Tuesday, February 22, 2011



Chauncey Lamont Hawkins "Loon"
Amir Junaid Muhadith






 

     BOB LOKMAN??? Seriously, I never heard or knew about him until I watched this video. Push aside all those PAS thingy or politics stuff, I say he already made a decision which few people are able to do; to surrender himself to the Almighty. And here is the link to his blog, DEMI ALLAH.

     Ever heard of "I Need a Girl" by P.Diddy? One of the 'bad boy rapper' featured known as Loon has already embraced islam...OOOPPSS! Should I say, he already surrendered to Allah. The two pictures above clearly depicted that.

     Now, how do you tell that there's a huge difference between these two pictures? Skullcap? Cross necklace? White robe? Tattoos? Masjeed ? 'Beat me if you can' ?

     A brother once told me, "I cried when I saw these (pictures)". I wondered, "Why?" He then continued,

     "I saw a man with ferocious, arrogance attitudes, as if it (the first picture) gives a message stating, 'I don't belong to anyone. Dare to mess with me?'. But the second picture gives a whole different meaning from the first. I see a servant prostrating, who truly submitted himself to his Creator, to his Master, being humble in front of Him, portraying that he is so helpless without Allah. Can you see that brother? It is as if the (second) picture gives a definition of being a muslim; to surrender himself to Allah. That's why I cried. Subhanallah"

. . .

     I paused for a minute. Took a deep breath, then I asked myself, " What do I understand by being a muslim?"



وَلَمْ أَدْرِ مَا حِسَابِيَهْ ﴿٢٦﴾ يَا لَيْتَهَا كَانَتِ الْقَاضِيَةَ ﴿٢٧﴾ مَا أَغْنَىٰ عَنِّي مَالِيَهْ ۜ ﴿٢٨﴾ هَلَكَ عَنِّي سُلْطَانِيَهْ ﴿٢٩

And knew not what my reckoning!  Oh, would that it had been death! My wealth has not availed me, my power hath gone from me. [69: 26-29]



      I questioned myself again, "Am I....a muslim ?"




قُلْ إِنَّ صَلَاتِي وَنُسُكِي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي لِلَّـهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ ﴿١٦٢﴾ لَا شَرِيكَ لَهُ ۖ وَبِذَٰلِكَ أُمِرْتُ وَأَنَا أَوَّلُ الْمُسْلِمِينَ ﴿١٦٣

Say: Surely my prayer, all my acts of worship, and my living and dying are for Allah alone, the Lord of the whole universe.  He has no associate. Thus, have I been bidden, and I am the foremost of those who submits themselves. [6:162-163]




      O God.....forgive me....if I'm not.



Astaghfirullahal'azim.....

Posted by Posted by zabed at 8:13 AM
Categories: Labels:

4 comments  

Sunday, February 13, 2011


Bismillaahirrahmaanirrahiim


     Priittt! 


     Wisel berbunyi. Ramai-ramai terus pecut dengan laju walaupun larian amal ini dinamakan 'jogathon'. Aku pun pecut jugak sebab tak nak nampak macam loser. Agak hectic jugak mula-mula tuh; awal-awal lagi semua peserta dah laju gila lari.

     Kira-kira dalam 300 meter dari pagar sekolah, dah boleh nampak beberapa peserta mula  berjalan. Hahaha. Dah pancit dah lepas sprinting. Motivasi pertama: Tak nak jadi loser seperti mereka-mereka yang pancit ni, aku terpaksa menguatkan stamina badan untuk terus jogging.

      Masuk pagar belakang UIA, nampak pemandangan yang lebih luas sikit. Sejuk mata memandang sebab langit biru. Pastu building design nampak pelik sikit berbanding tempat-tempat lain kat area Gombak tuh. Teruskan jogging dan jogging dan jogging dan jogging dan jogg.... Perh penat dah bhai. Gelak kan orang, sendiri dah pancit. BUKAN MAIN BESAQ (besar) UIA GOMBAK NI!!!

     Saat aku mula lemah, terasa nak berjalan, tiba-tiba dari jauh nampak brader yang jaga checkpoint. Daripada aku berjalan, alang-alang jogging dulu sampai amik kertas checkpoint tu baru start berjalan. Motivasi kedua: Untuk jangka masa yang pendek ni, baik aku berhempas pulas sekejap je, lepas tu jalan macam biasa dah la.

     Dah amik kertas checkpoint, jauh sikit dari tempat brader tu berdiri, aku mula berjalan. Sambil berjalan tu, tiba-tiba aku terfikir, "Kata nak dapat top 10, mana boleh kalau jalan ni!!", lalu niat aku untuk berjalan terus bertukar untuk berlari mengejar kemenangan! HUH! Motivasi ketiga: Cita-cita untuk mencapai top 10 memandu aku untuk terus berlari! RAWRRR!!!

     Aku terus berlari, berlari, berlari, berlari, berlarrrr...huhh penat. Tak jadi ni. Walaupun aku bercita-cita untuk mencapai top 10 sekalipun, masih lagi tak cukup untuk merealisasikannya. Aduhhh. Pandang sekeliling, tak ada orang langsung. Tengok depan, perhh jauhnye mamat tu lari! Arghhh tidak. Hancur berderai cita-cita aku....

     Memang tak ada orang langsung time tu. Brader yang jaga checkpoint seterusnya pun tak nampak lagi. Sekejap aku lari, sekejap aku jalan, sekejap lari, sekejap jalan. Kebanyakan masa; berjalan. Stamina kureng kat situ. Motivasi pun takdak. Keqing (kering).

     *****

     Dah habis cerita?? Nope. Saya nak cakap sikit (gaya orang Kedah).

     Menjadi norma atau sunnatullah dalam kehidupan, manusia memang akan futur ! Futur: Mudah kecewa, putus asa, etc. Walau setinggi mana cita-cita kita, walau sehebat mana fizikal tubuh kita, walau secerdik mana otak kita, walau seberat gunung sekalipun harapan kita, manusia memang akan futur ! Kita boleh kata; MANA ADA! SMOOTH JE SEKARANG? Walau smooth sekalipun perjalanan kita sejak dari permulaan lagi, manusia memang akan futur !  

     Tension je kan bace benda yang berulang-ulang. Bukannya nak tolong explain dengan lebih detail.

     Manusia memang akan futur ! FUTUR! FUTUR! FUTUR! FUTUR! FUTUR! FUTUR! FUTUR! FUTUR! FUTUR! FUTUR! FUTUR! FUTUR! FUTUR! FUTUR!

     Hambik kau. Biar melekat sikit dalam kepala.

     Jadi, hidup ini kena; 'sekejap aku berlari, sekejap aku berjalan, sekejap lari, sekejap jalan, kebanyakan masa; berjalan'  ???


*****

     Sedang aku berada dalam keadaan futur; 'sekejap lari, sekejap berjalan, kebanyakan masa berjalan', tiba-tiba terdengar bunyi enjin motor. Toleh, eh ustaz Amil (nama rekaan)!

"Kamu jalan je Zaid? Kenapa tak semangat nak lari? Nah amik air ni"

     Siuuuuu! Air mineral dilontarkan kepadaku, lalu aku sambut ala-ala Monta dalam Eye Shield 21. Waaa! so refreshed maaa!! 

"Tenkiu ustaz!!!" Ustaz Amil pun melepasi aku dengan pandangan macho spek hitamnya sambil buat pacak atau wheelie. (Tipu)

*Amil, pinjam gambar :p

     Alhamdulillah... Aku minum sikit pastu tuang kat kepala. Motivasi keempat: ada orang pass air untuk proses penyegaran! Yeargh!!

     Aku pun terus langkah dengan laju! Laju, laju, laju, jogging! Nampak brader yang jaga checkpoint, pastu dia jerit,

"Dik! Laju lagi! Laju lagi! Laju lagi! Laju lagi! Last chekcpoint ni!!"

     Aku pun berkobar-berkobar berlari mendapatkan kertas checkpoint terakhir. Ala-ala one touch sahaja aku amik kertas tersebut, dan brader tu terus tepuk-tepuk belakang aku seolah-olah memberi semangat. Hidung aku terus mengeluarkan asap! Bertambah kobar-kobar! Motivasi kelima: ada orang tepuk-tepuk belakang aku untuk terus berlari!

     Akhirnya aku berlari sehinggakan keluar daripada pagar utama UIA Gombak, hanya tinggal beberapa kilometre sebelum pagar sekolah. Namun, tiada lagi checkpoint, bermaksud, tiada lagi brader yang akan bagi semangat. Oh~~~

     Hari yang cukup panas. Matahari terik. Air yang basah kat kepala tadi kering, diganti dengan peluh pulak, dan sekali lagi, tiada langsung orang di sekeliling. Sekali lagi, aku kembali ke keadaan futur. Astaghfirullah. Sekejap lari, sekejap jalan, kebanyakan masa; berjalan.

     Namun, kali ni kondisi futur tidak lama seperti sebelum ni. Tiba-tiba ada seorang brader upper form yang menjadi peserta melepasi aku sambil berkata,

"Ko budak form 2 kan? Power gak eh kau (*bangga jap) boleh jauh sampai sini. Aku dengar-dengar carta lower form masih lagi dalam top 10. Baik ko lari cepat-cepat! Sikit lagi ni!"

"Hah?! Aku tengah top 10 la ni??"

     Vrooommm terus hidung aku berasap lagi, terus berlari selari mungkin. Motivasi keenam: ada orang memberikan khabar gembira! Aku berlari selaju mungkin. Kemudian nampak beberapa budak lower form, betapa ghairahnya aku memecut budak-budak lower form yang aku nampak tu.

      Detik terakhir, aku mula lemah, hilang stamina, namun futur kali ni tak nak lama! Jogging jap, pastu nampak pagar sekolah terus pecutan terakhir, dan sampai ke garisan penamat! Yearrggghhhhh!! Pastu daftar nama untuk kedudukan peserta.

"Nama apa?" Cikgu jaga kaunter pendaftaran tanya aku.

"Za..yid Ha..Haarithah.. Bin Moooo...hammad Baddd..ry" aku sebut dengan tercungap-cungap. Pastu tengok aku dapat no berapa. NO 14?????????? ARGHHHHHHHHH!!!!!!!!!!!!

*****
     Bila ingat balik, kelakar pulak. Dapat no 14 ok la tu. Mungkin aku tak menang secara fizikalnya, tetapi aku menang secara spiritual. Hah ape bende tu? Pikir la sendiri. Ha ha ha.



'Ada orang'

     Ape bende yang aku dok garis-garis dari motivasi 4-6 tu? Ada orang?

     Selama aku hidup 20 tahun 2 bulan ni, banyak benda yang aku telah cuba, tapi semua tak jadi kecuali satu sahaja.

     Main ragbi selama-lamanya? Mula-mula memang semangat habis main ragbi lagi-lagi musim Eye Shield 21 tengah hot ketika itu. Pastu, dah tak dapat wakil sekolah, naik uni pun aku dah start malas-malas bersukan, last-last, berkubur la cita-cita aku nak main ragbi selalu.

     Nak jadi kaya dengan bisnes topup? Mula-mula bila tengok sorang kawan aku ni berjinak-jinak dengan bisnes ni, aku pun berminat nak ambil tahu sikit. Pegi website company tersebut, perh, first time aku kenal apa itu MLM. Tengok cara dia explain kat website tu, perh, berapi-api! Aku pun terus join. Semangat gila mula-mula promote kat member-member yang aku dah mula buat bisnes topup. Bila ramai member selalu topup dengan aku, mula la kepala aku dok bayang laptop baru, handphone baru, nak beli iPod Touch (dulu kan famous benda ni), nak beli kamera, nak beli Golf GTI etc. Pastu, member-member pun dah start bayar lambat-lambat, aku pun mula futur, habis ditinggalkan bisnes topup aku tu, hilang jugalah angan-angan aku yang tahpape tu.

     Study hard selama-lamanya? Dulu pernah setiap pagi lepas subuh terus aku study. Study hard punya sebab kononnya dah masuk degree. Tapi, aku futur walaupun motivasi diri dah tinggi untuk dapat distinction. Akhirnya, lepas subuh selalu tidur.

     Dan banyak lagi. Hakikatnya, ketiga-tiga bidang yang diceritakan, motivasi diri sangat tinggi pada permulaannya. Motivasi main ragbi: Eye Shield 21. Motivasi bisnes topup: Golf GTI. Motivasi study hard: distinction marks.

     Namun, motivasi tersebut tak lama pun. Tak ada, stamina. Biasa la kan manusia ni akan pancit jugak walaupun sebanyak mana stamina yang ada. Manusia memang akan futur !

     Eh jap, aku tak cerita lagi kan apa satu perkara tu yang masih lagi aku pegang sampai sekarang kan?

     Join tarbiyyah. Haaa takut takut. Aku tak taw kenapa setiap kali aku bukak cerita benda-benda camni boleh nampak riak wajah yang lain macam. Wallahu'alam. Aku ni kot yang tak bersangka baik dengan orang. Astaghfirullah. Bukannya nak cerita pasal tarbiyyah pun, nak cerita antara perkara yang menyumbang kepada teguhnya atau masih-lagi-aku-berada-di-sini.

     Sebab, ada orang yang selalu memberi kata-kata semangat, kata-kata perangsang untuk terus tsabat. Tsabat: Keteguhan.

      Mula-mula waktu join, motivasi ialah nak masuk syurga. Tapi, biasa la kan. Manusia memang akan futur. Tapi, yang menarik pasal tarbiyyah ini ialah, kita tak akan rasa lama pun perasaan futur  tersebut! Bila rasa lemah, ada orang yang akan mengingatkan kita untuk kembali bertaubat. Rasa futur, pasti ada orang yang akan tegur kita, secara lembut mahupun keras agar kita sedar akan kesilapan kita. Rasa down sikit, pasti ada orang yang akan menggembirakan hati kita dalam bermacam-macam bentuk seperti belanja makan atau bawak pi jalan-jalan ka etc.

     Sebab ada orang. Sebab ada ikhwah (saudara-saudara seislam). 


Sebab ada tautan hati di antara kami.


Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar.


     Berdasarkan pengalaman, pernah aku nampak seorang mat metal berambut panjang, gangster, tetapi solat tetap dijaga. Pernah aku nampak seorang yang perangai gila-gila, tetapi solat tetap dijaga. Pernah aku nampak seorang yang gila perempuan (baca: seks), tetapi solat tetap dijaga. Pernah aku nampak seorang pencuri, tetapi solat tetap dijaga. Dan macam-macam lagi.

     Ketepikan perkara-perkara buruk mereka dahulu. Mereka ini ibarat orang-orang yang dikatakan; motivasi untuk masuk syurga dah ada, cuma futur, tak ada orang untuk care pasal mereka. Betul? Cuba kalau kita cakap dari sudut pandang pertama.

     Kita memang orang islam, takut pada Allah, nak masuk syurga, tak nak masuk neraka. Oleh itu, kita tetap jaga solat. Tetapi, kita tak ada stamina yang tinggi, jadi mendorong kita untuk jauh dari Allah, lantas perkara-perkara yang negatif kita dekatkan. Sebab, tak ada orang.

     Kalau TAK ada orang yang menghulur tangan, kita pergi cari sendiri. Betul?

     Kalau DAH ada orang yang hulur tangan? Tanya iman, tanya taqwa. Betul?

  Thus, kepada golongan kedua, aku dedicate lagu Maher Zain: Hold My Hand.

     
    

     Faktor yang paling penting sekali dalam tsabat, dalam keteguhan kita ialah, hubungan dengan Allah. Walau banyak orang sekalipun yang menghulurkan tangan, tetapi hati kita masih lagi tak mahu menerima, reluctant, bagaimana pertolongan Allah akan muncul untuk mengubahmu? [13:11]

     Bilamana Allah mengizinkan, insyaAllah, ada orang akan hulur tangan.



Sesungguhnya Engkau tahu bahawa hati ini telah berpadu, berhimpun dalam naungan cintaMu


Bertemu dalam ketaatan, bersatu dalam perjuangan, menegakkan syariat dalam kehidupan


Lapangkanlah dada kami dengan karunia iman, dan indahnya tawakkal kepadaMu


Hidupkan dengan ma'rifatMu, matikan dalam syahid di jalanMu, Engkaulah Pelindung dan Pembela


Kuatkanlah ikatannya, kekalkanlah cintanya, tunjukilah jalan-jalannya, terangilah dengan cahayaMu, yang tiada pernah padam


Ya Rabbi, bimbinglah kami !

[Doa Rabithah]


 Dan Yang mempersatukan hati mereka. Walaupun kamu membelanjakan semua yang berada di bumi,nescaya kamu tidak akan mempersatukan hati mereka, akan tetapi Allah telah mempersatukan hati mereka. Sesungguhnya Dia Maha Gagah, lagi Maha Bijaksana
[Al-Anfal (8): 63]

 

Posted by Posted by zabed at 11:27 PM
Categories:

0 comments  

Tuesday, February 8, 2011


In the name of Allah, the Entirely Merciful, the Especially Merciful


     I know it's already Tuesday, but it's never too late to call it a 'kickstart'. Here, I would like to share a letter written by an american football head coach of Uni Texas 'Longhorns' to his player in 1960s. Quite inspiring. *Sniff

Here goes:


You should all ask yourself what do you feel when you are defeated. Are you blaming others, feeling depressed, or are you feel with passion, ready to take challenge again.

All those of you who has played on the field will have tasted defeat, there's no player who has not lost before,



     Here comes my favourite part;



However, the best players, as a tribute to all their efforts, will give everything they've got to stand up again.

The ordinary players will take them a while to get back on their feet,

while the losers will remain flat on the field.


Do not be ashamed about being defeated.
To be defeated and not to stand up is what you should be ashamed of.


Darrell Royal




Do not, then, either lose heart or grieve: for you shall surely gain the upper hand if you are true men of faith [3:139]

Posted by Posted by zabed at 6:21 PM
Categories:

2 comments  

Friday, February 4, 2011


Bismillaahirrahmaanirrahiim


     Sedang dunia dikejutkan oleh berita di Mesir, tiba-tiba kepala aku teringat tentang Children of Bodom.


Apa dah jadi eh dengan diorang? Lama dah aku tak update pasal depa ni. Entah-entah dah ada album baru kot?


     Aku pun Google perkataan "Children of Bodom", keluar website dia, aku click dan tengok. Yeap, diorang dah keluarkan album baru.



'Relentless Reckless Forever' ? Maksud mendalam ni. Hit single? 'Was It Worth It?' Try dengar...


     Aku bukak YouTube tajuk lagu tu. Perh, siap ada trailer lagi. Maju diorang ni, makin famous. Kemudian, aku try dengar lagu dia kat youtube. Herm not bad.... Then, aku baca comment daripada uploader dekat video tu.


Uploader:

Metal heads all over the world, listen!

The world is changing! The tallest player in the NBA is asian!

And the chick with the highest pitched voice is Justin Bieber!

No one listen to metal anymore! Justin Bieber's 'baby' video currently has over 450,000,000 views! What the f*! Everybody unite on Feb 21st and watch Children of Bodom! Refresh your page 5 times to give it 5 more views! Thumbs this up so it gets noticed! And copy + paste to all metal vids of your choice! UNITE!!!

[80 like this]


     Haha aku gelak jap baca comment ni. Sedar pun diorang yang kiamat dah dekat. LOL. Pastu, ada reply untuk comment tersebut:


Anonymous:

I wouldn't mine if everyone would refresh this 10 timess ;) 

[28 like this]


     Semangat habis diorang ni! Pastu aku scroll lagi nak baca comment lain pulak.


Anonymous:

If you want to prove metal is alive, start going to live shows even to underground metal shows and buy merchandise from the band. Millions of views in youtube proves sh*! Let's prove that metal worths our money and time.

[0 like this]


     "Let's prove that ". Perh. Ni lagi mantap. Dah termasuk kategori da'wah bil haal dah ni! Da'wah bil haal: da'wah yang mengedepankan perbuatan nyata. Ni mesti baru lepas baca salah satu risalah hasan al-banna; Hal Nahnu Qaumun 'Amaliyyun? -- Adakah Kami Golongan Yang Beramal?

     Berapi-api gila semangat mereka! Apa yang mendorong mereka sebegitu? Aku tanya diri sendiri, apa yang best sangat sampai nak 'UNITE ' untuk metal band ni? Opppss silap. Dalam menilai orang lain, kita kena, "walk a mile in my shoes " dulu. *Meaning: you should try to understand someone before criticising them.

     Kemudian, aku cuba bayangkan sekiranya aku berada di tempat diorang. Hermm teringat kisah lama. Kalau aku tak join tarbiyyah, memang definitely aku akan 'bersama' diorang. Aku berjuang kerana band metal; aku akan buat seperti mana yang dianjurkan oleh uploader tersebut, aku akan copy statement tersebut kemudian paste dekat status Facebook, aku akan sebarkan berita tersebut di kalangan member-member di Melawati untuk teruskan 'perjuangan kita' & aku akan teruskan promote beberapa lagu-lagu metal kepada orang awam agar mereka dapat menerima sedikit demi sedikit. Serius gua pernah buat sekali yang promote bagi orang dengar tu. Dulu time foundation ada sorang housemate dari Nigeria. Ya know, orang-orang sana mana minat lagu-lagu metal yang keras-keras ni. Diorang dengar lagu hip hop & R&B je. Pastu, gua keep on 'dakwah' beliau setiap hari sehinggalah akhirnya dia menerima satu lagu Trivium - Like Light to The Flies. Dia kata best. Perh, betapa sukanya hati aku bila 'dakwah' berjaya!

     So,  apa yang mendorong atau motivate aku (old version) dan mat-mat metal ni? Diorang ni walaupun tidak menjadikan Allah sebagai matlamat mereka, namun 'motivasi' mereka mampu untuk menggerakkan seluruh anggota badan mereka untuk menyebarkan fahaman diorang. Pelik? Tak pelik.

     Bila aku refresh balik zaman sewaktu aku terlibat dengan benda-benda ni, akhirnya aku faham juga kenapa; Kerana rasa 'best'. Kerana manisnya rasa 'best' menghayati lagu metal, munculnya suatu perasaan dalam diri bahawa perlunya share atau kongsi perasaan manis ini kepada orang yang berada di sekeliling. Betul ke? Tanya diri sendiri laa!

     Ingat lagi cerita Kerana Manisnya Epal yang kita belajar time SPM dulu? Kenapa pakcik Buchanan tu masih lagi berjuang untuk kebun epal tersebut walaupun tentera dah on the way  ke kebun tersebut? Walaupun dah diberi tawaran yang lumayan untuk membeli tanah kebun epal tersebut? Kerana Manisnya Epal ! Baca tajuk laa!



kerana manisnya atau feeling-nya bermain gitar




     Kemudian, aku teringat kata-kata naqib aku:


"Kalau kita tak rasa 'best' dengan islam, kita tidak akan menyebarkannya"


     Zzappt! Setuju 100%.

     Bagaimana kita? Adakah kita benar-benar berasa 'best' menjadi muslim? Apa sahaja usaha kita? Jihad study??? Jihad ekonomi???


Jihad 

     Berdasarkan pengalaman, ramai yang akan mengatakan bahawa mereka sedang 'jihad study' atau 'jihad ekonomi' bila diajak untuk jihad yang sebenar-benarnya [22:78]. Berdasarkan pemerhatian, input tidak sama dengan output. Gua tak nak comment panjang-panjang pasal  jihad study atau  jihad ekonomi ni. Kang nanti ada yang terasa, berjela-jela pulak. Baca  Jihad Study  kalau nak taw sangat pasal benda ni.

     Cuma, nak tambah sedikit. Jihad berasal dari perkataan  jahdu = bersusah payah dan  juhdu = bersungguh-sungguh. Kalau betul-betul la kita kata kita berjihad, selagi mana kita tak berasa susah atau diancam, selagi mana kita tak bersungguh-sungguh, selagi itulah jangan sesekali berani membuta tuli kata bahawa, "Aku sedang  jihad study / jihad ekonomi ". Habis tu, bentuk yang macam manakah jihad yang sebenarnya itu diaplikasikan kepada manusia??

     Utusan Allah; Rasulullah sallallahu 'alaihi wa sallam, qudwah atau contoh ikutan kita. Bagaimana Nabi Muhammad berjihad? Adakah baginda berasa senang-senang atau aman dengan jihad baginda? Adakah baginda berasa selesa atau berada pada comfort zone semasa baginda berjihad? Baginda ditentang! Baginda diboikot! Baginda dihina! Baginda dicaci, diejek! Baginda dituduh orang gila! Baginda dilontarkan kantung najis haiwan! Baginda dilemparkan batu sehinggakan berdarah kepalanya! Kerana apa baginda diancam sebegitu rupa sedangkan baginda sebelum diangkat menjadi rasul diberi gelaran al-amin (yang dipercayai), malah berasal dari keluarga terhormat di Quraisy, dan pada diri beliau sendiri sangat-sangat dihormati oleh rakyat-rakyat Quraisy? Kerana apa baginda keluar dari zon selesa dan aman?  Nah, inilah dikatakan jihad dengan sebenar-benar jihad. Kerana 'best'nya menjadi seorang muslim, kerana manisnya syurga, kerana manisnya mengharapkan keredhaan Allah, mereka tetap berjihad (baca: bersusah-payah dan bersungguh-sungguh) untuk menyebarkan kalimah "Laa ilaaha illallah ", tiada yang berhak disembah melainkan Allah.

     Seorang muallaf berbangsa 'biologically ' Cina Malaysia yang sedang belajar di UIA pernah ditanya, kenapa sanggup bersusah-payah demi islam, sehinggakan dihalau oleh keluarga, terpaksa mencari rezeki untuk makan minum serta menuntut ilmu di UIA dengan hasil usahanya sendiri. Kemudian beliau menjawab dengan tenang,


Akhi, dunia ini sekejap. Sekejap lagi kita akan tinggalkan


     Allah.....Tertunduk kepala gua dengar statement ni. Ini muallaf yang menganut islam, eh silap, faham islam selama 2 tahun. Kerana 'best'nya menjadi muslim, kerana manisnya syurga, kerana manisnya mengharapkan keredhaan Allah !




Dan sungguh akan Kami berikan cobaan kepadamu, dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan (pangkat).

[Al-Baqarah (2):155]


    
     Selagi kita berada dalam comfort zone, berada di kawasan 'aman', selagi ujian-ujian yang disebut dalam ayat 2:155 tidak dirasa kita, selagi itulah jangan mengotori erti jihad sebenar (baca: bersusah-payah & bersungguh-sungguh) dengan jihad yang kita selalu claim tersebut (i.e jihad study, jihad ekonomi, jihad demonstrasi etc).

      Kembali kepada persoalan; sekiranya kita tidak rasa 'best' dengan islam, maka kita tidak akan menyebarkannya. Benarkah kita rasa 'best' menjadi muslim? Apa sahaja usaha kita? Kita yang mengaku pemuda islam?

     Imam Hasan Al-Banna (pengasas Ikhwanul Muslimin atau lebih dikenali sebagai Muslim Brotherhood) telah merumuskan dua jenis pemuda dalam sebuah ucapannya (atau dalam risalah Ila Syabab -- Kepada Pemuda).



     1. Pertama, pemuda yang lahir dan hidup dalam kegetiran, prahara. Mereka ini pemuda perjuangan. Setiap pagi mereka bangun memikirkan bagaimana untuk survive  pada hari tersebut. Otak mereka ligat mencari jalan untuk menyelamatkan wajah-wajah kesayangan mereka daripada kekejaman musuh Allah.

     2. Manakala satu jenis lagi adalah anak muda yang lahir dalam sebuah negara yang aman damai. Keselesaan menyebabkan mereka lalai, lupa tanggungjawab yang wajib digalas.



     Itu klasifikasi untuk pemuda menurut Imam Hasan Al-Banna. So, kita pemuda islam? Tanya diri sendiri, selama aku hidup sebagai muslim, pernah tak aku rasa 'best' menjadi seorang muslim ni? Adakah perasaan best menjadi muslim tu pernah mendorong kita untuk bergerak dan beramal? Sebagaimana mat-mat metal yang comment kat video YouTube Children of Bodom tu? You ask yourself laa bro!

      Mungkin ya, mungkin tidak. Bro, camana nak rasa 'best' tu? Aku kagum tengok semangat diorang meluap-luap despite ditentang habis-habisan. Apa benchmark atau titik rujukan perasaan 'best' tu?




Daripada Anas bin Malik radhiyallahu 'anh, Rasulullah sallallahu 'alaihi wa sallam bersabda:

"Tiga perkara ini akan menjadikan seseorang merasai kemanisan atau keindahan iman iaitu:

1. Kasihnya kepada Allah dan RasulNya melebihi kasih selainnya

2. Dan mengasihi seseorang hanya kerana Allah dalam urusan mentaatinya

3. Dan perasaan benci kembali kepada kekufuran (kerana Allah telah menyelamatkannya dan memberi hidayah kepadanya) sebagaimana dia benci kalau dicampak ke dalam neraka.

(Hadith riwayat Bukhari dan Muslim)




     *Mungkin bagi sesetengah orang, no 1 & 2 tu susah. Tak pa. Step by step bro. Mulakan dengan no 3 dulu, betapa 'best'nya menjadi muslim bila kita benci untuk kembali ke kehidupan jahiliyah lama kita


     Naqib gua juga pernah cakap,

     "Semasa zaman kebangkitan islam (sekarang), adakah kita akan bersama-sama muslim yang sedang berjuang? Atau duduk dan tengok sahaja (complaint, excuses etc)? Atau bersama mereka yang menentang muslim yang berjuang?"

      Mudah-mudahan, Allah menurunkan hidayah kepada saya dan mereka-mereka yang sedang membaca, supaya kita berasa 'best' menjadi muslim. Amin~~        :)

Wallahu'alam bis sowab

Posted by Posted by zabed at 9:32 PM
Categories:

2 comments  

Wednesday, February 2, 2011


Bismillaahirrahmaanirrahiim


     Selesai sahaja solat berjemaah 'asar pada petang Khamis, aku terus tanya budak-budak rumah aku,

Aku: "Sapa puasa hari ni? Nak ikut pergi bukak puasa kat luar tak?"

B: "Aku! Aku!"

C: "Nak ikut jugak"

D: "Aku pun nak ikut sekali. Aku puasa gak."

     Ehhhhhhhh?? Ko puasa ke hari ni Mr D? Haha kantoi la weh tadi time tengahari aku nampak ko makan nasi omelette ayam ko tuh.






D: "Bhaiii... Aku puasa mata, telinga dan mulut kot."






 p/s: puasa puasa jugak, jangan lupa benda lain yang kena puasa gak


Wallahu'alam bis sowab

Posted by Posted by zabed at 9:08 PM
Categories: Labels: , ,

2 comments  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
>