kebesaran Allah?

[Nuh (71): 10-13]







Wallaahu'alam bis sowabb



ps1: selamat hari ibu sedunia. di kesempatan ini, aku selitkan post lama yang aku tulis berkaitan kelembutan belaian mak aku: Selamat Hari Ibu .

ps2: post baru untuk blog baru: Nenek Sakit Tenat .

Posted by Posted by zabed at 12:45 PM
Categories:

2 comments  

Sunday, May 6, 2012


Bismillaahirrahmaanirrahiim


     Petang jumaat di Semenyih.......bapakkkk ahhhhh panass gilaa. Serius terik gila matahari. Minum air banyak kali pun masih terasa kering kat tekak. Akhirnya aku dan sorang housemate bertekad untuk pi pekena ABC Special + aiskrim. Memang terbayekk. Manis, aiskrim 4 scoops, total dalam RM3.50 je. Sapa-sapa yang tinggal di kawasan Semenyih boleh la selalu singgah kedai ABC tu, dekat-dekat dengan Restoran Aneza tuh. Hahaha promote jap sebab abang ABC tu sangat sempoi dan baik.


"ABC Special satu bang, taknak kacang merah macam biasa"


     Nikmat...yeah bila susu cair tu menyentuh lidah kita. Kemanisan sirap merah sangat 'pure' bila dihirup guna straw. Pergh. Boleh kata keperitan tekak aku selama sehari suntuk tu tersembuh setelah aiskrim berperisa coklat tu melalui proses peristalsis. Alhamdulillah.

     Sedang receptor lidah sibuk merasai setiap ais yang masuk dalam mulut, tiba-tiba kawan aku ni yang bakal mendapat ijazah Kejuruteraan Elektrikal bersuara, "Ko tau, aku tak pernah suka benda-benda elektrikal ni. Aku pun tak tau kenapa aku pilih course ni." Aku mendengar dengan khusyu', walau tak pandang muka dia. Kemudian dia sambung, "sepatutnya kalau dalam engineering, lebih baik aku amik civil engineering. Aku lagi minat benda-benda macam 'civil' ni daripada elektrikal yang entah pape ni."


     Kemudian aku pandang muka dia dan tanya,

"Kalau bukan engineering, ko nak amik course ape?"

"Entah. Aku ingat nak amik medic, ataupun apa-apa yang berkaitan dengan biology. Best kot tengok orang belajar benda-benda bio ni."

Aku gelak, "Hahaha. Time SPM dulu ko tak amik bio, ade hati nak belajar medic. Sekarang ni ada beberapa minggu lagi sebelum kita habis degree".


"Itulah masalahnye. Time SPM dulu aku amik LK (Lukisan Kejuruteraan?). Aku tak tau kenapa aku pilih subjek tu. Sekarang, aku dah terperangkap masuk dalam course yang aku tak minat langsung".

"Bukan setakat sekarang, lepas grad karang pun ko masih lagi terperangkap dengan course elektrikal ni. Silap-silap seumur hidup selepas grad nanti".

"Itulah. Nak buat camana. Nak patah balik tak boleh dah. Entah lah." Kemudian beliau sambung makan ABC. Kepala kebawah. Jelas tanda-tanda kehampaan terpancar pada kulit mukanya.


     Sewaktu SPM dan pasca-SPM dulu, cikgu-cikgu kat sekolah menyogok kami agar kami meneruskan pengajian kami dalam dua bidang ini sahaja: medic atau engineering. Disebabkan doktrin yang menebal ketika itu yang menegaskan bahawa 'jadi doktor ni tak ada life. Belajar bio dah la susah, kena baca buku setiap waktu', maka kebanyakan dari kami memilih untuk mengambil course engineering sebagai 'jalan hidup' kami. Selepas 5 tahun, barulah kami tahu betapa silapnya pilihan kami yang sangat mentah ketika itu.


"Bukan kerja engineering gaji tinggi ka?"


     Kalau bukan kerana gaji yang lumayan, jangan harap ada orang nak belajar course ni. Papepun, isu gaji tinggi bukan isu yang nak diketengahkan. Keluar sahaja dari Uni, dapat segulung ijazah, pergi kerja, kerja macam kuli. Kuli kepada 'bos' atau a group of people  yang tamak keuntungan pulak tu. Hakkk tuihhh. 'Bos' yang menjadi hamba kepada sistem kapitalisme. Depa ni pijak kepala kami yang belajar penat-penat ni. Dan kami sebagai kuli kata, "takpa, selagi gaji masyuk, kami okay!"

     Ada seorang kawan, mengambil jurusan Kejuruteraan Kimia pernah berkata, "Ada seorang pensyarah ni pernah kata kat kitorang, 'sapa nak amik korang kerja kalau design reaktor korang mahal, walau 'environmental friendly'?? Profit comes first '".

     Baru-baru ni aku dapat panggilan telefon dari satu syarikat yang nak offer aku kerja selepas grad karang. Gaji.......serius masyuk untuk budak fresh grad. Serius aku sangat eksaited time tu. Tapi macam aku cakap tadi, kalau gaji tersangat tinggi, maksudnya kerja macam kuli. Kalau kuli kepada ameerul mukminin seperti 'Umar al-Khattab takpa walau dikerah habis-habisan, malah aku bersyukur gila kerana ada peluang yang sangat besar untuk hidu syurga. Jadi kuli kepada sistem kapitalisme? Ko tau tak betapa hodoh dan hina gila orang yang menyembah 'keuntungan' ni? Hati diorang sangat busuk. Lagi busuk dari bangkai binatang. Dan nampak lagi hina ialah kuli mereka!

     Kesian kan pelajar-pelajar sekolah zaman sekarang? Disogok dengan mimpi indah tentang masa hadapan yang cerah dan gemilang = kereta besar, rumah besar, pangkat besar. Depa ni kain putih, dan didoktrin oleh masyarakat tentang cita-cita = kerja yang professional. Tapi realitinya, 'kerja yang professional' = kuli kepada bos yang tamak. Di mana jiwa yang merdeka ketika itu kalau kepala kita hanya memikirkan masalah yang bos kita bising-bising tu?




     Aku tak tau apa yang nak dibanggakan sangat dengan kereta-kereta mewah tu tapi jiwa masih dirantai oleh tuhan bernama 'duit'.

     Ada seorang sahabat bernama Rib'i bin Amir, sangat.....'kampung' la kot kalau bahasa kita sekarang. Maksudnya, gaya macam 'orang kampung' dari Pendang ka, Changloon ka, Bukit Pinang ka, Parit Buntaq ka etc. 'Orang kampung' yang bernama Rib'i bin Amir ni berjumpa dengan panglima tentera Parsi yang bernama Rustam. Rustam ni kira macam orang yang 'high end' la kalau bahasa kita sekarang. Duduk kat banglo Beverly Hills, bawak kereta Lamborghini etc.

     Ketika itu, Rib'i bin Amir mengenakan baju yang sangat sederhana, dengan pedang, perisai dan kuda yang pendek. Manakala Rustam memakai mahkota dan sedang duduk di atas ranjang yang diperbuat dari emas. Ada riwayat kata, pedang Rib'i tu diseret di atas permaidani sehingga koyak permaidani tersebut, nak menggambarkan betapa 'kampungnya' perangai Rib'i pada pandangan orang-orang bangsawan ketika itu.

     Rustam mengejek Rib'i, "Wahai Rib'i, kalian datang untuk membuka dunia ini dengan kuda yang kurus, tombak yang tumpul dan pakaian yang compang-camping ini?"

     Rib'i, 'orang kampung' jawab balik,


Allah telah menghantar kami untuk mengeluarkan sesiapa sahaja yang Dia kehendaki dari perhambaan terhadap sesama hamba kepada perhambaan hanya kepada Allah, dari kesempitan dunia kepada keluasannya, dari kezaliman agama-agama kepada keadilan islam


     'Orang kampung' yang bermentaliti kelas pertama, itulah ciri-ciri sahabat yang didik Rasulullah sallallaahu 'alaihi wa sallam. Walau mereka miskin dan susah, tapi jiwa mereka merdeka. Tiada rantai yang mengikat jiwa mereka. Mereka hanya patuh kepada Allah, Tuhan yang menguasai Hari Kiamat.

     Benarlah kata-kata 'Umar al-Khattab, mulianya kita kerana islam dan hinanya kita bila kita meninggalkan perjuangan islam. Hari ini ada 1.3 billion manusia atas muka bumi ni yang mengaku dirinya sebagai islam, tetapi tengoklah betapa hinanya orang-orang yang mengaku islam ni. Kita dipandang hina bukan kerana kita solat, memakai hijab atau berpuasa, tetapi kita hina kerana kita meninggalkan perjuangan islam itu sendiri. Semua dari kita ni syok sendiri pikir pasal periuk nasi masing-masing, sedangkan buat-buat tak nampak yang sebenarnya kita ni kuli kepada Dajjal itu sendiri. Mengaku islam, tapi sembah duit.


At a time when the whole Muslim world is felt to be under siege, the Muslim identity has often become paramount for most Muslims. Muslims in Malaysia watch Palestinians being killed on TV, Kashmiris watch Chechens, Nigerians watch Iraqis, Afghans watch Somalis.

During most times in their lives, Muslims have many other things to think about than simply being Muslim.

[Graham E. Fuller (2010), A World Without Islam ]


     Islam yang dipegang hari ini tak sama macam islam yang dipegang oleh sahabat-sahabat dan para mujahideen yang menyebarkan islam suatu ketika dulu. Beza, walaupun Al-Quran masih lagi wujud sehingga hari ini. Hinanya bangsa muslim hari ni telah dikatakan oleh Rasulullah 1400 tahun dulu,


"Hampir tiba suatu zaman di mana bangsa-bangsa dari seluruh dunia akan datang mengerumuni kamu bagaikan orang-orang kelaparan mengerumuni hidangan mereka."

Maka para sahabat bertanya, "Apakah karena jumlah kami yang sedikit pada hari itu?"

Nabi saw menjawab, "Bahkan, pada hari itu jumlah kamu banyak sekali, tetapi kamu umpama buih di lautan, dan Allah akan mencabut 'rasa gentar' terhadap kamu dari hati musuh-musuh kamu, dan Allah akan melemparkan ke dalam hati kamu penyakita al-wahnu."

Seorang sahabat bertanya, "Apakah itu al-wahnu ya Rasulullah?"

Rasulullah saw menjawab,

Cinta dunia dan takut mati


[Hadits riwayat Abu Dawud dan Ahmad]


     Kita hina bukan kerana kita solat, bayar zakat, pergi haji etc., tapi sebab kita cinta dunia dan takut mati. Jadi bro, what are you waiting for? Bibit-bibit kemenangan islam telah beransur-ansur jelas di media-media sekarang.



p/s1: by the way, tolong jangan gunakan faktor bangsa seperti Melayu dengan perjuangan islam. Kita berada di negara yang berbilang kaum, yang majoriti selain bangsa melayu taknak islam kerana sangkaan mereka bahawa islam = menjadi melayu.


p/s2: entri terbaru untuk blog baru (Lebih Serius 5913): Motor rosak, bateri kereta habih.





Wallaahu'alam bis sowabb

Posted by Posted by zabed at 4:16 PM
Categories:

2 comments  

Tuesday, May 1, 2012


Bismillaahirrahmaanirrahiim


     Alhamdulillah. Alhamdulillah tsummal hamdulillah. Akhirnya setelah sekian lama berjaya jugak buat satu blog yang 'lebih serius'. Lebih serius bukannya dari segi formaliti bahasa-bahasa skema. Lebih serius, ditujukan untuk mereka yang melakukan kerja-kerja dakwah dan tarbiyah (DnT).

     Keyboard warriors sinonim dengan orang-orang yang menulis blog dan mereka yang 'memekak' kat facebook. Haha no offense tapi ini pandangan umum. Aku sendiri menulis blog. Dan sangat benar, dakwah di dunia sebenar lagi payah dari dakwah setakat menulis blog atau share-share artikel dan ayat-ayat bombastik di status facebook masing-masing.


Medan bercakap tidak sama dengan medan berkhayal. Medan beramal tidak sama dengan medan bercakap. Medan berjihad tidak sama dengan medan beramal. Medan berjihad yang hakiki tidak sama dengan medan jihad yang palsu. Ramai yang mudah berkhayal namun tidak semua apa yang terbayang di kepala mampus diungkapkan dengan kata-kata. Ramai yang mampu bercakap namun hanya sedikit yang mampu bersabar ketika beramal.

[Imam Hasan Al-Banna]


      Membina individu-individu muslim termasuk diri sendiri adalah lebih sukar daripada duduk depan laptop dan melontarkan idea-idea yang entah kita sendiri buat ke tak. Whoops! Tapi tak dinafikan betapa besarnya pengaruh penulisan-penulisan yang ikhlas kepada masyarakat di luar sana yang aku tak pernah jumpa langsung.

      Sebab tu dalam buku Majmu'atur Rasaail , Imam Hasan Al-Banna menggalakkan ahli-ahli Ikhwan Muslimin bergiat aktif dengan menulis. Bukan beliau memaksudkan untuk berhenti buat kerja 'membina individu muslim' atau 'turun padang', tetapi itu salah satu medium untuk menyampaikan fikrah  (cara berfikir) kepada orang ramai, orang-orang yang mereka sendiri tak sempat untuk bertemu dan ehem..berdakwah. Ok, mungkin ramai alergik gila dengan perkataan dakwah ni.

      Bagi aku, blog KBG ni memang tujuan dia untuk pembacaan umum, dan harapnya dapat sampaikan fikrah  kepada mereka yang tidak tersentuh lagi dengan DnT ni. Namun, selalu jugak terpanggil untuk menyampaikan sesuatu kepada orang buat kerja DnT melalui blog, tapi ye la, dah nama pun umum takkan nak cakap benda yang hanya difahami oleh orang yang 'buat kerja' je. Sebab tu alhamdulillah Allah beri kekuatan untuk buat blog yang lebih sesuai untuk bincang benda-benda related dengan DnT ni. Nak dekat setahun jugak mengidam, sekarang baru dapat. Haha alhamdulillah.

     Ada dua blog, tapi yang KBG ni pun tak terjaga, apatah lagi nak buat blog yang kononnya 'lebih serius'. Kih kih kih. Sebab aku bajet busy, padahal banyak masa terluang dengan tidur yang berlebihan. Tak kisah lah. Janji aku dapat sampaikan ape yang ade dalam kepala ni, dan harapnya Allah masih lagi meneguhkan hati kecil ini agar terus menulis demi kepentingan ummah ini, demi mengajak manusia kepada Allah, insha Allah. Bukannya kerana ada kepentingan peribadi yang lain. Harapnya dielakkan dari perkara macam tu. Na'udzubillaahi min zaalik.

     Jangan salah faham pulak bahawa blog yang 'lebih serius' ni hanya layak dibaca oleh orang-orang yang buat kerja DnT saja. Semua orang boleh baca, tapi target audience lebih kepada mereka yang terlibat dengan DnT. Nak baca baca, tak nak baca sudah.

     Kenapa letak nombor '5913'? Entah. Sebab macam sedap je nombor ni. Aku ni tak kreatif dalam memikir nama-nama yang cool.

     Papepun, dengan ini saya mengajak anda untuk membaca blog baru saya, berjudul Lebih Serius 5913. Semoga hati kita semua masih lagi diteguhkan di atas jalan yang dilalui para rasul dan nabi, semoga pengakhiran kita adalah pengakhiran yang baik, mati kerana bersaksi bahawa tiada tuhan melainkan Allah.


"Cita kami hidup mulia, atau mati mendapat syurga"


Entri pertama blog Lebih Serius 5913: Bersih 3.0 dan Entri Pertama.

Wallaahu'alam bis sowabb..

Posted by Posted by zabed at 5:11 PM
Categories:

0 comments  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
>