Sunday, October 31, 2010


Bismillahirrahmanirrahim.

    Naik 2nd year ni kerja bertimbun-timbun. Haha part yang kelakar ialah ada sorang senior kat universiti celup barat aku ni, beza dengan aku setahun je la, sewaktu aku foundation;


SeniorTuaSetahun: Bro! Camana foundation?


Aku: Susah gak eh. Ramai senior cakap foundation senang.


STS: Taw takpe! Ko tak naik degree lagi bhai.




     Pastu, habis foundation, naik 1st year. Perh, memang la aku rasa betul2 yang foundation tu boleh relax lagi. Kemudian, si STS ni jumpa aku kat library;




STS: Wah rajin belajar!


Aku: Haha mestilah. Susah kot 1st year ni. Risau aku.


STS: Alaa baru first year dah rajin belajar. Mana masuk percentage degree. Ko tak rasa lagi 2nd year camana plak.



Posted by Posted by zabed at 12:34 PM
Categories: Labels:

3 comments  

Tuesday, October 19, 2010


      I came across a nearby shop and stunned by the song played; The Man Who Sold The World by Nirvana. "Who knows? Not me". Ahah. How long has it been this way.

*****



Sesiapa yang Allah mahukan kebaikan baginya, Dia memberikannya kefahaman dalam Ad-Din
[Bukhari & Muslim]


Someone asked me,
"Why do you always insist on taking the hard road?"
and I replied,
"Why do you assume I see two roads?"
[Unknown]


     It has been two years. To be exact, a year since I chose this road. Looking at my past, and remember how I used to think back in 2008 (when I was 18). By 20, I should have mastered Yngwie Malmsteen (one of the best guitarist) trademark song; Appregios from Hell. Try to Youtube the song, then you know what I mean by the pride of mastering it. Haha. Then, I would perform elsewhere, Annexe Hall (Pasar Seni) or in university and becomes one of the best guitarist the society have known, bearing the title of an engineer. Hey, who would have thought a talented guitarist is actually a computer engineer? It's kinda bit rare in Malaysia. Haha. And again, I thought that by the age of 30++, I will get married and have children with a thought "My dad is better than yours 'cuz he can play guitar freaking awesome!!". Hahaha.

     Allah knows the best. He knows me best. He knows me best. He knows me best. And (almost) everytime I heard or read this ayat, I stumbled down, and cry. Subhanallah. How beautiful are the words of Allah.


So whoever Allah wants to guide - He expands his chest to Islam
[Al-An'am (6): 125]


     Well, I'm not writing here for the sake of bragging or telling my story which won't affect readers at all just like some of the bloggers do, what I wish to say is, this entry/post, is specially dedicated to you; the seed of mercenaries.

     Be grateful that out of billions of people out there, it is you that Allah chose to bear this task. It is by Allah's Mercy that you have the ability to differentiate which is right and which is wrong.

A gentle reminder: this road is verrrrryyyyyyyyy long, and never was, easy.

     Allah is there, He is Al-Awwalul Akhir, ask guidance from Him every seconds. He knows you the best.

Wallahu'alam bissowab

     *This post is dedicated to The Man Who Sold The World.




Ya Muqallibal Quluub, thabbit qulubana 'ala diinik

O Controller of the hearts, make our hearts steadfast in Your Deen

Posted by Posted by zabed at 8:56 AM
Categories:

5 comments  

Saturday, October 16, 2010


Salaamun 'alayk


Selalu baca Yaasin?

"Haihh jangan cakap bro. Setiap malam jumaat aku baca"

Pernah dengar ayat ni?


"Aku hapai (hafal) satu Yaasin bro!"

Pernah taw apa maksud ayat tu?

"Oh macam menarik. Apa dia?"

Haaa....


That Day, We will seal over their mouths, and their hands will speak to Us, and their feet will testify about what they used to earn.

Pada hari ini kami tutup mulut mereka; dan berkatalah kepada Kami tangan mereka dan memberi kesaksianlah kaki mereka terhadap apa yang dahulu mereka usahakan.

[Yaasin (36): 65]




     So? Post kali ni pun aku tak nak cakap banyak. Pengajaran? Kurangkan bercakap, banyakkan beramal. Yang ditanya di akhirat? Usaha.

     Kepada para du'at? Wasiat Imam Hassan Al-Banna (dalam Majmu'atur Rasail kot):


"Wahai Ikhwan! Sebenarnya saya ingin senantiasa beramal dengan tidak banyak bercerita. Kepada amal saja kami wakilkan pembahasan tentang Ikhwan dan langkah-langkahnya,"


Selamat beramal.


Posted by Posted by zabed at 9:06 AM
Categories: Labels:

2 comments  

Saturday, October 9, 2010


      Bismillahirrahmanirrahim.


     Aku nak share satu cerita yang aku dengar dari khutbah Jumaat di Islamic Centre di campus aku. Sejauh mana kebenaran cerita ini, aku tak taw. Wallahu'alam. Allah lebih Mengetahui. Ada beberapa point yang aku rasa menarik perhatian. Mungkin aku edit-edit sikit agar orang lebih paham (kot?).


Jatuh, atau Mati

       Al-kisah, ada seorang pendaki gunung, yang memang suka panjat gunung. 


      One day, sedang beliau memanjat salah sebuah gunung yang agak mencabar, ditambah lagi dengan cuaca buruk dan suasana yang gelap, beliau tergelincir ke dalam gaung. Dalam keadaan split-second, beliau sempat memegang salah sebuah (seutas, setandan etc) tali yang kebetulan ada di situ. Dengan kuasa Yang Maha Menciptakan, beliau masih lagi hidup, berpaut dengan tali tersebut. Suasana gelap, beliau tidak dapat melihat sejauh mana kedalaman gaung tersebut.


     Hujan, suhu yang sejuk, badan yang penat tetapi dalam keadaan memerlukan tenaga yang banyak, either you hold, or you die, what do you expect?






     Kemudian, lantas beliau menjerit, "Ya Allah! Tolonglah aku!!".


     Tiba-tiba, kedengaran satu suara yang membalas pertanyaannya itu.

"Adakah kau percaya (kewujudan) Ku?"


"Ya! Aku percaya kepada kewujudanMu! Sesungguhnya aku di kalangan orang-orang yang Islam (berserah diri)!"


"Adakah kau percaya kepada (kekuasaan) Ku?"


"Ya! Aku percaya kepada kekuasaanMu sepenuh hati! Tolonglah hambaMu yang lemah ini!"


"Jadi, lepaskanlah tali itu."


     Tiba-tiba suasana menjadi senyap. Pelik si pendaki ini memikir. Kalau aku lepas, matilah aku!


"Ya Allah! Sekiranya aku lepas, aku akan jatuh ke dalam gaung ini. Tiada cara yang lain kah?"


"Lepaskan tali itu."


"Tidak! Aku tidak akan lepaskan! Atau aku akan mati!"


"Maka (oleh demikian sikap kamu itu), jadilah kamu di kalangan mereka yang tidak percaya kepada Ku!"




     Sejurus selepas itu, tiada lagi kedengaran 'suara misteri' tersebut. Walau si pendaki tersebut memanggil-manggil Tuhan yang 'kononnya' disembahnya, tetapi, langsung tiada jawapan. Beliau tetap dengan pendirian beliau, masih lagi memegang tali tersebut dalam keadaan gelap.....sejuk.


     Keesokan pagi, pasukan rescue berjaya menjumpai pendaki tersebut, atau mayatnya, sedang memegang dengan erat tali tersebut, dalam keadaan beku akibat kesejukan yang menimpa dirinya. Pasukan rescue yang berada di situ berasa kehairanan melihat gelagat pendaki tersebut.


"Kenapa mamat ni tak lepas je tali tu? 2m je pun jarak ketinggian."


Posted by Posted by zabed at 2:41 PM
Categories:

2 comments  

Sunday, October 3, 2010


2009

      Perisitiwa berlaku beberapa jam sebelum tahun 2010. Senang cerita, New Year's Eve.


      Malam tu aku dengan beberapa brothers terlibat dengan satu aktiviti mengedar flyers kepada orang awam di KLCC. Haaaa. New year's Eve macha. Mesti ramai orang punya. Lagi-lagi KLCC, nak tengok fireworks, concert dan sebagainya. Kitorang ni bukannya badan pencegah maksiat atau kantoi-mengkantoikan orang ni, kitorang just nak edar flyers je pun, tak ada lesen, tak ada permit. Flyers kami pun bukannya nak promote barang untuk dijual ke, pinjaman berlesen ke, MLM etc., tetapi hanya berkisar tentang bahayanya zina. Herm.....

Posted by Posted by zabed at 5:05 PM
Categories:

1 comments  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
>