Saturday, February 25, 2012


bismillaah

Megat ACAB, antara artis/gitaris tanah air yang gua respek


     Kenal Megat ACAB (Band skinhead paling famous di malaysia) ? Kalau tak kenal, korang mungkin akan tak rasa geist , atau roh atau thoughts  yang cuba disampaikan dalam post kali ni. Tapi kalau nak baca, baca je lah.

     Bila tengok gambar Megat dah insaf ni, teringat satu peristiwa sebelum kerasulan Nabi Muhammad. Peristiwa ketika pembinaan semula Kaabah oleh geng Quraisy. Korang pun tau kan cerita ni. Time sejarah form 4 tak silap ada belajar. Kalau tak ingat, try la google tak pun gi belek balik buku sejarah tingakatan 4.

     Tapi yang penting kita dapat satu pengajaran yang semua orang setuju dan agak cliche. Sebelum kerasulan baginda lagi, Nabi memang terkenal dengan sifat yang boleh dipercayai. Al-Amin kalau nak lagi tepat. Senang cerita, sebelum kerasulan Nabi memang seorang yang sangat baik dan lengkap lah ciri-ciri kebaikan tu.

     Itu fakta. Tapi macamana pulak Nabi selepas diturunkan wahyu a.k.a diangkat menjadi rasul? Adakah perangai baginda berubah? Baginda tetap seorang yang baik kan? Tetap seorang yang boleh dipercayai kan? So, apa bezanya Rasulullah sebelum dan selepas menjadi muslim kalau kedua-dua waktu tersebut baginda merupakan seorang yang memang dah baik?

     Kita amik contoh yang lain pulak. Mungkin seseorang yang personaliti yang berbeza sedikit dengan Rasulullah. Say, 'Umar al-Khattab. Sebelum keislaman, dia seorang yang otai dan tak boleh di-cari-pasal kan? Selepas keislamannya, adakah ciri-ciri ke-otai-annya terhapus? Menjadi lelaki yang lemah lembut? Ini pun kita tau jugak kan. 'Umar tetap mengekalkan ciri-ciri ketegasannya dan 'jangan-di-cari-pasal'. Jadi, apa yang membezakan 'Umar al-Khattab sebelum dan selepas keislamannya?

     Abu Dzar, penyamun di zaman Mekah. Memang samseng habis lah dia ni. Lepas ucap kalimah syahadah, dia pergi ke Ka'bah dan dengan lantang dia menyatakan keislamannya di khalayak ramai. Kena ingat zaman tu kalau sapa-sapa masuk islam memang kena siksa habis-habisan. Tapi 'brader' Abu Dzar ni dengan selamba atau 'otainya' dia buat macam tu di hadapan orang Quraish yang nak pukul dia ramai-ramai. Jadi, apa yang membezakan Abu Dzar sebelum dan selepas keislamannya? Sebelum samseng, selepas pun 'samseng'. You get what I meant right?

     Tengok orang zaman sekarang pulak. Bob Lokman? Sebelum 'keislaman yang sebetulnya' seorang pelawak kan. Laa ni? Pelawak jugak kan? Ape beza sebelum dan selepas 'serius dalam islam'?

     Sham Kamikaze? Sebelum serius dengan islam, dia ni boleh kata 'the best guitarist in malaysia'. Laa ni? Main jugak gitar kan? Sampai orang boleh meleleh menangis keinsafan bila dengar dia petik. Apa beza sebelum dan selepas mendapat islam yang sebenar ?

     Ape beza? Antara jawapan yang selalu dengar:

1. aqidah
2. fiqh
3. akhlaq
4. iman
5. pahala
6. dan jawapan2 yang berunsur islamik



     Cliche sangat la jawapan2 ni. Tapi betul la tu semua ni. Haha. Hakikatnya, ada jawapan yang lebih ketara dan lebih jelas daripada jawapan2 ni. Ada satu benda yang memang jelas gila selepas seseorang itu mengucap kalimah syahadah, dia akan buat 'benda' ni. Apa dia? Berikrar? Berbai'ah? Cuba tengok wahyu yang kedua, selepas wahyu "iqra'".



Hai orang yang berkemul (berselimut), bangunlah, lalu berilah peringatan ! dan Tuhanmu agungkanlah !

[Al-Muddaththir (74): 1-3]



     Selepas turunnya wahyu yang kedua ni, ada riwayat hadith (tak ingat siapa -- sorry) mengatakan bahawa Rasulullah bersabda, "Telah berlalu waktu tidurku.."

     Sebelum turun wahyu, Rasulullah memang terkenal dengan sifat2 yang terpuji dan mulia dan sifat-sifat tersebut dibawa sehinggalah selepas turunnya wahyu a.k.a kerasulan baginda. Apa yang membezakan baginda sebelum dan selepas keislamannya ialah baginda menyampaikan kebenaran, buat kerja dakwah, memberi peringatan etc. Perbezaan yang ketara betul?

     Sama juga sahabat-sahabat yang lain. Sebelum islam mereka tegas dan otai dan selepas keislaman mereka pun masih mengekalkan ciri-ciri sebegitu namun yang membezakan kedua-dua zaman sebelum dan selepas ialah mereka mengajak manusia kepada Allah. Beza kan?

     Dan begitu juga dengan kebanyakan artis-artis di malaysia yang sudah 'kembali ke jalan sebenar'. Yang lawak, masih dengan lawaknya. Yang talented, masih dengan skill talent masing-masing. Cuma yang membezakan mereka sebelum dan selepas faham islam yang sebenar ialah mereka membuat kerja mengajak manusia kepada Allah. Beza kan?

     Secara fitrahnya atau natural - nya, seseorang yang menerima sesuatu yang dia rasakan best atau betul-betul membuka matanya, dan dia benar-benar beriman dan yakin bahawa "This is the right way!", pasti akan menyebarkan perasaan tersebut. Betul?

     Realiti zaman sekarang, ada 1.6 billion yang mengaku diri islam (mungkin lebih kot). Tapi islam yang macam mana diorang paham? Ramai yang mengaku islam bila terasa diri dah mengucap dua kalimah syahadah dan empat rukun islam yang lain. Tetapi 'pengislaman' yang dilafazkan itu adakah benar-benar berbekas di hati? Sahabat2 benar-benar memahami erti menjadi seorang muslim, bebekas di hati mereka sehinggakan mereka mati dalam keadaan syahid; bersaksi bahawa tiada Tuhan selain Allah --> berdakwah.



     Thus, adakah kita benar-benar memahami erti menjadi seorang muslim itu?




Cuba renungkan hari ke hari
Malapetaka di sana sini
Bencana datang dan juga pergi
Tapi pastikan kembali lagi

Kita masih di awang-awangan
Berkhayal dengan kemewahan
Hasil usaha peninggalan
Mereka yang telah kita lupakan

Entah apa yang akan terjadi
Bila bencana melanda nanti
Tiada siapa yang peduli
Dalam hidup kita hari ini

Jangan nanti di suatu hari
Menyalahkan sesama sendiri
Bila merdeka tiada erti
Sesalan tiada berguna lagi....


Jangan mudah engkau berkata
Dunia hanya sementara
Untuk kau mundur dan leka
Buat selama-lamanya

Jangan nanti di suatu hari
Menyesali apa yang terjadi
Kerana engkau masih bermimpi
Di siang hari!


Bangun! Dari tidur
Bangun! Orang timur



Bangun - ACAB (2004)






tolong memahami geist atau roh lagu ni, bukan bunyi instrument atau suara atau rhythm dia yang mengasyikkan. After all, itu mungkin antara harapan band ni sebelum mereka benar-benar kembali ke jalan yang benar. Harapnya, mereka tetap istiqomah dan thabat atas jalan yang dilalui oleh Nabi-nabi dan orang-orang yang mengikutnya. Ameen.

Posted by Posted by zabed at 1:20 PM
Categories:

7 comments  

Thursday, February 16, 2012


bismillaah




At a time when the whole Muslim world is felt to be under siege, the Muslim identity has often become paramount for most Muslims. Muslims in Malaysia watch Palestinians being killed on TV, Kashimiris watch Chechens, Nigerians watch Iraqis, Afghans watch Somalis....

A key goal of Western policy must be to allow these regions to calm down, allow life to return to a more normal state, free of the provocative presence of foreign military forces, which will allow the Muslim aspect of identity to subside to its customary place as one of many competing characteristics of an individual's life.

During most times in their lives, Muslims have many other things to think about than simply being Muslim.




Graham E. Fuller (2010). A World Without Islam






Posted by Posted by zabed at 9:38 AM
Categories:

0 comments  

Sunday, February 12, 2012


bismillaahirrahmaanirrahiim





     Aku ingat dulu ada sorang cikgu ni pernah kata yang bercakap dengan binatang seperti kucing dianggap gila atau tak waras. Biar betul? Aku pun percaya bulat-bulat. Tapi bila dah semakin tua, statement yang dikeluarkan oleh cikgu tersebut adalah sangat salah dan terlalu pasif. Siapa yang selalu tengok cerita 'Dog Whisperer' kat NatGeo mesti paham apa yang aku cuba sampaikan ni.

     Dulu rumah aku pernah bela kucing. Setiap kali adik aku keluar rumah je, kucing tu mesti lari lintang pukang menyorok sebab adik aku selalu buli dia. Tapi bila mak aku yang keluar, manja semacam la pulak si kucing nak dibelai-belai oleh mak aku. Mak aku sangat penyayang kat kucing. Dok usap2 je bulu kucing tu. Dan kadang aku perasan mak aku bercakap dengan kucing tu. Sebab tu aku agak sensitif dan terasa offensive  dengan statement cikgu tu. Alhamdulillah, ciptaan Allah sememangnya bukan calang-calang otak manusia boleh pikiaq sesuka hati dengan hanya melihat secara fizikal sahaja.

     Gua bukan nak cerita pasal skill bercakap dengan kucing atau mana-mana binatang. Gua nak cakap pasal geist , roh, feeling, the Force, aura, hati dan yang seangkatan dengannya.





     Pernah baca buku A World Without Islam  karya Graham E. Fuller? Secara rambangnya, buku ni tak cerita pasal keburukan islam pun, malah kebaikan yang dunia barat dan timur dapat hasil daripada 'kewujudan islam' dan lain-lain lagi. Penulis memang terer bab-bab sejarah islam, malah sampai seerah Rasul pun tau. Beberapa ayat Quran pun telah dikaji dengan teliti sehingga dimuat masuk dalam buku ni. Hairan, kenapa penulis masih bukan orang islam sehingga ke hari ini?

     Pernah dengar cerita anak ustaz yang dididik dengan 'ilmu pengetahuan' agama sejak kecil dan tiba-tiba bila dah besar, tukar agama sebab laki?

     Tau tak dekat Harvard Uni ada sediakan course 'Islamic studies' tapi yang mengajar adalah bukan islam? Ajar pasal 'intro to hadith' pulak tu.

     Pernah dengar cerita orang-orang Barat hafal Quran, tapi tetap tak masuk islam jugak. Kadang ada yang siap menghentam islam dengan 'ilmu-ilmu pengetahuan' tu.

     Pernah dengar statement ni: "Harap belajar je sekolah agama, cakap pasal agama memang pum pam pum pam. Tapi perangai macam..........".

     Kenal Abu Talib bapa saudara Nabi? Antara benteng terkuat nabi dan sangat banyak membantu dakwah ketika zaman Mekah dulu. Tapi beliau mati dalam keadaan bukan islam.

      Ok ok. Itu kisah 'mereka'. Pernah dengar kisah Sumayyah bint Khayyat? Beliau merupakan orang pertama dalam sejarah islam mati sebagai syahid. Beliau mati kira-kira 5 tahun selepas dakwah Rasulullah bermula. Dalam 5 tahun, hangpa ingat Quran dah habis diturunkan ka? Baru 5 tahun, ada 18 tahun lagi sehingga Al-Quran benar-benar complete sehingga ke hari ni. Tak silap, dalam 5 tahun tu tak ada lagi syariat kena jaga aurat.

     And yet, dengan ajaran Quran yang baru berumur 5 tahun ketika itu mampu melahirkan manusia seperti Sumayyah yang sanggup diseksa sehingga mati kerana mempertahankan islam, mengapa hari ni orang yang hafal Quran yang dah complete pun masih lagi tak nak terima islam ataupun mati kerana islam??

     Sekarang ni bukan masalah 'ilmu tak cukup tak boleh la bang~~'. Buat apa kita kumpul atau belajar ilmu tapi end up jadi macam orang-orang yang disebutkan tadi (kecuali Sumayyah) ? Kita nak membina fikrah!  , bukan mengumpul ilmu banyak-banyak ibarat lemak yang berlebihan sehingga mengakibatkan jadi obese.

     Sumayyah ambil satu kitab yang tak complete lagi namun beliau boleh faham islam sampai mati keranaNya. Ada orang kaji 10,000 kitab pun masih tak faham lagi tentang islam.

     Fikrah, dengan bahasa rambangnya bermaksud 'dari kepala turun ke hati'.



Sesungguhnya di dalam diri manusia itu ada seketul daging. Apabila daging itu baik, maka baiklah seluruh anggota. Dan apabila daging itu rosak, maka rosaklah seluruh anggota. Ketahuilah itulah hati.


[Hadith riwayat Imam Bukhari dan Muslim]






Dan sesungguhnya Kami jadikan untuk (isi neraka Jahannam) kebanyakan dari jin dan manusia, mereka mempunyai hati, tetapi tidak dipergunakannya untuk memahami (ayat-ayat Allah)...


[Al-'A'raf (7): 179]






Sesiapa yang Allah mahukan kebaikan baginya, Dia memberikannya kefahaman dalam Ad-Deen.


[Hadith riwayat Bukhari dan Muslim]






Wallaahu'alam bis sowabb.

Posted by Posted by zabed at 5:05 PM
Categories:

2 comments  

Tuesday, February 7, 2012


Bismillaahirrahmaanirrahiim







    Aku ingat, pernah sekali aku dan 2 orang lagi member ditugaskan sebagai 'pasukan survey tempat' kat Sungai Pisang, Gombak. Kira-kira setahun yang lepas dengan tarikh hari ni. Sehari sebelum tarikh camping, barulah kitorang pergi survey, itupun baru lepas hantar coursework. Penat woo.

    Kira-kira dalam pukul 5 baru sampai ke tempat parking. Kitorang risau jugak sebab dah nak malam. Trekking ke air terjun adalah lebih kurang sejam jugak. Perjalanan balik ke kereta lagi? So tanpa buang masa, kitorang redah jugak hutan. Memang gila. Tak ready ape pun. Aku sempat tinggalkan beg camera kat kereta sebab jadi beban untuk masuk hutan.

sesat

sesat. sempat snap sebelum habis battery

     Jam menunjukkan pukul 6.30, tapi tak nampak-nampak jugak air terjunnya. Yes. Kitorang sesat. Entah camana entah kitorang masuk, main terjah je. Sorang pun tak tau jalan ke air terjun. 'Nasib baik' (bukan nasib yang baik, lebih kepada kebiasaan penggunaan perkataan) kitorang ingat jalan pulang. Dah nak gelap, balik je la. Esok pandai-pandai la kita trek camana ka.

     Sampai-sampai ke tempat parking, ketiga-tiga kitorang terkejut. Innalillaahi wa inna ilaihi raajiunn. Kereta kena pecah. Tingkap belakang pecah. Beg camera aku kena songlap dan apa lagi satu aku tak ingat. Tapi kitorang memang terkejut gila. Baru sejam tinggalkan kereta. Badan pulak terasa sangat-sangat penat tapi berlaku tragedi macam ni pulak. Serius speechless. Salah sorang dari kitorang terpaksa tidak berbaju kerana nak lapik seat belakang dari terkena sisa-sisa kaca yang pecah. Selama perjalanan pulang ke semenyih, senyapp je kitorang. Tak cakap apa pun. Sebab terkejut.

     Salah seorang dari kitorang call murabbi  (brader usrah), suruh cancel camping ni atas dasar keselamatan. Kitorang cerita perkara yang berlaku hari ni from A to Z. Tapi, murabbi tetap insist jugak untuk buat camping ni atas sebab-sebab tertentu. Berat hati, tapi murabbi dah arahkan. Ikut je la. Malam tu meeting berhabis-habisan tentang soal camping di sungai pisang ni dan akhirnya tekad jugak untuk buat camping kat sungai pisang, bukan kat tempat lain. Rasa tak sedap hati memang sangat menebal malam tu. Rasa macam nak baling kerusi kat muka orang je.


      Esoknya bertolak ke sungai pisang seperti yang dirancang dan Alhamdulillah, sepanjang 2 hari ber-camping di sana tak ada masalah besar timbul. Dan itu bukan highlight sebenarnya.

     Bertitik-tolak dari camping sungai pisang ni, salah seorang kawan kitorang menyertai usrah, walhal sebelum menyertai camping ni dialah antara orang yang banyak persoalkan dan menentang benda-benda usrah ni. Serius rasa nak meleleh air mata bila dia sendiri offer diri nak join usrah. Mahasuci Allah yang memberikan hidayah kepada sesiapa sahaja yang Dia kehendaki.

     Semasa cuti 2 minggu ni sempat aku dan beberapa orang lagi survey dua tempat. Kat chilling waterfall, kuala kubu bharu dan teluk cempedak, kuantan. Dan biasalah, mesti adaaaaa je ujian atau cabaran semasa nak survey tempat ni. Tak ada la seteruk seperti pecah tingkap kereta, tapi masalah-masalah seperti masalah duit, kereta, orang yang nak join, positioning , taat kepada perintah ketua etc. Tapi bila dah sampai tempat yang nak di-survey, wah lauuu. Suatu gambaran yang tak terungkap hanya dengan kata-kata. Rasa macam, "bapak best tempat ni! Kenapa dulu aku tak pernah pergi sini? ". Hilang habis segala perasaan atau masalah-masalah yang timbul awal-awal.

     Berada dalam kumpulan atau terlibat dengan reconnaissance  (to gain information about the features of the environment) ni kadang-kadang sangat mencabar. Tak de la mencabar mane pun. Lebih kepada internal conflict  je pun. Ye lah. Kau mana pernah pergi tempat tu, tak tau syiok macam mana tempat tu, kemudian semasa dalam perjalanan, dalam kepala ko dok pikir, "Eh. Berbaloi ke perjalanan/pengorbanan aku ni?". Tapi nikmat bila dah sampai ke destinasi tu, fulllaooooo. Lupa habis segala masalah yang awal-awal tadi berlaku. "Alaaaaa. Halal je la duit minyak dan duit tol tu eh!"

     Sekarang ni, sape pernah nampak syurga? Ade? Jadi, tak perlu pelik la bila dalam perjalanan ni ada banyak suara-suara yang mula persoalkan tentang destinasi. Berbaloi ke syurga ni untuk pengorbanan aku? Wujud ke syurga ni? Syurga adalah nikmat yang telah Allah ghaibkan dari pandangan mata manusia. Justeru, apa yang memotivasikan si muslim agar terus thabat di jalan ini?

     Tahun kesedihan Rasulullah sallallaahu 'alaihi wa sallam berlaku disebabkan pada tahun tersebut isterinya Khadijah dan bapak saudaranya Abu Talib meninggal dunia. Maka, kelihatan seolah-olah seperti dakwah Rasulullah mula menemui waktu yang sangat sukar tanpa kedua-dua insan tersebut. Takdir Allah, peristiwa isra' mi'raj berlaku selepas tahun kesedihan ini. Rasulullah diangkat naik ke langit, sehingga dipertontonkan syurga dan neraka, malah sehingga wajah Allah dilihatnya sendiri! Subhaanallah.

     Bagi kita ummat terakhir, syurga adalah sesuatu yang mustahil dilihat kecuali apabila syahid. Tapi sekarang ni, Allah telah pertontonkan kepada kita bibit-bibit kemenangan islam, walaupun masih jauh. Harapan itu masih ada dan sangat jelas di mata sekarang malah di dada-dada akhbar sekarang bahawa islam akan bangkit dan bakal menjadi world order  .


Islam is already the fastest-growing religion in Europe. Driven by immigration and high birthrates, the number of Muslims on the continent has tripled in the last 30 years. Most demographers forecast a similar or even higher rate of growth in the coming decades.


[An Uncertain Road: Muslims and the Future of Europe
, The Pew Forum on Religion and Public Life]


     Tahun 2012, sangat banyak tanda-tanda kebangkitan islam walaupun tak de la besar mana pun. Tapi, kenapa masih lagi ragu-ragu dengan jalan dakwah? Kenapa masih lagi beralasan dalam menjalankan tugas wajib ni?

     Orang kata, ada 3 jenis muslim sewaktu zaman kebangkitan islam; 1. orang yang bersama gerakan islam. 2. orang yang menentang gerakan islam. 3. orang yang hanya tengok.

     Bagi aku, golongan yang ke-tiga tu sangat rugi. Tengok je? dengan bahasa kasar, macam tak guna langsung. Suatu kerisauan bagi 'orang yang hanya tengok', dikhuatiri mereka inilah orang yang dikatakan Allah akan digantikan dengan 'orang-orang yang baru' (seperti revert muslims).


Dan jika kamu berpaling, Ia akan menggantikan kamu dengan kaum yang lain; setelah itu mereka tidak akan berkeadaan seperti kamu.

[ Muhammad (47): 38]


     Entah-entah pengislaman Daniel Streich merupakan pengganti kepada diri kita dalam membawa mesej islam? Naudzubillaahi min dzaalik .

Posted by Posted by zabed at 12:32 AM
Categories:

1 comments  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
>