Sunday, March 27, 2011


Bismillahirrahmaanirrahiim


Tol & Makcik



     Kaunter tunai sebelah dengan kaunter Touch N Go nampak macam sikit je kereta. Aku pilih nak masuk sini je lah.

     Ziuuuuuu!!! Mak aih laju gila kereta Wira kat lane kanan ni. Ahh sudah. Dia nak potong line aku la ni nak masuk kaunter sebelah Touch N Go jugak. Aiseh kalau hang nak sangat, hambik!!! Aku pergi yang sebelah lagi bagus. Lagi sikit kereta.

     Ziuuuuu!!! Dah potong line aku, boleh dia melencong nak potong line aku yang baru pulak. Kuang asam betul. Takpa. Rilek. Sebelah lagi nampak lagi sikit kereta.

     Ziuuuuu!!! Hah potong line aku lagi? Damn! (Exclamation: expressing anger, surprise or frustration) Apahal kuang hajaq sangat kereta Wira ni. Aku masuk kaunter yang sebelah lagi, kereta banyak. Hurgh. Sumpah aku bengang gila time tu. Selfish  gila driver  tu. Seboleh-boleh nak pilih the best. Aku perhatikan kereta Wira tu, aku mark  no plate & warna kereta. Selesai bayar tol, it's Revenge of The Sith.

    Vrooom!!! Tukar gear 2, tekan minyak, aku bawak macam pelesit. Masuk kiri kanan kiri kanan tak bagi signal, semata-mata nak kejar balik kereta Wira tu. Laju gila aku bawak, selit-selit, sampai dapat jumpa balik kereta tu. You just wait.

     Kereta Wira tu kat lane kanan sekali. Aku cucuk, dia buat tak peduli. Masuk lane kiri, aku potong, masuk lane kanan balik, BREAKKK!!!!! Perh memang sedap. Cuak driver kereta Wira tuh. Oh makcik je rupenye. Apahal bawak laju sangat? Ah janji aku puas 'ajar' orang. Selfish  sungguh. Padan muka. Wahahaha!

     Sampai-sampai rumah, baring atas katil, memerhatikan siling, aku bertanya kepada diri sendiri, apakah aku berasa puas??



Jari yang Berdarah

      Tension, moody, stressed (spelled backwards?), emo, depressed, bengang, nak mengamuk etc., terus aku capai handphone  aku, lalu call  Bro F, "Jom jam kat HotSound  malam ni!"

     Keghairahan jamming, aish...tak taw la nak cakap macam mana. Memang feel 100%, ketuk sana ketuk sini, lompat sana lompat sini, goreng sana goreng sini, sehinggakan jari telunjuk kanan aku berdarah namun aku tidak mampu untuk menghentikan strumming  kerana terlalu ghairah.

     Habis jamming, lepak dekat maple, aku kata dekat Bro F, "Bro, tension, depressed, moody and so and so, habis hilang macam tu je. Puas aku main malam ni. Thanks  la weh teman aku malam ni".

     Balik rumah, kena marah dengan bapak sebab balik lambat, pastu baring atas katil, memerhatikan kipas siling, aku bertanya kepada diri sendiri, apakah aku berasa puas??


Loon, better known as Brother Amir




     Siapa Loon ni? Baca: I Surrender


     Dalam satu sesi bersama Brother Amir a.k.a Loon, beliau pernah berkata,


Do you really think that all those Hollywood stars feels satisfied with what they have? Do you really think that all those sons of rich Arabs satisfied enough with what they have? This youths (Arab's sons) have a Ferrari, Lambo, anything, but once I asked them the same question they replied, 'No. This is not enough'. My son, ya know, he is the son of Loon, he can get anything, super bike, cars, anything. But he also follows me to the right path. I let he think on his own and alhamdulillah, he is our brother.


     Orang-orang yang dah berlambak-lambak Ferrari pun sendiri dah bosan dah dengan apa yang diorang ada. Kawan aku yang tinggal dekat Abu Dhabi pernah cakap, kalau kat sana, pak-pak Arab yang kaya ni (contohnya) bawak Porsche, kalau kereta diorang rosak, diorang park tepi jalan, pastu esok terus dapat Porsche baru. Kita?

     Kita dapat kereta baru perhhh sayang gila. Tiap-tiap hari basuh. Modify lagi, tambah tu tambah ni, tuka tu tuka ni. Pastu, dah boring beli baru. Kita sangka kita dah puas dengan kereta baru, hilang perasaan sengsara mengidam-idam dan bagai.

     Habis talk session, aku balik bilik, baring atas tilam, pandang siling, bertanya kepada diri sendiri, apakah aku berasa puas??


Hizbullah atau HizbusySyaitan

     oh. ini bukan group hizbollah yang shi'ah tu ok. ini betul-betul apa yang dimaksudkan dengan 'hizbullah'.

     Jom kita tadabbur  surah yang paling senang nak hafal setelah surah Al-Fatihah, Surah An-Nas. *aku agak, sampai part ni mesti ramai dah tekan button 'x'




قُلْ أَعُوذُ بِرَبِّ النَّاسِ ﴿١﴾ مَلِكِ النَّاسِ ﴿٢﴾ إِلَـٰهِ النَّاسِ ﴿٣﴾ مِن شَرِّ الْوَسْوَاسِ الْخَنَّاسِ ﴿٤﴾ الَّذِي يُوَسْوِسُ فِي صُدُورِ النَّاسِ ﴿٥﴾ مِنَ الْجِنَّةِ وَالنَّاسِ ﴿٦

Katakanlah aku berlindung kepada Tuhan manusia. Raja manusia. Sembahan manusia.
Dari kejahatan syaitan yang biasa tersembunyi, yang membisikkan ke dalam dada manusia, dari jin dan manusia.



     Sekali tengok surah An-Nas ni pun kita boleh tahu dah bahawa surah ini dibahagi secara sama, 3 ayat pertama tentang Allah dan 3 ayat terakhir tentang syaitan. Persoalan, kepada siapa kita hendak berlindung?

     Mungkin, iya mungkin aja, kebanyakan kita akan berfikir, memohon perlindungan dengan setan seperti kita memuja-muja setan, black metal, sihir black magic, murtad, ritual-ritual etc. Iya betul tu, tapi jangan kecilkan skop 'memuja setan' seperti yang majoriti masyarakat faham, cuba kita besarkan sikit, sebagaimana Syed Qutb kata dalam buku Ma'alim Fit Thoriq (Petunjuk Sepanjang Jalan), bahawa manusia hanya ada 2 pilihan sahaja, Islam atau Jahiliyah. Tiada yang ketiga, keempat, kelima dan seterusnya. Apa kaitan?

     Kita dipandang rendah, kemudian kita sangkakan dengan membalas dendam, revenge, kita telah puas? Kita rasa depressed, stressed, kemudian kita cuba menghilangkan perasaan gundah itu dengan cara yang tidak sama dengan Rasulullah, dengan itu kita sangkakan kita telah puas? Kita rasa nak dihormati, dengan memiliki harta dan perhiasan yang tidak dimiliki orang ramai, kita sangkakan hati kita telah puas?

     Betullah. Memang betul kita akan rasa puas dan tenteram. Tetapi, setiap kali sebelum kita tidur, kadang-kadang kita terfikir dan persoalkan, "Macam ada benda yang tak kena. Sepatutnya aku harus berasa puas. Eh betul ke aku puas ni? Apakah aku berasa puas? Kenapa rasa seperti ada kekosongan dalam hati ni?"

     Terus-teranglah dengan diri kita. We know it very well, that we did missed something. Something just isn't right. I can feel it inside.



يَعِدُهُمْ وَيُمَنِّيهِمْ ۖ وَمَا يَعِدُهُمُ الشَّيْطَانُ إِلَّا غُرُورًا
Syaitan itu memberikan janji-janji kepada mereka dan membangkitkan angan-angan kosong pada mereka, padahal syaitan itu tidak menjanjikan kepada mereka selain dari tipuan belaka. [An-Nisa 4:120]



     Kita sangka kita telah puas, hakikatnya itu hanyalah angan-angan kosong! Memang benarlah Syed Qutb; Islam atau Jahiliyah? Kepada siapa kita akan berpaling atau memohon perlindungan sekiranya masalah-masalah timbul dalam hidup kita? Ikut sistem jahiliyah @ syaitan?



وَمَا كَانَ لِيَ عَلَيْكُم مِّن سُلْطَانٍ إِلَّا أَن دَعَوْتُكُمْ فَاسْتَجَبْتُمْ لِي
Sekali-kali tidak ada kekuasaan bagiku terhadap dirimu, melainkan sekadar aku menyeru kamu, lalu kamu mematuhi seruanku. Oleh sebab itu, janganlah kamu mencerca aku, akan tetapi cercalah dirimu sendiri! [Ibrahim 14:22]



     Jelas, itulah HizbusySyaitan (golongan syaitan).


Jalan Pulang kepada Rahmat Allah Terbentang Luas



     Aku....tak nak explain panjang-panjang. Aku boleh kata, aku paham bagaimana kehidupan aku sebelum ni. I'm living a lie. Sungguh, aku rasa aku puas dengan gaya hidup sebelum ni, akan tetapi, aku tak boleh tipu diri sendiri. I know very well that I missed something. I can feel it inside. Something isn't right.

     Alhamdulillah, hanya Allah sahajalah yang memberi hidayah kepada sesiapa yang dikehendaki-Nya, termasuklah aku, hamba yang entah siapa hina gila tak ada harapan langsung! Apa yang aku nak sampaikan dalam post ni hanyalah, pulanglah kepada Allah, kembalilah kepada fitrah asal kita, baru perasaan puas setelah kecewa itu benar-benar dicapai, bukan angan-angan kosong lagi. Aku tak taw nak explain macam mana perasaan ni, tak taw nak explain betapa manisnya perasaan ini. Perasaan manis? Rasulullah pernah bersabda, antara 3 perkara yang menjadikan seseorang merasai kemanisan iman ialah,


Perasaan benci kembali kepada kekufuran sebagaimana dia benci kalau dicampak ke dalam neraka
[Bukhari & Muslim]


     Loon pernah kata, betapa bencinya beliau hendak kembali ke kehidupan lamanya sehinggakan beliau tak nak dengar muzik langsung.

     Pulanglah kepada Allah, pintu rahmat-Nya terbentang dengan luas. Doakan selalu agar mendapat hidayah. Mudah-mudahan, Allah memberi. Insya Allah.

    Jadilah Hizbullah (golongan Allah).


قُلْ يَا عِبَادِيَ الَّذِينَ أَسْرَفُوا عَلَىٰ أَنفُسِهِمْ لَا تَقْنَطُوا مِن رَّحْمَةِ اللَّـهِ ۚ إِنَّ اللَّـهَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِيعًا ۚ إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ
Katakanlah: "Hai hamba-hambaKu yang melampaui batas terhadap diri mereka sendiri, janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya Allah mengampuni dosa-dosa semuanya. Sesungguhnya, Dialah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang
[Az-Zumar 39: 53] 



Wallahu'alam bis sowab

Posted by Posted by zabed at 5:57 PM
Categories:

8 comments  

Saturday, March 19, 2011


Bismillaahirrahmaanirrahiim



     Antara list feveret movie of all time; Batman The Dark Knight. Wooh! Aku tak tau kenapa aku selalu terngiang-ngiang ingat pasal movie ni lepas baca Hadith 1 sususan Imam Nawawi

     Oh sapa tak tengok lagi cerita ni? Jangan teruskan membaca, sebab akan di-spoil-kan ending cerita ni, unless  korang memang tak kisah langsung tentang excitement  pada movie ni.

    Aku suka ending  cerita ni. In the end, Batman mengorbankan nama baik dia untuk suatu kebaikan kepada orang lain. Batman sanggup take the blame  , dan pada masyarakat dia yang bersalah. Aku tak taw nak explain, terasa macam lame  pulak. Tengok ah cerita tu, baru boleh dapat feel  apa yang aku nak cerita. Memang fit  betul tajuk cerita dengan endingThe Dark Knight.



I take what I want
Take what I need
They say it's wrong but it's right for me
I won't look down
Won't say I'm sorry
I know that only God can judge me

[Young & The Hopeless by Good Charlotte]



     Pada hari rabu lepas, Islamic Society di kampus menjemput Bro Shah Kirit untuk memberi talk  berkaitan Misconceptions About Islam. Salah satu soalan yang dilontarkan kepada Bro Shah ialah,


Is it true that all non-muslims will go to hell?


     Selepas memberi jawapan kepada soalan tersebut, Bro Shah tanya kepada audiences pula,


How about people like Mother Teresa and Mahatma Gandhi? We all know that they are very kind and they contributed a lot towards the society. Are they going to be punished too?


     ..............................................?

     Minggu lepas juga, seorang penceramah white American  dijemput untuk bagi talk  tentang Purpose of Life. Oh, dia seorang muslim, ustaz. Bila tiba soal sesi jawab, seorang wanita non-muslim bertanya kepada ustaz tersebut,


Is it true that all non-muslims will go to hell?


     Soalan sama. Ustaz tu agak terkedu sikit sambil memandang bawah, dan menjawab,


Yes.


     Gasp! Biar betul ustaz ni. Kerasnya jawapan dia! Aku dah gelisah dah time tu. Beberapa saat lepas ustaz tu bagi jawapan, dia terus sambung,


But that doesn't mean that all muslims will go to heaven.


     Perfect. Jawapan yang ringkas dan padat. Tak faham? Baca hadith 1.


Hadith 1

     Mother Teresa yang begitu penyayang, menolong beribu-ribu orang yang miskin dan merempat, walau diri sendiri tidak punya pendapatan yang cukup, akan masuk neraka kah kerana beliau bukan islam? Atau beliau akan masuk syurga sekiranya beliau berniat dengan betul?

     Mahatma Gandhi bermogok lapar, semata-mata hendak membuktikan bahawa keamanan boleh dicapai tanpa keganasan, akan masuk neraka kah kerana beliau bukan islam? Atau beliau akan masuk syurga sekiranya beliau berniat betul?

     Robin Hood, mencuri duit dari orang-orang golongan bangsawan yang kejam, dan harta yang diperoleh dari tindakan tersebut diagih-agihkan kepada orang-orang miskin yang ditindas dengan kekejaman yang tidak berperikemanusiaan, akan masuk neraka kah kerana cara menolongnya salah? Atau beliau akan masuk syurga sekiranya beliau berniat betul?

     Rakyat Jepun, walau mereka tahu bahawa salah satu akhbar di Malaysia telah memaparkan satu karikatur yang menyakitkan perasaan mereka ketika tsunami baru-baru ini, tidak bersikap prejudis terhadap rakyat Malaysia yang menetap di sana semasa misi menyelamat mereka, akan masuk neraka kah kerana mereka tidak beriman kepada Tuhan yang satu? Atau mereka akan masuk syurga sekiranya mereka berniat betul?

     Hah nak jawab apa? Ramai orang kata, "Niat tidak menghalalkan cara". Pendapat aku, wallahu'alam. I'm trying to be neutral or grey. Wallahu'alam. Allah knows best.

     In the first place, sebelum kita bermati-matian fikir untuk jawapan kepada persoalan-persoalan di atas, siapa kita ni nak tentukan orang ni masuk syurga, orang ni masuk neraka? Siapa kita ni nak tentukan orang Christian kafir, orang Buddha kafir, orang Yahudi kafir etc.? Siapa yang bagi lesen kepada mulut kita ni nak label-label orang ni huh?



قُلْ كُلٌّ يَعْمَلُ عَلَى شَاكِلَتِهِ فَرَبُّكُم اَعْلَمُ بِمَنْ هُوَاَهْدَى سَبِيْلاً
Katakanlah: "Biarlah setiap orang berbuat menurut keadaannya masing-masing, kerana Tuhanmu lebih mengetahui siapa yang lebih lurus." [Al-Isra' 17: 84]



فَلاَ تُزَكُّوا أنْفُسَكُم هُوَ أعْلَمُ بِمَن اثَّـقَى
".....janganlah kamu merasa sudah bersih, Dia lebih mengetahui siapa yang bertaqwa" [An-Najm 53:32]



     Kita ni confirm  masuk syurga kah semata-mata hanya kerana kita ni 'kononnya' orang islam? Lahir keluarga islam, sekolah islam, belajar islam, ic islam, masyarakat islam, negara islam, undang-undang islam, nama islam, islam islam islam islam pada luaran? Kita ni confirm  bukan orang kafirkah? Apa bukti yang kata kita ni bukan orang kafir? Apa bukti kita ni bukan ahli neraka? Apa bukti kita bakal masuk syurga?

"But that doesn't mean that all muslims will go to heaven."



أَمْ حَسِبْتُمْ أَن تَدْخُلُوا الْجَنَّةَ وَلَمَّا يَأْتِكُم مَّثَلُ الَّذِينَ خَلَوْا مِن قَبْلِكُم
Apakah kamu mengira bahawa kamu akan masuk syurga, padahal belum datang kepadamu sebagaimana halnya orang-orang terdahulu sebelum kamu? [Al-Baqarah 2:214]



     Tak perlu explain  berjela-jela. Korang fikirlah sendiri. It's between you and your God.

     Lepas aku tengok cerita Batman The Dark Knight, memang mamat tu bertindak sesuka hati dia, menyalahi undang-undang, hancur sana hancur sini, macam Ultraman, nak lawan seekor raksasa berapa banyak bangunan hancur, tetapi berdasarkan pemerhatian, Batman ada alasan dia yang tersendiri kenapa dia berkelakuan dengan style-nya tersendiri. The Dark Knight. "Niat tidak menghalalkan cara"? Wallahu'alam.

     Orang akan persoalkan pula lepas ni, "Jadi, lepas ni buatlah sesuka hati pun, cara yang salah sekali pun, janji niat suci?". I say, Wallahu'alam. Kalau rasa betul, suka hati kau lah. Pandai-pandai la jawab dekat Tuhan kelak. Betul ke 'niat' kita tu betul-betul 'niat' kita? Islam itu syumul, menyeluruh. Islam dah menunjukkan cara yang paling baik untuk setiap perkara. Islam is the only solution. Kalau nak langgar jugak, pandai-pandai la jawab dekat Allah kelak kalau kita rasa apa yang kita buat tu betul. It's between you and your God. "Kubur masing-masing", betul eh?


*****


     Seorang sahabat telah bercerita kepada Rasulullah sallallahu 'alaihi wa sallam perihal seorang sahabat lain yang gugur semasa peperangan. Kemudian Rasulullah menjawab bahawa sahabat yang gugur itu bukan mati syahid kerana niat berjuang beliau adalah demi kebanggaan qabilahnya. Sumber: Raheeq Makhtum / The Sealed Nectar.

     Berjihad di jalan Allah sehingga mengorbankan nyawa sendiri pun tidak menjamin kita ke syurga, hanya kerana niat ???



Hanya segala amal bergantung dengan niat dan hanya bagi tiap-tiap seorang apa yang ia niatkan. Maka barangsiapa hijrahnya kerana Allah dan RasulNya, maka hijrahnya kerana Allah dan RasulNya. Dan barangsiapa yang hijrahnya bagi dunia yang ia akan memperolehinya atau perempuan yang hendak dikahwininya, maka hijrahnya kepada apa yang ia berhijrah kepadanya itu. [Muslim]
     Akhir kata, beramallah kamu kerana Tuhanmu. After all, it's between you and your God. 
     Wallahu'alam bis sowab.

!اهْدِنَا الصِّرَاطَ الْمُسْتَقِيمَ
Guide us Thou unto the path straight! Tunjukilah kami jalan yang lurus!





p/s: Aku tidak mengatakan mana2 pendapat betul atau salah, aku cuba jadi neutral, grey, kelabu, bukan hitam atau putih. Why so serious? :p

Posted by Posted by zabed at 10:18 PM
Categories: Labels: ,

3 comments  

Thursday, March 10, 2011


1...
2...
3...
Testing...
OK!

Bismillaahirrahmaanirrahiim

     Baca tajuk mesti terasa macam boring kan? Well, no doubt about it. Tak taw nak bagi nama tajuk apa dah. Tapi takpa, saja nak share  dengan hampa (korang) pasal satu cerita di tanah Mekah.

     Alkisah, ada seorang brader Malaysia pergi mengerjakan umrah di tanah Mekah. Setibanya di hadapan Ka'bah, beliau duduk, lalu membaca Quran dengan tajweed yang sahih, ibarat lidah orang Arab.

     Oh sebelum tu, ini cerita rekaan. 80% benar, 20% rekaan, yang penting, pengajaran.

     Bacaan merdu, orang sekeliling boleh dengar dengan jelas. Terpegun? Wallahu'alam. Kemudian, brader tersebut disapa oleh beberapa orang Arab.


Pak Arab:!يا له من صوت جميل

Brader: Hah? Apa dia cakap ni?

PA:هاه؟ لا تفهم اللغة العربية؟

Brader: Ah sudah. Dia ingat aku boleh cakap Arab pulak. *isyarat geleng kepala* Ana laa afham! (saya tak faham!)

Pak Arab tersebut terus berkata kepada member dia yang lain,

PA: هذا غريب. فكيف لا يعلم ما نقوله عندما كان يستطيع قراءة القرآن؟

Brader: ?????*terpinga-pinga*



      *Hint: Google Translate


Tuduhan terhadap Al-Quran

     Bagaimana Al-Quran dipandang mulia menurut perspektif masyarakat? Letak di tempat tinggi? Cover dibuat dari emas, kertas dari kayu bermutu tinggi? Digunakan HANYA ketika berlaku majlis-majlis 'agama', kematian, anak baru lahir, akad nikah etc? Tunggu. Nak halau hantu pun kena bawak keluar Quran jugak. Oh! Al-Quran itu sacred, sungguh keramat, sehinggakan kita nak menyentuh pun rasa takut-takut atau tak layak, atau bila ada event yang 'agama' sahaja. Lupa plak. Ada satu lagi point penting tentang kemuliaan Al-Quran, orang Melayu....epppss... orang islam je boleh baca. Orang kapir haram baca. NICE!!

     Ok la, berbalik kepada cerita Pak Arab tadi. Kenapa Pak Arab tu cakap, "Haadza gharib" ? 'Ini pelik'! Baca Quran pun pelik? Tajweed  betul je pun kau kata pelik? Ke sebab orang selain Arab baca Quran depan Ka'bah dianggap pelik? Anta gharib !  Kau tu yang pelik sebenarnya!

      Pernah tanya kenapa Pak Arab tu berasa pelik? Pak Arab tu pelik sebab dia sangka brader Malaysia tu boleh cakap Arab. Dan, dengan konteks lebih dalam, dia hairan kenapa wujud suatu golongan masyarakat yang menganggap Quran hanya sebagai suatu bentuk syair (bacaan sedap)?



وَمَا هُوَ بِقَوْلِ شَاعِرٍ ۚ قَلِيلًا مَّا تُؤْمِنُونَ ﴿٤١
Dan Al-Qur'an itu bukanlah perkataan seorang penyair. Sedikit sekali kamu beriman kepadanya.
[Al-Haaqqa 69:41]



     Aku sendiri, tak reti bahasa Arab pun. Tafsir, terjemahan ada. Tengok kat situ je la. Di sini, bukannya masalah sama ada kita belajar bahasa Arab atau tidak, tetapi suatu persoalan, bagaimana interaksi kita dengan Al-Qur'an sebenarnya? Adakah persepsi masyarakat seperti yang dinyatakan benar-benar mendefinisikan siapa Al-Qur'an yang sebenar?

     Lihat sahabat-sahabat Rasulullah, ada di kalangan mereka bila membaca Qur'an, mereka menangis. 'Umar radhiyallahu'anhu, pengsan bilamana ayat Qur'an yang dibacakan adalah berkisar tentang azab neraka. Ni bukan calang-calang orang ni, mereka sendiri telah dijanjikan syurga sekalipun, namun bila ayat berkisar tentang azab, mereka takut sehingga pengsan!

     Mengapa mereka bertindak sedemikian sekali? Keimanan mereka terhadap Al-Quran, mereka merasakan seolah-olah setiap ayat dalam Kitab, adalah ditujukan, tidak lain tidak bukan, kepada kita. Memang al-Quran diturunkan kepada Rasulullah melalui perantaraan Jibril, tetapi Quran tu untuk sapa sebenarnya? Kau lah! Aku jugak! Semua orang!

      Mentaliti kebiasaan, bila ayat berbicara tentang orang kafir, bermaksud, "Oh, ini ayat tentang orang kafir, sifat-sifat mereka. Jahat lah mereka ni!". Bila ayat berbicara tentang Bani Israel,  bermaksud "Wahai rakan-rakan! Kalau korang bukak surah ni ayat dan surah tu ayat tu, inilah rupa sebenar orang-orang Yahudi. Sungguh keji mereka ini". Bila ayat berbicara tentang Qul (katakanlah), bermaksud, "Oh. 1400 tahun yang lalu, Allah telah memerintahkan Nabi agar berbicara begini bila berhadapan dengan situasi begini".


     *Tarik nafas panjang*


     Sekali lagi, untuk siapa Al-Quran ini?



وَإِنَّهُ لَتَذْكِرَةٌ لِّلْمُتَّقِينَ ﴿٤٨
Dan Al-Quran itu benar-benar suatu pelajaran bagi orang-orang yang bertaqwa
[Al-Haaqqa 69:48]


وَمَا هُوَ إِلَّا ذِكْرٌ لِّلْعَالَمِينَ ﴿٥٢
Dan Al-Quran itu tidak lain hanyalah peringatan bagi seluruh umat
[Al-Qalam 68:52]


      Jangan hairan kenapa 'Umar radhiyallahu'anhu boleh pengsan bila mendengar ayat tentang azab walhal beliau telah dijamin ke syurga. Mindset yang seharusnya, setiap ayat al-Quran itu benar-benar ditujukan kepada kita. Orang lain tu lain cerita. Dok sedap-sedap kata orang tu kafir, bukan orang islam kafir, tetapi kalau kita sendiri mempunyai ciri-ciri yang sama seperti mana al-Quran menyatakan tentang sifat orang kafir, kita pun dikira orang kafir jugak lah! Begitu juga dengan ayat-ayat yang menerangkan tentang sifat-sifat Bani Israel sekalipun. Kita pun Zionist jugak kalau dah sama criteria.


Barangsiapa yang menyerupai sesuatu kaum maka ia dikira termasuk ke dalam golongan itu
[Riwayat Ahmad & Abu Dawud dari Ibnu Umar radhiyallahu'anhu]


      Ada lagi cerita tentang sahabat, beliau mengambil masa selama 13 tahun hanya untuk menghafal surah Al-Baqarah (correct me if I'm wrong). Kita selalu dengar cerita kanak-kanak berumur 7 tahun dah hafal satu Quran, tetapi sahabat ni, dah dewasa pun ambil masa 13 tahun nak hafal Al-Baqarah sahaja. Pernah tanya kenapa? Sahabat ni merupakan salah satu role model  yang sebenar dalam interaksi dengan Al-Quran.

     Kebiasaan yang berlaku kepada sahabat-sahabat Rasulullah sallallahu 'alaihi wasallam ialah, mereka tidak akan berganjak atau hafal ayat-ayat Quran yang lain selagimana mereka tidak dapat mempraktiskan apa yang sedang mereka baca. Fuh. Sahabat tu ambil masa 13 tahun nak hafal Al-Baqarah. Bila dia berjaya hafal, sahabat-sahabat lain meraikan kejayaan beliau berjaya mempraktiskan ayat-ayat tersebut. Fuh. Ada sesiapa kat sini berani nak khatam Quran?

     Tengok tajuk, kemuliaan Al-Quran. Ketahuilah, kemuliaan Al-Quran bukan hanya terletak setinggi mana kedudukan dari aras tanah, bukan hanya pada majlis-majlis yang istimewa untuk dijadikan 'syair' sahaja. Al-Quran sendiri telah mulia kerana ia datang dari Rabb Pencipta Alam, kita manusia ni je yang hina. Tetapi kemuliaan manusia itu terletak pada interaksi dengan Al-Quran, sebagaimana bangsa Arab yang hina dan jahil menjadi mulia dengan Al-Quran, dan begitu juga dengan bangsa Melayu yang hina, dhaif, pemalas, mudah lupa, kolot, berpemikiran cetek tetapi menjadi mulia bila Al-Quran menjadi pelajaran untuk mereka.

     Konklusi, nota ini KHAS ditulis untuk aku seorang. Nasihat untuk diri sendiri yang tidak lari dari kesalahan.


Walau Quran ini kelihatan buruk pada rupa fizikal, tetapi in the end aku lebih hina dari Quran ini kerana tidak berjaya menjadikannya sebagai peringatan untuk diri sendiri


Wallahu'alam bis sowab

Posted by Posted by zabed at 5:45 PM
Categories: Labels:

10 comments  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
>