Sunday, June 27, 2010


     Subhanallah, Maha Suci Allah yang telah menciptakan diri kita, yang mengurniakan pada kita dua biji mata yang mampu membaca post kali ni, yang telah menetapkan kedudukan mata kita selari dengan kepala dan wajah kita. Jadi, sebutlah dengan ikhlas perkataan ini:

Alhamdulillah

Ilham asal dari Cikgu Nobita (Nobita's Sensei)

Posted by Posted by zabed at 4:28 PM
Categories:

2 comments  

Thursday, June 24, 2010


Assalamualaikum warahmatullahi wa barakaatuh.


     Suasana atau keadaan semasa minggu exam kebiasaannya kebanyakan pelajar akan mendekatkan diri dengan Tuhan untuk meminta pertolongan dariNya untuk menghadapi soalan-soalan yang bakal mereka tempuhi dan untuk mendapatkan keputusan yang cemerlang sesudahnya. Begitu juga dengan pelajar yang beragama Islam (bukan bangsa MELAYU sahaja ye), kebanyakan mereka akan cuba mendekatkan diri kepada Allah untuk memohon pertolongan dengan memperbanyakkan solat-solat sunat & bacaan Quran, mengurangkan kutukan atau berkata perkara-perkara yang tidak sepatutnya dan sebagainya.


     Tetapi, baru-baru exam final sebelum ni, berlainan pula sikap aku. Entah kenapa, dah plan seperti pelajar-pelajar muslim yang lain untuk solat sunat hajat, qiamullail etc. namun tak ada kemahuan yang tinggi untuk melakukannya. Kononnya plan nak solat sunat, tiba-tiba rasa macam hilang dorongan untuk melakukannya lantas langsung tak buat. Kononnya plan nak baca Quran kejap lagi dan sekali lagi, tiba-tiba rasa macam hilang dorongan untuk melakukannya lantas tak buat langsung. Terasa macam...... semakin jauh dari Allah pada musim exam yang lepas. Masha Allah. Pelik betul, berlainan dengan orang lain pula tu.

Posted by Posted by zabed at 6:26 PM
Categories:

4 comments  

Saturday, June 19, 2010



     Alkisah tentang 2 orang kembar yang diberi nama Ahmad & Ahmed, di mana bapa kedua-dua adik beradik ini adalah seorang yang wara', yang mementingkan ibadah kepada Allah sahaja.


     Bila bapa ialah seorang hamba Allah yang mementingkan ibadah khusus (ayat buku teks Pendidikan Islam Tingkatan 5), begitu jugalah si ayah mahu mendidik anak-anaknya menjadi sepertinya. Lantas, selama hidup mereka sejak kecil, mereka sudah biasa melakukan amalan-amalan sunat dan sebagainya. Ya, mereka membesar dalam keadaan mengenal agama, mengenal Islam, cara-caranya, namun, seperti nama tajuk di atas, walaupun mereka kembar yang berwajah serupa, namun mereka tidak 'seiras'.

Posted by Posted by zabed at 1:21 AM
Categories:

0 comments  

Thursday, June 17, 2010


Bismillahirrahmanirrahim. Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Penyayang.

time form 3 dulu. kalau korang terer, try cari mane satu aku

     Post kali ni nak cerita pasal pengalaman bermain futsal pulak. Fuuhhhh. Aku ni tak selalu main futsal. Memang jarang gile. Kalau dah jarang main, memang kaki bangku lah senang cerita. Haaa tapi baru-baru atau semenjak study week (sesetengah university panggil study leave) ni, tibe-tibe selalu pulak main. Tengah study week sempat main futsal, 2 hari sebelum paper pertama pun sempat main futsal, tinggal satu lagi paper pun sempat lagi nak main futsal! Kalau dalam keadaan nak exam pun kerap main futsal, inikan pula time lepas exam. Haha memang selalu lah jugak. Berapa lama dah tak main futsal ni.

Posted by Posted by zabed at 4:41 PM
Categories:

0 comments  

Friday, June 11, 2010


Assalamualaikum wa rahmatullahi wa barakatuh.

     Isu Palestine tak selesai lagi, tetapi keesokan hari (11 June 2010) sudah bermula match pertama World Cup 2010. Astaghfirullahal 'azim. Harap-harap peristiwa yang sudah berlalu tidak berulang lagi. Peristiwa apa? Perisitwa, sama macam yang pernah berlaku di bumi Malaysia sendiri. Tahun lepas, Gaza diserang Israel Zionist kerana mereka mendakwa bahawa Gaza diperintah oleh kerajaan pengganas (dan macam-macam lagi). Kemudian, kita sebulat suara hendak memboikot barangan yang menolong dan memberi bantuan kepada Israel Zionist atas dasar kemanusiaan, kita prihatin terhadap mereka di Gaza yang dizalimi. Dan akhirnya apa jadi? Salah satu syarikat yang diboikot tersebut melancarkan satu tindakan drastik yang tak pernah dibuat sebelum ini di bumi Malaysia; menurunkan harga makanan mereka serendah mungkin pada waktu tengahari. Dan begitu juga dengan sejumlah besar para pemboikot di Malaysia, harga diri mereka juga sama jatuh dengan harga makanan syarikat tersebut. Dan lama-kelamaan, amalan boikot seolah-olah dipandang hina atau asing oleh mereka dulu yang kononnya prihatin terhadap saudara mereka di Palestine.


     Sungguh, aku betul-betul risau dengan masyarakat Muslim di Malaysia. Betul-betul risau. Peristiwa baru-baru ini, peristiwa Mavi Marmara sekali lagi telah membuka mata rakyat Malaysia untuk kembali menentang Israel Zionist. Ya! Alhamdulillah, masih lagi ada jiwa-jiwa yang masih prihatin terhadap saudara kita yang ingin membantu saudara kita yang ditindas di negara mereka sendiri. Namun, sedikit demi sedikit, selepas para aktivis Malaysia pulang ke tanah air, begitu juga dengan semangat kebanyakan rakyat Malaysia. Semangat mereka juga telah pulang ke keadaan asal mereka, lagi-lagi ditambah dengan World Cup yang akan berlangsung pada keesokan hari. Innalillahi wa inna ilaihi rajiuunn.

Posted by Posted by zabed at 12:57 AM
Categories:

0 comments  

Tuesday, June 8, 2010


 Bismillahirrahmanirrahim. In the name of Allah, the Entirely Merciful, the Especially Merciful.


     Alhamdulillah. Setelah penat lelah menjadi student 1st year di UNiM, akhirnya berakhir juga tahun pertama ijazah di sini. Alhamdulillah. Syukur kepada Allah, Yang Maha Pemurah & Maha Penyayang. Sekarang ni sedang menjalani cuti selama 4 bulan (dari akhir May hingga akhir September). Cuti panjang woooo...

     
     Almaklumlah, cuti 4 bulan. Memang satu tempoh yang sangat lama. Terlampau lama. Namun, 'kerja' perlu diteruskan. Tiada rehat yang sempurna bagi yang 'bekerja'. Allahu Akbar!

Wahai orang yang berselimut!

O you enveloped in garments!

Bangunlah, lalu berilah peringatan!

Arise and warn!

[Al-Muddaththir (74): 1-2]

Posted by Posted by zabed at 5:10 PM
Categories:

0 comments  

Saturday, June 5, 2010


Assalamualaikum wa rahmatullahi wa barakatuh. Salam sejahtera, salam 1 Muslim.


     Baru sahaja selepas peristiwa kekejaman Israel terhadap kapal Mavi Marmara, berlaku lagi satu peristiwa kebiadaban Israel terhadap aktivis-aktivis yang cuba untuk menghulurkan bantuan kepada mangsa-mangsa kekejaman Israel Zionist. Kapal MV Rachel Corrie dari kumpulan Flotilla Pembebasan kini dirampas oleh kerajaan Israel! Astaghfirullahal 'azim....

Posted by Posted by zabed at 3:16 PM
Categories:

0 comments  

Wednesday, June 2, 2010


Bismillahirrahmanirrahim.


     Update isu Lifeline4Gaza: Haluan Palestin

     'Mereka' yang berada di kalangan kita sudah melangkah satu langkah ke hadapan. Daripada 'meraka' berada di bumi Malaysia dengan memboikot barang-barang yang menyumbang kepada negara haram Israel, menginfaqkan sejumlah besar harta-harta mereka kepada mangsa-mangsa yang berada di Palestin dan Gaza, mengorbankan masa untuk menganjurkan program-program kesedaran masyarakat tentang keadaan Palestin, sehinggalah 'mereka' sendiri pergi berjuang terus memberikan bantuan kepada saudara-saudara kita yang memerlukan di sana!

Posted by Posted by zabed at 11:38 PM
Categories:

0 comments  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
>