Wednesday, August 18, 2010





Pertembungan 1

"Bulan puasa balik awal. 4.30 boleh keluar dah"
-Boss

     4.30 p.m. tepat aku chow keluar dari ofis nak pergi Putrajaya. Dari Jalan Tun Razak, aku akan lalu jalan ke Setiawangsa sebab nak amik sorang brader kat LRT Setiawangsa. Pergh ingatkan kalau keluar awal traffic smooth la kan plus bulan Ramadhan lagi. Mesti orang nak balik rumah terus punye.



Silap besar la bhai! Silap besar silap besar.


Posted by Posted by zabed at 3:24 PM
Categories: Labels: ,

6 comments  

Sunday, August 8, 2010



     On the way dari KL ke Putrajaya, melalui MRR2 pada waktu senja, sebelum maghrib.

     Mak aihh. Jam gila. Gerak sikit-sikit je. Habis minyak aku. Biasanya, even time senja-senja camni pun, jam kat MRR2 tak de la teruk sangat sampai gerak sikit, sikit sikit. At least ada satu lane yang smooth, yang gerak slow, tapi tak payah break.

*tips: mengikut pengalaman aku yang tak seberapa, kalau jam kat MRR2 sila ikut lane paling kiri sekali. Biasanya tu la lane yang paling smooth tapi banyak orang tak perasan. Orang pikir nak laju je.

     Tapi, jam petang ni memang lain macam sikit. Aku try lari dekat lane paling kiri, same jugak. Gerak sikit, sikit, sikit. Aik, tak menjadi plak trick ni. Ok, try pindah gi lane tengah n kanan pulak. Same jugak! Gerak sikit, sikit, sikit. Aduhh, tension gua time tu. Dah la ade hal time tu.

     Lepas je simpang nak masuk DUKE highway tu, depan sikit dekat dengan Honda Dealer kat belah kiri, aku nampak ramai gile orang kat atas bukit tu dok intai bawah (jalan MRR2 yang tengah jam). Aku rase semua yang selalu bawak kereta mesti dah boleh agak dah ape jadi. Aku tengok, dengan ilmu dan pengalaman yang diberikan Allah Yang Maha Bijaksana dan Maha Mengetahui, aku rasa-rasa, ni jam teruk ni sampai tak boleh nak lari kemana-mana ni biasanya ada orang accident.

*info: kalau kat UK (atau negara-negara Eropah lain), diorang tak pakai lagi dah term accident kalau berlaku kemalangan di jalan raya, diorang guna term collision. Sebab kalau guna term accident, seolah-olah benda tu berlaku accidentally, bermaksud, takde sape yang bersalah lah macam tu. So, diorang guna collision, perlanggaran. Kat Malaysia? Ke'malang'an? Ape best word nak ubah perkataan malang yang dah lapuk lagi memutarbelitkan pemikiran?

Posted by Posted by zabed at 8:10 PM
Categories:

5 comments  

Thursday, August 5, 2010


     

     First time aku dengar lagu ni bila ade sorang brader yang introduce kat aku. Dia kata lagu ni best, sebab buat kita ingat pada si Dia. Tapi dia kata, tengok video clip lain macam sikit, tak kena dengan lirik langsung. Aku tengok cara brader tu menyanyi pun macam best pulak, balik rumah terus aku check kat youtube. Memang wa cakap sama lu la, layannnnn bebbbbbbb.

Try tengok lirik dia. Pergh.

Posted by Posted by zabed at 2:45 PM
Categories:

4 comments  

Monday, August 2, 2010



     Ini kisah sewaktu aku masih lagi bergelar sebagai seorang pelajar di Kuala Lipis (sob sob.. sedih gile teringat kenangan lama).

      Biasalah kalau duduk asrama kan, peraturan strict gila. Tak boleh bawak tu, tak boleh bawak ni. Tak boleh bawak handphone, tak boleh beli komik atau majalah selain berunsur akademik, tak boleh bawak balik alat-alat elektronik berunsur permainan seperti Game Boy, PSP, PS2 etc..

     Macam-macam benda tak boleh bawak, peraturan pulak makin lama makin strict (semenjak dapat pengetua baru), budak-budak pun makin tertekan. Tertekan bhai time form 5 dulu. Aku ingat lagi time-time nak amik SPM la banyak peraturan-peraturan baru diorang perkenalkan. Waduhh macam sekolah tentera pun ada, cuma tak ada kawad2 je.

     Well, tertekan punya pasal, banyak la pulak idea-idea kreatif meletup-letup dalam kepala ni. Siapa sangka, budak Form 5 batch SPM '07 sekolah kami berjaya modify atau mengubahsuai calculator scientific kami menjadi Game Boy.

Posted by Posted by zabed at 11:32 AM
Categories:

5 comments  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
>