Thursday, June 30, 2011


Haah. Memang aku nak ‘kecoh’ pun. Oopss. Sory2.



Bismillaahirrahmaanirrahiim...


     Sempena isra’ mi’raj tahun ni, aku pun tak tau nak tulis apa sebenarnya. Korang sendiri pun lagi banyak tau punya. Kat kawasan rumah aku, kuliah-kuliah maghrib dok pum pam pum pam pasal isra’ mi’raj, so tak perlu la kot aku nak kupas banyak-banyak kat sini.

     Cuma, satu point yang agak simple yang ingin dikongsikan berdasarkan peristiwa isra’ mi’raj ni.

     Mungkin bagi sesetengah orang rasa simple.


     Perasan tak, setiap kali Rasul kita dinaikkan ke tingkat-tingkat seterusnya untuk berjumpa dengan nabi-nabi lain, perkara pertama yang baginda lakukan ialah bagi salam?



It was opened and he saw Adam, the progenitor of mankind. The Prophet sallallahu ‘alaihi wa sallam saluted him and the other welcomed him and express faith in Muhammad’s prophethood…

Gabriel then ascended with Prophet to the second heaven, asked for opening the gate and there he saw and saluted John, son of Zachariya (Yahya bin Zakariya) and Jesus, son of Mary. They returned the salutation…

Then they reached the third heaven where they saw Joseph (Yusuf) and saluted him…

The Prophet, in the company of Gabriel, then reached the fourth heaven where he met the Prophet Enoch (Idris) and saluted him…

Then….fifth heaven…..he met the Prophet Aaron (Harun) and saluted him…

In the sixth heaven, he met Mosses (Musa) and saluted him…

…reached the seventh heaven and met Abraham (Ibrahim) ‘alaihi salam and saluted him

[Source: Ar-Raheeq Al-Makhtum (The Sealed Nectar)]




     Hebat Rasul kita. Jumpa orang terus bagi salam.

     Pagi semalam, aku singgah satu stesen minyak nak topup TouchNGo. Sedang aku berjalan ke arah pintu masuk, aku dah pasang azam nak bagi salam dekat abang cashier tuh. Tapi bila dah sampai, aihh terketaq-ketaq jugak lah nak bagi salam tuh. Fikir 2 3 4 5 6 kali jugak lah ‘nak bagi salam ke tak’, last-last,



“Selamat pagi bang! Nak beli apa-apa??”



     Adusss.. melepas pahala memberi salam ‘lebih awal’. Dan bukan setakat tu je,



Orang yang memulakan salam adalah terlepas daripada sifat sombong dan takabbur
[Riwayat Al-Baihaqi]



     Allah..Jelas betul kat diri ni ada sifat ‘ego’.

     Apa-apapun, memberi salam bisa menghancurkan dinding (break the wall) di antara kita dengan orang lain. Tak semestinya “assalamualaikum” sahaja, “good morning” pun boleh, “salam sejahtera”, “wassup bro?”, “yo ma man” etc.



وَإِذَا حُيِّيتُم بِتَحِيَّةٍ فَحَيُّوا بِأَحْسَنَ مِنْهَا أَوْ رُدُّوهَا
Apabila kamu diberi penghormatan dengan sesuatu penghormatan, maka balaslah penghormatan itu dengan yang lebih baik daripadanya, atau balaslah penghormatan itu (dengan yang serupa)
[An-Nisa’ 4: 86]



Wallaahu’alam bis sowab....

Posted by Posted by zabed at 7:08 PM
Categories: Labels:

4 comments  

Tuesday, June 28, 2011


Bismillaahirrahmaanirrahiim





     Pernah dengar perkataan ‘kiasu’? Tau apa benda tu?

     Ini kisah hari selasa pulak. Keluar dari rumah lambat lima minit je pun…. Boom! Habis lah hang. Jam teruk gila. Lagi teruk dari semalam.

     Ni bukan jam yang biasa dilalui, ni jam yang tak bergerak. Dalam 2 3 minit camtu baru la bergerak sikit. Punya lah menyesal gila keluar lambat pagi tadi.


     *Sebelum tu, perkara yang akan dinyatakan selepas ini hanya bisa difahami oleh mereka yang selalu terperangkap dalam traffic jam sahaja. Yang kurang atau tak pernah mungkin blur-blur sikit. Teruskan membaca kalau anda berminat. Bismillaah.


     Tau-tau je la kan kalau dah jam teruk, mesti ramai yang cuba nak larikan diri ke ‘lane’ lain. Aku biasanya akan lari ke lane paling kiri sebab tak nak terlalu ‘tertekan’ atau pressure  berada di lane kanan. Tapi nak pindah masuk ke lane lain tu hang ingat senang? KEDEKUT GILA!

     Kamon la brader. Tengah-tengah jam ni yang hang kalut sangat tak nak bagi orang lain masuk lane ni pasaipa? Hang bukan boleh pi mana pun. Awat selfish sangat ni??

     Haaa. Yang tu lah dinamakan sebagai ‘kiasu’.



Literally: ‘fear of losing’ (Mandarin Chinese: 输)

Kiasu is commonly used to describe behavior where it means to take extreme means to achieve success
[Wikipedia]



     Bunyi macam komunisme je? Wallahu’alam.

     Pentingkan diri. Tidak mengambil kisah faktor-faktor sekelilingnya yang lain asalkan sampai matlamat. Lebih kurang macam tu la maksud ‘kiasu’.

     Apa pendapat anda tentang muslim yang kiasu pula?

     Lebih kurang macam ni la definisi ‘muslim kiasu’ mengikut kepala otak aku:

Seorang muslim yang bercita-cita hendak masuk syurga. Mengasingkan diri dari masyarakat semata-mata hendak memperbanyakkan ibadah untuk Tuhannya. Pagi malam diisi dengan solat, dzikir, berpuasa selang-seli, sujud etc. tanpa ‘turun ke padang’.



      24 jam beribadah kepada Allah. Tak disibukkan dengan urusan dunia, mengasingkan diri tanpa berhubungan dengan manusia langsung. Macam tu ke caranya hendak masuk syurga?  Wallaahu’alam.

     Jang oii, kalau macam tu la caranya nak masuk syurga, memang senang. Tapi Allah berfirman dalam surah al-baqarah ayat 214 bahawa nak masuk syurga bukan senang. Kalau begitulah caranya untuk masuk syurga dengan mengasingkan diri dengan masyarakat dan terus beribadah non-stop, jangan harap pada hari ini kita bergelar sebagai seorang muslim. Jangan harap bahawa ibu bapa kita juga adalah muslim.

     Selepas wahyu pertama berkisar tentang iqra’, wahyu kedua pula bisa menjadikan hati Rasulullah terasa berat untuk melaksanakannya. Baginda bersabda bahawa ‘waktu tidurku telah berlalu’selepas turunnya wahyu kedua, bermaksud bahawa selepas ini tiada lagi waktu untuknya bersenang-lenang dan hidup seperti manusia biasa.

     Apakah saranan wahyu tersebut?



 يَا أَيُّهَا الْمُدَّثِّرُ
قُمْ فَأَنذِرْ

Wahai orang yang berkemul (berselimut)!
Bangunlah, lalu berilah peringatan.
[74:2]


     Berilah peringatan! Tanpa arahan berkisar ‘memberi peringatan’, tidak wujudlah sahabat-sahabat seperti Abu Bakar, ‘Umar al-Khattab, ‘Uthman bin Affan & ‘Ali bin Abi Talib. Sahabat-sahabat inilah yang berjaya mengembangkan dakwah islam ke seluruh pelusuk dunia, sehinggakan kita ni yang duduk di ceruk tenggara asia pun boleh terkena tempias mereka.

     Dengan kata lain, tiada dakwah, tiadalah kita. Betul? Dan tidak wujud juga lah istilah ‘islam is for all’. Betul?

     Jelas, hidup kita bukan hanya berkisar hablu minallah (hubungan dengan Allah) semata-mata, akan tetapi hablu minannass (hubungan dengan manusia) juga ditekankan dalam Quran. Menurut sebuah kajian (correct me if I’m wrong ), lebih dari 50% isi kandungan Al-Quran adalah berkaitan dengan hubungan manusia dengan manusia.

     2 tujuan hidup manusia, ad-Dzaariyat: 56  & al-Baqarah: 30 , betul? Kalau kita perhatikan al-Baqarah: 30 , itu lebih ke arah hablu minannass  betul?

     Konklusinya, jangan menjadi ‘muslim kiasu’.  Jangan terlalu syok sendiri dengan ibadah kepada Allah yang terlampau banyak sekiranya kerja ‘memberi peringatan’ tidak dilaksanakan. Kongsikan perasaan manis yang kita rasa ini dengan orang lain, jangan kedekut.

     Bro, Allah telah menjanjikan syurga bagi mereka yang setia dengan ‘memberi peringatan’.



إِنَّ اللَّـهَ اشْتَرَىٰ مِنَ الْمُؤْمِنِينَ أَنفُسَهُمْ وَأَمْوَالَهُم بِأَنَّ لَهُمُ الْجَنَّةَ
Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mukmin diri dan harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka.
[9:111]



     InsyaAllah, mati di jalan Allah adalah cita-cita kami yang tertinggi. Amin~




Notakaki:
Jangan salah anggap bahawa hablu minallah tidak perlu dititik beratkan pula. Hakikatnya, hubungan dengan Allah lebih penting daripada hubungan dengan manusia, tetapi tidak boleh diperlekehkan langsung hubungan dengan manusia. Be the best of both worlds. Segala-galanya akan kembali kepada Allah jua.



Wallahu’alam bis sowab…

Posted by Posted by zabed at 7:15 PM
Categories:

3 comments  

Monday, June 27, 2011


Bismillaahirrahmaanirrahiim




     Pukul 7 pagi, hujan lebat di MRR2. MRR2 + hujan lebat = JAM GILA! Lama jugak driving ke ofis, ada dalam sejam lebih baru sampai kot. Wah la.. so productive maaaa.

     Semasa perjalanan ke ofis, kelihatan sebuah motosikal yang ditunggangi oleh 2 orang wanita. Ish kesian. Dah la tak pakai jaket hujan, basah kuyup baju kerja diorang. Tu tak campur lagi kesakitan sebab melawan arus hujan. Pedih mat.

     Secara jujurnya aku  rasa bersalah. Kereta aku hanya ada aku sorang je padahal boleh muat lagi 3 orang. Siap berbumbung lagi, boleh elak hujan.

     This kind of phenomenon should not happen. I say, this is unfair. No, seriously.

     Ada beberapa sebab mengapa Allah memberi beberapa kelebihan kepada lelaki berbanding perempuan. Aku rasa seolah-olah aku lebih layak berada di pihak penunggang wanita tersebut, dan kedua-dua wanita itu seharusnya berada di pihak aku.

     Betul ke? Terasa seperti Spiderman pulak.

     Ada sekali aku didedahkan dengan sebuah  video tentang kehidupan masyarakat Palestin di kem pelarian tak-ingat-nama. Rasanya takkan keluar kat tv kot sebab ‘pakcik’ kat aqsa syarif tu yang record sendiri. Amateur recording rasanya.

     Ya Allah. Memang dhaif. Saluran paip air bersepah-sepah. Tidak tersusun. Dilonggok-longgokkan. Sama juga dengan kabel elektrik. Bersepah-sepah, tidak tersusun. Nampak macam kerja last minute tanpa diambil kira tentang keselamatan orang yang lalu-lalang. Tak tau nak cakap camana keadaan yang bersepah-sepah atau ‘chaotic’ tersebut.

     But then, here in Malaysia,

     Berapa banyak kereta Mercedes boleh kita nampak kat atas jalan raya? Bukan murah tu. Paling murah pun rm200k.

     Tau BMW X6? Harga lebih dari setengah juta ringgit tapi beberapa bulan selepas pelancaran model tersebut sehingga sekarang, bersepah-sepah X6 tu ada kat atas jalan raya kat Malaysia, lagi-lagi kat KL.

     Kereta baru: Golf GTI. Ni memang hot cakes, pisang goreng. Kat mana-mana memang akan jumpa punya lah. Harga: rm200k ++. Kumpulkan kesepuluh sekali, kita ada aset bernilai lebih dari sejuta ringgit.

     Kaya tak kaya rakyat Malaysia betul? 1 juta ringgit bukan suatu masalah pun sebenarnya. I say, it’s quite a common phenomenon around here.

     Tapi di Indonesia, aku sedekah 1000 rupiah dekat sorang pakcik yang ‘tengah bengang kerana sebab-sebab tertentu’ pun boleh tersengih panjang lebar gila. Padahal 1000 rupiah tu lebih sikit nilainya dari seringgit!

     Jadi, banyak sebenarnya pengajaran yang boleh dikupas melalui beberapa fenomena-fenomena yang diceritakan. ‘umat islam tiada kesatuan’, ‘kita perlu sedekah kepada yang memerlukan’, ‘jangan melebihkan kehidupan dunia’ dan etc. pum pam pum pam.

     Point aku dalam post ni senang je; jadilah seperti Spiderman.





With great power comes with great responsibility
[Uncle Ben, Spiderman 2002 ]



     Berapa banyak kelebihan yang kita ada, baik berbentuk tenaga, kemahiran mahupun harta, hakikatnya ada tanggunjawab yang akan dipersoalkan.

     Nak jadi kaya tak ada masalah. Tapi berwaspadalah dengan kelebihan yang kita ada, atau dalam bahasa orang Roman moden, ‘be aware of what we possess



Tidak berganjak kedua-dua kaki seorang hamba pada Hari Kiamat sehingga ia disoal mengenai umurnya pada perkara apakah ia habiskan, ilmunya untuk apakah ia gunakan, harta bendanya dari manakah ia peroleh dan pada apakah ia belanjakan, mengenai tentang tubuh badannya pada perkara apakah ia susutkan kemudaan serta kecergasannya.

[Hadith riwayat Tarmizi]



Wallahu’alam bis sowab…

Posted by Posted by zabed at 9:59 PM
Categories: Labels:

3 comments  

Thursday, June 23, 2011


Bismillaahirrahmaanirrahiim


     Ada sekali, pernah aku join program pendakian bukit dan ditakdirkan Allah, 2 orang peserta naik kereta bersama aku. Maka berlakulah 2 cerita dalam kereta;


Cerita 1



Peserta 1: Bang, saya sebenarnya dulu ada pasang jugak cita-cita nak jadi pejuang islam.

Gua: Oh bagus cita-cita tu. Kenapa sekarang tak nak jadi pulak?

Peserta 1: Bukan tak nak jadi, cuma tak berpeluang aje. Saya sekarang amik course IT.

Gua: Herm? Ape kene mengenenye?

Peserta 1: Sebab dulu saya ingat nak masuk tentera, tapi sekarang saya belajar kat uni. Haihhh tak tau la camana bang.

Gua: *Muka hairan*


Cerita 2



Peserta 2: *sambil memandang Peserta 1* Akhi, jangan bermuka sedih. Kita nak pergi berjihad ni. Anta sepatutnya rasa gembira!

Gua: Berjihad? Cuba terangkan sikit.

Peserta 2: Akhi, kalau anta betul-betul merasai kemanisan dakwah, Allah.. Kalau kita sedang kelaparan dan diberi pilihan antara segunung nasi dan dakwah, pastinya kita akan memilih dakwah kalau kita benar-benar merasai kemanisannya!

Gua: Dulu anta sekolah mana?

Peserta 2: Ana dulu belajar kat Maahad *tak ingat nama* kat Kelantan. Ada jemaah ______ masuk sekolah ana dulu.


Ohh patut lah semangat semacam.


Gua: Bagus! Habis tu macam mana kita nak salurkan semangat atau perasaan kemanisan dakwah ini? 

Peserta 2: *senyap untuk beberapa minit*



Pengajaran


      Tak nak ulas panjang-panjang. Berfikir dengan mendalam lebih baik daripada mendengar bulat-bulat. Jadilah seperti ulul albaab.

Cerita 1: Jihad berasal dari 2 perkataan arab iaitu jahdu  (bersusah-payah) dan juhdu  (bersungguh-sungguh). Perjuangan islam tidak terhad hanya pada bentuk ketenteraan sahaja, malah islam itu syumul , merangkumi segala-galanya. Kalau kita seorang pemuda, manfaatkan tenaga yang ada pada diri kita dan sinergikan dengan islam.

Cerita 2:  Medan bercakap tidak sama dengan medan berkhayal. Medan beramal tidak sama dengan medan bercakap. Medan berjihad tidak sama dengan medan beramal. Medan berjihad yang hakiki tidak sama dengan medan jihad yang palsu. Ramai yang mudah berkhayal namun tidak semua apa yang terbayang di kepala mampu diungkapkan dengan kata-kata. Ramai yang mampus bercakap namun hanya sedikit yang mampu bersabar ketika beramal. Tidak sama orang yang sedang duduk dan orang yang sedang berlari.


     Point yang paling penting, peristiwa ini merupakan gambaran atau amaran kepada aku agar membahaskan kefahaman dengan amal, bukan menanam tebu di tepi bibir.


Wallahu'alam bis sowab....

Posted by Posted by zabed at 11:56 AM
Categories:

3 comments  

Bismillaahirrahmaanirrahiim


     Setiap hari aku berjalan 15 minit ke ofis, setiap hari tu lah aku akan nampak Scirocco. Mak aihh kayanya orang-orang kat sini. Buat aku terliur je.




     Pastu, teruskan berjalan lagi. Herm? Proton Platinum? Ada jual Neo R3?




    Aish. Menggugat iman sungguh. Takpa. Cuti 3 bulan ni pun ada plan nak beli kereta baru.

    Mudah-mudahan, Allah memberi kesabaran semasa proses membeli kereta baru.



Wahai Ali, sungguh, sekiranya Allah memberi hidayah kepada seseorang karena dakwahmu, itu lebih baik bagimu daripada unta merah
[Riwayat Bukhari & Muslim]




Notakaki:
1. Unta = kereta
2. Unta merah = Ferrari

Wallahu'alam bis sowab...

Posted by Posted by zabed at 1:40 AM
Categories:

3 comments  

Wednesday, June 22, 2011


Bismillaahirrahmaanirrahiim



     Ayah dan ibu itu berbeza, maksudnya, *mungkin* dari segi cara mereka menunjukkan kasih sayang mereka.

     Bagaimana ibuku menunjukkan kasih sayangnya pernah aku tulis sewaktu Hari Ibu dahulu. Kali ni, post ini dedikasi buat ayah, walaupun Hari Bapa dah berlalu beberapa hari.

     Hey, sapa kat sini laki yang ada abang atau adik lelaki? Camana hubungan kita dengan mereka? Well, you know exactly what I meant . Tak ramai lelaki yang boleh ‘ngam’ dengan adik beradik lakinya yang lain, terutamanya yang beza umur dekat-dekat. Memang jaraaaaaaaaaaaaaaaaaaaanggggggggggggg sekali aku jumpa laki yang boleh ‘berbaik-baik’ dengan adik beradik lelakinya yang lain. Well, you know exactly what I meant .

     Mungkin bagi perempuan yang tengah baca ni, tak paham atau terus menerus berfikir bahawa aku cuba mengatakan adik beradik lelaki memang selalu bergaduh dengan ‘serius’. Ops. Anda silap. Gaduh tidak bermaksud tidak sayang ok? Sekali lagi, well you know exactly what I meant . *sigh*

     Seperti begitu jugalah aku dengan ayah aku. ‘Nampak seperti tidak ngam’, menurut definisi kamus masyarakat. Aku jarang bercakap dengan ayah aku berbanding dengan mak. Dialog yang selalu berlaku antara aku dengan Ba;


Hah.
Ye.
Ye Ba.
Herm.
*Angguk kepala*.
Ok.


     Bapak aku tanya soalan, aku akan jawab sepatah je, takpun angguk kepala je. Berbeza caranya aku menyantuni ayah berbanding dengan mak. Eh, ini agak normal ok di antara ayah dengan anak lelaki kalau kita cuba perhatikan kebanyakan keluarga yang ada kat dunia ni.

     Ok. Cukuplah intro tentang perihal ayah dengan anak. Post ini ditujukan kepada ayah aku yang bergelar ‘Ba’. Bismillaahirrahmaanirrahiim..


Ingatlah 3T ini; Tarbiyah, tarbiyah dan tarbiyah.



     Alhamdulillah, akhirnya ibu bapa aku telah faham dan merestui segala apa yang aku ‘buat’. Namun, kadang-kadang bila dakwah membutuhkan pengorbanan jasad ini melebihi ‘kerjaya sebagai seorang engineer ‘, Ba akan mengambil jalan yang sangat-sangat-sangat bertentangan dengan pilihan aku.


You should think about your future career Zaid. This is about your life! You might end up ruining your entire life Zaid. Think properly.


      Dan jawapan yang selalu aku bagi juga bertentangan dengan apa yang dikehendakinya. Lalu, perbualan kami seolah-olah seperti sedang bertikam lidah. Akhirnya, Ba akan kata,


Okay. Do whatever you want Zaid. Allah knows the best for you. Ba akan sentiasa sokong Zaid in everything that you do insyaAllah. If you need anything, don’t hesitate to ask me. Dah. Salam Ba.


     Ya Allah. Terasa seperti nak menangis tetapi itulah realitinya bila kita faham (atau cuba memahami) erti ‘alat’ dan ‘matlamat’. Kemudian, aku salam dan cium tangan Ba, dan meneruskan tekad.

     Tengok video ni, barulah korang faham apa yang aku cuba sampaikan dalam post ini.








     Ya, jangan kita lupa bahawa bapa lah tulang belakang dalam setiap perjuangan kita walaupun kadang-kadang mereka tidak membahaskannya melalui perkataan di hadapan kita. Inilah sifat semulajadi seorang lelaki. Inilah karunia daripada Allah. Medan amal itu berbeza dengan medan perkataan.

     Kepada Ba, selamat hari bapa. May Allah grant you steadfastness in every decision that I chose. May Allah grant you jannah  for being such a supportive father.




رَّبِّ ارْحَمْهُمَا كَمَا رَبَّيَانِي صَغِيرًا
Wahai Tuhanku! Kasihilah mereka keduanya, sebagaimana mereka berdua telah mendidik aku waktu kecil
[17:24]
 
 
Wallahu'alam bis sowab...

Posted by Posted by zabed at 7:57 PM
Categories:

0 comments  

Bismillaahirrahmaanirrahiim




     Bangun pagi, memulakan rutin harian seperti robot selepas 5 hari ‘berkampung’ di ceruk hutan hulu Langat. 


*Bzzt bzzt. Hey…lo….. I.. am.. zaa…yid… Too...day... I am… off..fee..cial..lee.. ac..tee..vay...ted.. At.. your.. ser..vees..sir.. Bzzt bzzt*


     Nak bangun boleh, nak mandi? Ya Allah. Berat gile rasenye. Penat je badan. Rasa macam nak sambung tidur. Tapi Allah beri kekuatan juga untuk terus bangun dan tekan switch lampu tandas. 


*Klik. SEJUUUUUUK GILAAA AIR PAGI NI. AKU LUPA NAK TEKAN SUIS AIR PANAS DOHHHHHHHH!!!! BRRRRR~*


     Habis mandi, Alhamdulillah segar. Rasa segar sikit nak pergi kerja. Pakai seluar, pakai baju, sarung stoking, masukkan selipar dalam beg, sarung kasut, start enjin, park kereta dekat Tesco, jalan kaki 15 minit ke ofis, naik lift, duduk kat atas kerusi, picit butang on computer.

      Lepas tu, ‘hai’ sana, ‘hai’ sini.


Morning bro. Morning dude. How’s your leadership camp? Ahh it was very nice. I say, a ‘great escape’. Hahahaha. Eh (at) what time did you arrived home ah (yesterday)? Around 10 pm. (I’m) quite worn out ya know. Are you serious??? You don’t seem like tired at all. Am I?


     Saja ja buat-buat tak tau. Memang aku sengaja berlakon seperti tidak penat. Berpura-pura seperti hari-hari biasa, kononnya seperti seorang yang cergas. Bukan nak jadi talam atau membina imej diri, tetapi takut menjadi fitnah kepada dakwah ‘kita’.

     Lepas mamat tu blah, aku terus sambung buat keje mengadap computer.  Sambil-sambil tu, aku bermonolog,


Herm hebat jugak lakonan aku ni. Berpura-pura seperti tidak penat, padahal tengah mengantuk gila. Akan tetapi, sebelum-sebelum ni, setiap kali aku pergi usrah ataupun program, kadang-kadang cuba juga untuk menggagahkan diri untuk membina imej ‘seorang yang tidak penat dari urusan harian dunia’, namun ternyata gagal. Untuk beberapa jam pertama, aku bisa untuk menjadi segar. Tetapi bila dah masa berlanjutan, aku menjadi mengantuk, tak dapat menahan kepenatan diri lalu tertidur dalam usrah. Terlalu jelas rupa kepenatan itu. Astaghfirullah.


     Aku tidak bermaksud untuk berlagak atau mengharapkan pujian atau pengikitirafan orang lain, tetapi agar rupa luaran kepenatan ini tidak mengganggu progress dakwah, agar ikhwah  yang lain tiada rasa bersalah untuk meminjam kekuatan jasad fizikal yang dikurniakan Allah.

     Jelaslah di mata ini bahawa dakwah membutuhkan (mengharapkan, memerlukan etc) pengorbanan.


Dakwah adalah cinta. Cinta itu membutuhkan pengorbanan. Dan cinta akan meminta semuanya dari dirimu. Sampai pikiranmu. Sampai perhatianmu. Berjalan, duduk, dan tidurmu.

Dakwah menyedut saripati energimu. Sampai tulang belulangmu. Sampai daging terakhir yang menempel di tubuh rentamu. Tubuh yang luluh lantak diseret-seret. Tubuh yang hancur lebur dipaksa berlari.


     Melihatkan diri yang hina ini, dan cuba membandingkan dengan sahabat-sahabat yang telah gugur, aku hanyalah ibarat kuman di seberang laut. Aku tidak segagah Mus’ab bin Umair, Saad bin Abi Waqas dan Khalid Al-Walid. Bagaimana cara mereka mati? Di manakah kubur-kubur mereka?

     Jelaslah juga di mata ini, bahawa kurangnya amal pada diri ini karena lemahnya cita-cita.


Karena itu kamu tahu. Pejuang yang heboh ria memamer-mamerkan amalnya adalah anak kemarin sore. Yang takjub pada rasa sakit dan pengorbanannya juga begitu. Karena mereka jarang disakiti di jalan Allah. Karena tidak setiap saat mereka memproduksi karya-karya besar. Maka sekalinya hal itu mereka kerjakan, sekalinya hal itu mereka rasakan, mereka merasa menjadi orang besar. Dan mereka justru jadi target doa para mujahid sejati, “ya Allah, berilah dia petunjuk, sungguh Engkau Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.”

Maka satu lagi seorang pejuang tubuhnya luluh lantak. Jasadnya dikoyak beban dakwah. Tapi iman di hatinya memancarkan cinta. Mengajak kita untuk terus berlari.

Teruslah bergerak, hingga kelelahan itu lelah mengikutimu.
Teruslah berlari, hingga kebosanan itu bosan mengejarmu.
Teruslah berjalan, hingga keletihan itu letih bersamamu.
Teruslah bertahan, hingga kefuturan itu futur menyertaimu.
Tetaplah berjaga, hingga kelesuan itu lesu menemanimu.
Kalau iman dan syaitan terus bertempur, pada akhirnya salah satu harus mengalah.

Allahyarham Ust. KH Rahmat Abdullah.


     Allah, berilah aku kekuatan agar terus istiqomah. Jangan campakkan aku ke dalam nerakamu kelak. Allah Allah.


إِنَّ الَّذِينَ قَالُوا رَبُّنَا اللَّـهُ ثُمَّ اسْتَقَامُوا تَتَنَزَّلُ عَلَيْهِمُ الْمَلَائِكَةُ أَلَّا تَخَافُوا وَلَا تَحْزَنُوا وَأَبْشِرُوا بِالْجَنَّةِ الَّتِي كُنتُمْ تُوعَدُونَ
Sesungguhnya orang-orang yang mengatakan: “Tuhan kami ialah Allah” kemudian mereka meneguhkan pendirian mereka, maka malaikat akan turun kepada mereka dengan mengatakan: “Janganlah kamu takut dan janganlah merasa sedih; dan gembirakanlah mereka dengan jannah yang telah dijanjikan Allah kepada mu”. [41:30]





Notakaki:

1. Bermula pada hari ini, kebanyakan post-post akan berkisar sesuatu dari luahan hati dan akan jarang menulis untuk sesuatu yang umum untuk dibaca. Semuanya kerana alasan penat dan kekangan masa. Sungguh aku memang lemah.  I admit that .

2. Kepada mana-mana ikhwah yang terbaca post ni, tolonglah jangan mention post ini di hadapan saya, baik dari segi pecakapan mahupun perbuatan. Tolong, tolong, dan tolong. Dan satu lagi, jangan berasa berat hati atau rasa bersalah sekiranya anda ingin meminjam kekuatan jasad ini selepas baca post ini. Sekiranya berlaku sebegitu, anda telah berlaku zalim terhadap saya kerana menyekat usaha saya untuk mengejar syurga Allah.


Wallahu'alam bis sowab...

Posted by Posted by zabed at 11:02 AM
Categories:

4 comments  

Wednesday, June 15, 2011


Bismillaahirrahmaanirrahiim




     Suatu ketika, baju perang Khalifah Ali radhiyallaahu anhu telah lenyap sebelum beliau sempat membersihkannya.  Setelah beberapa hari kemudian, beliau terlihat baju perangnya tersebut berada di pasar pada tangan seorang Yahudi.

      Beliau terus menanyakan orang Yahudi tersebut namun si Yahudi tersebut berkeras bahawa baju perang tersebut adalah miliknya. Akan tetapi, ‘Ali tetap yakin bahawa baju tersebut adalah miliknya, maka beliau pun mengadukan hal ini kepada hakim.

     Tiba hari pengadilan, hakim kemudian membuka sidang, “Wahai Khalifah, apa tuntutan anda kepada terdakwa?”. Khalifah ‘Ali pun menceritakan perihal baju perangnya itu.


“Wahai khalifah, apakah engkau dapat membuktikan kalau baju perang yang ada pada tangan terdakwa itu adalah milik engkau?” Tanya hakim.


     ‘Ali tersentak dengan pertanyaan tersebut. Kemudian ia berkata, “Aku tidak mempunyai sebarang bukti”.

     Oleh kerana ‘Ali tidak dapat membuktikan kenyataannya, maka hakim memutuskan bahawa perbicaraan itu dimenangi oleh si Yahudi tersebut.

     ‘Ali redha dengan keputusan tersebut walaupun beliau seorang khalifah, seorang ameerul mu’minin kepada sebuah negara islam.


 *****


     Kita manusia, bukan robot dan bukan juga entiti artificial intelligence . Justeru, tak hairanlah akan berlaku ketidakpuashatian jika sesuatu keadaan tidak diperlakukan dengan adil.

     Walaupun keyakinan kita mencecah 100% sepertimana khalifah ‘Ali radhiyallahu ‘anhu, dan mungkin juga kita boleh claim  bahawa Allah juga menjadi saksi kita, tetapi kalau tengok dari sisi lain pula, ada kemungkinan kita pun bersalah jugak sebenarnya. Betul ke? 0.1% pun dikira jugak kalau berdasarkan cerita di atas (main rambang je sebenarnye letak jumlah ni).



وَمَا أَصَابَكُم مِّن مُّصِيبَةٍ فَبِمَا كَسَبَتْ أَيْدِيكُمْ
Dan apa sahaja musibah yang menimpa kamu maka adalah disebabkan oleh perbuatan tanganmu sendiri,
[Ash-Shura 42:30]


     Jadi, pilihlah jalan taqwa, jalan yang mengajak kepada ‘berhati-hati’. 



     Pengajaran: Serahkanlah segala-galanya kepada Allah, walaupun perkara itu sepahit biji kopi mentah. Mungkin ‘biji kopi’ tersebut boleh ‘dibancuh’ menjadi seperti mocha (ada rasa manis + chocolatey ) apabila kita benar-benar ‘menyerahkan diri kepada Allah’ (baca: islam).






*aku bercakap secara teori sahaja, namun insyaAllah, sedang di amali kan. Doakan ke-thabat-an aku, dan mereka-mereka yang memerlukannya. Amin~




Notakaki:
1. Pengakhiran kepada kisah tersebut ialah si Yahudi memeluk islam kerana terpegun dengan keadilan yang ditonjolkan oleh sistem islam.
2. Ada juga yang meriwayatkan bahawa pencuri tersebut adalah beragama Nasrani, bukan yahudi dan macam2 versi lagi. Tetapi apa yang penting? pengaaaaajaran. Terpulang kepada kita lah nak menjadikannya hanya sebagai cerita fiksyen atau sesuatu yang boleh di-aplikasikan dalam hidup.




Wallahu'alam bis sowab...

Posted by Posted by zabed at 11:26 PM
Categories:

0 comments  

Monday, June 13, 2011


Bismillaahirrahmaanirrahiim



Pertanian adalah perniagaan. Barangsiapa yang menanam, dialah akan mendapat hasilnya.


     Sabtu pagi, aku ikut mak pergi Pasar Tani, shopping barang dapur. Sibuk ber-shopping  sayur, ikan, daging, tiba-tiba ternampak ada gerai yang menjual barang-barang seperti tudung, serkup, etc. Aku mana tau nama barang-barang ni.

      Biasalah, wanita kan? Nampak saja gerai tersebut, terus mak ajak aku ikut sekali pi gerai tersebut. Banyak gila tudung dia jual. Macam-macam pesyen. Sekali sarung la, berlipat la, aku pun tak tau. Haha.

     Habis memilih, terus mak aku bayar. Kelihatan seorang penjual yang tidak sama dengan apa yang dijual. Faham kan?

     Bukannya nak mencari kesalahan, bukannya nak menghina peniaga-peniaga Pasar Tani atau yang seumpama, tetapi refleksi kepada diri sendiri sebenarnya.



إِنَّ اللَّـهَ اشْتَرَىٰ مِنَ الْمُؤْمِنِينَ أَنفُسَهُمْ وَأَمْوَالَهُم بِأَنَّ لَهُمُ الْجَنَّةَ
Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mukmin diri dan harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka.
[At-Taubah 9:111]



Khas untuk da'i , tolong terjemah sendiri dengan tahap kefahaman masing-masing:

     Bayangkan, seorang bukan islam menjual Quran kepada kita, tak rasa ragu-ragu ke? Dikhuatiri kualiti pada barang tersebut terjejas kerana penjual tidak menjiwai barang yang dijualnya. Betul ke?

     Benarkah Sang Pembeli telah membeli barang-barang aku? Atau aku sekadar hanya syok sendiri sahaja dengan pelbagai variasi yang terdapat pada gerai aku ni. Tudung ada, telekung ada, minyak atar ada etc.

     Bukan rupa luaran ye. Ya, saya mempersoalkan niat saya sebenarnya; kualiti yang hanya penjual dan 'Pembeli' sahaja tau.

     Betulkah aku telah menjiwai apa yang telah dijualkan? Oh 'Pembeli', Engkau sahaja yang layak untuk memberi komen kepada kualiti barang-barang jualan aku.



"Sesungguhnya Allah tidak melihat kepada tubuh badan kamu dan tidak pula melihat kepada rupa paras kamu akan tetapi perkara yang dilihat Allah ialah hati kamu."

Lalu baginda mengisyaratkan ke arah hati baginda dengan jari-jari baginda.

[Riwayat Muslim]





nota:
1. Yang pertama dan pastinya, post ini ditulis khas untuk aku sahaja yang tidak lari dari kesilapan.
2. Related article: Muflis.




Wallahu'alam bis sowaab...

Posted by Posted by zabed at 10:50 PM
Categories:

4 comments  

Sunday, June 12, 2011


Bismillaahirrahmaanirrahiim


     Time form 1 dulu aku belajar bahasa Arab dengan sorang ustaz yang lebih dikenali sebagai Ustaz Zaki. Ustaz ni memang tegas, cikgu disiplin kat sekolah lama. Setiap kali nampak dia, aku takut. Aku ingat lagi time kelas Arab, mesti ramai yang kena berdiri sebab tak dapat jawab soalan. Bukan setakat berdiri je, siap kena rotan kat tapak tangan lagi tuh. Adusss!

      Bukan setakat tapak tangan saja, ada sekali tu kaki aku pun kena rotan gak. Memang pedih gila time tu. Aku pun tak ingat aku buat salah ape. Ada sorang kawan aku lagi la. Dia cuba nak buat lawak dalam kelas dengan cara yang salah, hambikk kau. Kena tepuk sekali kat belakang dia. Terus cuak kawan aku tu.

      Garang tak garang. Tegas tak tegas. Rotan tak rotan. Tengoklah kat mana 'kami' sekarang selepas 8 tahun. Kalau bukan sifat tegas beliau, aku rasa sia-sia je belajar arab 3 tahun. Alhamdulillah, sehingga sekarang aku masih dapat apply  skill bahasa Arab yang diajar oleh ustaz Zaki. Aku tak de la sampai boleh kecek arab, at least  tau la jugak sikit-sikit pasal Arab. Dapat la jugak aku guna skill arab untuk penulisan blog ni. Ye dok?



      Pulang dari solat jumaat, aku terus check email. Tup tap tup tap. Herm?????




      Innalillahi wa inna ilaihi raajiuun

      "Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali"
    
      Ustaz Zaki telah meninggal dunia tak lama selepas waktu solat Jumaat.

      Moga rohnya ditempatkan di kalangan para syuhada'.



      Pengajaran: Jangan takut untuk mengajar. Jangan takut untuk memberi.



ERTI HIDUP PADA MEMBERI









Ya Rabbi....sesungguhnya Kau lebih mencintai akh  kami ini....

اللَّهُمَّ اغْفِرْ لَهُ وَارْحَمْهُ، وَعَافِهِ، وَاعْفُ عَنْهُ، وَأَكْرِمْ نُزُلَهُ

Posted by Posted by zabed at 4:06 AM
Categories:

0 comments  

Friday, June 10, 2011


In the name of Allah, The Most Gracious, The Most Merciful


     Everyday, it takes around 15 minutes for me to walk to the office building due to the expensive parking fee. Well, I take that as my daily exercise; 30 minutes per day. Quite healthy eh? But still, there won't be much changes for someone as skinny as me. At least, I won’t be sleepy for the whole day. LOL to that. (Now I talk like some computer geeks or mIRC nerds )

     Familiar with Damansara? Nay for me, 'cause you know, Damansara is like a place for Beverly Hills kind of people and it's quite far from my home and the university. Why would I go there when the parking fees are soooooo expensive???? Except for Tesco & The Curve, where I park my car every day. Lol to that again peeps. (I'm not going to install mIRC  )

     15 minutes of walk is not just good for your physical health, but sometimes it sharpens your brain, at least for those who like to think based from observations.


all the way to the office




 
c0ol. Still under construction

this is where I work







     Throughout these 15 minutes, the buildings around here, I say modern compare to those at the central KL. The concepts used for some buildings are weird, but somehow are unique. You won’t find any of this around KL for sure. Obviously, it must be WAY EXPENSIVE.

     As for the cars, Porsche Cayenne is quite common here. Seriously. Merce, BMs and quite a number of Sciroccos too. You wanna show off your fully modified turbo charged Satria Neo or perhaps the latest Neo GTi, this is not the place. Walk away dude, or else ya gonna get smoked.




this is rare. around 7.40 a.m. where have all the cars gone? clearly KL folks prefer to get caught in traffic jam rather than waking up early. lol

all the best guys

     Tall buildings, mega malls, well designed house, superb cars. I see no end to human creativity. Creativity? Is that the right word? Or should I say, satisfactory. Yeap. It is as if there is no limit to human satisfaction.

     Back then in 1950s, a car that can reach up to 60 mph can be considered as a supercar. Wow. If I have a time machine and bring my Kelisa back to those time, obviously it will be the fastest car since it can reach up to 100 mph. As car evolves until recently, 430kph is no longer a dream for multi-millionaires. Pity mine.

     The same goes for buildings. Back then during the age of Kesultanan Melayu Melaka, a Sultan resides in a wooden palace. And now, the Sultan of Brunei owns a Boeing 747 worth a hundred million dollars, and then he re-designed it as a home at a cost of more than 120 million dollars.  *God I wish I knew what's going wrong with this world

     For current man-made marvels, Porsche Cayenne and buildings around city can be considered as the latest or expensive to own. 10 years later, the next generation will laugh at us for the craze of owning those antiques.

     So, for this 15 minutes walk, I learnt something; What satisfy human really?




Narrated Ibn 'Abbas:
I heard the Prophet saying,

If the son of Adam had two valleys of money, he would wish for a third, for nothing can fill the belly of Adam's son except dust, and Allah forgives him who repents to Him.

[Saheeh Bukhari , Volume 8, Book 76, Number 444]



p/s:
1. If you have time, try to ponder upon the bold words; 'except dust'
2. Related article, Saya nak masuk Hizbollah  (to those who can read Malay)
3. Prophet sallallahu 'alaihi wa sallam  used to say, Kun fid Dunya ka'annaka ghariibun ow 'abirus sabeel  (Be in this world as though you were a stranger or a traveller on a path). This reminds me on how little the world can offer compare to what Allah has.



Wallahu'alam bis sowab..

Posted by Posted by zabed at 12:03 AM
Categories:

0 comments  

Monday, June 6, 2011


Bismillaahirrahmaanirrahiim





     Antara isu negara yang masih tak settle, dan semakin menjadi-jadi; buang anak.

     Ok, siapa yang patut disalahkan? Kerajaan? Masyarakat? Cikgu-cikgu kat sekolah? Ibu bapa? Remaja zaman sekarang? Media?

     Lagi banyak yang ditanya, lagi banyak pendapat yang diberikan. Kesimpulan, semuanya pun nak salah, diri sendiri je yang betul. (Huh?)

     Okay lah. Kita kecikkan scope  'penjenayah'.

     Ramai yang menyalahkah 'perempuan zaman sekarang' (oh, tak adalah kecik sangat scope  ni ). Pastinya, jawapan ini keluar dari mulut yang berlainan jantina dengan tertuduh.

     Di dalam Quran dan hadith, telah dijelaskan aurat untuk wanita; seluruh anggota badan kecuali muka dan telapak tangan. Berdasarkan fakta / kenyataan / hukum ini, ramai yang menyalahkan wanita punca utama gejala buang anak & zina, sebab,


tak tutup aurat, seksi, ketat2 atau tak 'lengkap' -----> menggoda lelaki-lelaki gatal ----> 'LLG' mendekati mereka ----> jadilah seperti di gambar atas



     *Uish. Tiba-tiba aku rasa seram sejuk pulak nak bincang isu ni. I sense a disturbance in The Force.



       Membara pihak wanita kalau baca ni. Tetapi, fikir elok-elok, memang tak adil untuk menyalahkan wanita sahaja.

      Allah berfirman,


قُل لِّلْمُؤْمِنِينَ يَغُضُّوا مِنْ أَبْصَارِهِمْ وَيَحْفَظُوا فُرُوجَهُمْ ۚ ذَٰلِكَ أَزْكَىٰ لَهُمْ ۗ إِنَّ اللَّـهَ خَبِيرٌ بِمَا يَصْنَعُونَ
Katakanlah kepada orang laki-laki yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluannya; yang demikian itu adalah lebih suci bagi mereka, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang mereka perbuat".
[An-Nur 24:30]


     Lelaki pun, bersalah sekiranya mereka tidak menundukkan pandangan. 'Kita' pun ada tanggungjawab yang perlu dijaga dalam isu ni, bukan perempuan sahaja.

     Tiba-tiba terdengar suara 'jeritan' di pihak perempuan,


"YANG KAU PERGI TENGOK APAHAL??"


     Haha. Kan dah kena fire  balik?

     So, janganlah jadi sexist , sebab Allah itu Maha Adil. :)




notakaki:
1. Tiba-tiba dapat ilham nak tulis post ni lepas negara dihebohkan dengan penubuhan Kelab Taat Suami (KTS) atau Obedient Wives Club  (OWC) yang penuh kontroversi. Yang baik itu datang dari Allah, yang buruk itu kita sandarkan pada kelemahan manusia.




Wallahu'alam bis sowab...

Posted by Posted by zabed at 11:08 PM
Categories:

2 comments  

Saturday, June 4, 2011


Bismillaahirrahmaanirrahiim





إِنَّ فِي خَلْقِ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَاخْتِلَافِ اللَّيْلِ وَالنَّهَارِ لَآيَاتٍ لِّأُولِي الْأَلْبَابِ
Sesungguhnya dalam penciptaan langit dan bumi, dan silih bergantinya malam dan siang terdapat tanda-tanda bagi 'Ulil Albaab'.
[Al-i-Imran 3:190]


     Kalau tengok terjemahan quran, maksud ulul albab ialah orang-orang yang berakal, kadang-kadang tu ada tulis intelek, orang-orang berfikir dan sebagainya.

     "Itulah yang bosannya bila menjadi orang Melayu!" Tak pasal-pasal je Melayu kena fire . Silap-silap, restructure  ayat jap.

     "Itulah yang bosannya bila tak belajar bahasa Arab!"

     Yang best pasal bahasa Arab ialah, satu perkataan tu kadang-kadang membawa maksud yang sangat-sangat-sangat mendalam. Sebab tu pada awal penuruan Quran a.k.a ketika di Mekah dulu, surah-surah adalah pendek-pendek dan ringkas seperti surah-surah dalam juz 'Amma. Walaupun pendek dan ringkas, tetapi hampir setiap perkataan yang digunakan dalam surah-surah tersebut memberi maksud yang sangat-sangat-sangat mendalam bagi mereka yang berfikir.

     Sebab tu jugak lah sahabat-sahabat yang memeluk islam pada zaman Mekah dulu power-power, seperti Abu Bakr, 'Umar Al-Khattab, 'Ali bin Abi Talib, Abu Dzar, Mus'ab Umair dan yang lain.

     Oppss. Sorry bro. Ter-melalut pulak. Ok, sambung kepada 'ulul albab'.


-----------


Al-baab ---> plural

Lubb ---> singular


      Maksud perkataan 'lubb' ialah, isi. Apa yang dimaksudkan dengan 'isi' tersebut?

      Analoginya, ibarat isi buah pala.




     Jeruk buah pala dibuat dengan isi buah pala, bukan luaran kulitnya. Kalau tak ada isi, tak jadilah jeruk buah pala.

     Sama juga konsep untuk telur ayam. Bahagian yang paling penting ialah kuning telur kerana pada bahagian ini akan terbentuknya anak ayam.

     Sama jugalah halnya dengan 'lubb' (isi). Berapa ramai yang dapat mengambil 'lubb' (isi) dari setiap kisah yang diceritakan dalam Quran?



لَقَدْ كَانَ فِي قَصَصِهِمْ عِبْرَةٌ لِّأُولِي الْأَلْبَابِ ۗ مَا كَانَ حَدِيثًا يُفْتَرَىٰ وَلَـٰكِن تَصْدِيقَ الَّذِي بَيْنَ يَدَيْهِ وَتَفْصِيلَ كُلِّ شَيْءٍ وَهُدًى وَرَحْمَةً لِّقَوْمٍ يُؤْمِنُونَ
Sesungguhnya pada kisah-kisah mereka itu terdapat pengaran bagi 'ulil albab'. Al-Quran itu bukanlah cerita yang dibuat-buat, akan tetapi membenarkan yang sebelumnya dan menjelaskan segala sesuatu, dan sebagai petunjuk dan rahmat bagi kaum yang beriman.
[Yusuf 12:111]



الَّذِينَ يَسْتَمِعُونَ الْقَوْلَ فَيَتَّبِعُونَ أَحْسَنَهُ ۚ أُولَـٰئِكَ الَّذِينَ هَدَاهُمُ اللَّـهُ ۖ وَأُولَـٰئِكَ هُمْ أُولُو الْأَلْبَابِ
yang mendengarkan perkataan lalu mengikuti apa yang paling baik di antaranya. Mereka itulah orang-orang yang telah diberi Allah petunjuk dan mereka itulah 'ulul albab'.
[Az-Zumar 39:18]




     Sapa Ahmad Albab pulak sekarang?




Dude, Al-Quran ni....sebenarnye ape? Aku tak berapa paham.
rujuk: Kemuliaan Al-Quran  (sigh..boring-nye nama tajuk)





Wallahu'alam bis sowab...

Posted by Posted by zabed at 2:18 AM
Categories:

0 comments  

Wednesday, June 1, 2011


Bismillaahirrahmaanirrahiim




"Thus, I conclude my presentation. Thank you for your time."

"Okay well done. Next.....Mrs...Bame? How do I pronounce this? Bayme or Ba-mei?"

"It's Ba-mei sar (sir)!"


     Oh minah ni dari Botswana.


"Hi. Good mooo-ning everyone. Today I would like ta present ta ya abaut World Cup 2010 at Sath Africa. Are you guys still remambar abaut this?"


     Satu kelas gelak sebab tajuk yang sangat random . Sebelum dia, semua present  pasal benda2 teknikal yang membabitkan engineering  tapi tiba-tiba minah ni present  World Cup pulak. Memang gelak besar la.

     Mak aih. World Cup 2010. Aku hampir-hampir lupa pasal World Cup. Haha padahal tahun lepas je. Bagus la minah ni ingatkan balik pasal World Cup ni.

     Kemudian, dia terus dengan presentation  tersebut. Bebel macam-macam benda dengan slang -nya yang susah difahami. Tiba-tiba dia ada sebut satu perkataan yang buat aku tersentak sikit,


"Ya know, ma cauntry is just beside Salafi Cup. I personally felt happy & joy abaut it."


     Herm? 'Salafi Cup'? Sejak bila group Salafi ada negara sendiri ni? Dan, pesal minah ni suka sangat negara dia bersebelahan dengan so-called  negara 'Salafi Cup' ni padahal dia non-muslim ?

     Pastu lecturer  terus tanya,


"Honestly, which team did you support last year?"

"Ai...honastly...personally say..." sambil malu-malu kucing, kemudian menjawab,

"I sapport team Salafi Cup. Ahh-hik!"


     Pulak. Sejak bila ada team Salafi Cup masuk World Cup 2010 ni bang. Tak pernah tau pun. Apokobondo ni jang???


"blablabla...Salafi Cup....blablabla economic growth at Salafi Cup...blablabla Salafi Cup blablabla"


     Konfius aku. Tengok power point slide  dia tak ada tulis Salafi Cup pun. Kemudian minah tu ada sebut perkataan,


"Johannesburg."


      Tu bukan ibu negeri South Africa ke? Ape kene mengene dengan Salafi Cup ni??? South Africa dan Salafi Cup. Herm bunyi dah lebih kurang dah.


"Johannesburg, tha capital city in Salafi Cup. The social growth blablabla afta World Cup"


       Hahaha. Gelak sorang-sorang aku.


"Pehal ko gelak Bed?"

"Haha tak lah. Entahlah." sambil mengusap-ngusap air mata dek gelak yang tak henti.


     South Africa rupenye, bukan Salafi Cup! Adoiii bikin lawak betul la. Pagi-pagi buat lawak. Bagus-bagus. Tak ada la mengantuk sangat.

     Ok sekarang aku tau dah apebende yang dia maksudkan dengan Salafi Cup. Boleh la terus fokus apa dia cakap. Blablablablablabla...


"Wan of the aftamath (aftermath) of World Cup is tha rise of noise pollll-lusian (pollution). Do you guys still remambar 'vuvuzela'?"


     Vuvuzela? Oh!





     Ni pun dah terlupa dah. Haish. Orang tua dah aku ni.


"Due to World Cup, the price of vuvuzela has rise to abaut 40 rengg-het (ringgit). It was expensive. It affected the economic growth at 'Salafi Cup'...it caused noise pollution..it was blown anywhere..blablabla"


     Ramai yang setuju dengan apa yang minah ni cakap. Vuvuzela memang buat bising gila. Lecturer  tu pun mengeluarkan pendapat beliau melalui hasil pembacaan.

     Bila dah bincang pasal vuvuzela, memang ramai la berdesas-desus pasal ni. Ada yang tergelak-gelak sebab teringat kisah dia meniup vuvuzela yang bising tu.

     Di sebalik keriuhan manusia berbincang tentang vuvuzela, tiba-tiba aku teringat video yang pernah ditunjuk oleh seorang akh , satu video berkisar surah Al-Haqqah, sehingga ayat ke-13 muncul trumpet,



إِذَا نُفِخَ فِي الصُّورِ‌ نَفْخَةٌ وَاحِدَةٌ
And when the trumpet shall sound one blast,
Maka apabila 'sangkakala' ditiup sekali tiup,
[Al-Haqqa 69:13]



     Riuh tak riuh satu stadium bila dengar bunyi vuvuzela. Tiupan 'sangkakala' macam mana pulak?


     Ya Allah, aku tak ready lagi. Ya Allah ya Allah ya Allah.







Big Bang glow hints at funnel-shaped Universe [source]







notakaki:
1. sangkakala (indonesian) = trumpet (english) [Google Translate]




Wallahu'alam bis sowab...

Posted by Posted by zabed at 9:44 PM
Categories:

0 comments  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
>